Motovun – najatraktivniji istarski gradić

0
0

U sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, smješten je vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun-Montona čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti.

Motovunom dominira romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača, najveća svjetovna  zgrada u Istri iz tog razdoblja, a naokolo su i brojne druge povijesne građevine. Motovun-Montona je odavno vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija pa u mjestu postoji i hotel Kaštel smješten u nekadašnjoj palači obitelji Polesini.

Motovun film festival

Ovdje se održavaju brojne manifestacije no posljednjih je godina napoznatija od njih međunarodni Motovun film festival koji se održava krajem srpnja i na njemu sudjeluju i poznati filmski umjetnici iz čitavog svijeta.

Let balonom s Motovuna?

Motovun-Montona je zanimljiv i ljubiteljima balonaškog sporta jer zbog pogodne mikroklime omogućava letenje tijekom čitave godine pa je Motovun-Montona domaćin nekoliko balonaških manifestacija.

Tartufi

Motovunska šuma, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva. Kvaliteta istarskih bijelih tartufa čija je sezona od rujna do prosinca po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih i francuskih tartufa.

Atrakcije u Motovunu

Posjet Motovunu i okolici moguće je upotpuniti brojnim rekreativnim sadržajima – od vožnje biciklom, branja grožđa, šparoga i tartufa, preko ribolova ili vožnje kanuom na rijeci Mirni, jahanja u prirodnom ambijentu, večere uz logorsku vatru, lova na divljač do slobodnog penjanja, paraglidinga i obilaska vinskih cesta.

IstraJadranjahanjemirnaMotovunOdmorSredozemljetartufi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI