Ukrajinska protuofenziva zastala

Ukrajinska vojska koristi francusko oruzje
24 komentara

Pokušaj presijecanja ruskog kopnenog koridora do Krima u regiji Zaporožje nije uspio, rekao je Evgeny Balitsky

Moskovske snage zaustavile su ukrajinsku protuofenzivu na mjestu, rekao je Evgeny Balitsky, guverner regije Zaporožje. Nadalje je opisao ono što je nazvao posljednjim pokušajima ukrajinskog probijanja ruske obrane kao ne osobito impresivne.

Posljednjih mjeseci Zaporožje se pokazalo kao poprište nekih od najžešćih borbi. Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, Balitsky je izjavio da je “neprijatelj zaustavljen, kao i njegova toliko razvikana protuofenziva”. Rekao je da su tekuće borbe u blizini naselja Rabotino i Ščerbaki i na Vremjevskom grebenu “gotovo agonija za ukrajinski režim”. Dužnosnik je izjavio da su ukrajinske snage, koje mjesecima pokušavaju jurišati na ruske položaje, “potpuno iscrpljene”.

“Sada, kada neprijatelj započne napad, raspoređuje samo male nema dovoljno snaga ni ljudstva”, dodao je. Prema Balitskom, plan da se dođe do Azovskog mora i presiječe ruski kopneni most s Krimom, koji se smatra glavnim ciljem ljetne kampanje Kijeva je spriječen. Također je ustvrdio da ukrajinski napadi sada uglavnom nisu podržani oklopom, budući da su ruske snage onesposobile mnoga oklopna vozila i tenkove.

Guverner je izjavio da su trenutni “juriši topovskog mesa” organizirali zapadni podupiratelji Kijeva, sugerirajući da bi potonji radije izgubili ukrajinske vojnike nego vlastitu skupu vojnu opremu. Ukrajina je započela ofenzivu velikih razmjera početkom lipnja, ali nije uspjela postići značajan napredak. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je prošli tjedan da “kijevski režim gubi”. Prethodno je procijenio gubitke Ukrajine na više od 90.000 vojnika, gotovo 600 tenkova i 2.000 oklopnih vozila od početka napada. U međuvremenu, ukrajinski dužnosnici priznali su poteškoće s kampanjom, okrivljujući nedostatak napretka kašnjenja u potpori Zapada, jaku rusku obranu i velika minska polja, kao i zračnu nadmoć Moskve.

Prošli tjedan, ukrajinski vrhovni zapovjednik, Valery Zaluzhnyi, okarakterizirao je situaciju na prvoj crti kao “pat poziciju” zbog razine tehnološke snage obiju strana. Tu je procjenu, međutim, odbacio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je inzistirao na tome da, iako se njegova zemlja našla u “teškoj” situaciji, ipak ima inicijativu.

KrimrusijaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 mjeseci prije

NATO-Ukrajinska “kontraofanziva” je prdnula u čabar. NATOvcima je sada glavni problem kako sprečiti da se smrad ne oseća prejako .

Гавран
5 mjeseci prije

У Виничкој области, где је почело ширење хепатитиса А, проглашено је ванредно стање.

tuf
5 mjeseci prije

Romanian Prime Minister: “if Ukraine loses to Russia, copies of Putin will appear in the EU”
Zamislite katastrofe, svatko dobije maloga Putina, pa više ne bude LGBT parada i Sorosevih ‘filantropskih’ udruga. Grozno, to mora biti spriječeno pod cijenu milijuna života.

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Šta Ukrajina ima s Krimom, osim dekreta kojim im je Hruščov poklonio Krim. Krim nikada nije bio Ukrajinski, osim u vrijeme komunističke vlasti. Zapadu ništa nije valjalo u komunizmu i socijalizmu, osim granica. Jedino što priznaju su nakaradne granice….

lulu
5 mjeseci prije

kako to?pa, ovaj mora da ne gleda HTV, protuofanziva svekim danom sve više napreduje, kažu…a oni znaju

tihobl
5 mjeseci prije

Ja sam cuo od hibera da je ovo privremen zastoj i da ce se kontraofanziva nastaviti cim rusi ostanu bez municije.

Max
5 mjeseci prije

Prema svim dostupnim informacijama ukrajinska protuofenziva nije zastala nego propala.

hiber
5 mjeseci prije

Naravno da je zastala kad je potopljen zadnji brod crnomorske flote Аскольду. Sto se tiče kopna tu je sve unisteno i opustošeno, osim sova nista živo ne govori ruski.

nastran
5 mjeseci prije

OFENZIVA SE ZASRALA.. A NE ZASTALA

Dux
5 mjeseci prije

Sad pričekajte zimu i niske temperature. Tada Rusi nastupaju u punom smislu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI