Vražji prolaz i Zeleni vir – hrvatski rezervati prirode

Zeleni vir, Hrvatska
16 komentara

Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke špilje, podno 70-ak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajući ulaz tisućama kapljica.

Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale (sagrađene 1921. godine), smještene stotinjak metara niže. Zeleni je vir dobio ime po zelenkastoj boji vode jezerca, koje nastaje u špilji.

 

Područje Zelenog vira proglašeno je posebnim geomorfološkim rezervatom 1962. godine. Do izletišta Zeleni vir, koje se nalazi na 302 metra nadmorske visine može se doći iz nekoliko pravaca. Asfaltna cesta koja povezuje Skrad i Brod na Kupi, iza sela Planina odvaja se prema Zelenom viru, a ima i nekoliko planinarskih staza. Jedna staza vodi od željezničke postaje Skrad kroz livade i šumarke u dolinu. Druga vodi jugozapadno pored željezničke postaje, pa zatim kroz šumu Jasle markiranom stazom u kanjon Vražji prolaz.

Druga atrakcija je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz. Mnogi ga smatraju jednim od najljepših prizora u našoj zemlji. Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko 2 metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokrčila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena. Nad njim na metalnim nosačima usiječenim u stijenu napravljeni su mostići i stepenice kojima se prolazi. Stijene su mjestimice pokrivene mahovinom, a na terasama po kojima se kreće divljač, najčešće divokoze, ima trave i drveća. Vražji prolaz koji se u prošlosti nazivao i Vražja provalija, pjesnici su opisivali kao Danteov put u pakao.

izletizvorjezerokanalOdmorplaninaPrirodaprovodstijenevir
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Dajte nam po jednu ljepotu dnevno…bit ćemo zadovoljni, i još kada bi koristili malo više ilustracije bilo bi fenomenalno!!!

Sparkling
4 godine prije

Ima nas manje od 4 Mil. a toliko smo bogata zemlja prirodnim ljepotama. Da ne pričam da bi mogli prehraniti duplo više stanovništva vlastitom proizvodnjom a ne da 60% hrane uvozimo. Demografija nam je katastrofa. Dali smo sami krivi za ovo što nam se događa? Vjerovatno da. I onako kad između nas govorimo da ništa ne valja i okrivljujemo političare, a dali se ikad zapitamo kad dođu izbori, zašto ne idem na glasovanje pa možda nešto i promijenim. Ne, odgovor je: “pa i tako če sve ostati isto” patetičan odgovor.
Lijepa zemlja s ograničenim razmišljanjem domicilnog stanovništva.
LP

Georgij Žukov
4 godine prije

Bajke o najljepsoj zemlji na svijetu ostati ce samo bajka za lokalpatriotske potrebe podizanja kolektivnog ega a u njih ce i dalje vjerovati oni koji nikada nisu htjeli ili imali mogucnosti otputovati u druge drzave, te price o najljepsem moru,rijekama,planinama, zitnici koja bi hranila citavu europu itd, jest cista mitomanija i samoobmana.

Aragorn
4 godine prije

ako trebate autore za ovakve tekstove,besplatno,da vam ostavim broj,jer ovo je stv ubaceno ono,eto onako,u dvije slike i recenice,daj barem malo nekog truda u tekstu kao prosli s Lukomirom da se primjeti na autoru da mu je stalo do njegova teksta….inace lijepo mjesto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI