Kamenjak, jedna od zadnjih netaknutih ljepota Sredozemlja

Istra
23 komentara

Rt Kamenjak nalazi se na samom jugu Istarskoga poluotoka. Njegova najveća vrijednost ogleda se u očuvanosti izvornog prirodnog okoliša, što danas podiže turističku atraktivnost samoga mjesta, budući da je povratak prirodi jedan od trendova u posljednje vrijeme.

Na krajnjem jugu Istre nalazi se zaštićeno područje Kamenjak. Udaljen je od Pule, najvećega istarskog grada, malo više od deset kilometara. Do Kamenjaka se može stići cestovnim ili morskim putem. Smatra se da je ovaj rt jedno od zadnjih mjesta Sredozemlja s izgledom koji je imalo prije turističke eksploatacije priobalja.

Kako doći do Kamenjaka?

Posjetiteljima je najlakše doći automobilom ili autobusom do Premanture. Ovo je simpatično mjesto koje je u posljednje vrijeme više turističko nego što je izvorno bilo – ribarsko. Kako biste stigli na Kamenjak, bijelim putem valja se uputiti dalje. Za područje koje je na Kamenjaku najzanimljivije, a to je značajni krajobraz Donji Kamenjak, tijekom ljeta naplaćuje se ulaz. Ovo ne vrijedi ukoliko se na odredište zaputite pješice ili biciklom jer udaljenosti do plaža nisu prevelike, najviše tri i pol kilometra. Ukoliko se ljeti odlučite na pješačenje Kamenjakom, obvezno se opremite vodom i zaštitom od sunca, jer ono je jako, a hlada po putevima je malo. Imajte na umu da na Kamenjaku nema asfaltirane ceste, da se vozi jako sporo i da ćete vozilo bijelo od prašine vjerojatno nakon ovog izleta voziti u praonicu.

Ljepote Kamenjaka

Kamenjak pruža gotovo netaknutu prirodu „uronjenu“ u more s dugačkom razvedenom obalom gdje se naizmjenice nalazi mnoštvo uvalica i visokih i niskih stijena. Specifični su i borovi koji nisu domaća vrsta na Kamenjaku, ali pružaju spas svojim hladom tijekom ljetnih dana. Kada se njihovi mirisi prožmu s mirisima aromatičnoga bilja i mora nanesenih vjetrom, stvaraju takvu ugodu za čula koja se rijetko s čime može usporediti.

Brodicom iz uvale Polje ljeti je organiziran posjet otočiću Fenoliga. Tamo se nalazi jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaura u Europi. Do nedavno se na Kamenjaku redovno moglo promatrati rijetku i ugroženu vrstu tuljana, sredozemnu medvjedicu. Nažalost, ova je jedinka uginula, ali postoje naznake da se „morski čovik“ polagano vraća u Jadran.

Aktivnosti na Kamenjaku

Kamenjak osim svojih prirodnih ljepota u posljednje vrijeme nudi i različite sadržaje za odmor, sport, učenje i druženje. Na Kamenjaku na raznim punktovima postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, odnosno beach barova, u uvalama Njive, Školjić, Pinižule, Mala Kolombarica i ostalima. Svi su oni izgrađeni u skladu s prirodom, bez „betonske“ intervencije.

Najatraktivniji od svih mjesta za druženje je Safari bar na najjužnijem rtu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izgrađen je od prirodnih materijala i izgleda kao nestvarno mjesto koje opčinjava svakog novog posjetitelja.

Za one sklone aktivnom odmoru, osim šetnje po Kamenjaku, tu je i mogućnost trekkinga, paintballa, vožnje biciklističkim stazama. Ne zaboravimo i more, gdje se možete okušati u vožnji kajakom, surfanju i ronjenju. Kamenjak je savršeno mjesto za sportove na dasci jer je zbog položaja i klimatske posebnosti izložen vjetrovima sa svih strana.

Korisne informacije

U posljednje vrijeme i u turizmu je vidljiv trend povratka izvornim vrijednostima usklađenosti s prirodom, pa je ova destinacija doživjela izuzetan uspon. Nije ni čudo da je ovo privlačno mjesto engleski časopis „Telegraph“ nazvao kultnom istarskom destinacijom s plažom. Međutim, nemojte se ponašati kao da je riječ o lunaparku – opreza nikada dosta. Kao i svugdje gdje je priroda dominantna, potrebno je pripaziti na njezine opasnosti. Obratite pozornost na snažne valove, strme litice, kukce i zmije, te meduze. Ukoliko se držite označenih staza i pravila ponašanja iz prospekta dobivenog na ulazu, rizik ćete svesti na minimum.

Organizirani posjeti Kamenjaku

Osim individualnih posjeta Kamenjaku, mogući su i oni organizirani. Uglavnom je riječ o radionicama i edukacijama koje prate školski kurikulum. Međutim, tu se organizira i stručno vođenje na engleskom jeziku. Dovoljno je kontaktirati predstavnike Javne ustanove Kamenjak čije će vas stručno i ljubazno osoblje informirati o svemu što poželite saznati. Nekolicina okolnih poduzetnika iznajmljuje bicikle, quadove i buggyje koji će posjet Kamenjaku učiniti još dojmljivijim.

hrIstrakamenjakmorepremanturaPrirodaRTzaštićeno područje
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
4 godine prije

Bio ove godine, nesto savrseno, od podvodnih spilja do one skakaonice od 20ak m. Skupljao sam muda danima dok nisam skocio.

Kako to
4 godine prije

Rt Kamenjak se komercijalizacijom devastira do besvijesti. Tko tamo ide preko ljeta zna da tamo dnevno bude i preko 10.000 kupača koji tamo dolaze automobilima. Pitanje, kakav je to prirodni park – zaštićeno područje u koje možete ulaziti automobilima u tako velikom broju ako platite? Broj najlon vrećica, papirnatih ubrusa, limenki, konzervi i drugog otpada na kopnu i u moru oko kamenjaka da ne spominjem. Broj usidrenih jedrilica koje tamo vrše nuždu i izbacuju fekalije tijekom ljetnih mjeseci je sve veći i veći.Gdje tih 10.000 kupača dnevno na tako malom prostoru vrši nuždu od 6 do 9 mjeseca svaki dan? Želimo li park pririode ili ljetnu plažu na koju se dolazi automobilima sa svim čarima i posljedicama “civilizacije”?, to pitanje je adresirano na Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti u općini Medulin “Kamenjak”, kao i na centralne vlasti u RH, na sve nas, a i na autora ovog članka koji… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Elem…u nas opsadno stanje, kako je kod vas!?

Perun
4 godine prije

Violeta ovo je pun pogodak….Istra je lijepa ….i nadam se da ce lijepa i ostati ….Ovo mi se svidja ….Vezan sam za Istru i srcem i dusom….
Krasna zemljo

“Krasna zemljo, Istro mila
dome roda hrvatskog
Kud se ori pjesan vila,
s Učke tja do mora tvog.

Glas se čuje oko Raše,
čuje Mirna, Draga, Lim
Sve se diže što je naše
za rod gori srcem svim.

Slava tebi Pazin – grade
koj’ nam čuvaš rodni kraj
Divne li ste, oj Livade
nek’ vas mine tuđi sjaj!

Sva se Istra širom budi
Pula, Buzet, Lošinj, Cres
Svud pomažu dobri ljudi
nauk žari kano krijes.”

Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

AAA
4 godine prije

nije živio onaj koji
Istru nije vidio
Istra u mom srcu

Barban
4 godine prije

Istra u mom <3

Splitexpress
4 godine prije

Stvarno neobično sačuvani prostor,ali zahvaljujući JNA bio je zatvoren odmah iza Premanture do ’92,često pomislim Visa,Lastovo i Kamenjaka,koliko bi vrijedilo da je vojska zatvorila i više mjesta na Jadranu da ih sačuva od domaćih uništavača?

jbg
4 godine prije

Ako bi Kamenjak bio zaštičeni krajolik (kako ga naziva opčina Medulin), onda se tamo vojne vježbe nebi održavale. Na kamenjak bi se išlo pješice, biciklom ili električnim vlakom.
Dok ne bude tako, Kamenjak je ISKLJUČIVO ubiranje novaca.
I vjerujte mi, da znam šta se dešava sa kamenjakom, jer u Premanturi ljetujem več 55 godina

Moreno
4 godine prije

To više nije netaknuta priroda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI