Ko ima koristi od novog gasovoda u istočnom Mediteranu, a kome smeta?

Izraelski gasovod
9 komentara

Izraelska vlada odobrila je okvirni sporazum sa Grčkom i Kiprom za izgradnju gasovoda Istočni Mediteran. Drugog januara u Atini su ministri ove tri zemlje potpisali sporazum koji Italiji omogućava da se pridruži projektu.

Zašto se to sada dogodilo? Da li je odluka o izgradnji gasovoda pokušaj sprječavanja Turske da sprovodi svoje planove na Mediteranu? Šta arapske i druge zemlje istočnog Mediterana misle o ovom projektu?

Vrijeme i plaćanje

Izrael je projekat ratifikovao skoro šest mjeseci nakon što su ministri Grčke, Kipra i Izraela potpisali odgovarajući sporazum. Avinoam Idan iz Centra za strateške studije Chaikin i Istraživačkog centra za pomorsku strategiju na Univerzitetu Haifa objasnio je zašto se to dogodilo.

„Dijalog između stranaka treba mnogo vremena. Stoga je Izrael bio spreman da ratifikuje sporazum tek sada, kada su razmotreni i posljednjim detalji. Ovo je multilateralni projekat, pa je to trajalo dosta vremena“, rekao je.

Govoreći o očekivanim koristima projekta, stručnjak je dodao da „zemlje uključene u izgradnju gasovoda planiraju da ulože oko 6 milijardi eura u projekat. Gasovod će biti izgrađen tek 2025. godine.

Tek tada ćemo znati otprilike iznos dobiti koji možemo očekivati. Štaviše, puštanje u rad gasovoda pitanje je strateškog partnerstva za istočni Mediteran. Tačnije, može se okarakterisati kao opšti odgovor na turski izazov. Međutim, ekonomska saradnja Izraela, Grčke i Kipra ni na koji način ne može naštetiti Turskoj ili je izazvati “, dodao je.

Problemi sa komšijama

Postavljanje gasovoda takođe nije lako: morske granice Izraela s Libanom nisu razgraničene; posebno mogu postojati problemi u zoni skladištenja gasa.

„Dugo smo nudili Bejrutu da razgraniči granice na moru. To je i u našem interesu i u interesu naših libanskih kolega – za to nam ne trebaju diplomatski odnosi. Mislim da pitanje gasa ne vrijedi izazivanja skandala. Ali problem je što libansku politiku kontroliše Hezbollah; Izuzetno je teško uspostaviti saradnju sa Bejrutom u tom kontekstu “, rekao je Avinoam Idan.

Istovremeno, prema mišljenju stručnjaka, Liban bi mogao imati koristi ako bude uključen u saradnju oko gasovoda.

„To je korisno svima. Štaviše, ekonomija Libana trenutno nije baš najbolja, a situaciju bi na neki način mogao poboljšati Liban koji učestvuje u izgradnji i radu gasovoda “, zaključio je.

Pokušaj pritiska na Egipat

Nadalje, Ramadan Abu el-Ela, egipatski stručnjak za naftnu tehniku sa Univerziteta  Suez Canal, vjeruje da će biti tehnički teško realizovati ovaj projekat. Istovremeno, projekat smatra pokušajem da se izvrši pritisak na Egipat – kako bi zemlja učinila ustupke u pogledu logistike i transfera gasa na Mediteran.

„Prije nego što govorimo o šteti koju ovaj projekat može da nanese Egiptu, moramo razumjeti mogućnosti sprovođenja ovog projekta. Podsjećam vas da je slična ideja razmatrana još 2015. godine, ali u to vrijeme željeli su da produže liniju do Limassola. Ali gasovod se pokazao ekonomski neefikasnim. Trenutni pokušaj izgradnje gasovoda više je želja da se izvrši pritisak na Egipat, trenutno najvećeg snabdjevača plinom na Mediteranu“, rekao je.

Govoreći o pritisku na Egipat, ekspert je dodao da će „ekonomski imati koristi od korištenja ovog gasovoda samo u saradnji s Egiptom: drugim riječima, koristeći našu infrastrukturu. U suprotnom, cijevi će morati da budu položene previše duboko. Biće skupo i neefikasno. Ali Kairo ne želi da koristi jezik pritiska – neka prvo ponude povoljne uslove“.

Šta će Liban reći?

Libanski stručnjak za naftu Rabia Yahi smatra da je sam projekat prilično obećavajući, barem za potrošnju gasa u mediteranskim zemljama.

„Iz ekonomske perspektive, projekat je izuzetno obećavajući. Ako tri potpisnice sporazuma uspiju da ubijede Egipat da učestvuje u njemu, gasovod će biti u stanju da pruži prilično efikasnu i potrebnu konkurenciju ruskom snabdjevanju gasom “, rekao je.

Istovremeno, libanski stručnjak napomenuo je da je Libanu isplativije da uspostavi energetsku saradnju sa Turskom zbog geopolitičkih okolnosti.

„U stvari, bilo bi zanimljivo razmotriti ovaj projekat, i pored učešća Izraela u njemu. Ali regionalna geopolitika je takva da je Bejrutu korisnije položiti cjevovod sa turske teritorije. Na kraju krajeva, takav projekat je sigurniji za Liban – možda čak i saradnja kao dio TurkStreama. Štaviše, nama je mnogo isplativije da kupujemo ruski gas nego regionalni gas“, objasnio je Yagi.

Sumnje u pogledu implementacije

Međutim, grčki stručnjak za energetiku Ioannis Michaletos smatra da gasovod možda uopšte neće biti izgrađen.

„East Med je konkurent TAP-u. Ako bude izgrađen, na kraju će oštetiti TAP, a ne ruske gasovode. Kombinovani projektni kapacitet Nord Streama i Nord Streama-2 je 110 milijardi kubnih metara gasa godišnje; zajedno pružaju mnogo jeftiniji gas preko bližih ruta, pa im East Med nije konkurencija“, rekao je.

U isto vrijeme, ekspert ne isključuje mogućnost da će globalna kriza izazvana pandemijom uticati na izgradnju East Meda: „Postoji smanjenje potrošnje i cijena zbog koronavirusa. Projekat možda neće biti ekonomski održiv zbog trenutnih cijena. Ne zaboravimo da, ako je trenutna ekonomska situacija dugoročna, svaka investicija će biti teška“.

Nadalje, prema turskom stručnjaku za energetiku Volkanu Aslanogluu, sprovođenje projekta gasovoda East Med je nelogično.

„Uzimajući u obzir globalne trendove na tržištu gasa i ekonomske probleme, ovaj projekat nije logičan ili realan. Međutim, ako EU prihvati razvoj troškova radi poboljšanja energetske sigurnosti i proširenja zaliha, i uspostavi strateške rezerve u ovom regionu, ovaj projekat se može smatrati izvodljivim. Čak je i u tom kontekstu potrebna vrlo asertivna politika u Istočnom Mediteranu. Turska politika je dozvolila toj zemlji da gotovo u potpunosti završi operacije bušenja i seizmički istražuje region u posljednjih pet godina. Demonstracija takve odlučnosti biće ozbiljan izazov za EU​​“, rekao je.

„Pogledajmo zašto je Grčka tako aktivna. To je zbog Herodotovog bazena, jugoistočno od Krita, koji je novo potencijalno gasno polje. Herodot pokazuje veliki potencijal, kao što je to nekada činilo gasno polje Levijatan. U regionu još nije počet nikakav posao, ali zahvaljujući sporazumu sa Libijom, Turkiye Petrolleri sada može istražiti ove blokove. Iako seizmička istraživanja nisu od velikog značaja, dinamika će se tokom bušenja ponovo promijeniti. Zaista, nakon što je Turska stigla na polja južno od Kipra, ENI je revidirao plan bušenja na osnovu činjenice da nije uspio da obezbijedi sigurnost u oblastima u kojima je Republika Kipar izdala dozvole; „radovi u oblasti dozvola odgođeni su za naredne godine “, naglasio je turski stručnjak govoreći o razlozima povećane aktivnosti Grčke u Mediteranu.

Projekt gasovoda u Istočnom Mediteranu trenutno je u ranoj fazi razvoja.

gasovodGrčkaIstočni MediteranIZRAELKiparMediteran
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Kako stvari stoje, tu bi mogla da izbije i tučnjava između više država oko svega toga

Max
3 godine prije

Koristi imaju Grčka Izrael Cipar Francuska; smeta Turskoj

Pero
3 godine prije

Bravo Izreal, kada turci mogu potegnuti granicu do Libije mozete i vi.

soefnvbaoefnvaenfvnaeifvnaefvaef
3 godine prije

Eto zašto kauboji kradljivci indijanskog kontinenta kojima uravljaju varani bacaju klipove pod sjeverne, južne i turske tokove.

Miro
3 godine prije

Mislim da je ovo početak kraja Turske koja će se sigurno opeći u ovom konfliktu. Vreme je i bilo neko da stane na put onom Erdogana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI