Vlada spremna otvoriti britanske tržnice kloriranoj piletini iz SAD

Klorirani pilići
58 komentara

Vlada je spremna otvoriti britanska tržišta za hranu proizvedenu u SAD, u sklopu planiranog trgovinskog sporazuma s Donaldom Trumpom.

Downing Street je odbio podržati ranije obećanje da će takozvanu “kloriranu piletinu” držati izvan britanskih marketa, što je prvi znak vladinog popuštanja pod pritiskom američkih trgovinskih pregovarača.

Ministri, kako se izvješćuje, razmatraju puštanje proizvoda poput klorirane piletine i govedine hranjene hormonima u britanske supermarkete, ali primjenjuju carine na njih kako bi zaštitili poljoprivrednike sa sjedištem u Velikoj Britaniji od konkurencije.

Ovaj potez predstavljao bi značajno slabljenje trenutne situacije, kada govorimo o usklađivanju visokih europskih standarda po pitanju široke palete različitih vrsta hrane.

Ali pod takozvanim sustavom dvostruke carine kojeg se razmatra, američkom agro-biznisu će biti dopušteno prodavati robu u Velikoj Britaniji, čak i ako ne udovoljava istim proizvodnim standardima koje moraju zadovoljiti britanski poljoprivrednici, sve dok plaćaju tarifu.

Neki ministri, poput desno-orijentirane Liz Truss, žele ići dalje, prenosi Daily Telegraph i postupno snižavati te tarife na nulu tijekom 10 godina, dajući poljoprivrednicima vrijeme da se prilagode novom normalnom stanju.

Međutim, podrazumijeva se da dvotarifni sustav danas favoriziraju ministri, što je Nacionalni savez poljoprivrednika opisao kao “korak naprijed” u usporedbi s radikalnijim prijedlozima.

Vladin izvor je rekao da će dvotarifni pristup dati britanskim proizvođačima “konkurentsku prednost” u odnosu na SAD.

Još 2017. godine, Michael Gove rekao je da takvi proizvodi neće biti dopušteni u britanskim supermarketima, dok je nedavno, odnosno u siječnju, Theresa Villiers, tajnica za okoliš, poljoprivrednicima rekla: „Nećemo uvoziti kloriranu piletinu“. No od otvaranja preliminarnih razgovora, ministri su znatno omekšali svoje stavove, jer je važnost pitanja u vezi pregovaranja sa SAD-om postala jasnija.

Krajem siječnja Mike Pompeo, američki državni tajnik, rekao je da je to pitanje važno za američke interese.

„Moramo biti otvoreni i iskreni u pogledu konkurentnosti. Moramo biti sigurni da sigurnost hrane ne upotrebljavamo kao zaštitu, kako bismo pokušali zaštititi određenu granu industrije“, rekao je.

U svom govoru u veljači ove godine, novi tajnik za zaštitu okoliša, George Eustice rekao je kako samo Velika Britanija “nema planove” za promjenu zabrane, ali neće se dodatno obvezati.

Drugi su ministri tvrdili da klorirana piletina nije problem i da će čak ići toliko daleko da će je jesti.

Stručnjaci su rekli da su zastupnici ispitivali mogući trgovinski sporazum i kako SAD „gotovo nemaju propise“ kada je riječ o sigurnosti hrani, te da će dopuštanje konkurencije u pogledu američke hrane učiniti gotovo nemogućim da Velika Britanija ikad dobije dobre nove zakone o kvaliteti“.

Nevladine udruge ukazale su na to da su američki poljoprivrednici prali piletinu klorom, što je bila alternativa čišćenju postrojenja za preradu mesa, te da su osim hormona rasta u hrani za životinje korištena 82 različita pesticida, koji su inače zabranjeni u EU i Velikoj Britaniji.

Nacionalni savez poljoprivrednika u vezi istog upita utvrdio je da “proizvođači u Velikoj Britaniji rado proizvode visoko-standardne proizvode, te da bi ih željeli nastaviti proizvoditi”.

Organizacija kaže da trgovinski sporazumi ne bi trebali dopustiti uvoz hrane koja bi bila nelegalna za proizvodnju u Velikoj Britaniji, te da želi uspostaviti neovisnu komisiju koja će pregledati trgovinske sporazume.

Na pitanje ostaje li obećanje da ćemo kloriranu piletinu držati van britanskih tanjura, službeni glasnogovornik premijera rekao je samo: „Stav je da će Velika Britanija odlučiti kako ćemo postavljati i održavati vlastite standarde i propise i bilo nam je jasno da nećemo kompromitirati naše visoke standarde sigurnosti hrane i dobrobiti životinja. Regulatori hrane u Velikoj Britaniji nastavit će pružati neovisne savjete kako bi osigurali da sav uvoz hrane bude u skladu s tim visokim sigurnosnim standardima”.

Glasnogovornik vlade rekao je: “Velika Britanija je poznata po visokim standardima zaštite okoliša, sigurnosti hrane i dobrobiti životinja. Jasno nam je bilo da u svim našim pregovorima o trgovini, uključujući sa Sjedinjenim Državama u prvom krugu pregovora, nećemo narušiti naše visoke domaće standarde zaštite okoliša, dobrobiti životinja i sigurnosti hrane, osiguravajući time da u bilo kojem sporazumu britanski poljoprivrednici uvijek budu u mogućnosti natjecati se”.

HormaniklorPiletinaprehrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
4 godine prije

Moci ces birat , hoces Americke il Kineske 🙂

Brainstorm
4 godine prije

sto je problem sa klorom? voda za pice je klorirana a piletina samo isprana.

Prekobrda Janko
4 godine prije

E ja sa mojih 70 godina necu vise piletinu iz trgovine. Imam uz kucu komad vrta, ograditi cu prostor oko 30 m2 natkriti ga mrezom i zametnuti vlastite pilice, patke, jaja i meso. Na ostatku zemlje umijesto travnjaka i ukrasnog grmlja, zasaditi cu vrt, tlo cu prihranjivati sa pilecim gnojem, valjada se mogu prehraniti sa tih 1000 m2. Necu vise na gimnastiku, 2 sata dnevno rekreacije u vrtu em rekreacija em korist. A i perje cu iskoristiti za pernate hastuke umijesto ovih punjenih spuzvom i vunom. A vi sa 10 ii 17 kata ste osudjeni da jedete no sto vam Konzum i sklicni ponude, ja vise necu. Poceo sam vrt zasnivati, kupio sam mrezu i drvo za ograditi prostor pilicima, akcija je pocela.

Jovo Kjava
4 godine prije

Ove Kokose nisu iz Amerike vide se po slici da su iz Maglaja one sopane.

Siniša
4 godine prije

Bekavac, Armagedon, Neutralni & Co…reagujte kod Krampa tog narodnog čoveka da spreči te američke trovače, ipak po vama on se bori protiv ovakvih činjenja tih okorelih terorista koji truju narod. Zovite u pomoć tog spasioca malih ljudi.

Sardelino
4 godine prije

Ne samo da se radi o piletini koja je tretirana klorom već se radi o piletini kod koje se hormonima ubrzava rast do konzumne veličine a antibioticima smanjuje smrtnost pilića odnosno povećava im se proizvodnost.
Takva piletina je puno jeftinija od piletine iz normalnog uzgoja ali zdravstveno puno štetnija.
Takvu nezdravu I nekvalitetnu piletinu konzumirati će oni koji nemaju novaca za skuplju, zdraviju I kvalitetniju.
Općenito. Cilj korporacija je uvećati profit smanjenjem plaća radnika ali isto tako tom radniku omogućiti da sa manje novaca ne ostane gladan
Ili kao što je rekao jedan od Rokefelera da ćemo svi mi raditi sve više I više za sve manje I manje novaca.

Franjo Tahi
4 godine prije

S obzirom na kvalitetu namirnica u britanskim trgovinama ovi kloriranj pilici ce se tamo savrseno uklopiti.

neznanje
4 godine prije

Ima li večeg zločinca na svijetu od američke ekonomije?

Gledamokosebe
4 godine prije

Teško da su na slici pilići. Prije će biti purani/tuke/ćurke.

sobravia
4 godine prije

Ovo na slici su jebeno nabildani pilići. Dižu 50 kila na benču.

Ana
4 godine prije

Hmmm ekologija i te stvari…
Problem je sto znamo, vidimo i razumijemo sve sto rade.
I??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI