Vuk i Srce Sarajeva

Sarajevo Film Festival, Sarajevo, Robert de Niro
0

Svakog avgusta, sem nadaleko poznatim ćevapima, burecima, tufahijama i ostalim specijalitetima bosanske kuhinje, Sarajevo svoje posjetioce ugosti i vrhunskom filmskom trpezom. Devetodnevni Sarajevo Film Festival i trodnevni Omladinski Film Festival povod su da  Sarajevo preplave hiljade turista, zaljubljenika u sedmu umjetnost, kao i onih koji to možda nisu, ali vole boje, mirise i onu posebnu živost kojima festivali kite gradove.

Rođen u ratnoj, 1995. godini, u gradu potpuno odsječenom od ostatka svijeta, Sarajevo Film Festival (SFF) je ove godine proslavio svoj 22. rođendan u društvu sa više od 100.000 posjetilaca, 700 akreditovanih predstavnika medija iz 27 zemalja i 1.500 akreditovanih gostiju. Prikazana su 223 filma iz 61 zemlje, u okviru 18 programa. U dane Festivala grad živi posebnim ritmom, ličeći na dijete koje radosno tapše ručicama radujući se šarenilu i gostima, kako to jednom lijepo primijeti Đorđe Balašević:

„Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke.“

I, kao što Filmski festival u Kanu ima Zlatnu palmu, onaj u Berlinu Zlatnog medvjeda, venecijanski Zlatnog lava, sarajevski filmski festival ima Srce Sarajeva. I nije od zlata – od srebra je. Malo je poznato da ga je, potaknuta ratnim strahotama kroz koje su prolazili stanovnici Sarajeva, još 1994. godine u Parizu dizajnirala Agnes B., vlasnica modnog carstva koje ima preko 6.000 zaposlenih. Srce se u to vrijeme prodavalo u prodavnicama njenog brenda, a za novac sakupljen od prodaje madam Agnes B. kupovala je hranu i otpremala je u Bosnu i Hercegovinu. Njen nesebičan humanitarni rad Sarajevo, u koje je prvi put došla 1996. godine, nije zaboravilo. Odužilo joj se tako što je prije 11 godina odlučeno da Srce Sarajeva bude zvanična nagrada SFF-a, koja se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: najbolji igrani film, najbolji glumac i glumica, najbolji kratki film i najbolji dokumentarni film. Svake godine dodjeljuje se i Počasno Srce Sarajeva. Neki od njegovih ponosnih vlasnika su i Andželina Džoli, Branko Lustig, Danis Tanović, Morgan Freeman, Bono Vox. Počasnim Srcem Sarajeva ove godine se, na oduševljenje svih Bosanaca i Hercegovaca, okitio Robert de Niro, koji je u Sarajevu boravio dva dana.

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu 8 godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti. Ilustruje to i podatak da je njegov direktor dvadesetdvogodišnjak. Ove godine, u okviru OFF-a prikazano je 15 kratkih igranih filmova i 10 dokumentarnih, kojima su se publici predstavili mladi autori iz Velike Britanije, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Argentine, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Centralna tema osmog po redu Omladinskog Film Festivala bila je maloljetnička delinkvencija.

Nagrada koja se dodjeljuje na Omladinskom Film Festivalu je gravirani prsten s likom vuka, simbolom snage, izdržljivosti i mudrosti – osobinama koje među vršnjacima uspješno promovišu mladi filmski stvaraoci.

Imati toplo Srce i srčanost Vuka je poruka koju Sarajevo svakog avgusta šalje u svijet.

festivalOFFPočasno Srce SarajevaRobert de NiroSarajevo Film FestivalSFFSrce Sarajeva
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI