Vrisak – 9. riječki sajam knjiga i festival autora

vRIsak logo, Sajam knjige u Rijeci
0
0

Vrisak, deveti sajam knjiga i festival autora održan je u Rijeci od 2. do. 12. lipnja 2016. godine. Festival je okupio najpoznatije hrvatske, regionalne i europske pisce.

Deveto izdanje Vriska, vodećeg književnog i izdavačkog događaja u Rijeci, te jednog od najvećih u Hrvatskoj, održano je i ove godine od 2. do 12. lipnja 2016. godine. Hrvatska je već nekoliko godina pogođena velikom krizom u izdavaštvu, kao i činjenicom da knjiga i kultura čitanja imaju sve manju važnost u javnom životu. Međutim, za sve one koji čitaju i razumiju važnost pisane riječi, svakih nekoliko mjeseci održavaju se zanimljivi književni festivali i promocije na kojima se publika ima priliku upoznati s omiljenim autorima i pročitati najnovija izdanja. Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak okupio je ove godine oko sto pedeset izdavača, autora i prevoditelja iz Hrvatske, regije i europskih zemalja.

Sajamski dio Vriska predstavljen je na tri mjesta u gradu (knjižara V. B. Z. na Korzu, Trg 128. brigade Hrvatske vojske i kupole na Jadranskom trgu), ali festivalska atmosfera nastavljena je i na filmskim projekcijama, koncertima, klubovima, te na brojnim riječkim lokacijama. Najnoviji naslovi i brojni nakladnici su zasigurno privlačan mamac za sve knjigoljupce, ali ono zbog čega je sajam najprivlačniji potrošačima i čitateljima su zasigurno obećani popusti na kupnju koji, riječima organizatora, nude 80% niže cijene.

Ispod čekića

Prepoznatljiv program festivala čini originalan program zamišljen u četiri dijela koji su svaki priča za sebe – Rijeka piše, Putovanje Europom u trideset knjiga, Knjiga ispod čekića i Balkan Express. Od ove godine uvedena su i dva nova programa kojima je cilj prenijeti festivalsku atmosferu po cijelom gradu, te uvesti u književne priče malo glazbe i filma – Vrisak Cinema i Vrisak Music.

U programu Balkan Expressa gostovali su pisci iz Hrvatske i najpoznatiji pisci iz regije. Ove godine u Rijeci su se našli poznati književnici poput Dragana Velikića, Miodraga Popovića, Jasmina Imamovića i Velimira Ćurgusa Kazimira.

Programom Knjiga ispod čekića festival predstavlja najnovija izdanja i najvažnija književna djela u Hrvatskoj koja su iz tiska izašla u posljednjih pola godine. U sklopu programa svoje najnovije knjige su predstavili Bekim Serjanović, Daša Drndić, Delimir Rešicki, Drago Glamuzina, Edo Popović, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Rade Šerbedžija, Ivica Đikić i mnogi drugi.

Europa kroz trideset knjiga

U programu Putovanje Europom u trideset knjiga svoja djela predstavili su književnici iz Estonije (Tõnu Õnnepalu), Bugarske (Emil Andreev), Finske (Riikka Pulkkinen), Cipra (Myrto Azina Chronidi), Grčke (Christos Ikonomou) i Slovačke (Monika Kompaníková) pa se publika imala priliku upoznati s onim najboljim što europska književnost u ovom trenutku može ponuditi. Cilj ovog programa bio je upoznati čitatelje s književnostima koje su u Hrvatskoj malo poznate i razgovarati s njihovim najcjenjenijim suvremenim autorima. Jedan od najpoznatijih gostiju festivala, islandski pisac Sjón, predstavio je svoj neobični roman Plava lisica, a publiku je posebno zaintrigirala činjenica da je riječ o piscu koji je napisao brojne tekstove pjesama najpoznatije islandske glazbenice Björk.

Novost ovogodišnjeg sajma u Rijeci bio je svojevrsni soundtrack uz koji su posjetitelji mogli ugodnije provoditi vrijeme birajući knjige. Naime, za glazbu na festivalskim lokacijama pobrinuli su se Pero Despero, Ramona i Di. Merkl, a svake večeri nakon promocija knjiga i predstavljanja pisaca publika se mogla premjestiti u jedan od kultnih riječkih klubova Život i Tunel.

Najuzbudljivije izdanje Vriska privedeno je kraju, a iako se krizi u izdavaštvu ne nazire kraj, posjećenost festivala svjedoči da su potrošači itekako zainteresirani za književnost, makar je konzumirali samo uz popust.

festivalglazbaknjigaknjiževnostnakladnikpisacpopustVrisak
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI