Čini se da evidencija telefonskih poziva dovodi u sumnju ukrajinske tvrdnje o ruskim zvjerstvima

masakr u Buči
11 komentara

Snimci do kojih je došao RT daju drugačiju sliku u vezi sa pogibijom civila i pljačkom u blizini ukrajinske prestonice.

Ukrajinski i zapadni mediji optužili su ruske trupe za ubijanje civila u Buči i drugim gradovima oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva, prošlog mjeseca. Međutim, čini se da su izvodi telefonskih poziva koje je dobio RT u suprotnosti sa nekim od optužbi i daju drugačiju sliku situacije na terenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da je situacija u naselju Borođanka „još katastrofalnija” od one koja je prijavljena u Buči, oko 25 kilometara jugoistočno. Moskva je oštro demantovala te optužbe i optužila Ukrajinu i njene zapadne pristalice da pokušavaju da „podmetnu“ njenom osoblju.

RT nije mogao nezavisno da provjeri autentičnost snimaka. U onome što se čini da je izvod iz telefonskog poziva putem satelita, navodni reporter identifikovan samo kao „Simon“ kaže svojim kolegama da je posjetio Borođanku i otkrio da „uopšte nema tijela na ulicama“, suprotno onome što je očekivao.

Grad je „iskomadan granatama“, ističe on, „ali ovdje uopšte nema dokaza o bilo kakvoj zloupotrebi prava“. Simon tvrdi da su on i njegova posada intervjuisali više stanovnika koji su rekli da su ruske trupe bile veoma prijateljske i da su im dale hranu, vodu i druge zalihe. „I za to smo dobili citate pred kamerom“, dodaje on.

„Ne znam o čemu je tužilac govorio, ali ništa slično nismo vidjeli. To je potpuno drugačija slika“, nastavlja on, dodajući da je francuski novinar možda vidio tjelo nekoga ko je ubijen granatiranjem, ali „ne pogubljen“.

Navodni izvještač završava poziv rekavši da se vraća u Buču, da „pokuša da pronađe još neke dokaze o vansudskim ubistvima, ali ovdje nema znakova bilo čega od toga“.

Ukrajina je optužila Rusiju za ubistvo preko 400 civila u Buči prije nego što se prošle nedjelje povukla iz grada u blizini Kijeva. SAD i njihovi saveznici podržali su tvrdnje Kijeva, navodeći ih kao razloge za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

Moskva je kategorički negirala optužbe, rekavši da su se ruske trupe povukle iz grada 30. marta, a da su se tvrdnje o ubistvima pojavile tek četiri dana kasnije – nakon što su ukrajinske snage bezbjednosti i TV kamere stigle u grad.

Još jedan snimak do kojeg je došao RT izgleda da prikazuje razgovor između dva zvaničnika ukrajinske službe bezbjednosti (SBU). SBU je lokalna agencija koja je naslijedila sovjetski KGB.

Oni razgovaraju o situaciji u Kuhariju, gradu oko 60 kilometara sjeverozapadno od Buče, i čini se da su u suprotnosti sa preovlađujućim medijskim narativom koji dolazi iz Kijeva i članica NATO.

„Od 24. marta do 3. aprila, nakon što smo otjerali ’orke’ odavde“, kaže osoba identifikovana samo kao Sergej Anatoljevič, razgovarajući sa nekim po imenu Lesogor i koristeći pogrdni ukrajinski izraz za Ruse. „Nakon što je jedinica koja ih je izbacila krenula dalje, iz Malina je došla teritorijalna odbrana i za to vrijeme pljačkala. Opljačkali su sve što su mogli. Razvalili vrata, sve. Otvoreni su sefovi, ukradeni su automobili. Natrpali su kola svime što je vrijedilo i odnijeli“, dodaje on.

„Ispostavilo se da ’moskali’ nisu uzeli ništa, ali su naši ušli i opljačkali sve“, dodaje Sergej Anatoljevič, koristeći još jedan pogrdni izraz za Ruse. Malin je obližnji grad jugozapadno od Kukarija, koji drži ukrajinska vojska.

Kada Lesogor pita koja jedinica je pljačkala, Sergej Anatoljevič odgovara da niko zapravo ne zna. „Neki kažu Volinjski, drugi kažu neko drugi“, kaže on, misleći na region u zapadnoj Ukrajini.

Moskva je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. godine i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo preuzme dva regiona.

BučaRatRTrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
2 godine prije

Rat ce biti zapamćen po najvecem broju nestalih u povijesti. Najmanje 10.000 civila i 10.000 ruskih vojnika pretvoreno je do sada u dim u šojguvim krematorijima.

Jomla
2 godine prije

Čini se da ameri imaju najbolju ratnu strategiju: izbombardiraj i poravnaj sve, jebeš civile, to je kolateralna žrtva… i poslije te nitko ništa ne pita. Izađe neki sitni članćić u nekom beznačajnom mediju, malo digne prašinu i… to je to!

abc
2 godine prije

Neki ubijeni građani su posle 30. marta, kad je ruska vojska več otišla, telefonski razgovarali sa rodbinom, a posle par dana su bili nađeni ubijeni, kad su ukro snage več odavno ušle u grad.
Znači, da nisu bili ubijeni od ruske ruke.

tihobl
2 godine prije

Znate li da su izraz moskalj izmisli poljaci?
Taj izraz koriste ono koji sanjaju o velikoj Poljsko-litvanskoj knezevini koja izlazi na tri mora.

Max
2 godine prije

Dokaz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI