Najava američkog napada na Siriju – “Jastrebovi” se igraju vatrom

Nimitz - nosač zrakoplova
57 komentara

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država je jučer odbilo komentirati informacije o razmatranju planova za novi vojni napad na Siriju zbog navodne uporabe kemijskog oružja od strane sirijske vojske.

“Mi u pravilu ne govorimo o budućim vojnim planovima”, izjavio je glasnogovornik Pentagona, bojnik Adrian Rankin-Galloway.

Naime, The Washington Post je, pozivajući se na izvore, objavio kako američka administracija razmatra opcije o novim vojnim mjerama protiv sirijskih vlasti. List navodi da je prošle nedjelje američki predsjednik Donald Trump razmatrao moguće akcije s čelnikom kabineta Bijele kuće Johnom Kellyem, pomoćnikom za nacionalnu sigurnost Herbertom McMasterom i čelnikom Pentagona Jamesom Mattisom.

Trump je razmatrao opcije za “kažnjavanje vlade sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nakon priopćenja o napadima s upotrebom klora”, piše The Washington Post.

Glasnogovornica Pentagona Dana White je negirala da je James Mattis sudjelovao na tom sastanku i istakla kako “nije bilo nikakve rasprave”.

Prema riječima drugog visokog dužnosnika američke administracije, James Mattis je bio “odlučno protiv vojnog odgovora na temelju izvješća o napadu kemijskim oružjem”, dok je Herbert McMaster bio “za”.

Izvori navode kako Trump na sastanku nije odobrio vojne akcije i da će dužnosnici nastaviti pratiti situaciju u Siriji.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako nezavisno međunarodno povjerenstvo za istraživanje zločina u Siriji provjerava izvješća o mogućoj uporabi bojnog otrova klora u Istočnoj Gouti i Idlibu od strane vladinih snaga.

OPCW - Organizacija za zabranu kemijskog oružja
FOTO: Ilustracija, bojni otrov

The Washington Post podsjeća da je slične optužbe o upotrebi kemijskog oružja krajem siječnja iznio i američki državni sekretar Rex Tillerson. Na sastanku u Parizu, gdje se raspravljalo o borbi protiv “nekažnjene” uporabi kemijskog oružja, Tillerson je rekao da su sirijske vlasti 22. siječnja navodno koristile kemijsko oružje protiv civila u Istočnoj Gouti.

Američki State Department je dodao i “kako Rusija koristi svaku priliku da zaštiti režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji, navodno, “nastavlja koristiti ovo zabranjeno oružje”.

Ministarstvo obrane Rusije je odgovorilo kako su američki pokušaji da optuže sirijske vlasti za uporabu kemijskog oružja temeljeni na glasinama s društvenih mreža i dokazima terorista, te da nikad nisu potkrijepljeni činjenicama. Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je optužbe Sjedinjenih Američkih Država nazvalo neutemeljenim i strogo osudilo takve izjave.

Komentirajući izjave o mogućnosti da je Damask koristio kemijsko oružje u Siriji, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je izjavio “kako se nastavljaju provokacije koje na kraju dovode do takvih insinuacija”.

“Što se tiče stalnih optužbi da sirijska vlada koristi kemijsko oružje, znate da je kemijsko oružje u Siriji uništeno. To je utvrdila ne samo ruska strana, već je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), relevantna međunarodna organizacija, vjerojatno i najvažnija”, rekao je Peskov novinarima.

Dmitrij Peskov
FOTO: Dmitrij Peskov

“Ruska strana smatra da je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva i svaki put kada se pojavi trunka sumnje Rusija je u takvim slučajevima inicijator nepristrane međunarodne istrage”, istakao je Peskov.

Međutim, Dmitrij Peskov je napomenuo kako se Rusija susreće s nespremnošću partnera da se te istrage i provedu, te dodao kako Rusija smatra da jedini temelj za neke optužbe mogu biti zaključci međunarodne komisije, međunarodne radne skupine, ali samo kao rezultat nepristrane istrage.

“Bez toga, sve ove optužbe nisu ništa drugo nego insinuacije”, naglasio je Peskov.

Odgovarajući na pitanje kakva će biti reakcija Moskve ako Sjedinjene Američke Države ipak napadnu Siriju zbog navodne upotrebe kemijskog oružja, Peskov je rekao kako se nada da se neće poduzeti nikakvi koraci koji bi doveli do daljeg narušavanja međunarodnog prava.

Igor Rjabov: “Američki jastrebovi se igraju s vatrom i znaju da lažu”

Bijele kacige iscenirale kemijski napad
FOTO:(Arhiva) Bijele kacige nakon isceniranog hemijskog napada

Politički analitičar Igor Rjabov je komentaru za agenciju FAN napomenuo da su sve američke optužbe protiv Sirije o uporabi kemijskog oružja obična propaganda. SAD koriste ovu taktiku za napad na neposlušne režime već dugo vremena.

“Taktika nije samo okriviti nekoga za kemijske napade, nego i pronaći žrtve tih napada i sve ostalo u hollywoodskom stilu. Ali to nije sve-Nakon što se razotkrije laž, Sjedinjene Države, kao u slučaju s poznatom epruvetom Colina Powella, koji je optužio Sadama Husseina za korištenje kemijskog oružja, pretvaraju se da su ili bile u zabludi ili i dalje tvrde da u pravu. Bilo kako bilo, SAD za falsificiranje nije optužio nitko. SAD imaju sve alate pritiska u globalnoj politici”, rekao je ruski politolog.

“Možete prikazivati te igrokaze koliko vas volja, nema neposrednog odnosa između napadača i nalogodavca. Sve to uvijek čine teroristi, na koje, ako što bude,  možete svaliti krivnju. No, Amerikanci će shvatiti da će, ako pokrenu kampanju “odmazde”, gurnuti svijet na rub Trećeg svjetskog rata”, rekao je Igor Rjabov.

“Ipak, nakon izjave Vladimira Putina o mogućnostima ruskih oružja, Amerikanci su manje spremni da vide kako ta oružja funkcioniraju u borbenim uvjetima. Zapravo, konvencionalno oružje, koje je dostupno Siriji, bit će dovoljno za odgovor na udare. Trump razumije da se njegovi “jastrebovi” igraju s vatrom i odvlači ih od radikalnih poteza. Unutar američke uprave je problem upravo u činjenici da Amerikanci razumiju suštinu laži o Assadovom kemijskom oružju. Oni znaju da svi znamo da je to laž. To su savršeno shvatili i nitko neće progutati gorku pilulu. Putin je izdao dovoljno upozorenja da se neće koristiti stara tehnologija za suzbijanje rata”, zaključio je Igor Rjabov.

bijeli fosforHerbert McMasterhlorJamese MattisKemijski napadKemijsko oružjeKemijsko oružjeklorOPCW
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
6 godine prije

Koji vrag Sirijci trebaju koristiti kemijsko oružje? Pobjeđuju u ovom ratu, i nemaju nikakvu potrebu za kemijskim oružjem.

Potrebu za optužbama o kemijskom oružju trebaju teroristi i njihovi sponzori (čitaj: Ameri, Izraelci, Saud. Arabija) da bi svijet okrenuo leđa Siriji u slučaju da teroristički sponzori (spomenuti prije) napadnu Siriju.

E nećete, gamad jedna.

Pljuc.

shumadinac
6 godine prije

Za započinjanje većeg sukoba mislim da je trenutno Severna Koreja na ubedljivom prvom mestu (saradnja dve Koreje samo povećava taj scenario), na drugom Ukrajina a Sirija tek na trećem.
Ovakvo viđenje je bazirano na mogućnosti opravdanja započinjannja sukoba.

Sovoranola
6 godine prije

Teško da će amerikanci stvarno rizikirati da im rusi obaraju tomahawke,o avionima da i ne govorim.

Željko
6 godine prije

WW III u najavi! Proljeće je uskoro, aktivirati će se “slučajno” istočna Ukrajina, Sirija je tu, ovo (pre)često “padanje” ruskih zrakoplova nije slučajno, sve u svemu nažalost živimo u zanimljivim vremenima!
P.S. Samo da Balkan ostane po strani…

Kocki
6 godine prije

Bljak

Ive
6 godine prije

To ce mozda biti prilika da Rusi isprobaju nova nevidljiva oruzja, kada amerikenjci krenu preko Atlantika

Štefek
6 godine prije

Zato im je Putin poručio; napad na naše saveznike napad je na Rusiju…

Hafez
6 godine prije

Zapad je dekadentan i razdvojen:
https://youtu.be/x99njmZxaMA

Nikola
6 godine prije

Na qrac mi se popeli stari ljudi koji sanjaju o ratovima u kojima mladi ginu.

Son of Alerik
6 godine prije

Lako za to što su se izlizali američki trikovi kojima opravdavaju svoje akcije,ma su se izlizale i ruske reakcije. Za svaku pi.dariju se reagira u stilu “Dovesti svijet na rub 3. svjetskog rata”. Što to samo za sebe znači? Ništa, osim što strašno zvuči. Hodamo po rubu tog rata od 1945. i izuma nuklearne bombe pa smo još tu gdje jesmo.
Na žalost za narode u Siriji, ta zemlja je tek poligon za nadmetanje proizvođača oružja (s obje strane) koji znaju do kojih granica smiju ići u posrednom ratovanju.

Ivo Lola
6 godine prije

Ovim mojim off topic komentarom želio bih skrenuti pažnju uredništvu portala logicno.hr kako je parlament Južnoafričke republike izglasao promjenu Ustava kojom se zakonski otvaraju vrata za eksproprijaciju zemljišta koje koriste bijeli farmeri, a koju su dobijali za džabe u vrijeme kolonijalizma. Smatram to izuzetno važnom temom o kojoj još nijedan regionalni portal ili medij nije pisao. Eto, budite prvi. Cijela kampanja se vodila pod sloganom “vrijeme pomirenja je završeno, sada je vrijeme za pravdu”. youtube.com/watch?v=0hcuM7PTZ6k

Globalista
6 godine prije

ha,ha The Washington Post i njihove falk news informacije,kako se nasjeda na lazne informacije.Dajte se malo skockajte,nevjerujte The Washington Postu,sve je to lazno da se odvuce javnost radi drugih informacija koje se događaju.Moraju oni tako pisati jer u americi ide cistka kadrova u drzavnoj politici od drzavne elite,globalisti rade punom parom oko preformacije amerike na celu sa Trumpom.Da se svijet nezabavlja amerikom,treba izmisljati lazne informacije da se svijet time zabavlja.Nebudite vise naivni,postoje lazne ili dezinformacije od informacija,

Muppet shou
6 godine prije

Ovo više ne možeš ni komentirati. Saddam je imao NLO, Gaddafi NLO, Assad ima super nano kemo robote koje love đihadiste I glavosječe. Sprdačina za ala sa IQ ispod 10

Alen
6 godine prije

Vasington post ovim samo odrzava na zivotu iluziju da amerikanci nesto tu kao mogu i da se nesto pitaju… Cisto da se osvjezi laz o imperijalnoj sili…

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Jenkiji znaju da se priča u Siriji bliži kraju, osobito nestankom ove enklave kraj Damaska. Ako misle nešto promijeniti, vremena je sve manje. Da li će se odlučiti na nešto radikalno i nastaviti ispitivati granice ruskog strpljenja, vrlo vrlo moguće.
A ako Rusi ocjene da je dara prevršila mjeru i da moraju očuvati svoju vjerodostojnost, mogli bi uskoro komentirati neko obaranje nekih zrakoplova sa drugačijim oznakama, nego je to bilo u zadnje vrijeme.

fbslo
6 godine prije

Ako je korištenje kemiskog oružja “navodno”,
pa neka Ameri šelje stručnjake za traženje tog oružja iz Iraka, koji po iračkima iskustvima mogu kod Assada pronač kemijsko oružje nekdje oko 2089.
Pa se vidimo tada..

čitatelj portala
6 godine prije

Ništa ne vjerujem američkim novinama.

Igor NS
6 godine prije

Postoji samo jedan cilj svih ratova od francuske revolucije do danas a to je zacarenje antihrista u Jerusalimu.Mi cemo naravno u slucaju da prezivimo uskoro biti svedoci ovog jezivog dogadjaja.Vrlo,vrlo uskoro.

Shqiptar amerikan
6 godine prije

USA je jedina super sila .nemoze se dovodit u sumnju njihove ispravne odluke .
A sto se tice rusije i asada spasili su ih saudi vahabije i selefije. Padom islamista nazire se i pad asada i njegovih saveznika. Boze cuvaj usa.

prorok
6 godine prije

Admine nije red da mi brises komentare u kojima poredim osnu i Siriju.Brisanjem komentara negiras samu stranicu logicno.
Isti sistem ratovanja je bio i protiv Srba kao protiv Asada.Potpuno isti.

prorok
6 godine prije

e da upravo u ovim trenucima se desava totalni kolaps islamskih fundamentalista u Istocnoj Guti .Do sutra navece ostat ce im jos Jobaqr,Duma ,Irbin i Harasta.Masala.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Proričem ti brisanje, proroče…

davor
6 godine prije

Kubrick je savjetovao režiranje scena sletanja na mjesec, Clooney je glavni savjetnik oko snimanja kemijskih bliskih susreta White Helmetsa, čitavi Pentagon je vjerovatno mentalno zaostao u 1950-ima no čudi ni da odonda nisu ni pokušali opet doći na mjesec il barem se da se neko telefonski javi odozgor. To je stvarno čudno, ja kad sam otkrio tipa neki novi super otok (što je za mene civilizacijsko dostignuće u rangu slijetanja na mjesec) vraćao bi se tamo svake godine i po više puta. Ima dobra komedija zove se Pentagon Wars glumi C.Elwes, a film iako humorističan i nije daleko od istine. Barem za razliku od Kubricka i Clooneya ima realnu priču.

Tonci
6 godine prije

Iraku zdipili lovu libiji zdipili lov trebali jugi zdipit lovu nasi lopovi bili malo pametniji pa lovu smjestili na sigurno u svoje djepove mislili i sriji uraditi isto tu je bacuska nece ici ukrajinu zajebali uzelio joj nuklearno oruzje pa bacuske rade sto rade

alan ford
6 godine prije

“duboka država” odavno je vezala Trumpa na lance i cio-hazarski fašisti, iz takozvanih “neokonzervativaca”, kroje i dalje američku vanjsku politiku, kao što su činili i za vrijeme Busha starijega, Clintona, Busha mlađega i Obame. Predsjednici su se minjenjali, ali vanjska politika ostal jw pod kontrolo hazara i potpuno je podređena interesima cio-fašističke države Izrael. SAD je od 1991., od 1. zaljevskog rata pa do danas razjebao cijeli Bliski istok jer to tako žele hazari. I oni sada i Trumpa imaju na lancu. A hazari također komanduju i sa Velikom Britanijom, Evo, hazar Boris Johnson jučer je odmah zaprijetio Rusiji zbog trovanja nekog bivšeg ruskog obavještajca, koji je davmo prebjegao u Britaniju i tamo radio za britansku službu.

josip
6 godine prije

Kauboji polako idu ka svom samounistenju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI