Animafest – svjetski festival animiranog filma u Zagrebu

pajapatak animirani, pod reflektorom.
0
0

Animafest Zagreb, svjetski festival animiranog filma a riječ je o najstarijem i najznačajnijem hrvatskom festivalu animacije.

Animafest Zagreb – svjetski festival animiranog filma jedan je od dva najstarija festivala posvećena animaciji, a pokrenut je davne 1972. godine zahvaljujući svjetskoj slavi autora i animatora Zagrebačke škole crtanog filma. Animafest Zagreb se svake godine održava u Zagrebu početkom lipnja, a riječ je o jednom od festivala koji svake godine s nestrpljenjem očekuju i odrasli i djeca. O svjetskom ugledu festivala svjedoči i činjenica da su dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificirani za Oscara i Cartoon d’Or, najvažniju nagradu za animaciju u Europi, što ga čini jedinim hrvatskim A-festivalom.

Kratkometražno i dugometražno izdanje Animafesta održano je u Zagrebu od 6. do. 11. lipnja 2016. godine, a festivalska publika mogla je vidjeti tristo prikazanih filmova i družiti se s dvjesto gostiju iz cijeloga svijeta. Uz popularne, umjetničke i inovativne animirane filmove, program festivala čine i različiti popratni sadržaji: radionica animacije za djecu, znanstvena konferencija Scanner, izložba radova studenata Akademije medijskih umjetnosti iz Kölna, animacijski performans Pentagon i Kino za uši na kojem se mogu pogledati najbolji animirani glazbeni spotovi.

Od autora za autore

Za Animafest se kaže da je to festival „nastao od autora za autore“ zato što je u njegovom središtu autorska animacija, a od osnutka do danas festival ugošćuje najpoznatije svjetske autore animiranog filma i približava strane filmove zagrebačkoj publici. Osim toga, festival je prozor u svijet za hrvatski animirani film koji je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih filmskih proizvoda. Svatko upućen u film čuo je već za Zagrebačku školu crtanog filma ili barem za Surogat (film Dušana Vukotića iz 1961. nagrađen Oscarom za najbolji animirani film), a posljednjih nekoliko godina istaknuli su se i mnogi animatori mlađih generacija.

Animafest Zagreb svake godine publici predstavi novi sadržaj i novi koncept, a ono što najbolje opisuje ovogodišnje izdanje je sintagma „tradicija i(li) revolucija“ kojom su naznačene dvije tematske cjeline: filmovi nagrađeni Oscarom i sirova animacija – Animanarhija. Osim oskarovskih filmova, publika je mogla vidjeti i filmove koji se ne uklapaju u ono što su gledatelji navikli dobivati od animiranog filma tj. filmove koji pomiču granice očekivanja. U okviru takozvanog „punk“ programa festivala prikazani su revolucionarni eksperimentalni animirani filmovi koji se smatraju predstavnicima antiizvrsnosti u animaciji. U ovom dijelu programa prikazani su filmovi Vrijeme za priču Terryja Gilliama i Čovjek i njegov pas izašli su na zrak Roberta Breera, a među najpoznatija djela eksperimentalne animacije spadaju i filmovi Zagrebačke škole crtanog filma.

Nagrade i nagrađeni

Animafest Zagreb dodjeljuje dvanaest nagrada u različitim kategorijama koje nastoje zahvatiti najbolje hrvatske filmove, najbolje studentske i dječje filmove. Osim najvažnijih Animafestovih nagrada, autorima su najdraže nagrade koje dodjeljuje publika pa su se ove godine nagradama publike obradovali autori filmova Nedjeljni ručak (Céline Devaux) i Avril i izmišljeni svijet (Christian Desmares i Franck Ekinci).

Čaroban tjedan za sve zaljubljenike u animaciju i animirani film završio je dodjelom brojnih nagrada. Grand Prix u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma dodijeljen je filmu Endgame (Kraj igre) Phila Mulloya, a u kategoriji Velikog natjecanja dugometražnog filma nagrada je pripala filmu Magic Mountain (Čarobna planina) Ance Damian. U obrazloženju, žiri je nagrađene filmove proglasio vrhuncima animacije zbog toga što hrabro kombiniraju različite tehnike i stilove u pričanju jedinstvenih priča.

animafestanimirani filmautorski filmfestival
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI