Istra među najboljim svjetskim maslinarskim regijama

zdjela sa maslinama, maslinovo ulje, grana masline
0

Masline, koje u Istri nazivaju ulikama, oduvijek su bile neraskidivi dio istarske svakodnevice. Još su stari Rimljani cijenili maslinova ulja proizvedena u Istri i diljem zapadne obale poluotoka imali uljare. Novi uzlet maslinarstvo Istre doživljava ponovno zadnjih godina, prvenstveno zahvaljujući svijesti o iznimnoj kvaliteti i ljekovitosti maslinova ulja, samim time i dobroj cijeni koja se za ovaj proizvod može postići. Maslinova ulja dobivaju svoje mjesto i u turističkoj valorizaciji Istre, te se u ponudu uvrštavaju i Ceste maslinova ulja. Časopis Flos Olei u ovogodišnji je popis najboljih svjetskih maslinovih ulja uvrstio čak pedeset istarskih maslinara što predstavlja izniman uspjeh i još jednu, ovoga puta globalnu, potvrdu izvrsnosti.

Vrijeme je berbe maslina. U Istri ih nazivaju ulikama. Beru ih i profesionalci i amateri, vlasnici malih i velikih maslinika, beru ih i oni koji to čine iz zabave, jer im je interesantno i novo. Kažu da se pred uljarama satima čeka do kasno u noć kako bi se ubrane masline što prije predale.

Možda niste znali, ili niste razmišljali o tome, ali maslina je voćna vrsta. Maslina je čest motiv pejzažne arhitekture istarskih građevina. One svojom zanimljivom pojavom krase mnoge okućnice, livade i upotpunjuju vizualni dojam ugostiteljskih objekata. Maslinova grana oduvijek je smatrana simbolom mira.

O maslinama i uporabi maslinovog ulja

Osnovna podjela sorti maslina je na uljne, sitnijeg i stolne, krupnijeg ploda. Plodovi maslina razvijaju se tijekom ljeta, počinju sazrijevati u rujnu, a ovisno o području u kojem rastu u potpunosti sazriju u vremenu između studenog i ožujka. Intenzivna boja masline označava i veliku količinu ulja. Najcjenjenije maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dobiva se prvim tiještenjem ili prešanjem ploda masline.

Danas se mnogo priča o blagotvornim svojstvima ovoga „mediteranskog eliksira“. I u prošlosti je narod maslinovo ulje smatrao nečim višim od pukog sastojka za jelo. Cijenili su ga kao ljekovitu namirnicu koja ublažava želučane tegobe, liječi opekline i rane, pa i ubode kukaca. Moderna znanstvena istraživanja upućuju na to kako maslinovo ulje doista i jeste hranjivo i ljekovito, a područja primjene su raznovrsna. Ublažava različite tegobe, djeluje preventivno, nezaobilazan je sastojak mediteranske kuhinje, te široko primijenjen u kozmetičkoj industriji.

Maslinarstvo Istre kroz prošlost

Rimljani su osvojili histarsku Istru prije više od dvije tisuće godina. Histri su bili prapovijesni stanovnici Istre kojima ovaj poluotok duguje svoje ime. Kultura masline već je tada postojala na ovome području, a Rimljani su je unaprijedili. Malobrojni, ali ipak postojeći pisani tragovi, kazuju nam kako su stari Rimljani maslinova ulja Istre izuzetno cijenili. Da je njihova proizvodnja bila jako dobro organizirana potvrđuje niz arheoloških nalazišta antičkih uljara. Izravan materijalni dokaz o maslinarstvu kao krupnoj gospodarskoj grani Istre jeste i velik broj amfora koje su služile kao ambalaža za transport ulja i vina.

Najstarija poznata istarska maslina je ona na Velikom Brijunu. Ona je ujedno i jedna od najstarijih maslina cijeloga Sredozemlja, što je potvrdilo istraživanje prema kojemu oko tisuću i šesto godina krasi ovaj nacionalni park.

U podzemlju pulskoga amfiteatra moguće je pogledati izložbu „Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u antici“. Ona pokazuje kako su ove dvije poljoprivredne kulture, vinova loza i maslina, još od najstarijih vremena neraskidivo vezane uz istarski poluotok.

Maslinova ulja Istre uz bok najboljima na svijetu

Istra ima izuzetno dobre prirodne uvjete za uzgoj maslina koje daju ulje iznimno visoke kakvoće. Činjenica kako ovdje postoji desetak autohtonih sorti maslina jamči i dodatnu prepoznatljivost. Najraširenija domaća istarska sorta je buža. Vrlo stara domaća sorta s najmanjim brojem stabala je žižolera. Još jedna stara sorta, ali rasprostranjenija, je crnica (črnica, karbonaca). Tu su još i istarska bjelica, rosinjola i druge. U Istri inače nalazimo tridesetak sorti maslina, a broj pojedinih stabala prešao je jedan milijun.

Flos Olei, svjetski vodič kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, uvrstio je u ovoj godini čak 50 maslinara iz Istre među 500 najboljih svjetskih maslinara. Drugim riječima, deset posto vrhunskog svjetskog maslinovog ulja je istarsko. Ovo je prva godina da je broj istarskih maslinara pretekao broj toskanskih. Usporedbe radi, prije samo jednog desetljeća u vodiču Flos Olei nalazila su se samo dva istarska maslinara.

Ceste maslinova ulja u Istri

Maslinarstvo Istre u zadnje je vrijeme doživjelo preporod zahvaljujući zdravstvenim blagodatima maslina i maslinova ulja, moderniziranoj tehnologiji proizvodnje, pa i visokoj cijeni koja maslinova ulja postižu na tržištu. Ne valja zanemariti i turističku komponentu, budući da brojni posjetitelji ovoga podneblja pokazuju veliko zanimanje za kušanje autohtonih proizvoda i educiranje o njihovoj proizvodnji i primjeni.

Osmišljene su stoga u Istri ceste maslinova ulja, turistička ponuda vrlo slična onoj vinskih cesta, s ciljem promicanja maslinarstva. One posjetiteljima olakšavaju pronalazak najboljih i nagrađivanih maslinara, uljara, podruma. Fascinantna je brojka od gotovo šest tisuća, uglavnom obiteljskih, gospodarstava Istre koja proizvode masline. Mnogi od njih imaju opremljene kušaonice i individualizirani pristup gostima. Osim degustacije ulja, nudi se i druge proizvode od maslina, a maslinari rado dijele svoja iskustva i daljnje vizije. Na internetskim stranicama Turističke zajednice Istarske županije moguće je pronaći više informacija i popis maslinara koje vrijedi posjetiti.

ceste maslinova uljaekstra djevičansko maslinovo uljeflos oleihrIstramaslinamaslinarstvomaslinovo ulje istre
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI