fbpx

Ispucala planina u Alpima može se srušiti u bilo kom trenutku

Alpi

Za Hochvogel, skoro 2.600 metara visok vrh u Algau Alpima, gdje prolazi nacionalna granica između Njemačke i Austrije, odavno je poznato da ga dijeli ogroman procjep koji nastavlja da raste iz godine u godinu.

Tim istraživača razradio je određene zakonitosti u tektonskim kretanjima na području oko planine Hochvogel u Alpima.

Konkretno, došli su do efikasne metode nadgledanja džinovskog procjepa koji se pruža kroz samit visok 2.592 metra. Naziva se seizmičkim pristupom i uz pomoć njega „sada možemo prvi put da osjetimo, snimimo i obradimo ovaj ciklični fenomen kontinuirano i gotovo u realnom vremenu“, kaže Michael Dietze, vodeći autor i postdoktorski istraživač u GFZ Helmholtz Center Potsdam.

Sažetak istraživačkog rada objavljen je u časopisu Earth Surface Processes and Landforms.

Tokom ljeta 2018, naučnici, među kojima su i seizmolozi, uspjeli su da izmjere ponavljajući obrazac frekvencije sličnom obliku testere. Tačnije, tokom perioda od pet do sedam dana, više puta je porastao sa 26 na 29 herca, prije nego što se vratio na svoju prvobitnu vrijednost u narednih nekoliko dana.

Utvrđeno je da je porast učestalosti uzrokovan takozvanim povećanjem napona unutar stjenske mase. Kako frekvencija opada, senzori su takođe zabilježili povećanu brzinu znakova pukotina, jer se zna da se dešavaju kada se stijena cijepa.

Ovo ciklično povećanje i smanjenje stresa trzavim pokretima naziva se i kretanje trenjem – nešto što se smatra tipičnim prethodnikom kretanja velikih masa.

Ovdje je presudno da što se više bliži takav događaj, posmatrani ciklusi postaju kraći, što ih čini važnim pokazateljem mogućih opasnosti.

Procjep koji dijeli vrh Hohvogela na dva dijela širok je pet metara i dugačak trideset metara; a zabrinjavajuće je to što nastavlja da se širi i do pola centimetra mjesečno.

Posljednjih godina južni dio planine splasnuo je za nekoliko metara, a u jednom trenutku će se srušiti u obliku klizišta, plaše se istraživači, ispuštajući do 260.000 kubnih metara ostataka krečnjaka dole u ​​dolinu Hornbach u Austriji.

Velika propadanja stijena događaju se stalno, igrajući presudnu ulogu u dugoročnoj evoluciji pejzaža. Kako se mogu pojaviti u tren oka, napredujući velikom brzinom, studije njihovih prekursora odavno im posvećuju posebnu pažnju.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
3 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MIR
Gost
MIR
4 mjeseci prije

Ništa strašno,neboj mo se,sve stoji u rukama Tvorca Njena i svega vidljivog i nevidljivog! MI sebe moramo zapitati, dali smo mi uzrok takvog NJEGOVA DJELOVANJA! Matej(24:25)Nebo će i zemlja uminuti,ali riječi moje ne,neće uminuti.”
Matej(24:1-48)-BIBLIJA.net

MIR
Gost
MIR
4 mjeseci prije

Čovječe, istražuješ i govoriš o onomu što je netko stvorio ,a neznaš mu tvorca, tuđi se izumi ne neocjenjuje, i ne govori se o njegovim vrlinama i manama i zakonima,da ste znali i mogli, onda bi vi to i stvorili!Nego Vi”znalci” ugledajte se u Njega, pa ga nadiđite ! Profili,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik