fbpx

Američki CentCom protiv Iranske revolucionarne garde je recept za globalnu katastrofu

B-52H Stratofortress

Iako svi izjavljuju kako rata između Sjedinjenih Država i Irana neće biti, iz prostog razloga što bi takav sukob bi značio početak globalne katastrofe, sučeljavanje dvije zemlje svakim danom ima sve izraženije vojne okvire. Obje strane pokazuju povećanu aktivnost na mjestima potencijalnih oružanih sukoba na Bliskom istoku, posebno u zoni Perzijskog zaljeva.

Pentagon je tamo poslao napadačke snage američke mornarice predvođene nosačem zrakoplova USS Abraham Lincoln i strateške bombardere B-52 koji se raspoređeni u bazi Al-Udeid u Kataru. Američka vojska također razmatra mogućnost jačanja svojih snaga u blizini Hormuškog tjesnaca s protuzračnim sustavima Patriot i raketnim obrambenim baterijama koje su već raspoređene u Kataru, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kroz Hormuški tjesnac prolazi petina nafte koja se troši u svijetu, ali i više od 30% iranskog proračunskog prihoda. Ulozi za Washington i Teheran, kao i za njihove saveznike i partnere u regiji, previsoki su. Time se scenarij sukoba između dvije zemlje pretvara u dramu, koja sve više poprima fatalni karakter.

Visoki predstavnik američkog ministarstva obrane je ranije izvijestio o pripremi administracije predsjednika Donalda Trumpa za stvaranje “ažuriranog vojnog plana” koji predviđa slanje do 120 000 američkih vojnika na Bliski istok. Prema planovima Washingtona, “ove bi trupe bile upućene u regiju u slučaju da Iran napadne na američke snage na Bliskom istoku ili ako Teheran ubrza proces stvaranja nuklearnog oružja”. Tako je barem, pozivajući se na svoje izbore, 13. svibnja izvijestio je list The New York Times.

Američki list navodi kako je vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan taj plan 9. svibnja predstavio na sastanku Trumpovih glavnih pomoćnika. Među nazočnima na sastanku bili su predsjednički savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, direktorica CIA-e Gina Haspel , ravnatelj  Nacionalne obavještajne službe Dan Coats i glavni zapovjednik Združenog stožera, general Joseph Dunford. The New York Times navodi kako su predstavljeno planovi za daljnje američke akcije u iranskom smjeru bili “detaljni”, a najkonkretniji scenarij je predviđao “raspoređivanje 120 000 vojnika, što bi trajalo tjednima ili mjesecima”.

Kasnije je Trump osobno porekao navode američkog lista, nazivajući ih “izmišljotinama”. U isto vrijeme je američki čelnik naglasio “da će, ako bude potrebno, poslati mnogo više trupa u regiju”, baš kao što je naveo NYT.

Iran govori o nemogućnosti Sjedinjenih Država da vode “totalni rat” protiv Islamske Republike. U Teheranu vlada uvjerenjem kako Amerikanci vode najviši oblik “psihološkog ratovanja”, a paralelno su pokrenuli ekonomski rat protiv Irana, koji je svakako velika regionalna sila. Teheran vjeruje kako SAD sa svom vojnom silom u doglednoj budućnosti nisu spremne za otvoreni oružani sukob protiv Irana.

Je li doista tako, teško sa sigurnošću utvrditi? U svakom slučaju, pretjerano samopouzdanje Iranaca prate velika iznenađenja. Iransko vodstvo je svjesno i da vanjski pritisak na zemlju postaje neviđen, te da Iranci trebaju biti spremni na dugu i žestoku obranu, uključujući svakodnevne bitke na gospodarskom planu.

Jačanje američkih sankcija je dovelo do pogoršanja ekonomske situacije u zemlji, koja je sada alarmantna više nego što je bila tijekom rata s Irakom ’80-ih, izjavio je prošlog tjedna predsjednik Islamske Republike Hassan Rohani .

“Tijekom ratnih godina protiv Iraka nismo imali problema s bankama, prodajom nafte, uvozom i izvozom. Postojao je samo embargo na kupnju oružja”, rekao je predsjednik Rohani.

U Bijeloj kući su kao nikad prije spremni na vojne mjere u sukobu s Iranom. Osim toga, ovakva američka administracija, puna “jastrebova”, kojima se može dodati i predsjednik Trump, gorljivo “podržavaju” Izrael i Saudijska Arabija. Anti-iranski “trio” je odlučan u namjeri da ostvari ozbiljan uspjeh do sljedećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama u jesen 2020. Konkretan zadatak je uništavanje iranske ekonomije i financijski kolaps zemlje, uz popratno poticanje na društvene nerede u Iranu.

Hassan Rohani - iranski predsjednik

FOTO: Hassan Rohani

U tom planu je jedna od glavnih meta anti-iranske trojke je temelj iranske državnosti od 1979. godine – Iranska revolucionarna garda (IRGC). Od 8. travnja su ove elitne vojne strukture Irana na američkoj listi stranih “terorističkih organizacija”.

Iako je Saudijska Arabija pozdravila ovu odluku, nijedna arapska monarhija nije sljedila ovu inicijativu Sjedinjenih Američkih Država, ali su 2016. za “terorističku organizaciju” proglasile najbližeg saveznika Teherana u regiji, libanonski Hezbollah. Nije daleko dan kada će sličnu odluku donijeti i saudijski tabor. Dovoljan je manji ili veći sukob u Perzijskom zaljevu ili u njegovoj blizini da Saudijska Arabija i saveznici na “crnu listu” stave i IRGC. Naravno, Rijad neće pratiti Oman, Katar, vjerojatno ni Kuvajt, ali hoće Bahrein i UAE.

Iranska revolucionarna garda je prva meta “psihološkog rata” Sjedinjenih Država. Sa svim uvjerenjem iranskog političkog vodstva da Amerikanci “otvoreno blefiraju”, IRGC se priprema za sve scenarije. Nakon ulaska na američki popis terorističkih organizacija, na što je Teheran odmah odgovorio dodavanjem u svoj “crni registar” američko Središnje zapovjedništvo, kojem je zona odgovornosti Bliski istok, IRGC je promijenio zapovjednika. Umjesto generala Mohammada Alija Jafarija je elitne iranske snage 21. travnja preuzeo   brigadni general Hossein Salami.

Odluku o smjeni zapovjedništva je donio ajatolah Sayed Ali Hamnei, vrhovni vođa Irana, pod čijom su izravnom komandom IRGC snage, što ukazuje na jačanje tvrde linije u samom korpusu, iako je general Jafari u zapadnim medijima nazivan tvrdolinijašem i konzervativcem bliskim bivšem predsjedniku Ahmadinedžadu i njegovim krugovima.

Prethodnih godina, kao druga osoba u Iranskoj revolucionarnoj gardi, general Hossein Salami je svojim izjavama personificirao upravo čvrstoću i beskompromisnost u borbi protiv Sjedinjenih Država i “cionističkog režima”. Svaki oružani sukob sa Sjedinjenim Državama utjecat će na prvom mjestu na IRGC, obzirom na zadaće zaštite kopnenih, zračnih i pomorskih granica ovih elitnih iranskih snaga, te nadgledanje iranskog raketnog programa.

IRGC je snažna vojna sila. U revolucionarnom Iranu 1979. godine je nastala od skupina islamskih odbora. Osnivači Islamske Republike su okarakterizirali IRGC kao jedinstvenu strukturu koje ne obavlja samo vojne, već i obrazovne, vjerske i političke funkcije, što korpus čini najčistijom tvorevinom Islamske revolucije.

Upravo je Iranska revolucionarna garda  postala oružani instrument za potvrđivanje iranskih vjerskih i političkih interesa na Bliskom istoku. Unutar zemlje je IRGC započeo svoje putovanje ’80-ih. nakon 1979. se Iranska revolucionarna garda borila protiv raznih opozicijskih skupina, koje su u to vrijeme Islamsku revoluciju pokušavale preusmjeriti na socijalistički put, što bi značilo svrstavanje zemlje u tabor tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Međutim, za razvoj IRGC nisu bile toliko važne borbe s manjim političkim skupinama, koliko uključenost korpusa u iransko-irački rat od 1980. do 1988. To je razdoblje postao pravi borbeni debi za Iransku revolucionarnu gardu. Tijekom dugotrajnog sukoba sa Sadamovim Irakom IRGC je prerastao u snažnu oružanu silu. Nakon 1988. godine su branitelji zauzeli čvrste položaje, kako na  najvišim zapovjednim mjestima u samom korpusu, tako i u političkom vodstvu Irana.

U skladu s člankom 150. Ustava Irana, korpus je osmišljen kako bi zaštitio tekovine Islamske revolucije. Zakon o oružanim snagama Irana, usvojen 1987. godine, posebno predviđa “pružanje vojne pomoći islamskim ili ugroženim narodima, bez obzira na njihovu pripadnost ili ne islamu, na njihov zahtjev, kako bi se njihov teritorij zaštitio od napada ili zarobljavanja od strane agresora”. To je posebna karakteristika Iranske revolucionarne garde, više nego iranske vojske, koja čini jednu borbenu silu, ali strukturno odvojenu jedne od druge.

Iranske snage - vojna vježba

Kao što je gore navedeno, IRGC izravno izvještava o svojim aktivnostima vrhovnog iranskog vođu, ajatolaha Hamneija. Korpus se sastoji od glavnog zapovjedništva, zajedničkog stožera, kopnenih, zrakoplovnih i pomorskih snaga i trenutno u njemu služi oko 125 000 tisuća vojnika i časnika.

Opće upravljanje korpusom provodi zapovjednik preko svojih opunomoćenika. Operativno upravljanje snagama IRGC povjereno je zajedničkom stožeru koji se sastoji od 13 odjela. Kao dio Iranske revolucionarne garde je i Glavna obavještajna uprava integriranog sjedišta IRGC, koja se sastoji od operativnih, tehničkih i informacijskih odjela koji se bave strateškim, operativnim i taktičkim izviđanjima, uključujući korištenje suvremenih radio-tehničkih sredstava.

Kopnene snage IRGC obuhvaćaju četrdeset i jednu diviziju, uključujući 23 pješačke, 3 oklopne, 2 mehanizirane, 2 motorizirane pješačke i jednu zrakoplovnu. Korpus ima 1500 tenkova i 1600 oklopnih borbenih vozila, 3500 topničkih sustava, 500 jedinica višecijevnih raketnih sustava, više od 1000 protutenkovskih oružja, od kojih su polovica suvremeni protutenkovski sustavi.

Najučinkovitije i istovremeno nabolje pripremljene za operativno raspoređivanje izvan Irana su Quds snage za posebne namjene IRGC, pod zapovjedništvom legendarnog generala Qassema Suleimanija.

Ove su snage borbeno “koplje” IRGC, koje su se u proteklim godinama istaknule na antiterorističkim frontama u Iraku i Siriji. Quds snage su također na posebnim “crnim listama” Sjedinjenih Država, Izraela i Saudijske Arabije, koji ga smatraju svojim najgorim neprijateljem i potencijalno prvom iranskom vojnom formacijom s kojom se mogu susresti u slučaju velikog rata u regiji.

Komanda Quds snaga preko svog sjedišta upravlja aktivnostima osam regionalnih uprava, odjela za posebne operacije, odjela za informiranje i analitiku, odjela za logistiku i drugih internih službi. Glavne funkcije specijalnih postrojbi su vojna obavještajna služba, koja provodi posebne operacije izvan zemlje i održava kontakte sa šiitskim oružanim formacijama u drugim zemljama svijeta.

Nema točnih brojeva za ovaj odjelu Iranske revolucionarne garde, ali se možemo govoriti o nekoliko tisuća boraca. To su dobro obučene vojne osobe, posebno odabrane od najboljih vojnika i časnika IRGC. U pravilu svi imaju iskustva u vojnim operacijama u Iraku, Siriji, Libanonu, Afganistanu i Jemenu.

Zrakoplovne snage IRGC uključuju 6 brigada raketnih snaga i 11 zrakoplovnih skupina. Raspolažu s više od 70 borbenih i napadačkih zrakoplova, te oko 300 pomoćnih zrakoplova i helikoptera.

Zrakoplovne snage IRGC su namijenjene za podršku akcijama kopnenih snaga. Prema vojnoj doktrini, sastav zračnih snaga korpusa mora biti spreman za pokretanje raketnih napada na kopnene, zračne i pomorske skupine neprijateljskih snaga, na vojne i gospodarske objekte, te pružanje izravne potpore kopnenim i pomorskim snagama zemlje.

IRGC

FOTO: IRGC

Pomorske snage korpusa obavljaju dužnosti obalne straže, ali u slučaju vojnog sukoba mogu djelovati na značajnoj udaljenosti od granica Irana. Mornarica IRGC uključuje borbene postrojbe i jedinice, te jedinice za održavanje, a naoružane su malim i ultra-malim podmornicama, fregatama, korvetama, raketnim i torpednim čamcima, brodovima za slijetanje, polagačima mina i pomoćnim plovilima. Mornarica IRGC ima vlastito pomorsko zrakoplovstvo, kao i tri brigade marinaca s ukupno 5000 boraca i četiri raketne brigade s protubrodskim raketnim sustavima.

Iranskoj revolucionarnoj gardi se izravno se suprotstavlja Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (CentCom), osnovano 1983. godine. CentCom je jedno od šest geografskih borbenih zapovjedništva oružanih snaga Sjedinjenih Država, koja čine skupine snaga koje rješavaju širok raspon zadaća i uključuju razne formacije, jedinice i podjedinice. Zapovjednik CentComa, kao i njegov “iranski kolega” na čelu IRGC, također je nedavno smijenjen, kada je Središnje zapovjedništvo 28. ožujka preuzeo general Kenneth MacKenzie.

Središnje zapovjedništvo je odgovorno za planiranje operacija i upravljanje američkim snagama u slučaju neprijateljstava na Bliskom istoku i Središnjoj Aziji. Područje odgovornosti CentComa obuhvaća 20 država: Afganistan, Bahrein, Egipat, Jordan, Irak, Iran, Jemen, Kazahstan, Katar, Kirgistan, Kuvajt, Libanon, Ujedinjene Arapske Emirate, Oman, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Siriju, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i vode Crvenog mora, Perzijskog zaljeva, Arapskog mora i zapadnog dijela Indijskog oceana.

Sjedište CentComa se nalazi u zračnoj bazi “MacDill” u Tampi, na Floridi. Napredna tijela zapovjedništva i kontrole nalaze se u vojnoj bazi “As Sayliyah” u Kataru. Zadaće sjedišta uključuju kontinuirano praćenje i ocjenjivanje vojne, političke i ekonomske situacije u zemljama odgovornosti, planiranje i upravljanje operacijama koje uključuju snage dodijeljene Središnjem zapovjedništvu, organiziranje njihove operativne i borbene obuke, uključujući i zajedničke vježbe s vojskama zemalja regije, rad na poboljšanju vojne infrastrukture i stvaranju zaliha oružja, vojne opreme i materijala.

Zapovjednik CentComa ima pod operativnom kontrolom pet zapovjedništava. To su kopnene snage sa sjedištem u bazi “Fort McPherson” u Virginiji, zračne snage u bazi “Shaw” u Južnoj Karolini, mornarica raspoređena u Manami u Bahreinu, marinci u bazi “Camp Smith” na Havajima, te snage za specijalne operacije u bazi “MacDill” na Floridi.

Središnje zapovjedništvo ne raspolaže stalnim postrojbama. U slučaju krizne situacije na području odgovornosti i usvajanja političke odluke o korištenju oružanih snaga od strane američkog vodstva, zapovjednici CentComa se unaprijed odluče za pripreme postrojbi i svih vrsta zrakoplova. U isto vrijeme, potreban sastav borbene skupine i sredstava se određuje ovisno o vrsti nadolazeće operacije, uglavnom kopnene ili zračne, te po njezinom opsegu.

Organizacijska struktura postrojbi, kopnenih snaga i drugih vrsta oružanih snaga dodijeljenih Središnjem zapovjedništvu nije statična i ovisi o situaciji i prirodi zadaće, te dobivanju novih oružja.

Zapovjedništvo u zemljama zone odgovornosti ima veliku mrežu vojnih baza, zapovjednih mjesta, komunikacijskih centara i skladišta. Trenutno se snage i objekti podređeni Središnjem zapovjedništvu nalaze u Kuvajtu, Bahreinu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Pakistanu, nekim zemljama Središnje Azije, Jordanu i Saudijskoj Arabiji. CentCom usmjerava vojne operacije američke vojske i njezinih saveznika u Iraku, Siriji i Afganistanu.

Zapovjedni centar CentComa se nalazi u Kuvajtu. U Kataru je Centar za kontrolu zračnog prometa i djeluje u zrakoplovnoj bazi Al-Udeid. Smatra se glavnim alatom za planiranje borbenog korištenja zrakoplovstva u operativnoj i strateškoj dubini, u suradnji s mobilnim i ekspedicijskim snagama, uključujući trupe američkih saveznika. Za potporu zrakoplovnim operacijama u nadležnosti CentComa postoje zapovjedna mjesta u Kataru, Bahreinu, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu. U Kandaharu, u Afganistanu, je taktičko središte borbene kontrole zrakoplovstva.

Temelj pomorske komponente Središnjeg zapovjedništva je Peta operativna flota američke ratne mornarice, kojoj su pridružene jedinice i skupine ratnih brodova i pomoćnih plovila. Područje odgovornosti flote uključuje Perzijski zaljev, Arapsko more i sjeverozapadni Indijski ocean. Ako je potrebno, osnivaju se ekspedicijska sjedišta za operativno upravljanje skupinama brodova.

U mirnodopsko vrijeme Peta flota u pravilu ima do 20 ratnih brodova, uključujući nosač zrakoplova na čelu napadačke skupine, amfibijske jurišne skupine i polagače mina.

Po mišljenju američkog zapovjedništva, borbena snaga skupine joj omogućuje brzo reagiranje na krizne situacije u regiji. Luka Manama u Bahreinu koristi se kao baza i za privremeni vez ratnih brodova i pomoćnih plovila. Prilikom obavljanja pomorskih operacija u Perzijskom zaljevu i Arapskom moru, američka ratna mornarica je u više slučajeva djelovala zajedno s brodovima savezničkih zemalja, prije svega Velike Britanije, Australije, Italije, Kanade, Njemačke, Francuske i Španjolske. Međutim, vlada u Madridu je ovaj put odlučila da neće sudjelovati u ulasku napadačke skupine Pete flote u Perzijski zaljev.

USS Abraham Lincoln-1

FOTO: nosač aviona USS Abraham Lincoln

Trenutni raspored nosača zrakoplova “USS Abraham Lincoln” je primjer brzog odgovora CentComa na promjene u vojno-političkoj situaciji u području odgovornosti.

Nedavni događaji oko Hormuškog tjesnaca mogu ukazivati na to da iranski geopolitički protivnici traže “valjane razloge” za povećanje razine sukoba u regiji. Osobito se traži značajan argument za dugoročno zadržavanje napadačke skupine američke mornarice u Perzijskom zaljevu.

Saudijske vlasti su 13. svibnja priopćile kako su dva naftna tankera kraljevstva među brodovima koji su podvrgnuti “sabotažnom napadu” u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Službeni Rijad nazvao je incident “pokušajem narušavanja sigurnosti globalnih zaliha nafte”. Predstavnici UAE su izvijestili da su 12. svibnja četiri trgovačka broda pretrpjela “sabotažu” u blizini Emirata Fujairah, koji se nalazi u neposrednoj blizini Hormuškog tjesnaca. Vlasti Emirata nisu navele pojedinosti o prirodi “sabotaže” ili tko je stajao iza toga, ali su rekle da nije bilo žrtava i ozljeda u incidentu i da luke Fujairah nastavlja raditi normalno.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Khalid Al-Falih, rekao je da je jedan od dva napadnuta saudijska broda bio na putu za utovar nafte u luci Ras Tanura za isporuku kupcima u Sjedinjenim Državama. Napad nije doveo do žrtava ili izlijevanja nafte, ali je prouzročio znatnu štetu strukturi tih dviju brodova, navodi se u izvješću koje je prenijela državna saudijska tiskovna agencija.

Iran je odmah reagirao na moguću provokaciju. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi nazvao je incidente na tankerima uz obalu Fujairaha “alarmantnim i strašnim”. Iransko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo temeljitu istragu o onome što se dogodilo u vodama UAE. Prema iranskom ministarstvu vanjskih poslova, takvi incidenti “negativno utječu na sigurnost pomorskog prometa”. Islamska Republika je pozvala zemlje u regiji da “budu oprezne zbog destabilizirajućih zavjera stranih agenata”.

U međuvremenu je američki nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” 16. svibnja započeo borbenu dužnost u sjevernom dijelu Arapskog mora, dva tjedna ranije nego što se ranije mislilo. U vezi s tim, pozivajući se na izvore u Pentagonu, Fox News je naveo “kako, uz desetke borbenih zrakoplova F-18, drugi ratni brodovi napadačke skupine koji prate glavni brod USS Abraham Lincoln, imaju na stotine krstarećih projektila Tomahawk”. Sugovornici kanala su izvijestili “kako su svi spremni za napad, ako bilo koja regionalna snaga napadne Sjedinjene Države”.

Zapovjednik Pete operativne flote američke mornarice, viceadmiral Jim Malloy, izjavio je 9. svibnja da se nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” može poslati u Perzijski zaljev i kako “nije ograničen u svojim akcijama”. Prema američkom zapovjedniku ratne mornarice, američki vojni obavještajni podaci “pokazuju prijetnje iz Irana”, a ako bude potrebno, nosač zrakoplova će biti poslan u Perzijski zaljev.

Iranski saveznici na Bliskom istoku: Teheran u ratu protiv Amerike neće biti sam

Iran krstareca raketa

FOTO: ilustracija, iranska krstareca raketa “Hoveizeh”

Hoće li u njega i ući, to je drugo pitanje. Osim toga, SAD u ovoj avanturi gotovo sigurno ne mogu računati na europske saveznike, čak ni na Veliku Britaniju. Mogu se osloniti na svoje snage, Izrael i vojsku Saudijske Arabije, ako se najskuplja ratna mašinerija na Arapskom poluotoku, koja nije u stanju poraziti jemenske borce, uopće može nazvati vojskom.

S druge strane, Iran može računati na iračke Hashd Al-Shaabi snage, koje imaju oko 100 000 boraca i u ratu protiv Islamske države su postale vojska u pravom smislu te riječi.

U slučaju rata sa Sjedinjenim Državama, Iran “neće biti sam”. Ovu je izjavu dao čelnik libanonskog pokreta Hezbollah, Hassan Nasrallah, izvijestio je danas Associated Press.

“Ako Amerika započne rat, Iran neće biti ostavljena sam u sukobu, jer je sudbina naše regije povezana s Islamskom Republikom”, rekao je šeik Hassan Nasrallah.

Od Libanona i Sirije do Iraka, Jemena i Pojasa Gaze tijekom proteklog desetljeća je Teheran značajno proširio svoju prisutnost u regiji, oslanjajući se na proiranske paravojne skupine, navodi Associated Press.

Nakon sve glasnijih ratnih bubnjeva iz Washingtona, potvrde o odanosti Iranu izražavaju svi saveznici Islamske Republike u regiji. S jedne strane predsjednik Donald Trump i američka administracija tvrde kako ne traže izravni vojni sukob s Iranom, ali je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders jučer rekla kako Trump želi “promjenu ponašanja” Irana i protivi se bilo kakvim “agresivnim akcijama Islamske Republike na Bliskom istoku”.

U situaciji u kojoj, uz tradicionalne borbene snage, Pentagon šalje u regiju napadačku pomorsku skupinu s borbenim zrakoplovima, stotine projektila Tomahawk i bombardere B-52, a na drugoj strani imamo Iransku revolucionarnu gardu, regularnu iransku vojsku njihove regionalne saveznike, najmanji incident može biti fatalan. Ne samo za dvije sukobljene strane, već za cijeli svijet, koliko god neki željeli ostati po strani.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
62 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“Iran neće biti sam…”
I navodite Hezbolah!?!
Rusija i Kina nisu potpisale bianco mjenicu Islamskoj republici ali NEĆE dozvoliti uništenje Irana.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

U pravu ste prvo su htjeli doči na južne granice RF preko Sirije, pa su polomili zube, a sad bi preko Irana, neće moći.

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

zar nisu u gruziji?

igi
Gost
igi
1 godina prije

jesu…u gruziji…ali ruski je vojnik na puškomet od tbilisija…doslovno….

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Nema od rata ništa!! U okviru novoga LOGCAP V koji je započeo u travnju ove godine gro novca ide za Poljsku, 20 % vojnog osoblja “veliki brat” povlači do konca ovoga mjeseca iz Afghanistana, logistiku u Iraq preuzima jedna nepoznata firma bez ikakvoga iskustva, dakle nema rata ili nema ratova !!

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Apsolutno!! I Jewmeri to znaju jako dobro. Nema vise lakih zrtava kao dosad i nema vise malih rizika kao dosad.

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Ludilo i nema tableta. Generali ratuju a dame kuci noge u zrak susjedu. Haha

udav
Gost
udav
1 godina prije

lazne vesti – mejnstrimmidija puni javno mnjenje o nekakvom izmisljenom ratu protiv irana, o kome ni sam predsednik ne zna, ne zeli ga… zasto se to desava? zato sto su spremna velika hapsenja zbog izdaje zemlje, spijuniranja trampa u korist demokrata, a pod plastom ruske zavere koja je bila dimna zavesa

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@udav
“…zato sto su spremna velika hapsenja zbog izdaje zemlje…
Volio bih da si u pravu.
Zanimljiva teza.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Zakon o oružanim snagama Irana, usvojen 1987. godine, posebno predviđa “pružanje vojne pomoći islamskim ili ugroženim narodima, bez obzira na njihovu pripadnost ili ne islamu, na njihov zahtjev, kako bi se njihov teritorij zaštitio od napada ili zarobljavanja od strane agresora”.
Zanimljivo, jel’ da?
Samo zavisi…hoće li dobro procijeniti tko je agresor…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Hoće. Ne brini, a nekoliko vojnih savjetnika u “našim” ratovima nemoj uzimati za nešto relevantno u prosudbi

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovako ide redoslijed događaja, pa ako neko ne prati onda jasno piše gluposti….. Poseta Kineskog ministra vanjskih poslova u Rusiji i izjava o zajenom partnersko-savezničkom odnosu, do svijetskih problema…. Zatim ide posjeta Pompeia u Sočiju, gje su mu taj stav i prenjeli…. Nakon toga Pompeo odmah putuje u Oman, šta mislite zašto…?.. Ajd, da se ne mučite…. Pošto ima Oman veome dobra odnose sa Iranom, ga več decenijama koriste svi, koji neče direktno da pričaju sa Iranom….

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Trubadur
več sam prije govorio da pumpin ide kod Vlade da ga zamoli ako i dođe do nekog ispaljivanja tomahavka, da ne sudjeluje u elektroničkom ometanju jer bi to loše djelovalo na onoga tko ih ispaljuje. Bez dopuštenja Rusije i Kine nema napada na Iran. Geopolitika je za-ebana stvar. Svaki zarez kojeg mi obični smrtnici ne zamječujemo igra. A vrag je u detaljima.
Ovo je samo jedno veliko pokazivanje mišiča i možda test Rusije i Kine koliko su daleko spremne iči. Neznam, nisam pametan, ali moja je želja da rata ne bude. Posljedice bi po meni bile nepredvidljive i katastrofalne za cijeli svijet. Ako to “izuzetni” žele onda im nema spasa. Potonut če i prije nego su mislili.
LP

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Katastrofa bi bila neminovna, jer bi u nekoj fazi to postao rat između USA na jednoj i Kine i Rusije na drugoj strani… I dokle bi to išlo samo bog zna…. Iran je geostrateški bitan i Rusiji i Kini, inače iz različitih raloga pa ipak….Mislim, da če obje karikature, tako Bolton i Pompeo morati da odu iz bjele kuče zbog više razloga i sve što mene osobno kopka je, da je Trump do sad najviše Zionistički ovisan precjednik u istoriji USA, pa bi stalno huškanje Bibija na rat, ipak moglo, da prevagne….. A onda, bog nam pomozi svima…

P.V.
Gost
P.V.
1 godina prije

Vidiš,a ja sanjam o totalnom nuklearnom svjetskom ratu da izgine sve živo što se miće,jer kad vidiš tko upravlja močnim državama,onda je uništenje da će jednog dana za recimo 1000 godina zapoćeti nova civilizacija dok opet ne dovede do Trumpa,Boltona,pompea,Nathanjatua i ostalih smradova.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

To bi moglo biti pucanje na daljinu. U suštini bi se išlo na uništavanje ključnih iranskih industrijskih, vojnih i infrastrukturnih objekata. Time bi ih unazadili za par decenija. Stradala bi svakako i postrojenja povezana sa nuklearnom energijom. Stradale bi i neke zgrade i palače. Prvo bi ih amerikanci zasuli sa najmodernijim raketama da im probiju odbranu, a onda bi slijedilo malo duže bombardiranje svega i svačega sa “starijim” raketama i bombama. Treba te zalihe “korisno” potrošiti. Neće oni poduzeti nikakvu “invaziju”, jer bi tu imali velikih gubitaka i ljudskih života. Ista taktika kao u Srbiji. Dolje na zemlji ne mogu, ali zato odozgo sa neba udri tamo gdje jako boli.

Jaran..
Gost
Jaran..
1 godina prije

Nema nista od rata..znaju amegovnari da bi popusili da cizmom kroce na tlo Irana,ne bi bilo vreca dovoljno za sve…jedino ih mogu nuklearkama zasuti ali to bi bila vec druga prica za cijeli svijet..do tada ga mogu sukati Ajatolahu.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Ponoviti ću po stoti put: od rata sa Iranom u ovom trenutku nema ništa. Dokle god su američki brodovi u Perzijskom zaljevu nema šanse za rat. Koja budala bi počinjala rat dok su mu brodovi u klopci. Pa nisu ni ameri toliko glupi. Oni jednostavno pokušavaju prisiliti irance na nove pregovore naravno pod gorim uvjetima za njih od prethodnog sporazuma. Sudeći po izjavi ajatolaha Hamnei-a od prije nekoliko dana iranci su svjesni te činjenice. Zato je i rekao da sa amerikancima ne namjeravaju ni ratovati ni pregovarati.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

Mölltaler—Pa bili su u klopci i u Perl harburu. Samo su sklonili nosače aviona i čekali uništenje brodova, da imaju povod za rat. Odakle da mi znamo njihove planove.

igi
Gost
igi
1 godina prije

….treba znati…svaki globalni rat sahranjuje staro a rađa novo…do 1941. okosnicu snage jedne mornarice činili su bojni brodovi a ne nosači…stoga predviđam u slučaju velikog rata nosači odlaze u povjest a što će isplivati na površinu ne znam…možda delfini špijuni…

PTSP
Gost
PTSP
1 godina prije

Postoji i drugo gledanje na stvar, možda brodovi i glume glinene golubove. Svojevrsni “Pearl Harbour 2.0” Poznato je da ako u kojem slučaju bude potopljen nosač aviona, primjena nuklearnog oružja je neizbježna.

volim_glumiti_budalu
Gost
volim_glumiti_budalu
1 godina prije

ta tvoja teorija je moguca ali sa sirokim posljedicama po Imperijaliste Zapada ,Pakistan ne bi cekao i napao bi Imperijalisticke baze koje su mu u dometu. To bi bila velika sansa za Rusiju i Kinu da naglo stanu na stranu Irana sa svojim nuklearnim potecijalima. Na koncu svega gubitnici bi bili Imperijalisti !

burt
Gost
burt
1 godina prije

ako bude napada na Iran u isto vrijeme otvara se lov na Nasrallaha, Assada, Houthye, Izrael je zadužen da ubije Nasrallaha, ostaju SAD i V. Britanija, to je nova koalicija za Iran, ostale NATO države su otpale jer se ne žele umiješat u taj pakao, još se ne zna hoće li biti napad, ako počnu dolazit kopnene trupe a pogotovo zračno desantne jedinice to će biti znak da je siguran napad na Iran jer je upotreba zračno desantnih jedinica predviđena u planovima protiv Irana još iz vremena Reagana

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Bice malo sutra, u Siriji su izgubili rat, Avganistan isto, Severna Koreja pat pozicija, Venecuela nista, Donbas pat pozicija, Abhazija-Osetija neresiv problem, baltik brane sa 8000 vojnika.
A onda velika trojka Kina Rusija Iran sta je tu vojno postignuto?
Ja vidim mnogo zapocetih pa izgubljenih konflikta koje vestacki reanimiraju false flag provokacijama politickim zaostravanjima i ekonomskim sankcijama da ne bi priznali poraz ili nemogucnost dostojanstvenog izlaska iz situacije.
Car je go burte.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Irak, Sirija, Sudan, Libija, Afganistan, Somalija, Iran, zato su ostavili Iran na kraju spiska, ovi ostali više nisu funkcionalne države

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Zato sto je najjaca drzava u nizu, zato su ih ostavili na kraju.
Sa 22 triliona duga zna se ko je sledeci u nizu.
Prvo skoci, pa reci hop.
Ko drugome jamu kopa sam u nju pada.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Sirija i Irak će uskoro biti funkcionalne države kad se radi o sigurnosti Izraela.Mogli su se osjećati puno sigurnije za vrijeme Hafeza Assada,nego što će biti mirni i sigurni sada.Njihov mir čak i Hamas može poremetit.

igi
Gost
igi
1 godina prije

OK….i kako će to završiti…očekuješ gej paradu u teheranu ili bagdadu…ne budi naivan…zapad razmišlja na kratke staze…po mom osobnom sudu zapad živi holivudski film u kojem glumci s jednim metkom ruše most ili potope brod…pogledajte venecuelu..to je prvi put u zadnjih 200 godina da vojska nije stala uz skute USA…i što dalje…protivno međunarodnim zakoima upadaju u venecuelansku ambasadu….iz jedne kaljuže upadaju u drugu…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ne bi to bio lokalni, kratkotrajni sukob, u igri je najvažniji naftni prostor. Jednostavno, taj rat se ne smije desiti

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Hvala N.Babicu na odlicnoj analizi snaga.
SAD rukovode tokom price “Iran ce nas napasti” i ocekujem da u skladu sa dosadasnjom tendencijom nastave ovim putem ekalacije, posto se u beloj kuci nalazi administracija lisena straha od posledica svojih akcija, i nisu spremni na konpromis niti slusaju savete i upozoravajuce znakove pored puta u rat.

LU TZSE
Gost
LU TZSE
1 godina prije

moguće je da ih uskoro i Venecuela napadne.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Znam samo da ameriku vode psihopate…živio IRAN

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Ma kakav rat, nema šanse

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Vjerovatno cu pobrati minuse no… Jedini nacin da se na istom mjestu sagradi novi hram je da se srusi stari. Da bi se srusio stari, mora postojati jako dobar razlog, a to je rat. Kada se sagradi novi dolazi Antikrist.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Samo se nadam da ovakva razmišljanja o Armagedonu ne pomračuju zdrav razum.
Btw, za većinu proročanstava ljudi skuže da su postojala n a k o n što se događaj dogodi. Npr ” u zraku će se osjećati miris pelina i ljudi neće smjeti izlaziti iz kuća”…zagonetno? Pelin se na ruskom kaže “černobilj”…

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Vidjeti cemo. Kao sto svi pisu svoja razmisljanja i komentare, tako pisem i ja. Ne znam sto znaci da bi moglo pomraciti zdrav razum? Ovo za prorocanstva se slazem. Evo ti prve babe vange i da ce crni predsjednik biti zadnji. Ovaj tvoj citat je od Tarabica?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nostradamus. E, da bi se njega tumačilo, treba poznavati: latinski, starofrancuski, astronomiju (najteža/ nemoguća stvar u predviđanjima je – vrijeme. Npr Nostradamus piše:” kad Saturn uđe u Raka…”), i povjest, jer često koristi simbole za npr države, lava za Britaniju, pjetla za Francusku…

I treba biti JAKO OPREZAN jer se manipulira i to najviše, baš – Tarabićima.
Npr 80 ih sam čitala “postojat će jedno ‘sokoćalo’ ( zbog ovog izraza sam i zapamtila), kome će čovjek vjerovati više nego svom prvom susjedu”. Naravno, TV. Ali stoji i da će biti – zabranjena.
E, sad probajte ovo pronaći u bilo kojoj verziji/jeziku na internetu…
A i dodane su neke – laži…

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Religijom opijeni? Ne, evo, vjerovati cu da je sve slucajno i da smo nitko i nista. To mi zbilja ima smisla. Kako sam naivan samo.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Rakete i večeras udaraju po Damasku -ali odgovora nema prema Izraelu?Pa možete pisat godinama o hrabrosti SAA i Hezbolahu ali ni ručna bomba nesmije biti bačena u smjeru Izraelskih vojnika.Nisu daleko-blizu su.

denis
Gost
denis
1 godina prije

Iznenadit ćeš se.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

pomalo šulenberg, dolazite uskoro na red

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Iran je prejak za usa moze da bace nekoliko raketa alinodmazda bi bila previse a da bi kopneno usli u iran to mogu sanjati previse je to homogena i brdovita zemlja jedino nuklearni udar ali onda su gotovi politicki moralni ceo civilizirani svet bi osudio ovo

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Nadam se da pod moralni i civilizirani ne podrazumijevaš američke vazale (EU, Au, NZ, Japan, Kanada, J. Koreja) pošto oni ne bi osudili ništa. Eventualno bi obje strane pozvali na smirivanje.

slovenac
Gost
slovenac
1 godina prije

pa koga jos briga mislenje nekih nebitnih eu drzava ceo svet ih ima pun k….c

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo gospodine Babiću opet se slažemo. Sutra ću reći više o ovoj temi.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Fakat si stručnjak!

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Ne gotivim amere nikako , medjutim ovi islamski fanatici nece znati sto ih je snaslo ako se kauboji odluce da ih nasamaraju.

LU TZSE
Gost
LU TZSE
1 godina prije

mislim da je Trump potpuno nesposoban za biti predsjednik jedne sile poput SADa.Okružio se isto tako nesposobnim ljudima (vjerovatno svi dobri biznismeni kao i on-možda) i ponašanje SADa se može usporediti sa mafijaškim reketom i njihovim načinom rada:”ako mi nedaš to i to,razletiti će ti se dućan”.Trumpova nesposobnost u vođenju vanjske politike se vidi i u fijasku u Siriji a pogotovo u Venecueli,gdje su svi očekivali…..i ništa. Jadno.Vjerovatno će dobiti lekciju (i dobiva) od kineza u trgovinskom ratu.Nema ni trunke smisla za vanjsku politiku.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

u pravu si rogi, za ove su saudi mala djeca. I to će i ostati.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

upravo procitah … iranski izvoz nafte je od pocetka travnja pao sa milijun barela dnevno na pola. u usporedbi sa proslom godinom sadasnji izvoz je na 20%. tada je iran izvozio 2.5 milijuna barela dnevno.

Kaos
Gost
Kaos
1 godina prije

Vi i vaši komentatori nemate pojma o namjeri SAD i Izraela. Nikada,ali baš nikad niti jedni niti drugi nisu imali namjeru osvajati niti rušiti režim u Teheranu nego jednostavno razoriti sva tehnološka dostignuća i oružje koje posjeduje Iran i to će definitivno postići gadjajući ih bilo raketama bilo bombarderima sa svih mogućih pozicija i brodova iz i oko perzijskog zaljeva.
Živi bili pa vidjeli.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

A ti si zakljucio da ce to biti jednosmjerna ulica? Ziv ti meni bio.Mogao bi se iznenadit.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Ima ovdje optimista koji sanjaju da ce gledati napad na Iran i da ce Rusija i Kina to gledati.Mislim da skoro nece biti napad na Iran. Moguce je da ce cionisti napraviti false flag i jedino se toga treba bojati.Dok Rusi ne mijenjaju retoriku, znat ce da je sve ok. A ako Rusi zaostre retoriku i ponasanje, znat cu da bi moglo biti guzve.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Tretja svetovna vojna se je začela v Siriji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Na Balkanu. I još traje…

LU TZSE
Gost
LU TZSE
1 godina prije

znači nešto kao “naš” Opus Dei?…(hahaha)

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

A što su onda CIA,NSA,Pentagon,itd. itd. Oružani instrumenti za potvrđivanje vjerskih interesa kazarskih fake Židova,temeljenih na najgoroj knizi zla ikad napisanoj,a zove se Talmud.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Nije Pompeo bio u Moskvi samo radi Venezuele,nego i radi Irana.Jedno je kurchiti se za unutrašnju uporabu,a drugo je sa carem Putinom razgovarati oči u oči.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Dragi prijatelji dosadit ću vam već (a možda već i jesam) ponavljanjem da je iran jaka država u svakom smislu te riječi Vojnom obaviještajnom tehnološkom političkom znanstvenom. Tako da najiskrenije mislim da nikakvog napada na Iran neće biti.

Rob
Gost
Rob
1 godina prije

Nazalost moram da kazem kako ce ovaj rat zaista biti, vrlo je bitno pogledati povjest a i koliko god mislili da je to smjesno biblijska prorocanstva ukazuju na to i nepogresiva su…
Pozdrav

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

kako ce rusi i kinezi da brane iran kad ih ni nema u iranu???
a usani su opkolili iran sa svih strane.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Svojedobno su Rusi ostavili na cjedilu Egipat u ratu sa Izraelom, tako da je pitanje koliko se sada može vjerovati Putinu?!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
62
0
()
x