Trump kaže da bi Bolton prekršio zakon objavljivanjem knjige s detaljnim informacijama o Predsjednikovom „Nepravilnom ponašanju“

Trump i Bolton - knjiga o Bijeloj kući
15 komentara

Objavljivanje knjige bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Johna Boltona, pod nazivom “Soba u kojoj se to dogodilo”, trebalo je da se desi 12. maja, ali datum je pomjeren za 23. juni jer je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stopirala memoare zbog bezbjednosnog pregleda pred objavljivanje.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedeljak je rekao da će bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Bolton prekršiti zakon ako objavi svoju nadolazeću knjigu “Soba u kojoj se dogodilo: Memoari Bijele kuće”, u kojoj bivši Trumpov povjerenik i savjetnik za visoku nacionalnu sigurnost detaljno govori o predsjednikovom poslovanju sa Ukrajinom.

„Uzgred, to o čemu govorite je krivična odgovornost. Ne govorimo kao da mora da vrati tri dolara koje je zaradio od knjige. To se zove krivična odgovornost. To je velika stvar “, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući na pitanje o predstojećoj publikaciji.

Objašnjavajući svoje tvrdnje, Trump je rekao da je bilo kakav dijalog sa njim “visoko klasifikovan kao tajna”. Dodao je da je „krajnje neprimjereno“ da Bolton napiše knjigu.

“Možda on ne govori istinu, poznato je da ne govori istinu mnogo”, rekao je Trump, osvrćući se na svog bivšeg najvišeg savjetnika za bezbjednost, prije nego što je od američkog generalnog tužioca Wiliama Barra zatražio komentar.

Barr je tvrdio da Bolton još uvijek nije završio postupak neophodan za objavljivanje svoje knjige, dodajući da Ministarstvo pravde želi da provjeri neke povjerljive podatke.

„Ljudi koji dolaze da rade u vladi i imaju pristup osjetljivim informacijama uglavnom potpisuju sporazum koji kaže da kad napuste vladu, ako napišu nešto što bi moglo sadržavati neke informacije kojima su imali pristup, oni moraju ići na postupak provjere prije nego što mogu objaviti knjigu“, rekao je Barr. „Ne vjerujemo da je Bolton prošao kroz taj proces. On nije završio postupak i zato krši taj sporazum“.

Boltonova knjiga je namijenjena otkrivanju Trumpovih postupaka s Ukrajinom, da iskopaju prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joe Bidenu, koji bi doveli do predsjedničkog opoziva, i prelazi u detalje o “Trumpovom ponašanju s drugim zemljama”.

Ranije tokom dana, ABC News izvijestio je, pozivajući se na izvore upoznate sa tom problematikom, da se očekuje da će Trumpova administracija podnijeti tužbu na saveznom sudu koji traži sudsko rješenje kako bi spriječilo objavljivanje knjige u njenom trenutnom obliku.

Izvještaj dolazi nedelju dana prije objavljivanja memoara na 576 stranica, zakazanog za 23. jun. Datum prodaje knjige je bio postavljen za 12. maj, ali njeno objavljivanje je odgodila Trumpova administracija koja je tražila reviziju onoga za šta tvrde da su tajni podaci, pozivajući se na zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Izvori su rekli da bi se postupak podnošenja tužbe od strane Bijele kuće mogao dogoditi u nekoliko narednih dana ili čak u ponedeljak.

Prošle nedelje je Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, provodeći reviziju knjige zbog bezbjednosti pred objavljivanje, tvrdio da Boltonov rukopis sadrži „značajne količine klasifikovanog materijala, navodeći: „Neovlašteno otkrivanje tajnih podataka može da iskoristi strana sila“.

Charles Cooper advokat bivšeg Trumpovog izabranika odbacio je optužbe, napomenuvši da se nijedan materijal koji se navodi u knjizi „ne može razumno smatrati tajnim“.

Prema izvještajima, Bijela kuća će Boltonovim predstavnicima predati redigovanu kopiju rukopisa do 19. juna, samo četiri dana prije planiranog datuma objavljivanja.

Trump je od Boltona zatražio da napusti ured savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće 10. septembra 2019. uslijed neuspjelih mirovnih pregovora između SAD i talibana. Tada je predsjednik rekao da se “snažno ne slaže” sa mnogim Boltonovim prijedlozima.

Bijela kućaDonald TrumpJohn Boltonknjiga
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vinko
3 godine prije

Bolton je poznat po lazima. Ta knjiga bi bila puna lazi o Trumpu.
Trump je optuzio Boltona da je htio izazvati par puta svjetski rat.

pacovi i stakori
3 godine prije

Demo _ rats su ” protestne (demo) stakori ” …

Ive
3 godine prije

I stvori Bog dvije budaletine, jednoj dade ime D. Trump a drugoj J. Bolton. Rijesenje je dati im svakome po noz u ruke i zakljucati prostor na 48 sati a onaj koji izadje neka bude pobjednik fashisticko genocidne USA

Max
3 godine prije

Bolton je ratni jastreb i huškao je Trumpa na rat … Kad ga ovaj nije poslušao sad ga ocrnjuje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI