Vlada Novog Zelanda postigla maksimalnu kontrolu zdravstva

Medicina
34 komentara

Nužnost i dobrobiti široke prirodne prehrane vidljive su iz ostataka egipatskih kostura od prije 6000 godina, koji upućuju na skorbut; bolest koja je posljedica nedostatka vitamina C. Godine 1753. škotski kirurg James Lind pokazao je da se skorbut može liječiti voćem koje je bogati vitaminom C, kao što je limun. Čini se da vlada Novog Zelanda namjerava promijeniti povijest.

Prije samog Božića naša vlada uputila je u prvo čitanje Prijedlog zakona o terapijskim proizvodima. Javne konzultacije se žurno održavaju tijekom ljetnih praznika ovdje na južnoj hemisferi i zatvaraju se 15. veljače. Prijedlog zakona sadrži 423 stranice gustih odredbi s bezbrojnim referencama. Nisam siguran je li ga itko od zastupnika doista pročitao prije glasanja za njegovo prihvaćanje ili bi javnost to mogla podnijeti.

Možda će vas zanimati o kakvim će se narodima raditi.

Obrnuto patentiranje

Ako se utvrdi da prirodni zdravstveni proizvod pomaže nekoj ozbiljnoj bolesti, kao što je limun koji pomaže kod skorbuta, prema prijedlogu zakona trebao bi se klasificirati kao lijek. Slijedom toga, prema slovu novog zakona, samo će liječnici smjeti prepisivati limun. Šalu na stranu, većina hrane pomaže kod ozbiljnih bolesti. Možda mislite da nema potrebe za donošenjem zakona koji bi ih svrstao u lijekove, ali prema Vladi bili biste u krivu. 80 % lijekova je zapravo izvedeno iz svojstava biljaka. Farmaceutske tvrtke godinama pokušavaju patentirati ljekovito bilje i osigurati monopol nad njegovom opskrbom i korištenjem. Ali taj je pokušaj u velikoj mjeri propao na sudovima za patente. Lijek za farmaceutske tvrtke sadržan je u prijedlogu zakona koji je predstavila naša laburistička vlada. Ako se biljka koristi za izradu lijeka ili lijek oponaša molekularnu strukturu bilo kojeg od njezinih spojeva, tada treba ograničiti upotrebu stvarne biljke.

Iz tog je razloga 2016. skupina dobro plaćenih stručnjaka Ministarstva zdravstva  napravila suludi popis uobičajenih biljaka za koje su zamislili da bi ih trebalo ograničiti. Prirodni proizvodi na ovom popisu uključuju cimet, patlidžan, badem, senf, čaj (da, dobro ste pročitali), kokos i mnoge druge. Sadašnji prijedlog zakona (treći pokušaj tijekom godina da se ovaj parlament izbori) postavlja iste uvjete koji su potaknuli popis zabranjenih biljaka 2016. godine. Neka vrsta bjesomučne želje za kontrolom sitnica individualnog života vođena ludim instinktom koji vlada uvijek najbolje zna. Više od 50 % građana Novog Zelanda koristi prirodne proizvode, pa biste mogli pomisliti da vlada ne bi trebala kontrolirati njihovu dostupnost. Opet krivo. Prijedlog zakona zahtijeva imenovanje regulatora koji će umjesto nas odlučivati što se od onoga što jedemo tisućljećima smije javno prodavati, a što treba ograničiti. Ideja da jedna osoba može odlučiti za sve nas koje biljke koje rastu na zemlji, mogu se prodavati, jesti ili koristiti stavlja Novi Zeland u jedinstvenu klasu među kraljevstvima limenih lonaca.

Situacija na granici je vrlo slična. Ako biljka koristi zdravlju, bit će lijek i stoga se ne može uvoziti osim uz dozvolu. Granični službenici bit će vrlo zauzeti pregledom paketa i ako pronađu nešto zdravo, bacit će to u kantu. Pretjerujem li? Ne. Rauwolfia Serpentina indijska je biljka koja snižava krvni tlak. Studije poput ove objavljene 2015. pokazuju da je to siguran i učinkovit tretman za visoki krvni tlak, ali je zabranjen ovdje na Novom Zelandu, jer neki lijekovi za hipertenziju sadrže sintetičke kopije jednog od mnogih alkaloida koji se nalaze u cijeloj biljci, što na najbolji način prikazuje obrnuto patentiranje.

Zašto vlada želi regulirati prirodne zdravstvene proizvode?

Teško je naći racionalan odgovor na ovo pitanje. Nedavno istraživanje EU pokazalo je da su prirodni proizvodi za zdravlje 45.000 puta sigurniji od farmaceutskih lijekova. Vlada, međutim, očito vjeruje da nisu sigurni, ali gdje su dokazi? Ne postoje. Zamišljeni novozelandski liječnik objašnjava svom pacijentu tinejdžeru:

“Prije mnogo godina, prije nego što si se ti rodio, dragi moj, osoba čije je ime izgubljeno u magli vremena mogla je osjetiti blijedost nakon što je uzela tabletu vitamina i zatim se brzo oporavila. Od tada je novozelandska vlada s pravom bila vrlo sumnjičava prema vitaminima i biljkama koje se uzgajaju u tlu. Dakle, uvode novi i vrlo pošten zakon za sve nas.” Ili nešto takvo.

Postoje mnoge kontinuirane tradicije prirodnog pristupa zdravlju koje su tisuće godina slijedile kulture na svim kontinentima i koje još uvijek slijede. Postoje i moderniji koji su privukli sljedbenike vođene obučenim praktičarima. To uključuje indijsku ajurvedu, kinesku medicinu, kiropraktiku, homeopatiju, itd. Ideja da bi regulator koji nije upoznat s tim tradicijama trebao kontrolirati njihovu praksu i dostupnost sama je pogrešna. Ovaj prijedlog zakona predstavlja pokušaj nametanja suvremenog medicinskog/farmaceutskog glatkog košulja u procesu medicinskog izbora. Bez sumnje će ga koristiti ljudi koji nisu upoznati s prirodnom medicinom, čak joj se i protive. Očigledna namjera je usmjeriti ljude prema medicini koja se temelji na lijekovima. Vrijedno je napomenuti da su moderne medicinske nesreće i pogrešni recepti treći vodeći uzrok smrti, teško da je to smjer koji zaslužuje monopol.

Izmiče mi logika inzistiranja na potpunoj vladinoj kontroli izbora medicine. To se uklapa u perspektivu koja je stalno rasla tijekom pandemije: vlada nastoji kontrolirati svaki aspekt života i nametnuti neku vrstu uniformnosti naciji. To potječe iz iskrivljenog pogleda na stvarnost koji odgovara svima. Raznolikost je zapravo veliki izvor napretka i sreće, a ne nešto što treba iskorijeniti; diskreditirana komunistička perspektiva. Prilično je zanimljivo da već dvije godine vlada niječe postojanje bilo kakve povezanosti između ozbiljne bolesti i cijepljenja mRNK cjepivima, unatoč desecima tisuća slučajeva onih koji su oboljeli neposredno nakon cijepljenja i studijama koje pokazuju statističku povezanost, kao i vjerojatne bio-molekularne mehanizme. Nasuprot tome, zbog vrlo, vrlo malog broja nedokazanih povijesnih pritužbi o prirodnim zdravstvenim proizvodima, unatoč širokoj sigurnoj upotrebi, oni žele kontrolirati što jedemo i koje zdravstvene odluke možemo napraviti.

Na kojoj god strani rasprave o cjepivu bili, mora biti jasno da vlada ne može imati oboje. Oni ne mogu primijeniti različitu i nekompatibilnu logiku kako to odgovara njihovoj agendi. Tim je zanimljivije kada se mnogi ozlijeđeni cjepivom i dugotrajno oboljeli od Covida oslanjaju na prirodne zdravstvene proizvode koji će im pomoći da prebrode stanja koja mnogi naši medicinski stručnjaci poriču da postoje.

Sinoć sam razgovarao s liječnikom koji je opisao kako su njegovi komentari o dobrobitima vitamina C i D cenzurirani od strane njegovih kolega i dužnosnika. Zapravo ne čudi, liječnici provedu samo sat ili dva učeći o načelima prehrane tijekom cijelog tečaja svoje duge obuke. Jedan od njegovih kolega rekao mu je da je jedina korist od vitamina promjena boje urina. To otprilike sve govori. James Lind, koji je otkrio da limun liječi skorbut, sigurno se okreće u grobu. Zapravo nema razumnog razloga za uvođenje ograničenja prirodnih zdravstvenih proizvoda, oni nikome ne štete, a studije pokazuju da mnogi od njih imaju značajne dobrobiti za zdravlje. Uvođenje novog zakona skupo će koštati, a platit će se financijskim nametima proizvođačima, uvoznicima, dobavljačima, praktičarima i trgovcima. Jedna tvrtka koja prodaje 300 proizvoda, od kojih svaka daje dvije zdravstvene tvrdnje, bit će odgovorna za čak 3 milijuna dolara državnih naknada. U konačnici će ti troškovi biti prebačeni na javnost, čineći prirodne zdravstvene proizvode nedostupnima.

Što prijedlog zakona ne čini?

Postupno tijekom posljednjih nekoliko godina, sintetičke arome i aditivi su se pojavili u prerađenim artiklima supermarketa. Ako kupujete sladoled od vanilije, sada je obično označeno da sadrži prirodnu aromu vanilije. Ovo zapravo nije napravljeno od prirodnih zrna vanilije, to je sintetička aroma. Upotreba izraza “prirodno” ima za cilj prikriti ovu činjenicu. U 2016. naše Ministarstvo zdravlja odobrilo je više od 3000 sintetičkih sastojaka, od kojih mnogi nisu testirani na sigurnost. Prijedlog zakona o terapijskim proizvodima neće učiniti ništa da ispravi lukavstvo koje sintetičke aditive s nepoznatim sigurnosnim profilom opisuje kao “prirodne”. U svojoj knjizi Vaša DNK dijeta raspravljam o mnogim načinima na koje sintetski aditivi utječu na zdravlje.

Prijedlog zakona također neće poticati distribuciju informacija o prirodnim pristupima zdravlju za koje studije pokazuju da su vrlo korisni u kontroli uobičajenih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Savjeti na primjer o prehrani, tjelovježbi i suzbijanju nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno pijenje ili ultra-prerađena hrana. Promjene u načinu života mogu biti vrlo utjecajne u smanjenju srčanih problema, piše u ovom intervjuu za BBC. Mnogi drugi ozbiljni zdravstveni problemi mogli bi se poboljšati na ovaj način, uključujući rak, pretilost, dijabetes, krvni tlak itd.

Ako vlada želi potaknuti poboljšanje zdravlja i dugovječnosti, bilo bi dobro pokrenuti program obrazovanja javnosti o prirodnim zdravstvenim proizvodima i pristupima, umjesto da pokušava ograničiti njihovu upotrebu.

Što vi možete učiniti

Ako želimo i dalje moći slobodno birati prirodne zdravstvene mogućnosti, biljne lijekove i dodatke prehrani bez uplitanja vlade, morat ćemo progovoriti. Pišite svom saborskom zastupniku i požalite se da je imenovanje regulatora jednako otvorenom bjanko čeku za kontrolu prodaje i upotrebe proizvoda koje koristi više od 50 % naše populacije bez potpunog navođenja principa koje bi on trebao koristiti. Štoviše, izbacit će mnoge novozelandske tvrtke iz pogona. Mogao bih još puno toga reći, ali sada je vrijeme da svi pokušamo i dignemo ruke. Ako to ne učinimo, sami ćemo biti krivi. S obzirom na kratko dostupno vrijeme za podnošenje, moramo pristupiti raštrkanom pristupu, kontaktirati što više ljudi i objasniti kako će to ozbiljno utjecati na njihove zdravstvene mogućnosti sada i kasnije.

Autor: Guy Hatchard
Biljni LijekoviprehranaPriroda
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kaki
1 godina prije

E ovo je koristan članak

Šele
1 godina prije

Engleska ludara,prvo se nešto proturi u koloniji,kolonijalnom pritvoru,a onda se to donese doma,e ti žele da vladaju svijetom

Faust
1 godina prije

Novi premijer NZ je se u svom nastupnom govoru ponajviše bavio,pogađate,cijepljenjem.Svima koji nisu cijepljeni dao je rok do kraja godine.

Jomla
1 godina prije

Ovo je, de facto, priznavanje patenata nad prirodom! Da sam stvoritelj, kazne bi bile vrlo poučne za promatrače!

Max
1 godina prije

Zlo.

nena
1 godina prije

A ko je vlada? A šta je vlada? A šta je narod i država. SVE ŠTO tzv.vlada radi, je ustvari isti taj narod koji se ORODIO od svojih ljudi, DEKODIRAO se i služi Sotoni.

Dokurčilomi
1 godina prije

Neću nikada zaboraviti riječi profesorice biologije, za svaku bolest na svijetu postoji lijek u prirodi ukoliko ne postoji umjetno je stvorena. Priroda uvijek ima ravnotežu.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Premijerka Novog Zelanda i štićenica Klausa Schwaba, Jacinda Ardern podnosi ostavku.
Šta je sve radila u koroni, izgleda da joj gori pod petama…
Uskoro će se vidjeti koji pričuvni položaj su joj osigurali.
Dobro ih je služila…

P.S.
Pleme Bodi, u Etiopiji…
Najljepši je onaj koji ima najveći stomak.
Govorim ja da nisam debel…
Nego sam u krivom plemenu.

tihobl
1 godina prije

Neka donose zakon, to im je posao. Ko kaze da se zakoni moraju postovati?

Schroder
1 godina prije

Primjerka Novog Zelanda je bila odana ucenica Klausa Schwaba Ona je cak uvela poreze na gasove koje krava ispusta Ona je svoje odradila i sada sigurno Davos postavlja novog svoga ucenika Sigurno je dobila dobru lovu od farma posto su se vecinom svi morali da se vakcinisu Momentalno imaju vise umrli 30 posto nego 2019 i 2020 U Svicarskoj pocimaju prvi sudski procesi protiv Pfizer i vlade Svicarcke koji su nudili ljudima neispatinu vakcinu i ucjenivali slobodom kretanja U Francuskoj se vec sudi Bill Gates koji je reklimirao vakcine koje nisu prosle nikakvu provjeru On se nije pojavio na sudu nego je poslao svoje odvjetnike On je ulozio svoj novac u farma i zaradio miliarde na vakcinama NADAM SE DA CE SE SVIMA SUDITI KOJI SU UCESTOVALI U OVOME ZLOCINU Vise je ljudi umrlo od te vakcine nego BIOLOSKOG OTROVA CORONE KOJE DOLAZE IZ ISTOGA LABORA Bill Gates je prije… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Zakljucak bi bio; sve sto je prirodno ljekovito, treba zabraniti, jer na tome nema zarade. A posto je danasnja nauka napredna, jel’te, moguce lako da uskoro ugledamo u prodaji GMO limun i narance bez (C) vitamina. Oni zlocinci koji budu krili i skriveno sadili sjemenke ili sadnice ovoga sto danas imamo biti ce strogo kaznjeni, jer smanjuju prihod farma ind., koja je na granici rentabilnosti, jadni ljudi. A sada cu pojesti jednu klementinu, dok jos to nije zabranjeno.

Kobac
1 godina prije

Nisu loša vremena, loši su ljudi.

  • -Mark Twain.
Emiliano Zapata
1 godina prije

Na ovo upozoravam godinama one koji tvrde da treba bjezat na selo…

Aleš
1 godina prije

Gdje se može nači ta studija, koju pominjete u tekstu članka.
“Nedavno istraživanje EU pokazalo je da su prirodni proizvodi za zdravlje 45.000 puta sigurniji od farmaceutskih lijekova. “

Tim
1 godina prije

Vlada im je za neškodljivo uklanjanje i reciklažu u kompost. To uvaljuju lagano i nama, samo tko će zbranit travaricu, rakiju sa kaduljom, koprivom, bermet, prošek, (jebo talijane i proseco, to gazirano sranje) kuhano vino, pileću juhu, janjetinu i ostale zdrave ljekove. Čim to naši jasno kažu da bi zabranili i probaju ozakonit, najebaše, a mi odosmo iz EU…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI