Come back nacionalnih parkova Bosne i Hercegovine

Sutjeska, nacionalni park, spomenik.
0

Bosna i Hercegovina ima tri nacionalna parka (Nacionalni park Kozara, Sutjeska i Una) i dva parka prirode (Hutovo blato i Blidinje).

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386m – najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore.

Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). NP „Sutjeska“ je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

Na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

Ovaj Nacionalni park je do nedavno bio nepravedno zapostavljen jer se nije dovoljno radilo ne njegovoj turističkoj promociji, uglavnom su park posjećivali članovi planinarskih društava ili lokalni stanovnici gradova koji se nalaze u blizini parka. Međutim, totalni preokret i veliki bum u promociji ovog parka napravila je grupa entuzijasta koji su željeli da ožive i vrate stari sjaj Sutjesci, te su tako osnovali Festival za mlade OK FEST čime su željeli da upravo ovdje okupe što veći broj mladih ljudi koji će uživati u prirodnim ljepotama parka. Simbolika festivala jeste upravo ovo mjesto na kojem se u bivšoj SFRJ okupljala omladina  iz svih krajeva zemlje. Pored velikog spomenika podignutog partizanima koji su poginuli u bici na Sutjesci, prošlo je hiljade i hiljade mladih slaveći život i mladost uživajući u druženjima i kulturnim sadržajima koji su im bili ponuđeni. OK FEST se održava 1/2/3/ jula svake godine i okuplja bendove iz cijele zemlje, ali i iz regiona. Osim bogatog muzičkog programa ljubiteljima dobre zabave, avanture, druženja i prirode nude se i drugi sadržaji u okviru festivala poput raftinga na Tari; posjeta prašumi Perućici; planinarska šetnja do podnožja Maglića; sportske aktivnosti: basket, beach volley, mali fudbal…

Ukoliko želite da posjetite ovaj Nacionalni park, a krećete iz  Sarajeva automobilom, vozite magistralnim putem prema istoku zemlje, mjestu Foča, iza kojeg se i nalazi Nacionalni park. Udaljenost Sarajevo-Tjentište iznosi 101 km i vremenski vam je potrebno oko 1 i 54 min vožnje. Ukoliko uzimate Rent-a-car cijene se kreću od 90-150 eura za dva dana. Ako dolazite na festival, onda možete kupiti pakete koji nude organizatori festivala. Dakle, prevoz, smještaj, hrana koštaju oko 65 eura, a najskuplji paket koji uključuje rafting na rijeci Tari iznosi 85 eura. Na ulazu u Nacionalni park nalazi se etno kafe-restoran “Makadam” koji vam nudi bogatu ponudu nacionalne kuhinje poput pečenja ispod sača, raznih vrsta čorbi, specijaliteta sa roštilja, te ribljih specijaliteta.

Dodjite i posjetite Sutjesku i priuštite sebi vrhunski ugođaj. Sljedeći put pišemo o Nacionalnom parku Una.

avanturadruženjefestivalnacionalni parkSutjeskazabava
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI