fbpx

Odoh se odmoriti

odmor

Baš sam se naradio ovih nekoliko mjeseci! Tempo je bio žestok, ali zato postoji odmor.

Naravno, neću se ni na odmoru samo izležavati, mada će i toga biti, nego ću raditi nešto drugo, uglavnom ono u čemu uživam. Aktivni odmor. Mjesec dana.

Hoću li i pisati? Ne znam, odnosno ne znam koliko ću i šta ću pisati. Možda ću, ako stignem, napisati ponešto i za ovaj naš portal, a ako ne, urednik opet ima na raspolaganju moje pjesme koje sam mu prošli put dostavio. Može objavljivati njih i tako nas odražavati u vezi. A može i ne objavljivati ništa, da i vas, dragi čitatelji, malo odmori od mene.

Da vas podsjetim, ako budu objavljivane pjesme, one će izgledati nekako ovako:


TATIN JUNAČINA

Kad se hladnom vodom mijem;
kada padnem – pa se smijem;
kad snijeg golom rukom držim;
kad ne plačem kad se spržim,
s ponosom me tata gleda,
pa kaže za svoga sina
(i to da i mama čuje!):
“Taj je pravi junačina!”

Kad za seku ja se tučem;
kada za rep psića vučem,
i prepasti kad se ne dam
dok u oči miša gledam;
kad iz mene na sve strane
hrabrost samo leti, frca,
tata kaže: “Moj sinčina –
to je junak lavljeg srca!”

U dvorište kad izađem,
u sred mraka kad se nađem,
bez imalo mjesečine,
ja sam – protiv strašne tmine,
sav ushićen moj tatica
prosto vrisne od miline,
tako da ga baš svi čuju:
“Bravo, sine! Bravo, sine!!!”

Znam ja nakon svakog čina
da sam stvarno junačina,
i da malo djece ima
s tako brojnim junaštvima.
Ali, moram to priznati,
da posebno drago mi je,
što moj tata ta junaštva
baš potpuno razumije.


Svima onima koji se odmaraju želim lijep odmor, a onima koji rade, da im to pričinjava zadovoljstvo. I jednima i drugima da malo podjetinje uz moje pjesme i budu sretni i veseli kako to samo zadovoljna djeca umiju. Ne trebamo se nimalo brinuti dokle god u nama ima djeteta.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ok, de samo javi imal guzve na granici..

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Gore navedena pjesma odražava način razmišljanja odraslih, a ne djece. Govori o tome što bi roditelj želio vidjeti u svom djetetu, često ono čemu i sam roditelj teži ili ono što roditelju u njegovom vlastitom životu nedostaje. U ovom slučaju, tema je hrabrost prilikom suočavanja s različitim, ponekad prijetećim situacijama. Zanimljiv je fokus isključivo na junaštvo, bez bilo kakvog doticanja drugih osobina djeteta koje mogu znatno odrediti ili usmjeriti razvoj takvog junaštva. Tako primjerice junak bez mudrosti može postati uzrokom ili sudionikom mnogih nepoželjnih i štetnih događaja u svojoj okolini. Slično tome, junak bez moralno-etičkog kompasa može postati lokalni tiranin ili služiti takvim ciljevima. Drugim riječima, veliko junaštvo sa sobom donosi veliku odgovornost za rezultate djelovanja tog junaštva.

S duhovne strane, poznat je naputak Isusa: “Zaista, kažem vam, ako ponovno ne postanete kao mala djeca, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko.” U tom smislu, junak bi trebao mnogo više pažnje pridavati promjeni svog ponašanja, iz junačenja koje je samo sebi svrha, poput razmetanja i nadmetanja; u junačka djela vlastitog žrtvovanja koja koriste lokalnoj zajednici u smislu održavanja navedenog ideala, djetinje nevinosti, bezazlenosti i pozitivnosti. To se može usporediti sa žrtvovanjem roditelja u cilju pomaganja djeci i obitelji. Treba naglasiti kako djeca kao takva ne vode ratove, niti napadaju susjedne države, niti idu u osvajanja teritorija, niti žive razvratno, niti si zamišljaju da sve znaju, niti sude drugima, niti imaju velik negativan utjecaj i sl. Takva mala djeca slušaju svoje roditelje, pri čemu Isus i njegovo učenje igra ulogu roditelja, pa se prema tome ne mogu niti zavesti na krivi put ako se pridržavaju navedenih uputstava. To je jedan od primjera postizanja idealnog društva. No, kao što nam je poznato, danas mnogi misle da znaju bolje od toga, pa nam je stoga društvo u tako lošem stanju, članovi društva i predstavnici odnosno predvodnici društva ne znaju što je dobro za njih, iako su navedeni principi poznati od davnina.

Igor
Gost
Igor
3 godine prije

Hvala za pjesmu… Kada djete “pokusava” biti odrastao :))) a kada odrastes, sretan si sto imas to djete u sebi

Igor
Gost
Igor
3 godine prije
Reply to  Igor

Uzivaj na godisnjem 🙂

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

pazi da neizgoris na suncu i posjeti bar neku nudisticku plazu zivio i sretan put

POVEZANE VIJESTI

Izbornik