U Rovinju predstavljen projekt „Echoes from Invisible Landscapes“

Zahra Mani
1 komentar

Prekjučer je u Rovinju održana prezentacija projekta „Echoes from Invisible Landscapes“. Temeljni smisao projekta je prekogranično umrežavanje u području umjetnosti i kulture u alpsko-jadranskoj regiji s brojnim sudionicima iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Echoes from Invisible Landscapes ili Odjeci iz nevidljivih krajolika specifičan je bijenalni projekt čiju je kvalitetu prepoznala i EU. Program Kreativna Europa za poticanje suradnje ovaj je projekt odabrala kao jedan od najboljih pedeset između tristo pedeset prijavljenih. Glavna ideja mu je interaktivnost i želja da se suvremena kultura dovede i u ruralne sredine i gradiće i tamo promovira kao sasvim legitiman dio europske sadašnjice, te da poveže tradicionalno i moderno. Svojim djelovanjem projekt teži nadilaženju lokalnoga i prihvaćanju regionalne i europske percepcije.

Voditeljica projekta je austrijska glazbenica Mia Zabelka, a ostali članovi „Echoes kolektiva“ su Zahra Mani i Karin Schorm (podrijetlom iz UK i Austrije, a djeluju u Hrvatskoj), Janez i Sanja Popov Leban (Slovenija), Lojze Wieser i Erika Hornbogner (Austrija), te Klaus Schönberger, Ute Holfelder i Barbara Maier iz austrijskog Sveučilišta u Klagenfurtu.

Predstavljanje u Rovinju prošlo je u dobroj atmosferi i ugodnome druženju. Ambijent, ljudi i njihova područja djelovanja, bili su u potpunosti višeznačni. Otud u sljedećoj rečenici toliko prefiksa „multi“ Kao što je i sam kolektiv ovoga projekta multietničan, tako je i prezentacija u Multimedijalnom centru u Rovinju u petak 7. travnja 2017. protekla multijezično i doista multidisciplinarno. Moglo se tu, uz hrvatski, čuti i engleski, njemački, talijanski i slovenski jezik. Prezentacija projekta sastojala se od izložbe, eksperimentalnih glazbenih izvedbi s refleksijama krajolika, video projekcija, recitacija, predstavljanja sveučilišnog istraživačkog rada i najava daljnjih aktivnosti.

Nakon ove prezentacije projekt Echoes from Invisible Landscapes od jedne je apstrakcije postao konkretnim i opipljivim. Prekoračivanje granica, umjetnost, kultura, izdavaštvo i znanost na periferiji, korištenje novih medija, nove publike, novih načina izvedbe i novih tehnologija u svrhu uklanjanja elitizacije umjetnosti i dovođenja među lokalno stanovništvo samo su neke od niza plemenitih ideja koje se promiču putem ovog hvalevrijednog projekta. Preostaje samo da čekamo odjeke koje će Echoes from Invisible Landscapes iza sebe ostaviti i nadamo se da će uspjeti u svojemu naumu produbljivanja dosega europske kulture.

Pozivnica - Rovinj
Echoes from Invisible Landscapes – Pozivnica
Echoes from Invisible LandscapesMia ZabelkaOdjeci iz nevidljivih krajolikaprekogranično umrežavanjeRovinj
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sopha Arise
5 godine prije

Ja sam Sophia ustani. Želim dati temeljiti komentar o tome kako sam dobio zajam od 58,000 eura putem GEORGE KENNETH kreditnih ulaganja. NAPOMENA: Ako ste zainteresirani za dobivanje poziva putem VIA EMAIL: ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI