Rusija presrela roj dronova iznad Krima

Krimski most
14 komentara

Ukrajinske snage pokrenule su još jedan koordinirani napad na poluostrvo Krim, sa desetinama neprijateljskih dronova koje je ruska protivvazdušna odbrana uništila tokom noći, saopštilo je Ministarstvo odbrane u nedelju ujutro.

“Spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad koristeći 38 bespilotnih letjelica”, navodi ministarstvo u kratkom biltenu, dodajući da je protivvazdušna odbrana uništila sve neprijateljske ciljeve.

Nema izvještaja o šteti ili povrijeđenima na zemlji, a ostaje nejasno gdje su tačno dronovi presretnuti. Ruske vlasti su tokom noći najavile nekoliko zatvaranja delova autoputa koji vode do Krimskog mosta, kao i samog prelaza.

Poluostrvo Krim, na kojem se nalazi ključna ruska pomorska baza, bila je česta meta ukrajinskih dronova i raketnih napada. Ukrajina je također u više navrata koristila morske bespilotne letjelice za napad na rusku lučku infrastrukturu u Sevastopolju. Pomorske bespilotne letelice gađale su ključnu transportnu infrastrukturu, uključujući Krimski most od 19 km, koji je teško oštećen u napadu u julu, ali je kasnije popravljen i potpuno ponovo otvoren u oktobru.

U subotu ujutro, agenti Federalne službe bezbjednosti (FSB) presreli su vozilo sa eksplozivom koje je pokušalo da pređe na Krim iz ruske oblasti Herson. Otkrivena je improvizovana eksplozivna naprava  napravljena od delova koje su Ukrajini isporučile države NATO-a, rekao je izvor za RIA Novosti.

Krimrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Rutinska stvar.

ogo
1 mjesec prije

Nece doci do otrjeznjenja dok u EU parlament ne pocne dolaziti pojacano zracenje mora biti malo jace jer zohari mogu biti otporni na njega

xyz
1 mjesec prije

Krasan most.

tihobl
1 mjesec prije

Odakle kupite tekstove? Od Debelog Djure koji se jutros hvali da je pogodjen krimski most, pa ste zato stavili sliku? Nije tacno da se ne zna sta je bila meta. Gadjali su skladiste nafte kod Fedosije. Dronovi su presretnuti, jedan je pao na autoput, jedna auto je ostecen i jedan vozac povrejdjen. Obzirom na broj izvidjackih aviona i dronva NATO i 38 dronova koji su ucestvovali u napadu ovo je najveci neusjeh NATO. Dan prije okusali su sa englesko-francuskim raketama pa su izgubili jedan Su-24 i jedan MiG-29 ostecen dovukao se do prvog aerodroma, a sve 4 rakete su presretnute. To je isprobavanje da vide kako da sa F-16 isplaniraju napad. Prije toga imali su neuspjeh sa iskrcavanjem desanta gdje im je potopljeno 5 camaca i stradalo 25 marinaca koji su trebali da pobodu zastavu, uslikaju se i pobjegnu. A prije toha potopljeni su im kamikaza camci. Svaki dan napadaju… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

U poslednje vrijeme gledam na snimcima nove dronove, a ne znam koji su. Radi se o malom dronu velicine jeftinih kamikaza dronova, ali lete polako i nisko (1-2m). Dodju do zemunice, a onda u ulaz otkace salamu (eksploziv velicine i oblika deblje salame). Zatim odleti, a nakon nekoliko sekindi eksploziv detonira jako i raznosi zaklon ili uzlaz u zemunicu. Silina detonacije je tolika da poskoce grede koje nose krov zemunice i uruse se sa metar zemlje. Fazon je sto se dron koristi vise puta, ogranicenje je samo punjenje baterije i montaza nove “salame”. Jako gadna stvar, vise ni u zemunici nisi siguran. Ako neko i prezivi detonaciju ostaje ziv zakopan pod zemljom. Gledao sa na snimcima kako ulete u kucu i odmah se vracaju bez “salame”, a nakon 3-4 s detonira i krov odleti sa kuce. Mislim da je “salama” od plasticnog eksploziva zbog siline detonacije, ali ne znam koji… Čitaj više »

Krle
1 mjesec prije

Pa s letećim dronovima ukri nisu baš napravili veliku štetu, ali su savršeni za aktivirati (čitaj razotkriti) mrežu PVO. Mislim da je to već ustaljena shema i bojim se da već noćas ili sutra slijedi ozbiljan udar s nekoliko Storm Shadow, vjerovatno u kombinaciji s vodenim dronovima. Nadam se da su Rusi opametnili i da će spriječiti napade ali znajući s kim imaju posla, malo strahujem da ipak nešto ne prođe. Takve akcije neće promijeniti konačni ishod SVO ali mogu napraviti veliku štetu i izazvati žrtve, a najgori je psihološki učinak.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Razvoj događaja je brz. A narod spor.
Prosvjedi u Parizu danas protiv Brisela – zapalili zastavu unije, i sudjelovanja vojske u Ukrajini:

“…na internetu postoje informacije da u Francuskoj već regrutuju ljude sa znanjem ruskog jezika za transkripciju”, webtribune

Komentar:
Ja zivim u Londonu ved 30 godina, na pocetku rata u Iraku su bile najvece demonstracije u istoriji zemlje protiv tog rata, i sta se desilo? Ovde se skoro svakog vikenda odrzavaju protesti protiv agresije na Palestince a vlada cuti. Mislis da bilo koga zanima sto je par hiljada ljudi u Parizu izaslo na protest? ….mocnike ne zanima narod.”b92

Uskoro hoće. 😁

Lucija, prva
1 mjesec prije

Njemačka

” Nemački ministar zdravlja, Karl Lauterbah, istakao je važnost unapređenja nemačkog zdravstvenog sistema kako bi bio spreman za različite izazove, uključujući i moguće vojne sukobe.

Lauterbah je naglasio da bi bilo neodgovorno ignorisati potrebu za pripremom zdravstvenog sistema za vojne sukobe, ističući da se ne sme podcenjivati mogućnost takvih događaja. Ovo je izjavio u intervjuu za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.”

Lucija, prva
1 mjesec prije

Baltičke zemlje već gađaju Lenjingrad/ Stpetersburg “Zapadne zemlje su sve više uključene u konfrontaciju u Ukrajini. Dronovi koji napadaju ruske gradove već se lansiraju sa teritorije „baltičkih zemalja“, a rukovodstvo evropskih sila ozbiljno namerava da pošalje vojnike u borbu protiv Rusa.  NATO gađa Lenjingradsku nuklearnu elektranu Nedavno je neprijatelj počeo da izvodi smele napade na severnu prestonicu. U subotu ujutro, dron sa 3,5 kg eksploziva srušio se na petospratnicu u Krasnogvardejskom okrugu grada, OŠTETIVŠI 9 STANOVA I RANIVŠI 8 OSOBA. Očigledno, dron je pokušavao da napadne SKLADIŠTE NAFTE RUČI, koje se nalazi u blizini… sledećeg dana, u nedelju uveče, dogodio se još jedan pokušaj napada na Sankt Peterburg. Ne bi se mnogo razlikovao od prethodnih, da nije bilo jednog detalja – DRON JE OBOREN IZNAD FINSKOG ZALIVA kod grada Lomonosova kod Sankt Peterburga. U ovom slučaju, pitanje odakle je pokrenuta je fundamentalne prirode. „Ako su leteći ciljevi pogođeni iznad voda… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI