Asia Times: Iran se uklapa u zajedničku strategiju Moskve i Pekinga

Xi Jinping - Vladimir Putin
15 komentara

Rusija i Kina kao strateški partneri igraju zajedničku igru s Iranom, izjavio je kolumnist Asia Timesa. Prema novinaru, Moskva od Teherana očekuje vojnu suradnju, dok se Peking za Iran zanima uglavnom zbog energetskih resursa.

Iako se Iran i Rusija ne mogu nazvati strateškim partnerima u pravom smislu te riječi, ako ništa zbog činjenice da ne postoji obvezujući dokument o takvom partnerstvu, Moskva i Teheran, zajedno s Pekingom, formiraju „trijadu“ koja igra presudnu ulogu u dugoročnom procesu euroazijske integracije, piše hongkonški Asia Times.

Rusija i Kina kao partneri paralelno rade s Iranom, ali Moskva Teheran prvenstveno smatra vojnim saveznikom. Rusija će nastojati sklopiti iste sporazume s iranskim vlastima kao u Siriji, to jest, da svoju flotu stavi u jednu od luka u zemlji i dobije dodatni aerodrom u istom području, slično kao što su ruske snage raspoređene na sirijskoj obali u luci Tartus i u podnožju Hmeymima. Međutim, pravo raspoređivanje ruskih trupa u Iranu još je daleko, tvrdi autor.

“Zauzvrat, Kini je prioritet opskrba energijom i Peking na odgovarajući način sređuje svoje račune”, smatra komentator Asia Timesa.

Kao što se prisjeća novinar, kineski veleposlanik nedavno je lansirao “probni balon”, spomenuvši da Peking razmatra korištenje svojih ratnih brodova za pratnju naftnih tankera prilikom prolaska kroz Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac, bilo u sklopu operacije koja je pokrenuta u režiji Washingtona ili izvan nje.

Prema autoru, iako se te riječi mogu shvatiti kao diplomatska “mrkva” upućena Sjedinjenim Državama, situacija je u stvarnosti “mnogo smješnija”. Kao što objašnjava novinar, unatoč smanjenju proizvodnje nafte u zemljama OPEC-a i sankcijama protiv Venezuele i Irana, te istodobnom porastu potražnje za „crnim zlatom“ u svijetu, cijene nafte su i dalje vrlo niske, što znači da Iran i dalje izvozi svoje energetske resurse. To čini indirektno, najvjerojatnije prijenosom robe iz tankera u tanker na otvorenom moru. Stoga, izjave kineskog diplomata mogu biti pokušaj Pekinga da maskira trenutnu kupnju iranske nafte, komentira Asia Times.

Protekli mjeseci pokazuju da je jačanje saveza između Rusije i Kine počelo privlačiti ključne igrače u Euroaziji – Iran, Tursku i Pakistan, navodi se u izvješću.

“I budite sigurni, čak i ako se Iran ponosi svojom političkom neovisnošću, ohrabrujuće je znati da je Iran ima imat će je, ali je to s gledišta Rusije i Kine crvena linija koji će te dvije zemlje imati privilegiju prijeći”, zaključuje autor.

Ruska strategija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister NO
4 godine prije

Sad cekamo plakanja u stilu novi trojni pakt ovo ono haha 😂

Slavonac
4 godine prije

Uklapa se on nekima i u Bosni Hercegovini.Nista danas nije slucajno.

Aragorn
4 godine prije

Nekada davno,dok je Perzija bila daleko naprednija od bilo kojeg kutka svijeta, dok su izvodili doktorske zahvate kakve su britanci mogli samo sanjati,kada krscanima nije bio dozvoljen ulazak,mnogi europljani koji su bili zeljni skolovanja za doktora,prelazili su na judaizam samo da bi se domogli Perzije i njihova skolovanja.. danas ta ista europa i zapadni svijet,pogotovo britanci,koji u doba perzijskog carstva nisu znali sto je kanalizacija i odvod govana toliko se trude iskriviti povjesno misljenje u covjeku da je to nevjerovatno…zalosno je sto danas mali covjek je toliko zaokupljen materijalnim stvarima da nevidi sta mu na zapadu danasnje skolstvo uci djecu u skoli..
Tako isto ce nasa djeca uciti da je Sanader se stvarno borio protiv korupcije,da nam je Toni Blair donio mir na balkanski poluotok,da je 9/11 teroristicki napad itd..zato se trudite i vasoj djeci usadite dobro kriticko razmisljanje,pogotovo kriticko glede danasnjeg zapada koji uziva zivjeti u zabludi..

far
4 godine prije

Svaka pomisao da bi Kina (ali isto tako i Rusija) koja povlaci do 30% svoje nafte iz Irana po cijenu direktog angazovanja dozvoila u Iranu iracki scenarij “demokratiziranja” je u najmanju ruku neozbiljna ako ne absurdna. Nikakav “ugovor” tipa NATO i Co. nije potreban Iranu, Rusiji i Kini da znaju da su sudbinski vezani i da napada na jednog znaci naad na sve. I Rusi i Kinezi znaju jako dobro da bi nakon Irana bili oni na redu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI