10 savjeta za usvajanje zdravih prehrambenih navika kod vašeg djeteta

Djeca i hrana - Zdrava hrana
2 komentara

Jedan je od najvažnijih zadataka roditelja je obezbjeđivanje zdrave hrane za dijete. I dok možda počnete sa najboljim namjerama (domaća organska hrana za bebe), kada beba tek stigne u kuću, postoji tendencija da se ove zdrave navike odbace jer se lako bebe transformišu u izbirljive mališane. U stvari, prema Američkom udruženju za srce, otprilike jedan od troje američkih klinaca i tinejdžera danas je pretilo ili gojazno, tako da postoji veći rizik za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Djetinjstvo je vrijeme brzog rasta, promjena i razvoja. Kao takvo, ključno je osigurati djeci vitamine, minerale i hranjive materije  sa kojima tijelo treba da raste. Podbacite na ovom zadatku i vaše dijete može patiti od komplikacija koje variraju od nedovoljnog rasta i razvoja mozga do oslabljenog imunološkog sistema i raspoloženja.

Počnite kad je vaše dijete malo – čak i u doba dojenja – i možda ćete završiti sa djetetom koje jede guakamole i hummus. Sa 9 i 10 mjeseci predstavite im  razne namirnice koje su dobre za njih. To možete postići pomoću sljedećih 10 strategija:

1. Postanite im uzor.

Naša djeca modeliraju naše ponašanje. Uopšte, oni jedu ono što mi jedemo i sljede naše obrasce u ishrani. Izaberite zdrave obroke i grickalice za sebe, tako da djeca vide šta jedete i žele da vas imitiraju. I umjesto da svake večeri podgrijavate gotovu hranu, pripremite obroke unaprijed koristeći zdrave sastojke.

2. Ne odustajte.

Čak i ako vaše dijete ne zavoli hranu kad je prvi put proba, nemojte je vaditi sa tanjira. Ako već od početka izlažete bebu zdravoj, cjelovitoj ishranom, razviti će im se čulo ukusa i uživaće u hrani. Najbolji način: Ponudite široku paletu povrća i voća i ponudite svako od 10 do 12 puta.

3. Napravite zdrave zalihe.

Ako vaša djeca otvore kuhinjske ormariće i otkriju more čipsa, slatkiša i krekera, to će i jesti. S druge strane, ako svoju ostavu napunite zdravim grickalicama – orasima, krekerima od cijelog zrna i voćem i povrćem – umesto loših će jesti ove zdravije namirnice. Iako nema inherentno “loše”hrane, umjerenost i ravnoteža su kritične komponente zdrave prehrane.

4. Odgovorno se prepustite užitku.

Ne trebate se odricati pice petkom uveče. Umjesto toga, fokusirajte se na ravnotežu. Umjesto da dozvolite djetetu da smaže pola pite, poslužite mu jednu ili dvije kriške pice sa zdravim voćem ipovrćem, kao što su šargarepa, abuke ili paprika.

5. Uključite djecu u pripremu obroka.

Djeca imaju veću vjerovatnoću da jedu hranu koju poslužite ako ih uključite u proces spremanja. Dakle, umjesto da samo servirate jelo koje ste sami spremili, uključite svoje dijete  u ljuštenje povrća, drobljenje sira sa niskim udjelom masti i slaganje posuda. Čak i mala djeca mogu preuzeti obaveze  oko pripreme obroka, kao što je postavljanje stola.

6. Uputite se na pijacu kod poljoprivrednika.

Poljoprivredna pijaca je sjajan način da upoznate djecu sa voćem i povrćem koje nikada ranije nisu probali. Mnogi dobavljači nude besplatne uzorke svojih proizvoda. Drugi pružaju ideje za pripremu svojih proizvoda,što će naići na odobravanje kod djece.

7. Uzgajajte baštu.

Djeca vole da posmatraju kako stvari rastu, posebno kada sami posiju sjemenke. Povrće poput paradajza, paprike i patlidžana relativno je lako uzgajati, kao i biljke poput bosiljka, ruzmarina i metvice. Ne samo da ćete dijete naučiti zdravim navikama, već ćete imati koristi od plodova svog rada tokom cijele godine (naročito ako koristite svoj zamrzivač!)

8. Budite kreativni.

Prezentiranje hrane može napraviti razliku između djeteta koje jede povrće ili ga ostavljanja na tanjiru. Sigurna strategija: Oblikujte zdravu hranu tako da je zabavna za jelo. Napravite lica na palačinkama od cijelog zrna koristeći borovnice za oči, jagode za nos i kriške banane za usta. Ubacite ražnjiće s različitim vrstama voća ili napravite mrave na drvetu (celer premazan maslacem od kikirikija i ukrašen grožđicama).

9. Stvorite pozitivno okruženje za jelo.

Neka stol za večeru bude zona bez svađe i ne forsirajte svoje dijete da postane član kluba „čistog tanjira“. Cilj je stvoriti zdrav odnos sa hranom, a ne borbu za moć koju ćete uvijek izgubiti. Ono što je najvažnije, ne okrećite se podmićivanju. Nuđenje čokolade djetetu samo kako bi pojelo brokoli ne šalje dobru poruku – niti brokoli postane privlačniji.

10. Polako sa pićem.

Roditelji možda ne shvataju koliko mlijeka i soka piju njihova deca. Neke šoljice sadrže 300 ml ili više, tako da ako djetetu date dvije šolje mlijeka svaki dan, već ste ispunili kvotu. Pored toga, pića pomažu djecu da se osećaju sita, ostavljajući manje prostora za hranu bogatu hranljivim materijama.

Podstaknite svoju decu da piju vodu umjesto drugih pića.

Krajnji cilj: Da biste osigurali da vam dijete ima ishranu koju treba za rast i razvoj, obavezno poslužite razne minimalno obrađene namirnice, uključujući voće i povrće. Zatim polovinu tanjira napunite obrađenim proizvodima.

Djecaprehranazdrava hrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Koji je smisao prepisivat Americki tekst u za savjete o prerano na Balkanu ??
Koliko je to 12 unici???
Koji dobavljac nudi besplatni uzrok proizvoda !!!???

nepoželjni
4 godine prije

(Ako ti dijete ima krvnu grupu 0 a ti ga nalijevaš sa 2-3 šalice mlijeka dnevno, uz razne jogurte i sireve, tjeraš ga da jede guakamole i daješ mu za večeru razne pice, znaj da će ubrzo početi patiti od raznih bolesti probave, te učestalih upala dišnih puteva i mokraćnih organa.) —————————————————— Uostalom, ne postoji univerzalni recept istih zdravih namirnica za sve ljude jednako a to je najočitije u obiteljima gdje (npr.) svi u obitelji jedu iste obroke i namirnice, pa je jedan od supružnika ili dijete gojazan i pobolijeva a ostali su normalne težine i ne pobolijevaju…očito da je neka hrana nekome “otrov” pa čak i ako je iz domače proizvodnje. Naravno, tko ne zna koja je za njega zdrava i poželjna hrana, onda mu je jedina šansa da izbjegne štetni učinak pogrešne hrane taj, da iste namirnice dođu na red u obroku tek kroz 3-4 i više dana… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI