Das Erste: Njemačka je siromašna – 2017. je svaki šesti Nijemac odmor morao provesti kod kuće

odmor
24 komentara

Kada se govori o Njemačkoj, uvijek se kaže kako je to lokomotiva ekonomije EU, zemlja koja obara sve rekorde u poslovanju i statistički Nijemci žive bolje od stanovništva većine zemalja EU.

Međutim, ako se time može mjeriti razina blagostanja, Das Erste upozorava da to nije baš tako i da je 2017. skoro svaki šesti Nijemac zbog financijskih razloga proveo svoj godišnji odmor kod kuće. Prema riječima političarke stranke Die Linke, Sabine Zimmermann, trenutna situacija je dokaz osiromašenja stanovništva Njemačke.

Većina Nijemaca ide na godišnji odmor barem jedan tjedan godišnje, što je gotovo običaj u zemlji, izvješća Das Erste. No, prošle godine je gotovo svaki šesti građanin Njemačke, 16% stanovništva, zbog financijskih razloga bio je prisiljen ostati kod kuće.

Cijela EU je u sličnoj situaciji, čak i goroj, jer je prosjek Europske unije onih koji si ne mogu priuštiti putovanje za godišnji odmor 30,5%. To su podaci koje je objavio Eurostat.

U Njemačkoj 2017. godine 32,6% samohranih roditelja nije imalo novca za bilo kakav put za godišnji odmor. Jednako tako u inozemstvo nije putovalo ni 24,7% samaca, za koje se pretpostavlja da mogu odvojiti više novca od Nijemaca koji izdržavaju obitelj.

Zbog ove situacije najviše pate djeca.  Za djecu je ovo teško pogotovo za vrijeme praznika, kada žele negdje putovati, a ne mogu, rekla je u Bundestagu Sabine Zimmermann.

Skrenula je pozornost na ovu statistiku i nemogućnost odlaska na odmor je za nju dokaz osiromašenja stanovništva Njemačke.
Ipak, ove su statistike puno bolje od onih u Ukrajini, gdje su četiri godine demokracije i reformi zemlju gurnule u rang zemalja ekvatorijalne Afrike. Dakle, nikad nije toliko loše da ne može biti gore. Barem u slučaju Njemačke.

Za četiri godine demokracije ukrajinski standard pao na razinu ekvatorijalne Afrike

Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da je Ukrajina u puno goroj situaciji, jbg, Švabe navikle na “urlaub”, jel su tako govorili, , više nema za sve, a šta ćeš, Ali prazan lonac i zima u stanu, to su problemi. Ovdje treba netko iz Njemačke da kaže kako stvari stoje.

Weteran
5 godine prije

Iza sjajne fasade krije se mračna istina!?
Evropa je ostala bez novca! Pare su na nekom drugom mestu!?
Zato je Tramp onako arogantan i ohol prema Ostareloj Evropi!

Alen
5 godine prije

Strašno !

tak
5 godine prije

jesu li to nijemci ili novodoseljeni nijemci?

apolo
5 godine prije

Tako i ja, dan za danom, sesta godina kod kuce odmor. Mislim da mora umrijeti neo liberalni kapitalizam da radnik pocne zivjeti. Njemacka je ugusila Grcku, sad im se lagano vraca. Realnost zasnovana na pljacki ce se pretvoriti u nocnu moru. Francuzi, Svabe, Italijani, Englezi i mnogi drugi ce morati jednom pokusati zivjeti od svoga rada. Sve do tada statistika ce pokazivati da dobro zive, a svaki 5-6 ili prvi i drugi ce doma hladiti jajca.

Josip Bozanić
5 godine prije

Nijemci su oduvijek imali siromašni sloj, koji nije mogao ljetovati, a DDR ni ne spominjete. Većina tih siromašnih živi u DDRu, ili su stranci s boravkom u Njemačkoj, nisu to sve Nijemci po rođenju. Eurostat govori o stanovništvu Njemačke i ne dijeli ih na izbjeglice, pečalbare, DDRovce, polako s površni i ostrašćenim komentarima. Broj Nijemaca turista je ipak najveći u Europi. To što Nijemci radije idu u 3 puta jeftiniju Španjolsku nego u preskupu Hrvatsku, nije znak da je Njemačka propala, nego da Hrvatska ne uživa niti ugled niti povjerenje. Španjolska policija ne pravi pizdarije turistima, tamo smiješ imati nešto alkohola u krvi. Koji kurac ideš na ljetovanje ako ne smiješ ni kapi popiti. U Španjolskoj imaš posvuda restorana koji rade 24h dnevno. Koliko takvih restorana ima u Hrvatskoj? Tjedan dana s avionom(povratna karta) i polupansionom u Španjolskom je jeftiniji nego soba s dorukom i bez prijevoza u Hrvatskoj. To… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

To je nemoguće. Neka drug komandir alerik to prokomentira i objasni da to nije tako. Liberalni kapitalizam je nepogrešiv.

drAzen
5 godine prije

Ovisno o tome kako se gleda na siromastvo, u Yugi se srednji sloj smatrao bogatim, svinjsku polovicu na ledja, i svake godine nova garderoba, a tristac u garazi.

Brainstorm
5 godine prije

ja imam jedno pitanje za mene neobjasnjivo.
kako istovremeno mogu biti nestasice i nezaposlenost? zasto nezaposleni ne proizvedu ono cega nedostaje?
kako ponuda i potraznja mogu postojati a da se razmjena ne dogodi?
mogu tek nazirati moguci odgovor – kupovna moc je u rukama onih koji ne zele / ne moraju stupiti u promet.
onda … hmm.

Ogi
5 godine prije

E cuj. Jadni oni. Ja 20 godina radim i ni jednu godinu nisam imao odmor. Dabogda im bilo ko meni a meni ko njima. A to je sve donjela zapadna demokratija.Fuj govna imperijalisticka.

Koba
5 godine prije

Stalež potrošača, koliko da im daš uvijek je malo, robovi kapiatalizma. Svrha njihovog postojanja je manična kupovina, njihovi hramovi su tržni centri. Od pada socijalizma ti bunkeri bez prozora niču u svakom većem selu srednje i istočne Europe. Što je najgore imaju ulogu mjesta okupljanja mladosti kojoj se taj “mall” kult od najranijeg djetinjstva plasira putem američkih serija.No ova vijest ne mora, nižno, biti loša. Njemci u svojoj kulturi imaju usađen osjećaj racionalnosti, a pogotovo kad su financije u pitanju. Stariji primjerci su vrlo osjetljivi na odnos s novcem, pa tako će često voziti automobil klasu ili dvije ispod svog platežnog ranga. Važno je da on zadovoljava svoju primarnu svrhu za koju je i nabavljen. Ovo kod nas, a i kod naše braće Poljaka, Čeha, Slovaka… baš i nije slučaj, zapravo je obrnuto. Ovdje će se ljudi i zadužiti da bi si priuštili ljetovanja i zimovanja, te automobile (vidi vraga… Čitaj više »

Mandaf
5 godine prije

Jadna dica! Bas mi ih je za!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.