Come back nacionalnih parkova u BiH vol.2 – Una

6 komentara

Kaže legenda: Kada su stari Rimljani došli do rijeke Une i vidjeli njenu ljepotu i čuli njene slapove, ushićeni su uzviknuli: “Una!”, što bi na latinskom jeziku značilo “Jedna” ili “ Jedina”. I tako nasta i osta smaragdna ljepotica, čista, bistra i hladna… Jedna i Jedina.

Nacionalni park Una nalazi se u sjevero-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a najvećim dijelom na području općine Bihać, Unsko-Sanski Kanton/Županija. 29. maja 2008. godine proglašen je Nacionalnim parkom. Prostire se na području od 19.800 hektara, i sastoji se od veoma raznolike flore i faune. Na ovom području se nalaze brojne rijetke i endemične vrste biljaka: lincura (Gentiana lutea), pjegava lincura (Gentiana punctata), runolist (Leontopodium alpinum Cass.), klekovina bora (Pinus mugo). Endem je unska zvončika (Campanilla unensis) koja je ime dobila upravo po rijeci Uni kao i bosanska perunika (Iris reichenbachii Heuffel var. Bosniaca) koja raste na suhim livadama i pašnjacima na karbonatnim i serpentinskim stijenama sa plitkim zemljištem. Bosanska perunika je endem centralnih i jugoistočnih Dinarida. Treba napomenuti da je sa područja Nacionalnog parka Una 50 životinjskih vrsta zaštićeno kako domaćim pravilnicima i pravnim regulativama tako i Evropskim propisima, poput Bernske konvencije koja štiti evropske divlje vrste i staništa.

Zanimljivo: U toku 2013. godine proveden je projekat koegzistencije čovjeka i velikih zvijeri na prostoru Nacionalnog parka, u kojem su učestvovali stručnjaci sa Biotehničkog fakulteta, Veterinarskog zavoda USK-a, te Veterinarskog fakulteta Univerziteta iz Sarajeva i Sveučilišta iz Zagreba, a cilj je bio da se prati kretanje crnog medvjeda jer se radi o ugroženoj vrsti. Tako su stručnjaci omamili medvjeda, a zatim mu je instalirana telemetrijska ogrlica na osnovu koje  su mogli pratiti njegovo kretanje. Medo je dobio ime Ljutoč po lokaciji na kojoj je namamljen u zamku ali i po tome što je bio veoma ljut kad se probudio. Medo Ljutoč je postao prava senzacija Nacionalnog parka, i samim tim što su stručnjaci ustanovili da je tri puta prelazio u Hrvatsku, preplivajući rijeku Unu, a i prolazio je neopaženo kroz mjesta Orašac i Kulen-Vakuf. Mjerenja su pokazala da je medvjed težak 195 kilograma, dug 200 cm, što je za 50 posto više od prosječnih primjeraka u Hrvatskoj, zatim da ima izraženu karakterističnu grbu, kandže duge 5,2 cm te da je odličnog zdravlja. Ovakvo mjerenje prvo je u historiji BiH, sve do sada postojale su samo procjene lovačkih inspekcija.

Kako posjetiti Nacionalni park Una?

Ako dolazite privatnim vozilom, autobusom ili rent-a-carom najbliže je stići iz grada Zagreba – 150 km (od većih gradova u regionu), potom iz Rijeke, (preko NP Plitvička jezera) – 185 km, Sarajeva 310 km, Beograda 438 km. Ako dolazite zračnim prevozom najbliži je aerodrom Zemunik u Zadru (152 km), a postoji mogućnost preleta manjim avionima (generalna avijacija) na letilište Golubić u Bihaću uz prethodnu najavu. Tokom ljetne sezone (juni – septembar) osiguran je privremeni granični prijelaz na ovom letilištu pa je moguć izravan let do Bihaća iz bilo koje destinacije. Letilište Golubić je udaljeno svega nekoliko kilometara od NP Una i grada Bihaća.

Atrakcije

Najveća atrakcija NP Una su njeni slapovi i vodopadi. Štrbački buk, Martinbrodovski slapovi, a pored ovoga tu su i mnogobrojni prirodni bazeni i kaskade koje zaista vrijedi posjetiti i osjetiti čar, ljepotu i snagu ovog prirodnog fenomena. Za one hrabrije, željne adrenalina tu su raftinzi, rafting-kajaci, mogućnost ronjenja sa profesionalnom opremom i instruktorima. Treba napomenuti da NP Una ne vrši usluge raftinga već da to vrše ovlaštene agencije koje imaju potpisane ugovore sa NP, koje imaju obučene i licencirane skipere, te registrovane kajake i čamce.

Za ljubitelje ribolova ovdje je veoma popularan sportsko-rekreativni ribolov mušičarenjem, određeno je više revira za ribolov, a riba koja se lovi jeste potočna pastrmka i lipljen.

Cijene

Cijena ulaznica za Štrbački buk za odraslu osobu iznosi 6 KM (cca 3 eura), a za djecu do 7 godina besplatno. Cijena ulaznice za Martinčev buk iznosi 2 KM (cca 1 euro) za odrasle, za djecu besplatno. Plovidba rijekom Unom  je oko 12 KM (cca 6 eura).

Smještaj i ugostiteljstvo

Unutar NP Una nalazi se više privatnih objekata, pansiona za smještaj. Cijene su na upit jer su različite u toku godine. Također van NP postoji veći broj privatnog smještaja u Kulen-Vakufu, a i sam grad Bihać je u blizini, te stoga cijelo područje unutar i van Nacionalnog parka raspolaže bogatom i kvalitetnom gastronomskom i smještajnom ponudom.
I kao što bi danas  rekao veliki Julie Cezar (samo u malo izmjenjenoj verziji): “Dođite, vidite i uživajte!”
Izvor: http://nationalpark-una.ba

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
6 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jasamja

predivno. Juga je predivna zemlja sa nažalost nedovoljno pametnim ljudima.

hribar

interesantno je da je vrelo Une u hrvatskoj
i da je teško dostupno stoga je i dobro očuvano
a nalazi se na dijelu gdje se dva masiva spajaju
Velebit sa Dinarom

Sara

Bože mili divote: Una, Krka, Cetina, Zrmanja. Ako sam koju ljepoticu zaboravila, molim da mi oprosti. I sve te “vilinske vlati” putuju u Jadransko more, samo Una (a tko će drugi?), jedinica – ljepotica neće, nego u Crno….

Uno

POVEZANE VIJESTI