KFC će ruskim kupcima ponuditi 3D “štampanu” piletinu

KFC - 3D štampana piletina
32 komentara

Ruski naučnici i stručnjaci iz lanca brze hrane KFC planiraju da razviju 3D-“štampane” vještačke pileće komadiće. Projekat je u toku, a očekuje se da će konačni proizvod biti spreman za testiranje ove jeseni.

Napor je dio KFC-ovog koncepta stvaranja “restorana budućnosti”, koji koriste najsavremeniju tehnologiju poput 3D bio-štampača da bi prevazišli probleme u prehrambenoj industriji, stvarajući više ekološki prihvatljivih alternativa tradicionalnom mesu.

„U KFC-u pomno pratimo sve najnovije trendove i inovacije i dajemo sve od sebe da idemo u korak sa vremenom uvodeći napredne tehnologije u naše restoranske mreže“, rekla je Raisa Poliakova, generalni direktor KFC Rusija&CIS.

„Vještački napravljeni mesni proizvodi sledeći su korak u razvoju našeg koncepta „restorana budućnosti“. “Naš eksperiment u testiranju 3D tehnologije bio-štampanja za izradu pilećih proizvoda takođe može pomoći u rješavanju nekoliko sveobuhvatnih globalnih problema. Drago nam je što doprinosimo ovom razvoju i radimo na tome da ga učinimo dostupnim hiljadama ljudi u Rusiji i, ako je moguće, širom svijeta. ”

Ruska kompanija 3D Bioprinting Solutions, koja je dobro poznata po svojim bioprimarnim projektima u svemiru, koristiće svoju tehnologiju za stvaranje pilećeg mesa napravljenog u laboratoriji. U postupku se koriste pileće ćelije i biljni materijal za stvaranje jestivog proizvoda koji u potpunosti ponavlja okus i teksturu pilećeg mesa. KFC će biti odgovoran za hljeb i začine.

Meso iz biološke štampe će, kako se izvještava, imati iste mikroelemente kao i tradicionalno pileće meso, ali eliminiše potrebu za aditivima koji su postali konvencionalni dio uzgoja životinja.

3D štampanjehranaKFCPiletinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

Pa u 3D printanoj hrani je budućnost. Biti će hranjiva točno koliko treba, a neće biti moguća zaraženost takve hrane bakterijama i virusima.
Može se očekivati ponovno razni virusi svinjskih i kokošjih gripa kako bi se što više toga uništilo zbog sigurnosti, a obda nastupa 3D printano meso.
I korona je od svih industrija najviše napadala radnike u mesnoj industriji.
Ko se još sjeća samih početaka sveopćeg ludila koje je počelo još s kravljin ludilom.

Brainstorm
3 godine prije

reklama!
kad vidim takve budalastine radi reklamiranja onda bojkotiram.
proces nije ekonomican.

Mate
3 godine prije

ovo je luđe od GMO-a.

Siniša
3 godine prije

Ovo kao u SFu i Žan Luk Pikarom…”Kompjuteru,napravi mi viski s ledom.”.

Kanibal Lektor
3 godine prije

Tehnologija u začetku. Veliki energetski gubici. Kada se poveže sa 3D sahranama biće održiva.

Brainstorm
3 godine prije

budalastine. tko ce to printati? koliko minuta? koliki troskovi?
lakse je svu tu smjesu zamotati u sarmu ili pohati.

Slonica
3 godine prije

Davno se pričalo da kfc uzgaja piliće sa 6 nogu..
Najpoznatije jelo su im batačici u košari
Tad mi je to bilo smješno,sad baš i nije

erfvjwdfvwdjcbadscbhadshchsadc
3 godine prije

Sojlent griin

sokre
3 godine prije

pitajte capaka kaj on veli, on je GMO tehničar, pardon inženjer.

Tomi
3 godine prije

Pasjim mater bando jedna oce sirotu i nejač da truje treba to majka priroda sve da potamani

Cudo
3 godine prije

Dakle karton i papir na jelovniku

nepoželjni
3 godine prije

3D printer za “jestivo” meso je možda samo preteča printera budućih živih stvorova koje će printati na nekom drugom planetu…?

Ne čudi me više ona biblijska „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“ možda su i nas na početku isprintali iz nekog praha (?) (još samo da im Bog otkrije prah za biološki kompjuter u glavi i eto ti neko novo biće koje može podnijeti drugačije uvjete od onih na Zemlji)

pantagana
3 godine prije

i cemu ovo….

pantagana
3 godine prije

The wood flour used is actually very finely milled maple, same as used for popsicle sticks, rolling pins, and butcher blocks. This wood flour is FDA approved for human consumption.
 You wouldn’t know it but if you live in the states and eat crap supermarket bread, you eat it all the time. It is what you see on the ingredients list as “cellulose”
 Can’t say for sure, but I can only imagine this wonderful wood flour technology has been exported throughout the world and can be found wherever crap bread is sold.
 Check your ingredients list. If you see cellulose, you’re eating sawdust!

nessy
3 godine prije

“KFC u korak sa vremenom”. Slijedeci korak u zdravoj ishrani ce biti ukusne i hranjive plocice napravljene od smrvljenih zohara, koji se vec uzgajaju, za prehranu. Ja cu radije izgubiti korak sa vremenom.

Domy
3 godine prije

Uvijek sam izbjegavao KFC, a nakon ovoga ću pogotovo…

mislim
3 godine prije

što nije putin proglasio, da ko prodaje GMO je terorist.
a ovo je možda i još gore.

Uno
3 godine prije

Alooooooo Rusi, imal’ koga kod kuće…?!

politicki nekorektan
3 godine prije

…neki u rusiji vole da jedu gov*a…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI