Sjeverni Velebit – nacionalni park

Sjeverni-Velebit-naslovna
0

Sjeverni Velebit je zbog bogate raznolikosti krških oblika, živoga svijeta i krajobraza na malom prostoru proglašen nacionalnim parkom, i dio je Međunarodnog rezervata biosfere.

Velike i očuvane šume pogodno su stanište za velike zvijeri – medvjeda, vuka i risa. Njihova prisutnost na istom prostoru znak je očuvanosti ekosustava. Čovjek je uvelike utjecao na izgled krajobraza Sjevernog Velebita. Stvaranjem novih staništa – pašnjaka, lokava i suhozidova – čovjek je omogućio život brojnim biljnim i životinjskim vrstama te time obogatio njegovu biološku raznolikost.

Unutar nacionalnog parka Sjeverni Velebit zabilježeno je više od 950 biljnih vrsta i podvrsta. Uz ostale biljne vrste i podvrste unutar parka izdvajaju se zaštićene biljne vrste: hrvatska gušarka, kitajbelov pakujac, zimzelena medvjetka, osmica, hajnaldova nevesika, valdštajnov zvončić, planinski stolisnik, klinčić kamenjar i brojne druge.

Više od 80% cijelog nacionalnog parka Sjeverni Velebit prekriveno je šumom. Unutar granica parka može se pronaći više desetaka šuma različitog tipa i porijekla, neke od najznačajnijih su: bijeli grab, hrast medunac, crni grab, bukva, crni bor, dunjarica, jela, smreka.

Postoji i  bogati, ali slabo istraženi svijet gljiva, među njima i brojne zaštićene kao što su: žuta i blijeda balegarka, sjajna pozelenka,  lepezasta zelenka, planinska rudoliska, bukova guba, obrubljena patuljica i brojne druge.

Na području nacionalnog parka Sjeverni Velebit izdvaja se pet osnovnih staništa: šuma, travnjak, kamenjar, podzemlje i vodena staništa.

Cijelo područje obiluje brojnim i raznolikim životinjskim vrstama od kojih su mnoge endemske i obitavaju samo na ovom području. Od kralježnjaka do sada je evidentirano 6 vrsta vodozemaca, 16 vrsta gmazova, više od 100 vrsta ptica i više od 40 vrsta sisavaca.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI