Američki zakonodavci zabranjuju TikTok

TikTok - Kina - SAD
13 komentara

Republikanci u Predstavničkom domu i Senatu uveli su zakon kojim nastoje zabraniti TikTok na svim uređajima u Sjedinjenim Državama – kao i zabraniti transakcije s njegovom kineskom matičnom kompanijom, ByteDance – tvrdeći da predstavlja veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Senator Josh Hawley i predstavnik Ken Buck predstavili su u srijedu ‘Zakon o zabrani TikTok-a na uređajima Sjedinjenih Država’, nadajući se da će ugraditi prethodne zakone koji su zabranjivali aplikaciju nekim državnim računarima.

“TikTok predstavlja prijetnju svim Amerikancima koji imaju aplikaciju na svojim uređajima. To otvara vrata Komunističkoj partiji Kine da pristupi ličnim podacima Amerikanaca, pritiskom na tipke i lokaciji putem agresivnog prikupljanja podataka”, rekao je Hawley. “Zabrana na državnim uređajima bio je korak u pravom smjeru, ali sada je vrijeme da se zabrani širom zemlje kako bi se zaštitio američki narod.”

Predlog zakona bi se pozivao na ovlasti predsednika prema Međunarodnom zakonu o ekonomskim ovlastima u vanrednim situacijama, zakonu koji dozvoljava Beloj kući da interveniše u trgovini tokom vanrednog stanja u državi. Američki subjekti koji nastave poslovati sa ByteDanceom podliježu kaznama prema predloženom zakonu.

Glasnogovornica TikToka, Brooke Oberwetter, bila je kritična prema zakonu, rekavši da on “pristupa podjelom nacionalnoj sigurnosti i djelomičan pristup širokim industrijskim pitanjima kao što su sigurnost podataka, privatnost i šteta na mreži”.

“Nadamo se da će Hawley svoju energiju usmjeriti na napore da se holistički riješi ta pitanja, umjesto da se pretvara da bi zabrana jedne usluge riješila bilo koji od problema zbog kojih je zabrinut ili bi Amerikance učinila sigurnijim”, dodao je glasnogovornik.

Dok je Hawley rekao novinarima na Capitol Hillu da njegovo zakonodavstvo “posebno prati TikTok” i “zabranjuje ga”, čini se da jezik zakona ne sadrži nikakvu mjeru za zabranu aplikacije na američkim uređajima. Nejasno je kako bi se takva zabrana sprovela.

Pored zabrane transakcija sa ByteDanceom i drugim entitetima povezanim sa TikTokom, novi zakon takođe zahteva da američka obaveštajna zajednica sastavi izveštaj o navodnoj „pretnji nacionalnoj bezbednosti koju predstavlja TikTok“. Izvještaj bi se fokusirao na to da li kineska vlada može koristiti aplikaciju za pristup američkim podacima, posebno u “obavještajne ili vojne svrhe”, i naznačiti sve “stalne napore” Pekinga da nadgleda ili manipulira američkim građanima na internetu.

Hawley je predvodio grupu zakonodavaca, većinom republikanaca, koji su vrlo kritični prema TikToku i njegovoj kineskoj matičnoj firmi, a senator je nedavno nazvao aplikaciju “kineskim vratima u živote Amerikanaca”. On je predvodio napore da se TikTok zabrani na nekim vladinim uređajima krajem prošle godine, koji su dobili dvostranačku podršku, ali je tvrdio da ta mjera nije otišla dovoljno daleko.

kinaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Normalno je da ce zabraniti kad je pun klipova kako nato oprema gori po bivsoj Ukrajini.

bato
1 godina prije

oni toliko sranja rade , pa se naravno bije svih

parija
1 godina prije

I treba zabraniti to Kinesko smeće

Ante
1 godina prije

Google to isto radi samo je sve po ” zakonu ” U Hrvatskoj su rekli da će identifikacijski broj građana biti tajan, pa se sada taj broj nalazi na svim računima za komunalije. Svatko tko ima kompjuter može za pet minuta saznati sve o nekom čovjeku. Samo ima je Tik Tok loš jer su dvolični. Da ne kažem nešto gore.

Homer
1 godina prije

Zabrana tik toka jer mozes dobit istinite informacije

Dokurčilomi
1 godina prije

Normalno, zakonski i demokratski, tako treba. Pa neće valjda zabranjivati totalitarno i komunistički kao Kinezi “fejzbuk”.

Max
1 godina prije

Rastužit će mlade.

gogo
1 godina prije

amerika je postalo teško smeće i ruglo

Vojni analitičar
1 godina prije

Tik tok zaista jeste opasnost za nacionalnu sigurnost i to ne samo SAD nego i svake zemlje na svijetu uključujući Kinu samu. Jer on predstavlja dfo sada najveći doprinos interneta sveopćoj idiotizaciji pučanstva, a naročito mladih. On je slijedeća, viša razina debilizacije. Ono što je Tviter predstavljao u pogledu pisanog teksta (kratke uglavnoom nepismene objave od najčešće jedne rečenice) umjesto ozbiljnijih i ipak malo dužih tekstova koji zahtjevaju ipak malo inteligencije, obrazovanja i pismenosti to Tik Tok predstavlja na području video materijala. Zašto da se goyimi muče i zamaraju mozgove gledanjem ili izradom nekakvih dužih i smislenijih materijala kad mogu gledati uglavnom potpuno besmislene i idiotske klipiće oid 15 sekundi. Pa samim gledanjem toga čovjek automatski oglupavljuje. .

Gnostic
1 godina prije

A Kuc Kuc, ‘oćel i to?Sve je moguće osim drvene peći.Čak i ona za jednokratnu uporabu.z

DEDA
1 godina prije

KAKO IM NIJE PALO NA PAMET ZABRANIT SIROMAŠTVO.NARAVNO DA NEĆE DOK IMA OVACA ZA KLANJE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI