Izrael prodaje tenkove “evropskoj zemlji”

16 komentara

Izrael pregovara o prodaji starijih tenkova Merkava dvjema neimenovanim zemljama, od kojih je jedna u Evropi, objavilo je u četvrtak ministarstvo odbrane u zapadnom Jerusalemu. Sporazum je prvi te vrste i očekuje se da će biti postignut u naredna tri mjeseca, ako ga odobre SAD.

“Postoje dvije potencijalne zemlje sa kojima vodimo napredne pregovore. Zabranjeno mi je da ih imenujem, ali jedna je na evropskom kontinentu”, rekao je Yair Kulas, šef direkcije za međunarodnu saradnju (SIBAT) izraelskog ministarstva odbrane za finansije Calcalist .

Kulas je objasnio da su mnoge evropske zemlje ispraznile svoje arsenale da bi snabdijevale Ukrajinu, i nastoje da ih napune modernijim sistemima, “što je mjesto gdje se pojavljuje izraelska industrija”. Za proizvodnju tenkova je potrebno vrijeme, pa ih je lakše kupiti rabljene, dodao je.

„Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina miliona šekela“, rekao je Kulas, što bi se prevelo u desetine miliona dolara. U srijedu je izraelsko Ministarstvo odbrane izvijestilo o prodaji oružja od 12,5 milijardi dolara za 2022. godinu, što je rekord svih vremena.

Prema pisanju YNet-a, dogovor uključuje oko 200 „osirotelih“ tenkova koji su povučeni iz aktivne službe i skupljaju prašinu u depoima za održavanje. Ministarstvo odbrane namjeravalo ih je demontirati i prodati u staro željezo kada je eskalacija neprijateljstava u Ukrajini prošle godine drastično promijenila situaciju na svjetskom tržištu oružja. Izraelski inspektori su provjerili tenkove i utvrdili da su “dovoljno upotrebljivi da se prodaju”.

Times of Israel je objavio da je sporazum “na ivici konačnog potpisa” i da se očekuje da će biti završen u roku od oko tri mjeseca.

Izrael je ranije izvozio Merkavu jednom međunarodnom klijentu. U julu 2022. Filipini su dobili dvije oklopne jedinice za polaganje mostova (AVLB), zasnovane na šasiji Merkava IV. Prodaja stvarnih borbenih tenkova bila bi bez presedana i prva za bilo kojeg evropskog operatera.

U pitanju su tenkovi Mark II i Mark III, pošto izraelske odbrambene snage trenutno koriste uglavnom Mark IV, a Mark V počinje da ulazi u službu. Potreban je blagoslov Pentagona jer su motori tenkova i nekoliko drugih komponenti američke proizvodnje.

Merkava ( „kočija“ ) je izraelski dizajn razvijen u zemlji 1970-ih, koristeći lekcije iz ratova s ​​Egiptom i Sirijom. Sve verzije imaju motor napred, sa kupolom povučenom unazad i borbenim odjeljkom koji se otvara pozadi, što omogućava dvostruku upotrebu kao nosač pješadije. Dizajniran je posebno za gradsku borbu i preživljavanje posade.

EvropaIZRAELMerkava
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Merkava je još jedna stara vojna rashodovana krama razvijena u sedamdesetima, kao i američki F-16 koji se planira slati Ukrima.
Baš me zanima uvjetuje li Izrael da se ovi tenkovi kasnije ne preprodaju sljedbenicima Bandere koji ih je prično ‘prorijedio’ u Ukrajini u Drugom svjetskom ratu.

tatamata
10 mjeseci prije

garant plenki digao ruku da kupuje ovo zeljezo 

Hattori Hanzo
10 mjeseci prije

Za vrijeme kratkog rata 2006 godine kada je izraelska vojska ušla u Libanon hezbolah je u glavnom ruskim kornetom uništio 40% svih Merkava IV tenkova koje je izraelska vojska tada posjedovala.Stradalo je i dosta Abramsa tako da se ove starije opcije Merkave neće provesti ništa bolje od leoparda.

Ante
10 mjeseci prije

Merkava je letjela u zrak 2006 godine isto kao ovi opjevani leopardi. Ako Rusi zarobe Merkavu kao što su zarobili Leoparda kako će to izgledati? Ili će cenzori raditi prekovremeno da obrišu sve što se tiče zarobljavanja tih tenkova.

nekoime
10 mjeseci prije

Židovi otimaju Ciganima kruh (staro željezo) iz usta.

Max
10 mjeseci prije

Merkava je napredan borbeni tenk. Ako ne kupite starudiju.

nessy
10 mjeseci prije

Tenk je nezamjenjivo oruzje, ali je cinjenica da se danas, u modernom ratovanju pokazao vrlo osjetljivim na napade dronom ili prenosnim bacacem raketa. I uz najbolju aktivnu i pasivnu zastitu, postoje osjetljive tocke, za svaki tenk. Najcesce su osjetljivi od gore, pa je zato Javelin napravljen da kao jednu od opcija , ima i mogucnost napada od gore. Neki zapadni tenkovi imaju segmante oklopa debele cak do 60 cm.

Inace ovi potencijalni kupci tenkova koji su bili vec predvidjeni za rezanje u staro zeljezo, sigurno ce biti odusevljeni formulacijom da su “dovoljno upotrebljivi da se prodaju”. Po zidovskim kriterijima.

Ivek
10 mjeseci prije

Izgleda da je cilj kao i svemu novac, plandemija Korona se vrtila oko novca a budale su primile cjepivo tj. otrov od kojeg će umirati godinama dok se za to neće znati u potkupljenim medijima.
U ovom se ratu radi opet o novcu, rješavanju starog oružja i proizvodnji novog, netko će pokupiti opet vrhnje, oni odabrani na vrhu. Dok će budale natjerati da se ubijaju s obje strane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI