Američka “revolucija” – Obična konobarica će narodu donijeti trilijune dolara

Alexandria Ocasio-Cortez
81 komentar

Ranije ovog tjedna smo pojasnili najnoviji trend u Americi, takozvanu Modernu monetarnu teoriju (MMT), zvanu i “print and share”, ili “štampaj i dijeli”. Američke dolare, naravno, uz dug zemlje koji je premašio 22 000 milijardi dolara.

Jedna od zagovornica ove politike je i demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortes, koja se sebe naziva “demokratskim socijalistom” i ističe planove za ostvarenje socijalne pravde da se iskusni američki novinari još ne mogu oporaviti od šoka.

No, zvijezda američkih društvenih mreža i nedvosmisleni dirigent medijske agende je stekla pozornost medija, što je sitnica u usporedbi s mnogo važnijim otkrićem sociologa. Naime, otvoreno populistički prijedlozi mlade zvijezde američke politike su popularni su među biračima. I to ne samo među demokratima, nego i mnogim republikancima i nezavisnima, što znači da ovakav populistički program ima sve šanse da postane dominantan u političkom životu Sjedinjenih Država.

Preciznije, dominacija je već počela. Vodeći američki mediji, počevši od agencije Bloomberg i do CNN-a, raspravljaju o njezinim prijedlozima da se uvede 70% poreza na bogate, legalizira zajamčeno zapošljavanje koje će osigurati država, da se uvedu besplatni lijekovi za sve, da SAD u potpunosti pređu na zelenu energiju, bez elektrana na naftu, plin i nuklearnih reaktora i, što je najvažnije, da se krene s monetarnom politikom “print and share”, to jest, da se svi gore navedeni programi financiraju štampanjem dolara.

Sada, kako bi se odrekli takvih lijepih obećanja Alexandrie Ocasio-Cortes, drugi demokratski političari će morati ponuditi nešto još sramotnije i, stoga, obećati štampanje još više novca.

Šanse Sjedinjenih Američkih Država da dođu do posljednje stanice hiperflacijskom gospodarskom paklu, kao Weimarska Njemačka, Zimbabve ili Rusija iz ’90-ih i Venecuela sada, već su dramatično su porasle. Ali Sjedinjene Države su pune ekonomista koji vjeruju da se na temelju američke ekskluzivnosti na Ameriku ekonomski zakoni ne primjenjuju.

Magazin The Week je već izjavio da je Aleksandria Ocasio-Cortez progresivni Trump, aludirajući na činjenicu da je ovo jedina progresivna političarka u stanju pridobiti drugu stranu biračkog tijela kojem je potreban populistički vođa, koji za složena pitanja obećava jednostavna i razumljiva rješenja.

Međutim, medijska pažnja je sitnica u usporedbi s uspjehom Ocasio-Cortes u privlačenju birača na svoju stranu, svih onih koji žele podržati razumljivog i aktivnog političara koji nudi jednostavna i razumljiva rješenja. Rezultati najnovijeg istraživanja koje je proveo Rasmussen je šokirao stručnu zajednicu. U slučaju hipotetskog izbora između Trumpa i Ocasio-Cortes, razlika između njih bila bi samo tri posto u korist Trumpa, 43% prema 40%, uz 17% neodlučnih. Istraživanje navodi kako su statističke pogreške minimalne.

To je zapanjujući rezultat s obzirom na činjenicu da su birači prije samo nekoliko mjeseci saznali za postojanje ove nove zvijezde u američkoj politici.

Indikativno je da je javnost potpuno ravnodušna prema njezinim profesionalnim kompetencijama, točnije njihovoj potpune odsutnosti istih, jer je prije ulaska u politiku Alexandria Ocasio-Cortes radio kao konobarica u Bronxu. U određenom smislu, nedostatak političke kompetencije i iskreno ponašanje je veže s Trumpom, što očito izaziva simpatije kod birača.

“Kao i kod Trumpa, privlačnost Alexandrie Okasio-Cortes stvar je retorike i osobnosti, a ne političke kompetencije ili potrebnog iskustva. Ona, poput predsjednika, nije prijateljska prema činjenicama. Nije mogla imenovati tri grane vlasti u SAD-u. Ona je, blago rečeno, ne prijateljska prema brojevima. Kada joj je pokazana pogreška, odgovorila je ponavljajući i vrijeđajući obitelj sugovornika koji je ukazao na pogrešku. Ono što ona nudi svojim online navijačima nešto je važnije – prilika da se vide mladu ženu superheroja koja poražava koaliciju zla sastavljenu od starih zlikovaca”, piše američki novinar Matthew Walther.

Nažalost, za mnoge pristaše socijalne pravde na štetu tiskarskog stroja, Alexandra Ocasio-Cortes je i dalje je premlada mogla sudjelovati na sljedećim predsjedničkim izborima, ali to nije važno. Samo ekstremna naivnost dopušta da netko doista povjeruje da je “siromašna djevojka iz bara u Bronxu” već nekoliko mjeseci sama postala politička zvijezda u zemlji u kojoj minimalna izborna kampanja košta milijune dolara, a politički pristup medijima je zaštićen i stroži od pristupa najtajnijem vojnom bunkeru, piše ruski stručnjak Ivan Danilov.

Ovo populističko čudo zasigurno ima kupce, scenariste i redatelje koji samo trebaju neku vrstu narodnog heroja koji javni diskurs kanalizira u pravom smjeru, podržava pravog kandidata i osigurava da birači sami glasaju za svoju ušteđevinu, obećane mirovine i zajamčene državne potpore, kada  jednostavno budu izgorjele u požaru buduće hiperinflacije. Zajedno s dugom američke vlade i dugovima milijardera koji sponzoriraju Demokratsku stranku, naravno.

Takav izlaz iz zamke duga nije znak snage, on će lišiti dolar statusa svjetske valute, a takav se plan očito ne promiče za jamčenje boljeg života običnih Amerikanaca.

Segment američke elite koji promovira takvu politiku je poput guštera koji odbacuje rep, samo u obliku nepotrebnog repa će biti javni i privatni dugovi. Jasno da se Wall Streetu sviđa ekonomska teorija Alexandrie Okasio-Cortes, ali ova upozorenja ništa neće promijeniti.

Ako Trump ne provede još jedno izborno čudo na sljedećim izborima, onda ćemo vidjeti vrlo poučan spektakl – biračko tijelo nekada velikog hegemona svijeta glasat će za pljačku samoga sebe.

Američki financijski “geniji” promiču monetarnu politiku “print and share”

 

Alexandria Ocasio-CortezMMT
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

mora da se hillary clinton, ili netko sličan njoj poput bidena, ponovo zalizala u nadi da se još jednom kandidira. ovu cortes su isturili jer je lakše mogu maknuti kada dođe taj trenutak. sanders je imao progresivne ideje I vodio ispred hillary clinton pa se na kraju povukao I pozvao simpatizere I sljedbenike da svoj glas dadnu hillary clinton jer je skužio tko upravlja demokratskom strankom. tako da s ove strane trump nema nikakve ugroze

shumadinac
5 godine prije

Dođi u Srbiju sestro slatka – i ponesi štampariju :))))))

MajorJS1
5 godine prije

Zanima me, od nekog pametnog ovdje, sta tocno znaci za nas – Europu potom i ‘rvacku, sa ekonomske strane naravno, to printanje dolara. Koliko su vezani Eu za dolar? Od cega se mozemo obraniti a s cime smo vezani skroz za dolar da se nemoze promijeniti bas? Dakle sto znaci hiperinflacija dolara i za hrvatsku onako detaljnije. Iako nije tema autor je mogao povuci palarelu na eu i hrv sto se tice posljedica eventualnih ali ok 🙂
P.s. samo bez glupih komentara tipa Svjetski rat! Kameno doba i slicno.

Riddick
5 godine prije

Kad ce Lisa Ann da se kandiduje?
Kako je krenulo i ona ce da se kandiduje za predsednika USA.

Umpah Pah
5 godine prije

Koliko ruža treba da strada za ovoliko ruža za usne?
Sad vidim vizionarstvo i nadu u Alerikovim ukrajinskim konobaricama?
S KRAVE UKRAJINI !

Stjepan
5 godine prije

Užitak je gledati sve što je proizašlo i još dolazi iz teorije;”Tek kada te nešto slomi i baci na tlo onda možeš (sigurno) ustati i biti jači (pametniji, bogatiji itd.)” … i sl. nebuloza u stilu filmića o Rambu i Rocky, o Johanu Weinu, kowboy-ima (kravarima) i Indijancima
itd., a sve se svodi na filmić:”GLUP, GLUPLJI I NAJGLUPLJI”, u koma je poenta kroz glavne uloge pokazati kakva je publika koja vjeruje u te i takve teorije. ? …
?????

Laki Topalović
5 godine prije

Da ponata priče je = Samo neko ekstremno naivan može vjerovati da je “siromašna djevojka iz bara u Bronxu” već nekoliko mjeseci sama postala politička zvijezda u zemlji u kojoj minimalna izborna kampanja košta milijune dolara, a politički pristup medijima je zaštićen i stroži od pristupa najtajnijem vojnom bunkeru.

Laki Topalović
5 godine prije

Vidim da su je kasnije “odlikovali” raznim tečajevima s nekih škola , koji u pravilu traju pet dana, kao “vojna akademija” našeg Krstičevića i raznorazne “škole” europskih političara, ali doslovno traju tjedan do dva.

rodoljub
5 godine prije

Meni ovo lici na pripremu nekog americkog Tsiprasa, iza kojeg stoji americka neoliberalna-korporativna mafija . Prevare i lazi su specijalitet vladara Amerike , pohlepnih psihopata i korumpiranih idiota .

Dečko sa ulice
5 godine prije

22 000 MILIJARDI $ dug?
Ne možeš ni zamislit tu količinu novaca.
Nebi se iznenadio kada bi Trump jednostrano objavio da se dug, njegovom odlukom,
poništava.
Ili bar dio duga,
onaj koji duguju Kini i zemljama koje su u nato, kao kompenzaciju što ne plaćaju dovoljno.
Od Trumpa me ništa više ne može iznenaditi.

Stjepan
5 godine prije

Upravo poslao link ovog texta nekim mojim prijateljima …
… uz nekoliko zabavnih riječi :

Evo najnovije priče iz “američkog sna” od naših/vaših uzora, idola i saveznika … ?????

P. S. Al se lijepo zaj**avati na račun onih koji vjeruju “Izuzetnima”, cia i hollywood-skim maherima … ?? ?? ??

Ante
5 godine prije

Narod treba supermena, to su i dobili. Naravno supermena će pobijediti zli betmen. Betmen će biti još gori, jer njegove ideje će biti još gore od ideja populističkog supermena. Na kraju kad se sve zbroji i oduzme u zemlji sa najboljim školama na svijetu na vlasti će i dalje biti neobrazovani i pohlepni klaunovi, koji su oteli vlast kralju, to jest od obrazovanih ljudi. A sam kralj, to jest obrazovani ljudi su završili u tamnici.

Hrvoje Radonić
5 godine prije

Ovi mora da su monetarnu teoriju studirali u praksi u bivšoj Jugi sedamdesetih i osamdesetih i divili se kako se “dobro živi”‘ stalnim tiskanjem novca.?

Ivo
5 godine prije

Ispada da liberalno-demonkratski model i nije tako savršen. Bilo bi zanimljivo čuti što lokalni trolovi misle o tome, možda da bace poredbu sa Venezuelom. Ajmo kolerik & Co!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

mudro inflacija će pojest vanjski dug i naše para okupatore odvest u stečaj

nekoime
5 godine prije

Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska….

The Meg
5 godine prije

Nije mi jasna jedna stvar: kad ovi hoce stampati novac i rijesiti probleme s time onda im se svi smiju kako su glupi, a kad Pernar i Zajedno hoce to isto napraviti u Hrvatskoj, onda su svi za. Ne znam vise, da li sam ja tu lud ili netko drugi?

neko ime
5 godine prije

Pa, ne mogu reć, nije loša – za konobaricu u Bronxu…A što se tiče dolara, jasno je da je on kao valuta medij hegemonije i da dok god je potražnja za njim ogromna, nebitno je koliki je dug amera; može biti 22 biliona, ili 22 triliona ili 22 kvadriliona, svejedno. Bitno je da svi “kupci” te “robe” solidarno jamče vlasniku tiskare za svaki, po njegovoj volji, tiskani dodatni (novi) papirić (ili elektronski zapis istoga, svejedno, zapravo još kontrolabilnije), u smislu da su za isti papirić spremni dati realna dobra. Poanta svjetske kontrole ključnih zemalja s izvorima nafte je u nametanju dolara kao posrednika u trgovini naftom (tzv. mehanizam petrodolara). Dakle, dok god npr. KSA denominira prodaju vlastite proizvodnje nafte u dolaru, pitanje ljudskih prava, demokracije i ostalih tričarija u toj zemlji se, naravno, nikad potegnuti neće. S druge, pak, strane, svi drugi koji izmiču tom mehanizmu su za hegemonistički cilj… Čitaj više »

Tak
5 godine prije

Ne vidim ništa novo, osim što je ova obećala da će valjda lovu dijeliti narodu. Npr. Quantitive easing je metoda štancanja novca iz ničega i dijeljenja bankama.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Nepokusavajte shvatit ekonomiju. To je “njihova igra”!Odbacite okove, odbacite novac koji ionako nicemu nesluzi osim kao kugla oko noge i uteg oko vrata…

Son of Alerik
5 godine prije

Valja reći nekoliko riječi i o ovomu. Najprije – ne postoji nikakav socijalizam, a da je pametan, pa posljedično ne postoji ni nekakav demokratski socijalizam. Odakle god dolazio, riječ je o skupu neprovedivih ideja. Veselje mnogih kako će SAD preko konobarice već sutra uletjeti u socijalizam, koji – kao što svi socijalisti znaju, znači prvenstveno vlast nad tiskarom novca – je na dugom štapu. Nema od toga ništa. Da bi se uopće moglo doći do tiskare novca, prije toga je potrebno srušiti postojeći sustav. Vlasnici postojećeg sustava su vlasnici svih politika na svijetu (tako je i jadni Maduro vlasnik svog sustava, na štetu svog naroda). Vlasnik dolara je FED. Privatna banka. Ali ne svih dolara. Samo onih koje je dao kao kredit poslovnim bankama. Ostatak virtualnih dolara je vlasništvo banke koja ga je stvorila ni iz čega. MMT podrazumijeva državu kao vlasnika valute. U takvom sustavu država stvara novac te… Čitaj više »

samo tako
5 godine prije

Joe, i to je Amerika

Miki
5 godine prije

Socializam i komunizam kojeg su u SAD tako zdušno ganjali sada im je ušao preko malih na velika vrata. E moji gringosi uživajte sad u crvenom primitivizmu.

tuf
5 godine prije

Govoreća lutka demokratske partije koja u svojim nastupima već djeluje poprilično historično (dakle, u duhu vremena) i nekoliko je puta promijenila (čitaj: prilagodila) svoje stavove kako bi se probila kroz partijsko trnje.
Svi prijedlozi koje prezentira u svojoj pozadini itekako paze na zadovoljavanje korporativnih apetita (primjer: tzv. new green deal), a gurati će je se na isti način kao i Obamu – prvi put x, prvi put y – a u pozadini i dalje isti igrači.

kli
5 godine prije

Pa i TITO je bio Bravar, pa je napravio državu,dok je nije razjebala akademski obrazovana elita

Thomas Reiter Esseker
5 godine prije

Onaj koji koristi pridjeve “obićna” (konobarica)
je obićna budala koja vrijeđa poštena zanimanja!

molim liepo
5 godine prije

Njezin prjedlog je 70% na svaki dolar nakon 10 milijuna dolara … na godinu. Za vrijeme 50ih pa sve do Reagana takav je porez postojao dok Reagan nije uveo svoju vrstu ekonomije, znanu kao zlatni tuševi. Također, Ocasio-Cortez je i sama studirala ekonomiju. Nije “obična” konobarica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI