Rusija će ‘maksimizirati’ proizvodnju oružja nakon izlaska iz sporazuma

Dmitrij Medvedev
38 komentara

Rusija će postavljati oružje gdje želi na svojoj teritoriji i pojačati proizvodnju oružja nakon povlačenja iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) s NATO-om, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

“Dobro oslobađanje”, napisao je Medevev na Telegramu u utorak nakon što je ruski parlament jednoglasno podržao zakon kojim se Moskvi dozvoljava da otkaže sporazum, koji su 1990. potpisali NATO i zemlje Varšavskog pakta, a koji se sastoji od SSSR-a i njegovih saveznika u istočnoj Evropi.

CFE je ograničio broj tenkova, oklopnih vozila, artiljerije, helikoptera i aviona kojima je dozvoljeno da budu stacionirani u Evropi kako bi se očuvao paritet i sprečio strane da gomilaju snage za ofanzivu tipa blickrig.

„Ovaj dokument je za nas izgubio relevantnost još 2007. godine“, rekao je bivši predsednik, koji je sada na poziciji zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije. Rusija je suspendovala svoje učešće u CFE-u 2007. godine, optužujući NATO da više puta krši odredbe sporazuma i navodeći odbijanje bloka predvođenog SAD da ratifikuje ažuriranu verziju sporazuma.

Nakon povlačenja Moskve iz CFE-a i suspenzije njenih drugih međunarodnih obaveza, “ništa nas ne sprečava da svoje oružje postavimo tamo gdje želimo kako bismo zaštitili naše nacionalne interese, uključujući i naš ruski dio Evrope”, napisao je.

Medvedev je takođe obećao da će Rusija sada “maksimizirati proizvodnju oružja, vojne opreme i sredstava za uništenje”.

Bivši predsjednik uputio je lijepe pozdrave francuskom lideru Emmanuelu Macronu, komentirajući da je povlačenje iz CFE-a “po njegovoj logici i geopolitički poraz Rusije”.

Vjerovatno je mislio na Macronove komentare tokom intervjua za L’Opinion u nedjelju, u kojima je izrazio uvjerenje da je Rusija već pretrpjela “geopolitički poraz” zbog sukoba u Ukrajini i da je postala više zavisna od Kine. .

U februaru je Rusija suspendovala svoje učešće u Novom STARTu, koji je ostao njen poslednji bilateralni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD. Moskva je taj potez objasnila odbijanjem Washingtona da dozvoli ruskoj inspekciji svojih nuklearnih lokacija i navodnom upotrebom ukrajinske vojske za proxy napade na rusku stratešku avijaciju. Međutim, ruska strana je uvjerila da će nastaviti obavještavati SAD o svojim lansiranjima balističkih projektila kao gest dobre volje.

CFEEvropaMedvedevNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deer
10 mjeseci prije

Natovci ce proizvesti jos vise.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

EU vlastodršce to nimalo ne brine.
Sada će još pojačati slanje naoružanja Ukrajini.
A da bi Rusi trebali prizemljiti izuzetne postavljanjem nuklearnih projektila na Kamčatki usmjerene na susjednu Aljasku, trebalo bi.

Max
10 mjeseci prije

Logičan korak s obzirom na razvoj događaja.

Ico
10 mjeseci prije

Ne treba obraćati pažnju na retoriku najexponiranijeg svjetskog babojebca!
Francuska je sila drugog reda, mudro je svojedobno kazala Madeleine Albright

Ivan
10 mjeseci prije

Bravo Rusi, to ste trebali odavno uciniti a ne dozvoliti da vas ovi NATO majmuni vuku za nos..

NOME
10 mjeseci prije

još od 2007 ih otvoreno šamaraju po pitanju ovog ugovora (CFE), o drugima da i ne govorim….jel ih prestao zvati “naši zapadni partneri” ili još nije ziher?

Kiko
10 mjeseci prije

Tako i treba, raditi tenkove, topove i slične gluparije a narod neka glođe kosti. Koji su to političari koji prvo izazovu krizu a onda kukaju kako im treba naoružanje. Bilo bi vam pametnije da gradite bolnice, škole, vrtiće…

tihobl
10 mjeseci prije

Многи страни плаћеници су блокирани унутар “Домина”: Пољаци, Британци, Аустралијанци, Швеђани, Норвежани. Скоро сви су на првој линији. Покушали су да побегну кроз поља, али су се због артиљеријске ватре повукли назад. Побијени су скоро сви грузијски плаћеници. Преостале укропске трупе најактивније узвраћају пуцањем из „Домина“ — зграда број 89 и 91 у улици Јубилејној, поред поште.

У “Домину” су блокиране јединице седам различитих формација: 127, 229, 241. трО, 93. ОМБр упућене у Артјомовск као појачање, као и 49. одвојени стрељачки батаљон „Карпатска сеч”, остаци 60. ОМУБр. и јединице снага за специјалне операције, укупно – више од хиљаду људи.

Pojacanjima se ne mogu nadati. Kompletne jedinice u Casov Jaru i Konstantinovci su se pobunile i odbile da idu u Bahmut. Sirski nije u stanju da ih pokrene.

Dux
10 mjeseci prije

Rusi “geopolitički poraženi”, sad ovisni o Kini !!!! A o kome ovisi EU??? Bravo Rusija tu gamad od europskih političara maknite od sebe, ostavite nas da se davimo u našim govnima. Ionako, kad-tad, EU će biti primorana surađivati sa Rusijom, ipak živimo blizu jedni drugih, ali kad to vrijeme dođe ne znam kakve će uvjete Rusija postaviti i po kakvim pravilima će se igra igrati.

Гавран
10 mjeseci prije

Emisija Aktuelnosti:
Glavnokomandujući ukr. vojske Zalužni još nije viđen. Intervju od pre nekoliko dana sa njim je snimljen 22. za film

Ukri u Eu prete terorizmom ako im se ne pomogne.
Deo oružja koji je nestao je kod njih.
U Eu se u slučaju potrebe priprema teroristička operacija kao Gladio.

Гавран
10 mjeseci prije

Kabalista Volodomor je Papi poklonio ikonu u skladu sa svojom vizijom Hrišćanstava.
Ikona Bogorodice sa Hristom u naručju, samo bez Hrista. Na Hristovom mestu je bila tamna mrlja.

Noname
10 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane dalo je novo priopćenje o udaru na neprijateljski raketni obrambeni sustav PATRIOT.
Prema pouzdano potvrđenim podacima, 16. svibnja, kao rezultat udara hipersoničnog raketnog sustava Kinžal u Kijevu, pogođena je i potpuno uništena višenamjenska radarska stanica (RLS), kao i 5 lansera američke proizvodnje Patriot anti -zrakoplovni raketni sustav ”, navodi se u novom izvješću Ministarstva obrane Ruske Federacije.
Kako je izvijestila Russkaya Vesna , Sjedinjene Države su putem svojih medija priznale činjenicu udara i poraza sustava Patriot u Kijevu tijekom ruskog udara.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Ja, kao veliki poštovatelj britanskih obavještajaca i njihovog rada, moram izraziti sumnju da ono što je palo na Odesu ipak nisu lopate.

I urgiram na vladu RH da što prije, i u što većem broju, isporuči ukrajini domoljube, jer ovi patrioti očito nisu nizašta.”

————

“Ako su već patrioti zakazali Hrvatska bi trebala uskočiti i poslati Ukrajini koju bateriju domoljuba.
Oni su se dokazali u uništavanju.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI