Mađarska navodi razloge za evropski pad

Viktor Orban
21 komentar

Politika administracije američkog predsjednika Joea Bidena postala je ključni faktor u propadanju Evrope usred ukrajinskog sukoba, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban, a prenose lokalni mediji.

Prema pisanju lista Magyar Nemzet, Orban je to rekao na zatvorenom sastanku sa članovima vladajuće desničarske koalicije Fidesz-KDNP u srijedu. Tokom sjednice, navodno je identificirao glavne protivnike alijanse, koji uključuju “proratne međunarodne interesne grupe, koje se sastoje od Bidenove administracije, proratnih briselskih birokrate i proratnih političara”.

U izvještaju se navodi da je Orban tvrdio da je “Evropa oslabila u protekloj godini jer Bajdenova administracija zastupa svoje interese u Briselu bez ograničenja na račun evropskih interesa”.

Navodi se da je mađarski premijer dodao da su odgovor na sukob u Ukrajini i “cunami sankcija” uticali na evropsku ekonomiju, dok su se SAD, koje imaju dovoljno jeftine energije, klonile ovih izazova.

Orban je dalje rekao da je Evropa izgubila nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć za samo godinu dana, insistirajući na tome da Mađarska mora da zaštiti svoje interese kako bi prebrodila oluju, kako citira list.

Kako bi to postigla, Budimpešta mora “braniti promirovnu poziciju od Bajdenove administracije i Brisela”, zaštititi mađarsku ekonomiju borbom protiv inflacije i ojačati svoju vojsku, rekao je on.

Navodi se i da je premijer izjavio da Budimpešta ne podržava nikoga u ukrajinskom sukobu, jer “u ovom ratu ne može biti pobjednika”. Moskva ne može pobijediti zbog pomoći koju Zapad pruža Kijevu, dok je Rusija nuklearna sila, a “nuklearna sila se ne može stjerati u ćošak”, navodno je objasnio.

Mađarska je u brojnim prilikama pozivala Rusiju i Ukrajinu da odmah pristanu na prekid vatre, istovremeno izražavajući protivljenje sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi. Orban je u nedjelju tvrdio da ograničenja nisu uspjela okončati neprijateljstva, već su nanijela štetu evropskoj ekonomiji.

EvropamađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je vrlo zanimljiva vijest:

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će zemlje skupine G7 najaviti u petak (danas) novi krug sankcija koje će uključivati zemlje koje pokušavaju dopremiti proizvode koji su uskraćeni Rusiji u sklopu sankcija.

Idu izuzetni sa svojim pudlicama koji sankcioniraju Rusiju (17% svjetskog stanovništva) kontra svakoga u svijetu tko ne sankcionira Rusiju, tj. ne poštuje njihove sankcije Rusiji (83% svjetskog stanovništva).

Ziv je Geza
1 godina prije

Molim vas kolege odite na imbex i procitajte remek djelo novinarstva od pere stosica,radnog naziva, Noc koja je promjenila svijet.

Zacepite nos i ako do sredine teksta ne povratite skidam kapu.

borjana
1 godina prije

Ništa novo i opće poznato, to je naš Kolakušić, davno već, u po eu parlamenta rekao: “eu je 51-a usa savezna država ali bez ikakvog prava glasa.”
U prijevodu to znači, protektorat!

Amar
1 godina prije

Madjari pokusavaju da u ovim crnim danima Ukrajine podignu svoj standard kupujuci od rusa resurse po mizernim cijenama ali nisu svjesni u sta ulaze i sta ih ceka . EU moze bez Madjarske ali madjari tesko da mogu bez EU isto ceka i srbe koji su u zadnjih 30 god okusili moc EU a i moc NATO-a i opet cackaju mecku a znaju da je rusija cutala dok su avioni rusili .

Keki
1 godina prije

S druge strane u Americi je, između ostalih uništavanja tvornica, namjerno izazvano sedam ekoloških katastrofa u punoj definiciji tih riječi, i to u samo dva tjedna.
Amerika uništava i sebe i druge.

Alex Keller
1 godina prije

Amerima je uspjelo ono što nije godinama…da shebu EU standard do razine da budu primorani uvoziti smeće od hrane iz US i energente po trostrukim cijenama. Posljedice još nisu dobro vidljive,jer EU zalihama pokriva rupe,ali će biti vidljive do ljeta,kada broj putovanja padne bar na razinu sadašnje prikrivene inflacije..
20%.

Otpornik
1 godina prije

Nije čudno da bajdenova administracija zastupa svoje interese. Čudno je da EU administracija i administracije zemalja EU ne zastupaju svoje interese. Mi građani EU ostali smo na vjetrometini jer nitko ne zastupa naše interese. Ostavili su nas kao gov*o na kiši.

Max
1 godina prije

Točno.

dona
1 godina prije

a da se sve male džave EU dogovore da zajedno izađu iz EU i da odje….amere i njihovu politiku

Muppet shou
1 godina prije

Amerika je napadnuta parazitom sa Wall streeta i divlja po svijetu kao rabijes pas. Ratuju non stop sa bilo skim, bilo gdje. Od masakriranja indijanaca do danas samo smrt i biznis oruzja. Jadno i bijedno. Valjda ce Rusija a i sad Kina to skupa rijesit na dobrobit cijele ispacene planete.
Sretno ljudi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI