fbpx

Slikoviti Rovinj – gradić na zapadnoj obali Istre

Rovinj, Hrvatska, Istra

Rovinj je gradić u Istri i najposjećenije mjesto Hrvatske. Ljubazni domaćini, dobra ponuda, lijepa priroda, blaga klima i kulturne i povijesne znamenitosti recept su za uspjeh.

Na najvećem hrvatskom poluotoku Istri nalazi se Rovinj. Riječ je o turistički najposjećenijoj destinaciji Hrvatske. Ovaj čarobni mediteranski gradić okružen je s 14 otoka i otočića. U prošlosti je i sam grad bio otok koji je s vremenom nasipom spojen s kopnom. Nalazi se na zapadnoj istarskoj obali, četrdesetak kilometara od najbližne zračne luke u Puli. Dostupan je kopnenim i morskim putem. Odličan položaj i savršeni klimatski uvjeti oduvijek su privlačili ljude da se nasele u Rovinju ili barem ga posjete. Tako je i danas; ovaj grad meta je posjetiteljima iz svih krajeva svijeta osobito u ljetnim mjesecima. Međutim, ovo ne znači da se u Rovinju nema što raditi izvan ljetne sezone. Naprotiv, možda je Rovinj još atraktivniji kada gužve iščeznu i temperatura postane ugodnija.

Znamenitosti i događanja u Rovinju

Stari grad Rovinj sam za sebe predstavlja kulturnopovijesnu znamenitost. Ono što ga čini specifičnim u odnosu na ostale priobalne gradiće je zanimljiva srednjovjekovna arhitektura. Izrazito dobro očuvane kuće visoke su, zbijene i naslonjene na zidine. Rovinj se nekada nalazio na otoku i nije mogao rasti u širinu. Stoga je rastao u visinu – nadograđivalo se nove sobe na postojeće građevine. Prostorije su imale i svoje dimnjake, pa oni i danas šarmantno strše povrh stare jezgre i privlače znatiželjne poglede. Unutar zidina prolazi se kroz troja očuvana gradska vrata.

Mjesto koje u Rovinju svi posjećuju je crkva Sv. Eufemije postavljena na najvišoj točki staroga grada. Atraktivan kip na vrhu zvonika okreće se u smjeru vjetrova i vidljiv je iz cijeloga grada.

Izvan gradskih zidina ne smije se zaobići još dvije znamenitosti, a to su Gradska ura koja je izvorno bila toranj izgrađen u 12. stoljeću i Balbijev luk iz 17. stoljeća. Na obližnjem Crvenom otoku vrijedi posjetiti dvorac obitelji Hutterott, preuređeni benediktinski samostan. U blizini Rovinja nalazi se Baron Gautsch, potopljeni austro-ugarski brod iz Prvog svjetskog rata. Moguće je otkriti što on krije uz organizirano ronjenje do lokacije njegove olupine. Pod zaštitom UNESCO-a našla se batana, vrsta brodice specifična za Rovinj. Maketu batane moguće je kupiti kao zgodan suvenir iz Rovinja. U ekomuzeju Batana moguće je saznati više o njoj, kao i o nematerijalnoj rovinjskoj baštini.

Što raditi u Rovinju?

Rovinj pored lijepih građevina ima i prelijepu prirodu i na svome kopnu i na otocima. Sjeverno od Rovinja smješten je izuzetno zanimljiv reljefni fenomen Limski zaljev, gdje se može i objedovati u jednom od restorana. Južno od Rovinja nalazi se zaštićeni močvarni rezervat Palud gdje je moguće promatrati rijetke vrste ptica. Čak i kada ne bi postojali dodatni sadržaji, lijepo uređena vegetacija i beskrajno plavo more Rovinja i okolice pružaju užitak i duši i tijelu.

A sadržaja ne nedostaje. Tijekom cijele godine u Rovinju je moguće posjetiti i brojne gastronomske, glazbene, sportske i ostale kulturne i zabavne manifestacije. Osobito valja izdvojiti Rovinj Photo Days, Grisiju – umjetničku izložbu na otvorenom, Vintage Festival Dolce Vita Rovinj, Rovinj Jazz Festival, kao i Weekend Media Festival ,posvećen regionalnim komunikacijama.

Rovinj se promovira primarno kao mjesto privlačno zaljubljenim parovima i kao mjesto za obiteljski odmor. National Geographic Traveler nedavno je svrstao Rovinj među 225 najčudesnijih mjesta na svijetu. Ugostiteljski objekti Rovinja iz godine u godinu dobivaju priznanja uglednih časopisa i portala. Osim dobrih mjesta za jelo, piće i zabavu, moguće je baviti se i raznim sportskim aktivnostima. Osim jedrenja, ribolova, tenisa i biciklizma, tu su još i slobodno penjanje, ronjenje ili pak jahanje. Na internetskim stranicama rovinjske turističke zajednice nudi se cijeli niz aktivnosti koje mogu upotpuniti boravak u njihovom gradu.

Posjetite Rovinj

Brojne agencije i turoperateri na raspolaganju su za sva pitanja vezana uz posjet Rovinju. Smještajnih kapaciteta ne nedostaje, ali je poželjno na vrijeme ih rezervirati. Izleti i aktivnosti nešto su što upotpunjuje boravak u Rovinju i okolici, pa će svatko pronaći nešto za sebe. Angažirajte vodiča, nazovite Turističku zajednicu, posjetite turističku agenciju ili se sami uputite u samostalno istraživanje Rovinja.

Stanovništvo Rovinja udruženo s institucijama i lokalnim vlastima radi na očuvanju kvalitete ponude, što je u konačnici vidljivo i toliko primamljivo njihovim posjetiteljima.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Lijep grad, najljepši u RH, samo skup i Talijani svuda, big minus, cigančići

NSU
Gost
NSU
2 godine prije
Reply to  Zen

E moj Zen, a šta to fali Talijanima i svima ostalima?

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Zen

Talijani su ga izgradili. A što si ti izgradio ?
Nešto starije i ljepše ?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  samo tako

izgradili su ga hrvati, istrijani, težaci i ribari,
iridenta i optanti su ga uvijek svojatali,
bijeli biser jadrana,
istra u mom srcu,
zauvijek

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Šok

Dragi moj, Rovinj je bio najveći istarski grad prije izgradnje austrougarske ratne luke u Puli, i na tvoju žalost u njemu se nije pričalo hrvatski do Jugoslavije. Iako je dio okolice bio slavenskog karaktera, pogotovo Rovinjsko Selo, sam grad je bio mala Venecija (bez kanala) sa latinskom kulturom. Ako pričamo o novim dijelovima grada, nakon 45-e i nakon 90-e, onda si djelomično u pravu. Ali prije… vidi moj gornji post…ako si htio postati dio građanstva, bio ti Hrvat, Slovenac, štogod (iako za vrijeme Venecije te nacionalne kategorije nisu postojale – mogao si biti samo Slavo, odnosno Sciavon), bio bi uvučen u istrovenetsku latinsku kulturu i sigurno se nisi osjećao Hrvat. No, pošto je Venecija bila prvenstveno trgovačka republika i težila je ka profitu, mogao si biti i crni vrag, ako si im koristio prihvatili bi te kao svog, pod uvjetom da pričaš njihovim idiomom. Iridenta svojata i Postojnu i Nicu, ali ne znači da će ih dobiti. Ako se Italija ikad vrati u Istru biti će to zbog nesposobnih, gramzivih hrvatskih političara koji su na dobrom putu da unište državu, a ne zbog lokalaca koji simpatiziraju Italiju. Država koja ne funkcionira i koja nije u službi svog naroda postaje lak… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  pitiah

pitiah
ako imaš kakvih podataka,
koji su sve narodi-etničke skupine živjele u istri
od starih histra do danas?

kada se hrvati naseljavaju u istru i kada su potisnuti sa obale i iz obalnih gradova?
nadam se da nisam prezahtjevan
istra u mom srcu,
zauvijek

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Šok

dakle, idemo redom… Histri- ne zna se niti da li su bili Iliri ili su zajedno sa Venetima tvorili jezični kontinuum. Postoje teorije da su Veneti isto što i Vendi, a onda bi to trebali biti kao Slaveni, međutim, nema potvrde. Rimljani su u tri histarska rata pokorili Histre i počeli kolonizirati Istru. Istra je ubrzo bila podijeljena na dva agera, porečki i pulski sa granicom-limesom na Limskom kanalu, zato se i zove limski. Kolonizatori nisu nužno bili Rimljani, posebno u kasnom carstvu, kada je većina legijaa bila popunjavana Germanima i sarmatskim plaćenicima, te Ilirima iz južnog Ilirika. Propašću zapada dolazi do provala prvo Ostrogota, da bi se kratko opet vratili Rimljani-Bizant (više Grci, naravno, pod Justinijanom), i opet dolazi do miješanja (Justinijan je dokazano bio Ilir iz današnje južne Srbije-vidi Lebane kod Leskovca-Justiniana prima). Kad Langobardi ruše Bizantsku vlast u sjevernoj italiji, Istra još ostaje pod Bizantom, do rušenja Langobarda od strane Franaka. I tu bizantska carica Irena predaje istru Franačkoj (negdje oko 790-e). Već tada postoje razvijene zajednice Slavena u Istri pod vodstvom lokalnih župana, a sad da li su došli seobom, ili je bila riječ o nekoj transformaciji prijašnjeg stanovništva koje nije romanizirano, vrlo je teško o… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  pitiah

pitah
jako lijepo napisano gotovo a egzistencilaičkim stajalištima,
vidim da su za sve su krivi “zločesti” rimljani

kakav je etnos (uvjetno rečeno) istro rumunja sa antropološke točke gledanja

nadam se da nisam prezahtjevan
istra u mom srcu,
zauvijek

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Šok

Istrorumunji su potomci Vlaha koji se nisu u potpunosti slavenizirali. Do kraja 17. stoljeća je po Dinari, sve do Durmitora bilo moguće naći ljude koji su govorili sličnom varijantom jezika.
Ćići su Istrorumunjima najbliži, i oni su slavenizirani tek nedavno, o čemu govore njihova prezimena poput Poropat i Faraguna. Poropat je originalno bio Fara pata što znači bez kreveta, a Faraguna znači bez gunja, odnosno kaputa (posprdni nadimci koji su ukazivali na siromaštvo postali su prezimena).
Rumunji su ih došli proučavati, prisvajati, tražeći navodno neku svoju dijasporu, i porijeklo svog jezika. Međutim oni su potpuno drugačije etnogeneze (iako imaju neku legendu o potomcima rimskih legionara, ali je puno vjerovatnije da su romanizirani Dačani i Tračani), dok su Vlasi romanizirani Iliri koji su pred provalama iz 5. i 6. i 7.stoljeća pobjegli u planine.
Zato smatram da naziv istrorumunji ne stoji. Prije bih rekao Istrovlasi.
Iako se je i dio mojih predaka samostalno, i s ponosom nazivao Vlahi, premda su govorili čakavskim narječjem.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  pitiah

ovdje kod mene stočare koji su došli a turcima nazivamo crnim vlasima ili karavlsima ili morlacima (jedan od njih je kerum) ima ih i na etradi i u vojsci inače su naseljavani na granici turskog carstava i hrvatskog kraljevstva nisu plaćali porez u novcu nego u stoci manjeg su rasta kovrdžave kose tamnijje puti vodnjikavih svjetlijih očiju njih su turci doveli iz Dačije i Tračije inače su divlje naravi,što se vidi i u po izrekama: “spava kao zaklan”. oštro su podjeljeni na srbe i hrvate isključivo zbog vjerskih razloa, tamo gdje je došao pravoslavni pop tu su srbi, tamo gdje je došao katolički postju hrvati, inače se nasljedno ne bave svionjogojstvom. razlikuju se od dinaraca stoičara jer su ovi tipični po smeđoj ravnoj kosi, smeđih očiju izduženih extremiteta uskog prsnog koša kao i sa brahikefalnom glavom koja je jako posebna za dinarski rasni tip, ovi dinarci su bili organizirani po katunima kao stočari i dinaraca koji su ramanizirani i ostali u gradovima i tu sačekli hrvate prezimena su im završavala sa sufiksom ul kao Marko Marul bez nastavka ić,imamo i žužul. otoci su isto dinaskog tipa pogotovo brač naseljen omišanima izbjeglim od turaka i korčula koja je praktično druga domovina… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Šok

Naši Istrorumunji nisu kovrčave kose (dakle, nisu Morovlasi), ima ih jako visokih, uglavnom, nemaju ništa sa Rumunjskom.Ti su autohtoni Dinaridi i zato ih smatram Vlasima. Samo što nisu asimilirani u prethodnim stoljećima jer su se kasnije spustili sa brda.
Kao i kod mojih predaka koji su se, kako sam rekao, sami sebe nazivali Vlahima, ima jako puno plavih i svjetlosmeđih očiju i smeđe kose (plava u djetinjstvu). Visoki rastom, dugog vrata i izdužene glave, rumene puti (valjda zbog površinske cirkulacije). I da, duge ruke i noge. Moj je otac arhetip Dinarida.

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Zen

Onaj grad u kojem si rođen, to je grad koji ti je u srcu. Može biti ružan, a svejedno lijep. RH ima tu sreću u svoj svojoj gluposti da ima lijepu prirodu i još ljepše kulturno nasljeđe. Samo, da imamo i mjesec i zvijezde, nama ne bi bilo dovoljno da svaki građanin ove zemlje dobije mogućnost dostojnog i smislenog življenja. Jer je jamljenje nacionalni sport. Talijani svuda? Pa, ne želim dijeliti lekcije iz povijesti, ali možda bi trebao pročitati par redaka pa bi ti bila jasnija ta “anomalija”. I da, ima Talijana i “Talijana”… ovo kod nas je jedna posebna situacija, ponekad smiješna, ponekad nakaradna, a ponekad ponosna i puna tradicije. Teško za objasniti nekome tko ovdje ne živi i nema duboke korijene. Neka od prezimena koja su “talijanska”…Sponza, Privileggio (Pascia), Venier, Dapiran, Damuggia, Pellizer, Benussi… Sponze si imao i u Dubrovniku, ne znam da li ih ima danas, Privileggio je prebjeg muslimanske vjere koji je dobio “privilegije” trgovanja s Venecijom, Venier je prezime iz Veneta, a znači nešto kao hrvatski Novak (došljak), Dapiran je iz Pirana, Damiggia je, da, iz Muggie (Milja), Pellizer je kožar (predak je došao iz Splita, Benussi je (ne zna se sigurno koja je verzija… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  pitiah

Edi Maružin i Livio Morosin su prvi rod!

Eh sad zašto je Morosin zadržao svoje izvorno venetsko prezime ili Maružin se pohrvatio to bi se teško moglo objasniti.

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Da stvar bude bolja imamo i Marožine i Morožine, a svi su od Morosinija. I neki već generacijama ne pričaju talijanski, nego se i busaju u prsa ponosni na svoje hrvatstvo.
Zaključak je, ono si kako se osjećaš, a ne kakva ti je genetika.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  pitiah

Prirodna asimilacija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

U Hrvatskoj postoje samo lijepa i ljepša mjesta…;) Otoci su priča za sebe. Tamo vrijeme prolazi sporije, svaki otok je svijet za sebe pokraj kojeg možda postoje drugi svjetovi, možda i ne postoje. Otocima je skoro svejedno. Bitno je da ima mora i da se može na more. Istra nije otok, od ostatka svijeta je ne dijeli more, ali zato na nju pazi, čuva je Učka. Na izlazu tunela kroz Učku otvara se jedan poseban svijet. Drugačiji. Mirniji. Tiši. Naučen na strpljenja i trpljenja. Prostiru se pašnjaci, vrluda pejzaž, prostiru se vjekovi…i opasnost pred tobom – možeš se nepovratno zaljubiti u Istru i poželjeti ne vratiti se nikad više preko Učke. Zrak je drugačiji, nekako pun, hranjiv. Od šuma il od mora, možda od potočića, možda od Motovuna, možda od ponosa, svijesti zemlje o samoj sebi i ljudi o zemlji i samima sebi. Poreč, Rovinj, Buje, Pazin, Pićan i Potpićan,..sve jednakovrijedno, sve govori Poštujem te, a ti uzvrati. Jedva sam se vratio iz Istre i bojim se ponovo ići. Mogao bih tamo ostati zauvijek. Prije neki dan je na radiju HR1 bila emisija Iz kulturne baštine. Novinar je razgovarao s jednom ženom koja ima 99 godina. Bistra, mudra žena. Cijeli… Pročitaj više »

beskorisna budala
Gost
beskorisna budala
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

i Ćićarija!

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

4 minusa, za sada, ……. slika velikog broja “komentatora” na ovom portalu, sic !

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  pingpong

plus od mene, ko Ucka !!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  pingpong

pingpong
A vidi minusa kod Zapate ???
Bila sam u Grčkoj i nije netočno što piše. A Rovinj jest skup.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Odite u Grcku, hrana za poludit, vina, maslinovo ulje, pjescane plaze, ne samo cisto, vec i toplo more a cjene 4puta nize! Nocni provod bolji nego u Londonu. Pisem iz vlastita iskustva jer sam sve navedeno osobno obisao…

iss
Gost
iss
2 godine prije

4 puta skuplje valjda . ali glavno da

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Samo Vas zelim uputiti na bolje mjesto bez zlih podvala, no ako je to razlog da me mrzite, u redu…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Naveo sam nekoliko cinjenica da je povoljnije, lijepse, toplije s ukusnijom hranom. Kome to ne odgovara, slobodno neka tvrdi suprotnoi i bude bezobrazan ako time mislii sakrit istinu…

NSU
Gost
NSU
2 godine prije

Zašto bi se meni sviđalo ono što i tebi?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Hvale vrijedan članak i zasigurno dobra reklama za Rovinj ali se ne bi složio da je Rovinj najposjećenije mjesto u RH. Ako uzmemo isti kriterij (katastarsko podrućje) onda je tu Poreč bez premca. Naime, cijelo područje od Limskog Kanala do Vodnjana katastarski pripada Rovinju i na cijelom su podrućju kampovi i hoteli.
Poreču katastarski pripada cijelo područje od Limskog Kanala do ušća rijeke Mirne i cijelo je priobalje namijenjeno turizmu ali je to područje dodatno rascjepkano na općine Vrsar, Funtana, i Tar-Vabriga pa (za biti pošten) Poreču treba pribrojati i sva ta noćenja i posjete koja se ostvare u tim općinama.
————————————–

(…podsjeća me to na onaj vic, kada se čovjek hvalio da ima dugoga kao rep od mačka, no kada su išli mjeriti nije bilo ni blizu ali se čovjek pobunio i rekao da nije pošteno mjereno, jer da mačku mjere rep od .uzice, pa prema tome neka i njegovog izmjere od .uzice) 😉

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  otpisani

a na kraju ljepota je u oku promatrača, bio sam i jedan vikend u Poreču, opet ništa posebno da nema bazilike i onog muzeja traktora u blizini vjerojatno bi zaboravio da sam i bio

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  oddball

Slažem se, ni u Poreč a ni u Rovinj turisti ne dolaze zbog historijskih ili nekih prirodnih atrakcija. Tu se dolazi jednostavno zato što imamo razvijenu turističku infrastrukturu još iz vremena kada je turistima bilo dovoljno sunce, more, dobra hrana i vino. (ni Dubai ne bi bio interesantan da tamo nije umjetno stvoreno odredište turistima)

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani@
Rovinj, Bale, Vodnjan

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  samo tako

samo tako
Da, ustrojstvom općine Bale su dobile “izlaz na more” na “uštrb” Rovinja ali se turizam na Baljanskom dijelu obale (uglavnom) počeo razvijati tek nakon što su Bale postale općina a Vodnjan katastarski pripada Puli, tako da Rovinj nikada ne bi imao veći broj posjeta turista od Poreča kada bi mjerilo bilo pripadnost katastru.

beskorisna budala
Gost
beskorisna budala
2 godine prije

Rovinj Photo Days, Grisiju – umjetničku izložbu na otvorenom, Vintage Festival Dolce Vita Rovinj, Rovinj Jazz Festival, kao i Weekend Media Festival .. sve je to naše, sve je u glavi.. mladenovac, prevedi na ćirilicu i uživaj

beskorisna budala
Gost
beskorisna budala
2 godine prije

al najjači je ovaj ajnšpric oblak na razglednici.. tako to ulazi u glavu pod normalno..

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

bio sam tamo dva puta, lijepo, ali ništa posebno u odnosu na brojne slične gradiće na našoj obali, istina jako zgodno izgleda sa mora kada se gleda, ali sam grad ništa posebno, plaže okolo nula bodova, recimo lani sam bio u Korčuli i Orebiću, e Korčula to je fantazija, Rovinj nije ni sluga, a meni osobno Komiža broj jedan tamo vrijedi ona “mediteran kakav je nekada bio”, istina bio sam pred deset godina, moguće da se dosta promijenili od onda, dalje Trogir, Hvar, Rab, čak je i grad Krk zgodan, a Dubrovnik je liga za sebe, tako da Rovinj se dosta dobro markentiški isprezentirao, preporuke za jednodnevni posjet ali ljetovanje tamo više nikada,….

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  oddball

oddball
Složio bi se (dijelom) sa tobom, ali moram dodati da u Rovinju, već dosta godina na vlasti u gradu drmaju ljudi koji lokalnom stanovništvu zagorčavaju život (čitam u Glasu Istre često) raznim zabranama i regulama a ovaj zadnji im, gradonačelnik je pravi “biser”.
Za turiste je stari grad sigurno interesantan ali tamo ne bi živio ni za živu glavu.

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  oddball

To je zato jer nisi imao pratnju lokalca. Ima lijepih, zapravo, prelijepih plaža, ali nisu uz samu starogradsku jezgru, treba hodati, tj. biciklirati. Malo sam pristran, te ovo o slugi zadrži za sebe. Ja tako ne bih o ni jednom mjestu, a kad mi diraš osjetljivu točku…suzdržavam se…baš se suzdržavam. A sad malo konstruktivno… Rovinj je lijep (nema antičkih spomenika, jer je utemeljen tek u kasnoj antici, kao malo, za carstvo nevažno mjesto u sjeni Pule i Poreča, ali zato ima bogatu srednjovjekovnu a posebno baroknu arhitekturu), no mogao bi biti puno ljepši (mislim na održavanje fasada, ulaganje u zelenilo, parkove…). Rovinj je na raspolaganju imao budžet koji gradovi ove veličine mogu samo sanjati (da, TDR). S tim novcima je mogao biti ulickan kao mlada na vjenčanju. Ali, ali, ali… Rovinj ima kolektor koji smrdi kod stanica sa prečistačima, zabranjen pristup vozilima u starogradsku jezgru (za nešto dobro, a za nešto veoma loše i nikako u službi kvalitete življenja lokalnog stanovništva), preskupu i nereguliranu gradsku tržnicu, visoke cijene osnovnih namirnica, pogotovo ljeti ( pazite da ne kupujete na glavnom trgu i ACI marini, tamo baš znaju oderati…i to naš dragi Konzum), ograničen broj parkirnih mjesta, opet, ljeti, nesnošljive gužve za… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  pitiah

@pitiah, zahvaliću Ti se na komentarima jer su objektivni i točni. O Rovinju si rekao puno samo si zaboravio pomenuti da je najveća “turistička spavaona” .. 🙂 Gradnja ne staje( svi stilovi, od prikolica, “kažeta” do modernih vila, “crno sivih kutija” ) i identitet samog mjesta je upitan. Srećom, stari grad još uvijek postoji .. 🙂

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  EU dismr

da, ali nisu svi jednaki pred zakonom. Netko može neukusom narušiti glavne vizure grada (pogled prema Franjevačkom samostanu, a tamo višekatnica, viša od tornja samostana, o onom “drugom” sam već pisao, a ima jedan toliko fasciniran geometrijom (kockama i poliedrima svih oblika), da grad počinje ličiti na Pitagorinu učionicu na otvorenom.
Svi u Rovinju znaju tko su, ali oni mogu…a drugi ne. Gdje je tu ustavnost? Utopija, znam.
Ipak, najviše smeta što nitko više ni ne razmišlja o proizvodnji. Svi čekaju da nešto kapne s nebesa.
Ne daj bože ekološke katastrofe, terorizma, oni koji nisu već akumulirali bit će gladni s dugom prema Banci.
Rovinj, tako lijep, ali pod lijepom fasadom nered kojeg nitko ne želi (ili može) riješiti.
O problemu podnajma neću…oni koji znaju, znaju.
Dakle, ništa različito u odnosu na ostatak zemlje.

NSU
Gost
NSU
2 godine prije

.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  NSU

NSU RO 80…………..jedan of najljepsih tog vremena !!!

NSU
Gost
NSU
2 godine prije
Reply to  pingpong

I to sa Wankel motorom! ?

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije

Rovinj je lijep svakako, zapravo meni je čitava obala istočnog Jadrana posebna. Od Debelog rtiča pored Miljskog zalijeva do rijeke Bojane. Uz Rovinj se sječam i jedne anekdote, onako jedno četvrt stolječa nazad. Plovili smo trajektom iz Grčke prema Trstu i uživao sam uz pogled na zapadnu obalu Istre i prepoznavao sam gradove, pored kojih smo plovili. Bili tako pored mene na palubi i neki Njemci i isto uživali. Pita jedan Njemac drugoga, koji je to grad što se vidi sa broda (a bio Rovinj u svojoj poznatoj veduti). Onaj Njemac uzme dalekozor, namješta oštrinu i gleda te u maniri velikog moreplovca i putnika zaključi: “Portorož”. Nisam baš imao srca, da mu kažem, da nije u pravu:).

Barban
Gost
Barban
2 godine prije

Da bi bolje razumjeli zašto je tako velika i impozantna crkva podignuta u Rovinju najprije treba objasniti tko je bila Sv. Eufemija, i zašto je postala zaštitnicom grada. U doba cara Dioklecijana bilo je mnogo zatvaranih, proganjanih i ubijenih kršćana, među njima našla se i mlada djevojka po imenu Eufemija, iz maloazijskog grada Kalcedona. Rođena je oko 290. godine, u uglednoj patricijskoj obitelji. Kao petnaestogodišnjakinju uhićuju je Dioklecijanovi vojnici i, budući da se ne odriče kršćanstva, muče je na razne načine, osobito okrutno na kotaču. Kad i nakon toga ostaje vjerna Kristu bacaju je lavovima, koji je usmrćuju, ali začudo ne proždiru tijelo. O životu svetice ne postoji puno povijesnih podataka, ali je izvjesno da je umrla 16. 09. 304. godine. Tijelo mučenice sačuvali su kalcedonski kršćani, sve do 620. godine, kada grad osvajaju Perzijci. Sarkofag sa tijelom Sv. Eufemije prenesen je tada u Carigrad, i smješten u velebnu crkvu, koju je u njezinu čast podigao car Konstantin.800. godine na vlast dolaze ikonoklasti (protivnici štovanja slika), pa kršćani ponovo sklanjaju relikvije Sv. Eufemije. Što se dalje točno događalo, teško je reći, predaja kaže da je, nakon velikog nevremena, u zoru 13. 07. 800. do obale pred Rovinjom doplutao mramorni sarkofag.… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Zanimljivo da u Istri do 1945 prema svim oficielnim popisima nije bilo zabilježenih Hrvata.
Stanje naroda u Rovinju (samo grad) prema popisu iz 1910: http://shrani.najdi.si/?2T/Gb/2EZmKJlA/stetjeistrarovinj1910.jpg

Barban
Gost
Barban
2 godine prije
Reply to  Miki

Nije naravno. Moja je mama išla kao dijete u školu za vrijeme Italije i djeca bi bila kažnjavana šibom po dlanovima ako bi ih maestra (učiteljica) ćula da kažu riječ na hrvatskom. Isto tako sva slavenska prezimena su mijenjana u talijanska i morao si se izjašnjavati kao talijan.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Barban

nati dva plusa, I gori I ovdi doli ……… :-))

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Barban

Ne sva. Moje ni, Moje babe ni, Moje druge babe ni. Ako si bija konformista onda si kambja, ako nisi, oni put nisi. Moju je babu pop (talijanski) tuka ki ni došla na lontrinju, a morala je čuvati krave. Stila ga je zgrotati na jenoj gromači poli puta kud je hodija u crikvu ali pradid ni puštija, ki je mu tisti pop nepismenome pisa molbe za povišenje invalidnine u Austriju (šrapnel u Galiciji). Eko, to ti je istina. A ki se suprotstavlja, kako fašistima, tako pokle komunistima, je finija kako je finija. I danas biš partija u pržun da previše dižeš glavu i kontriraš. Je tako? Istina nije jednostrana Barban. Miki, narodnosna granica u istri je zaj…na stvar. Vrlo teško je bilo tada, a i sada odrediti tko je tko i to stvarno nema previše smisla. Nekako se išlo linijom, to si kako pričaš kod kuće. Ali jezik se usvajao ovisno o okolini u kojoj su ljudi živjeli. Slaveni sa sela bi dolaskom u grad, kako bi bili prihvaćeni, počeli pričati na istro-veneto dijalektu. Ali bilo je i puno obrnutih slučajeva. Furlani (iz Friulija) koji su se slavenizirali. A miješanih brakova koliko želiš. Najbolje se ne zamarati previše tom temom,… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  pitiah

Jel ti zaista veruješ da su se Talijani u Furlaniji slavenizirali?

pitiah
Gost
pitiah
2 godine prije
Reply to  Miki

možda se nismo razumjeli. Furlani su došli u Istru, i tu su se slavenizirali. Inače, sami Furlani su spoj Noričana (Kelta) i rimskih kolona.

bato
Gost
bato
2 godine prije

preljep grad , u mladim godinama (prijeroditeljsko doba) pa skoro svaki ween ljetom ( od slo granice 75 KM) a zadnji pot na redbull air race uvjek oduševljava BRAVO ROVINJ!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik