“Borbena upotreba” PVO sistemea TOR-M2DT

Tor-M2DT
17 komentara

Ministarstvo odbrane rusije objavilo je video snimak arktičkog PVO sistema Tor-M2DT.

Snimak je napravljen na poligonu Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti. Ministarstvo je saopštilo da je ovo prva upotreba ovog sistema od strane pripadnika Sjeverne flote.

Lansirano je nekoliko raketa u uslovima jakog elektronskog ometanja a mete su vršile protivraketne manevre da bi situacija bila što bliža realnoj.
Ciljevi su se kretali u različitim pravcima i na različitim visinama ali su svi uspješno eliminisani.

Tor-M2DT je zasnovan na raketnom sistemu Tor-M2 ali je zbog specifičnih uslova na Arktiku prebačen na gusjenično vozilo DT-30 a sam sistem je specijalno preprojektovan za oštre uslove koji vladaju u polarnom krugu.

Sistem ima rakete dometa 15 km i prvi put je prikazan javnosti tokom parade 9. maja 2017. godine u Moskvi.

Rusija trenutno gradi nekoliko baza u polarnim krajevima za čiju neposrednu zaštitu će sasvim sigurno biti zadužen ovaj sistem zajedno sa PVO sistemom Pantsir SA takođe specijalno preprojektovanim za polarne uslove.

VIDEO: Testiranje PVO sistemaTor-M2DT

rusijaTor M2DT
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pajo
4 godine prije

TOR ima 4 podzvucna projektila dometa 15 km. Za 10 takvih SUSTAVA je potrebno 50 Tomahawka. Pancir je luksuzniji protuavionac na Tojoti a S300 marketinska NEVA. Niti jedno ga nece obraniti. TOR sustava u cijeloj RU ima 80 komada a SAD krstarecih po glavi stanovnika. A protiv koga se to Kijev brani? To je za prodaju ulickano smece iz 90 ih godina a Putko I Trump si puse ispod stola na summitu. Skupa sa netanjahuom

Trubadur
4 godine prije

Ozbiljno Rusija shvata odbranu Arktika, pošto ima puno toga na Arktiku što je vrijedno, da se brani… Za sad su troškovi crpanja recimo nafte još veoma veliki na Arktiku ( oko 105 $ po barelu ), ali treba misliti na budučnost u svijetu, koji raste exponentno… Nije dovoljno samo imati resurse.. Treba imati i jačinu, da se te resurse brani…..

onaj......... Dalton
4 godine prije

Umjesto pisanja pi*darija, a da neki komentatori prvo razmisle pred kakvim se sve izazovima nađu konstruktori sistema koji moraju sve vrijeme ispravno djelovati na npr. ekstremno niskim temperaturama, u uvjetima snažnih prirodnih elektromagnetskih smetnji (npr. pomicanje magnetskog pola, aurora borealis itd). Kakvu samo elektromagnetsku kompatibilnost – EMC (sposobnost uređaja,opreme ili sustava da djeluje na zadovoljavajući način u svom elektromagnetskom okruženju) tu treba postići. A gdje je još djelovanje čovjeka.
Sva tehnika koja ispravno radi u takvim uvjetima, bilo ruska, bilo američka, je mali dragulj ljudske sposobnosti i pameti.
P.S.
Pa kad tome dodamo HARP i njegov ruski ekvivalent SURA. Boli glava.
Što bi rekao Charles Baudelaire; ”…težim ka apsolutnom počinku i ka neprekidnoj noći… Ne znati ništa, ne propovijedati ništa, ne htjeti ništa, ne osjećati ništa, spavati, pa opet spavati, to je jedina moja želja. Želja sramna i gnjusna, ali iskrena.”

emdzej
4 godine prije

Nevezano direktno za temu, koga zanima, trenutno ide na PressTV intervju sa spašenim mornarima jednog od tankera. Glavni oficir i kapetan broda su baćuške 🙂

Max
4 godine prije

Rusija odavno ima prednost na Arktiku jer njihovi sustavi i vojnici se bolje drže u uvjetima ekstremne hladnoće ne mogu im parirati ni Notveška Ni SAD Ni Kanada.

Hibridni rat
4 godine prije

Opet propaganda a nikome nisu još prodali niti jedan svoj PVO od tih silnih esova eto sad i ovo a Ameri su do sada prodali u 7država svoj najbolji na svetu PVO Patrito svakoj po 1,4milijartde dolara šta se u Srbiji uopšte ne sme pisati a isti slučaj je i za avione F35 i Suhoje…

Hibridni ratTIŠINA
4 godine prije

Hranu iz narodne kuhinje svakog dana uzme 11.250 Beograđana
Prosečna plata u Hrvatskoj skoro duplo veća nego u Srbiji
Rekordan rast BDP-a: Hrvatska ima 4,7% najveći rast u EU
MIGRACIJSKI PREOKRET Povratak Hrvata – lani kući došlo 26.000 ljudi
”Baby boom” Najveći plus u zadnjih deset godina: Lani u Hrvatskoj rođeno 791 dijete više nego 2017.

Kažu
4 godine prije

Zagorski mlinci su danas zaštićeni za već 23-i autohtoni hrvatski proizvod u EU!
Danas u Karlovcu će Kolinda otvoriti najveći i najlepši vojni muzej u ovom delu Evrope muzej Domovinsokog rata!

Naslovi
4 godine prije

“PREKORAČENJE OVLASTI” Smijenjen biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu
NEZAKONITA ODLUKA Slovenski sud: Thompsonov koncert nije se smio zabraniti
JAHTING ORGIJE NA JADRANU: Devojke iz Srbije i BIH tražene jer se prodaju i za KOMAD NAKITA, TORBICU ILI ODEĆU! Zarade i po 35.000 evra za noć, na palubama se šmrče kokain do besvesti, tablete viagre žvaću kao bombone…
NEMA EMA TAKVOG NARODA: OVO JE TAJNA HRVATSKOG NARODA I po ovome smo jedinstveni u svijetu!
SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI