Počeo Forum za prehrambeni suverenitet Evrope

Forum za prehrambeni suverenitet Evrope
0
0

Najveći do sada Nyéléni evropski forum za prehrambeni suverenitet otpočeo je u rumunskom gradu Cluj-Napoca u četvrtak. Okupio je oko 600 učesnika iz 42 različite zemlje koji će razgovarati o razvoju konkretnih strategija poboljšanja prehrambenog sistema.

Rasprave će biti vođene u četiri glavne tematske cjeline: kako organizovati proizvodnju na održiviji način, kako pravednije organizovati tržište, kako postići bolje socijalne uslove za radnike u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i trgovini hranom te kako ponovo izboriti prava na osnovne resurse poput zemljišta, sjemena, vode i slično.

Učesnici su pozvali na prestanak zloupotreba od strane velikih korporacija i apelovali na svoje vlade da podrže obavezujući sporazum UN-a o odgovornosti transnacionalnih kompanija za kršenje ljudskih prava.

Prošle godine je troje ljudi ubijeno dok su branili svoju zemlju, šume i rijeke od destruktivnih industrijskih korporacija. Zna se za još 182 takva smrtna ishoda.

Nasilje, iseljavanja, zastrašivanja i kriminalizacija borbe su postali uobičajena praksa transnacionalnih korporacija, uključujući velike poljoprivredne korporacije, lokalne moćnike i vlade. Ovo nasilje je povezano sa privatizacijom prirode, gomilanjem zemljišta i povećanom kontrolom korporacija nad prehrambenim lancem. Industrijski prehrambeni sistem eksploatiše poljoprivredne i prehrambene radnike.

Obavezujući sporazum UN-a je korak naprijed prema ublažavanju ovakvog ponašanja. Na ovosedmičnom zasijedanju UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi, od 24 – 28. oktobra, mnoge zemlje svijeta će dobiti priliku da podrže ovaj sporazum kako bi korporacije mogle biti smatrane odgovornim za kršenje ljudskih prava.

Vrijeme je da države reaguju, poručeno je sa Foruma za prehrambeni suverenitet.

ClujEvropaforumNyélénprehrambena autonomijaprehrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI