Slikoviti Rovinj – gradić na zapadnoj obali Istre

Rovinj, Hrvatska, Istra
47 komentara

Rovinj je gradić u Istri i najposjećenije mjesto Hrvatske. Ljubazni domaćini, dobra ponuda, lijepa priroda, blaga klima i kulturne i povijesne znamenitosti recept su za uspjeh.

Na najvećem hrvatskom poluotoku Istri nalazi se Rovinj. Riječ je o turistički najposjećenijoj destinaciji Hrvatske. Ovaj čarobni mediteranski gradić okružen je s 14 otoka i otočića. U prošlosti je i sam grad bio otok koji je s vremenom nasipom spojen s kopnom. Nalazi se na zapadnoj istarskoj obali, četrdesetak kilometara od najbližne zračne luke u Puli. Dostupan je kopnenim i morskim putem. Odličan položaj i savršeni klimatski uvjeti oduvijek su privlačili ljude da se nasele u Rovinju ili barem ga posjete. Tako je i danas; ovaj grad meta je posjetiteljima iz svih krajeva svijeta osobito u ljetnim mjesecima. Međutim, ovo ne znači da se u Rovinju nema što raditi izvan ljetne sezone. Naprotiv, možda je Rovinj još atraktivniji kada gužve iščeznu i temperatura postane ugodnija.

Znamenitosti i događanja u Rovinju

Stari grad Rovinj sam za sebe predstavlja kulturnopovijesnu znamenitost. Ono što ga čini specifičnim u odnosu na ostale priobalne gradiće je zanimljiva srednjovjekovna arhitektura. Izrazito dobro očuvane kuće visoke su, zbijene i naslonjene na zidine. Rovinj se nekada nalazio na otoku i nije mogao rasti u širinu. Stoga je rastao u visinu – nadograđivalo se nove sobe na postojeće građevine. Prostorije su imale i svoje dimnjake, pa oni i danas šarmantno strše povrh stare jezgre i privlače znatiželjne poglede. Unutar zidina prolazi se kroz troja očuvana gradska vrata.

Mjesto koje u Rovinju svi posjećuju je crkva Sv. Eufemije postavljena na najvišoj točki staroga grada. Atraktivan kip na vrhu zvonika okreće se u smjeru vjetrova i vidljiv je iz cijeloga grada.

Izvan gradskih zidina ne smije se zaobići još dvije znamenitosti, a to su Gradska ura koja je izvorno bila toranj izgrađen u 12. stoljeću i Balbijev luk iz 17. stoljeća. Na obližnjem Crvenom otoku vrijedi posjetiti dvorac obitelji Hutterott, preuređeni benediktinski samostan. U blizini Rovinja nalazi se Baron Gautsch, potopljeni austro-ugarski brod iz Prvog svjetskog rata. Moguće je otkriti što on krije uz organizirano ronjenje do lokacije njegove olupine. Pod zaštitom UNESCO-a našla se batana, vrsta brodice specifična za Rovinj. Maketu batane moguće je kupiti kao zgodan suvenir iz Rovinja. U ekomuzeju Batana moguće je saznati više o njoj, kao i o nematerijalnoj rovinjskoj baštini.

Što raditi u Rovinju?

Rovinj pored lijepih građevina ima i prelijepu prirodu i na svome kopnu i na otocima. Sjeverno od Rovinja smješten je izuzetno zanimljiv reljefni fenomen Limski zaljev, gdje se može i objedovati u jednom od restorana. Južno od Rovinja nalazi se zaštićeni močvarni rezervat Palud gdje je moguće promatrati rijetke vrste ptica. Čak i kada ne bi postojali dodatni sadržaji, lijepo uređena vegetacija i beskrajno plavo more Rovinja i okolice pružaju užitak i duši i tijelu.

A sadržaja ne nedostaje. Tijekom cijele godine u Rovinju je moguće posjetiti i brojne gastronomske, glazbene, sportske i ostale kulturne i zabavne manifestacije. Osobito valja izdvojiti Rovinj Photo Days, Grisiju – umjetničku izložbu na otvorenom, Vintage Festival Dolce Vita Rovinj, Rovinj Jazz Festival, kao i Weekend Media Festival ,posvećen regionalnim komunikacijama.

Rovinj se promovira primarno kao mjesto privlačno zaljubljenim parovima i kao mjesto za obiteljski odmor. National Geographic Traveler nedavno je svrstao Rovinj među 225 najčudesnijih mjesta na svijetu. Ugostiteljski objekti Rovinja iz godine u godinu dobivaju priznanja uglednih časopisa i portala. Osim dobrih mjesta za jelo, piće i zabavu, moguće je baviti se i raznim sportskim aktivnostima. Osim jedrenja, ribolova, tenisa i biciklizma, tu su još i slobodno penjanje, ronjenje ili pak jahanje. Na internetskim stranicama rovinjske turističke zajednice nudi se cijeli niz aktivnosti koje mogu upotpuniti boravak u njihovom gradu.

Posjetite Rovinj

Brojne agencije i turoperateri na raspolaganju su za sva pitanja vezana uz posjet Rovinju. Smještajnih kapaciteta ne nedostaje, ali je poželjno na vrijeme ih rezervirati. Izleti i aktivnosti nešto su što upotpunjuje boravak u Rovinju i okolici, pa će svatko pronaći nešto za sebe. Angažirajte vodiča, nazovite Turističku zajednicu, posjetite turističku agenciju ili se sami uputite u samostalno istraživanje Rovinja.

Stanovništvo Rovinja udruženo s institucijama i lokalnim vlastima radi na očuvanju kvalitete ponude, što je u konačnici vidljivo i toliko primamljivo njihovim posjetiteljima.

destinacijaIstraljetoMediteranobiteljski odmorRovinjsrednjovjekovni gradznamenitost
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
4 godine prije

Lijep grad, najljepši u RH, samo skup i Talijani svuda, big minus, cigančići

Son of Alerik
4 godine prije

U Hrvatskoj postoje samo lijepa i ljepša mjesta…;) Otoci su priča za sebe. Tamo vrijeme prolazi sporije, svaki otok je svijet za sebe pokraj kojeg možda postoje drugi svjetovi, možda i ne postoje. Otocima je skoro svejedno. Bitno je da ima mora i da se može na more. Istra nije otok, od ostatka svijeta je ne dijeli more, ali zato na nju pazi, čuva je Učka. Na izlazu tunela kroz Učku otvara se jedan poseban svijet. Drugačiji. Mirniji. Tiši. Naučen na strpljenja i trpljenja. Prostiru se pašnjaci, vrluda pejzaž, prostiru se vjekovi…i opasnost pred tobom – možeš se nepovratno zaljubiti u Istru i poželjeti ne vratiti se nikad više preko Učke. Zrak je drugačiji, nekako pun, hranjiv. Od šuma il od mora, možda od potočića, možda od Motovuna, možda od ponosa, svijesti zemlje o samoj sebi i ljudi o zemlji i samima sebi. Poreč, Rovinj, Buje, Pazin, Pićan i Potpićan,..sve… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Odite u Grcku, hrana za poludit, vina, maslinovo ulje, pjescane plaze, ne samo cisto, vec i toplo more a cjene 4puta nize! Nocni provod bolji nego u Londonu. Pisem iz vlastita iskustva jer sam sve navedeno osobno obisao…

otpisani
4 godine prije

Hvale vrijedan članak i zasigurno dobra reklama za Rovinj ali se ne bi složio da je Rovinj najposjećenije mjesto u RH. Ako uzmemo isti kriterij (katastarsko podrućje) onda je tu Poreč bez premca. Naime, cijelo područje od Limskog Kanala do Vodnjana katastarski pripada Rovinju i na cijelom su podrućju kampovi i hoteli. Poreču katastarski pripada cijelo područje od Limskog Kanala do ušća rijeke Mirne i cijelo je priobalje namijenjeno turizmu ali je to područje dodatno rascjepkano na općine Vrsar, Funtana, i Tar-Vabriga pa (za biti pošten) Poreču treba pribrojati i sva ta noćenja i posjete koja se ostvare u tim općinama. ————————————– (…podsjeća me to na onaj vic, kada se čovjek hvalio da ima dugoga kao rep od mačka, no kada su išli mjeriti nije bilo ni blizu ali se čovjek pobunio i rekao da nije pošteno mjereno, jer da mačku mjere rep od .uzice, pa prema tome neka i… Čitaj više »

beskorisna budala
4 godine prije

Rovinj Photo Days, Grisiju – umjetničku izložbu na otvorenom, Vintage Festival Dolce Vita Rovinj, Rovinj Jazz Festival, kao i Weekend Media Festival .. sve je to naše, sve je u glavi.. mladenovac, prevedi na ćirilicu i uživaj

NSU
4 godine prije

.

Jon Sneg
4 godine prije

Rovinj je lijep svakako, zapravo meni je čitava obala istočnog Jadrana posebna. Od Debelog rtiča pored Miljskog zalijeva do rijeke Bojane. Uz Rovinj se sječam i jedne anekdote, onako jedno četvrt stolječa nazad. Plovili smo trajektom iz Grčke prema Trstu i uživao sam uz pogled na zapadnu obalu Istre i prepoznavao sam gradove, pored kojih smo plovili. Bili tako pored mene na palubi i neki Njemci i isto uživali. Pita jedan Njemac drugoga, koji je to grad što se vidi sa broda (a bio Rovinj u svojoj poznatoj veduti). Onaj Njemac uzme dalekozor, namješta oštrinu i gleda te u maniri velikog moreplovca i putnika zaključi: “Portorož”. Nisam baš imao srca, da mu kažem, da nije u pravu:).

Barban
4 godine prije

Da bi bolje razumjeli zašto je tako velika i impozantna crkva podignuta u Rovinju najprije treba objasniti tko je bila Sv. Eufemija, i zašto je postala zaštitnicom grada. U doba cara Dioklecijana bilo je mnogo zatvaranih, proganjanih i ubijenih kršćana, među njima našla se i mlada djevojka po imenu Eufemija, iz maloazijskog grada Kalcedona. Rođena je oko 290. godine, u uglednoj patricijskoj obitelji. Kao petnaestogodišnjakinju uhićuju je Dioklecijanovi vojnici i, budući da se ne odriče kršćanstva, muče je na razne načine, osobito okrutno na kotaču. Kad i nakon toga ostaje vjerna Kristu bacaju je lavovima, koji je usmrćuju, ali začudo ne proždiru tijelo. O životu svetice ne postoji puno povijesnih podataka, ali je izvjesno da je umrla 16. 09. 304. godine. Tijelo mučenice sačuvali su kalcedonski kršćani, sve do 620. godine, kada grad osvajaju Perzijci. Sarkofag sa tijelom Sv. Eufemije prenesen je tada u Carigrad, i smješten u velebnu crkvu,… Čitaj više »

Miki
4 godine prije

Zanimljivo da u Istri do 1945 prema svim oficielnim popisima nije bilo zabilježenih Hrvata.
Stanje naroda u Rovinju (samo grad) prema popisu iz 1910: http://shrani.najdi.si/?2T/Gb/2EZmKJlA/stetjeistrarovinj1910.jpg

bato
4 godine prije

preljep grad , u mladim godinama (prijeroditeljsko doba) pa skoro svaki ween ljetom ( od slo granice 75 KM) a zadnji pot na redbull air race uvjek oduševljava BRAVO ROVINJ!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI