Izložba ”Ilija Diminić – slika i konstrukcija”

Dušan Otašević, izložba Ilija Diminić
0
0

”Ilija Dimić – to je idealan umetnik, avangardni umetnik koji se oslanja na ruski konstruktivizam i bauhaus, pilot i čovek koji je kao heroj stradao u španskom građanskom ratu. On je kompleksna ličnost i u izražajnim sredstvima i tehnikama koje koristi, te je zbog svega toga moj uzor i mom radu daje duhovne smernice”

U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske, 16. juna 2016. godine, otvorena je kultna izložba akademika Dušana Otaševića ”Ilija Diminić – slika i konstrukcija”. Ova izložba se ubraja među najkompleksnije i najsloženije radove iz cjelokupnog opusa akademika Dušana Otaševića. To je zapravo fikcionalna simulacija koja je prvi put predstavljena 1990. godine u beogradskoj galeriji Sebastijan, pod nazivom ”Ilija Diminić”, a autor je tada dobio nagradu fondacije ”Ivan Tabaković” za ovaj izuzetan rad.

Imaginarni genij i idealni umjetnik

Vizuelno jedinstveni koncept o Iliji Diminiću ”imaginarnom geniju i idealnom umjetniku” zajedno su osmislili akademik i umjetnik Dušan Otašević, njegova supruga Mira i beogradski filmski teoretičar, scenarista i kritičar, Branko Vučićević. Fikcionalan život Ilije Diminića vezan je za period od 1901. godine i Beograd, u kojem je Diminić rođen, do 1938. godine, kada gine kao borac u Španskom građanskom ratu.

Ilija Diminić školovao se na čuvenoj školi Bauhaus, bio je pilot, oduševljavao se ruskom avangardom i konstruktivizmom, dopisivao se sa Tatlinom, a letenje mu je bila najveća strast.U tom okviru nastajali su i njegovi radovi aerodinamičnih linija, a autor izložbe, Dušan Otašević, ih patinira u cilju postizanja ‘vjerodostojnosti’ i autentičnosti imaginarnog vremena. ”Ilija Dimić – to je idealan umetnik, avangardni umetnik koji se oslanja na ruski konstruktivizam i bauhaus, pilot i čovek koji je kao heroj stradao u Španskom građanskom ratu. On je kompleksna ličnost i u izražajnim sredstvima i tehnikama koje koristi, te je zbog svega toga moj uzor i mom radu daje duhovne smernice” – objašnjava Otašević.

Pop-art umjetnost u bivšoj Jugoslaviji

Kada je svojevremeno predstavljen projekat Ilija Diminić, izložba je izazvala zabunu i mnoštvo paradoksalnih situacija, do te mjere da su mnogi pomislili da je jugoslovenska umjetnost dobila novog umjetnika iz tradicije ruske avangarde. Poznat je i slučaj kustosa koji je izjavio da je lično poznavao Iliju Diminića. Dušana Otaševića je lično pozvao upravnik Muzeja vazduhoplovstva, u namjeri da sazna više informacija o Iliji Diminiću iako u službenim registrima te institucije nije pronašao nikakav trag o postojanju pilota pod imenom i prezimenom Ilija Diminić. Jedan od najuticajnijih likovnih kritičara naših prostora, Ješa Denegri je istakao dvostruku narav ove izložbe: sa jedne stane to je vrlo pristupačna i dugovita igra, dok istovremeno otvara neka od temeljnih pitanja historije umjetnosti i savremenih umjetničkih kretanja – pitanja autora, originala i kopije umjetničkog djela, te paradokse rekonstrukcije fikcionalnih djela.

 

U osnovi stoji otvoreno pitanje – da li se historija umjetnosti bavi rekonstrukcijom ili dekontrukcijom umjetnosti? Dušan Otašević pripada generaciji najznačajnijih umjetnika i predstavnika pop-art umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji. Priredio je više od pedeset samostalnih i učestvovao na više od stotinu pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 1967. godine član je ULUS-a. Predavao je na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti u periodu od 2000. do 2006. godine. Od 2003. je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a redovni član od 2009. godine. Od 2011. godine obavlja dužnost upravnika Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Od septembra 2015. do januara 2016. godine, učestvovao je na izložbi ”The World Goes Pop” u Tate Modern galeriji, što svjedoči o značaju ovog autora i aktuelnosti njegovih radova.

Izložba će biti otvorena za posjete do 26. augusta 2016. godine, u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

avangardaDušan OtaševićfikcijaIlija Diminićpop-art
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI