Guča – festival u čast trube

guca-truba-naslovna
0

U zapadnoj Srbiji u oblasti Dragačevo nalazi se malo mesto Guča, nadaleko čuveno po  Dragačevskom saboru trubača ili poznatijem kao Guča festivalu.

Svake godine u ovaj mali gradić od oko 2000 stanovnika u avgustu na sabor dođe preko 500.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Bliži se ponovno okupljanje i ove godine u periodu od 11. do 13. avgusta. Zahvalnost za prepoznatljivost u celom svetu mesto Guča pruža upravo ovom najvećem festivalu trubačke muzike.

Decenijama unazad na Festival u Guči su dolazili orkestri iz svih krajeva Srbije, a Guča je prihvatala i prepoznavala svaki kvalitetan zvuk i najboljeg od svih krunisala titulom „Prva truba Guče“. Tako je i danas. Dodeljuju se razne nagrade za najboljeg bubnjara, basistu, tenoristu, pesmu, kolo, orkestar, trubača… Takmičarski duh odiše celom Gučom, a pesma, muzika i igra ne prestaju za vreme trajanja festivala. I publika učestvuje u odabiru najboljeg izvođača za nagradu „Zlatna truba“. Ove godine dodeljuje se i posebna titula „Šampion Guče“, što znači da onaj ko osvoji ovo zvanje može biti višestruki šampion Guče ukoliko bude pobeđivao i narednih godina.

Na prvom saboru davne 1961. godine ustanovljena je himna festivala „Sa Ovčara i Kablara“ koja i danas predstavlja zaštitni znak sabora i izvodi je preko 200 trubača takmičara. Najpoznatiji trubači: Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Boban i Marko Marković, Ekrem MamutovićElvis AjdinovićVeljko Ostojić i drugi, sa svojim orkestrima iz godine u godinu podižu kvalitet zvuka na izuzetno visok nivo.

Na sednici Saborskog odbora doneta je odluka organizatora ove manifestacije prema kojoj 56. Dragačevski sabor trubača ove godine traje pet dana koji po programu sadrže tri trubačka dana i dva poklon neoficijelna dana, da bi se povećao  broj domaćih i stranih gostiju u odnosu na protekle godine.

Neoficijelni deo festivala počinje već u sredu 10. avgusta sa koncertima na pozornici stadiona. Ovo veče nastupom obogatiće srpska pop-folk diva Svetlana Ceca Ražnatović, a  na sceni isti dan takođe nastupa legendarna rok grupa Riblja čorba. Drugi poklon dan 14. avgust 2016. rezervisan je za koncerte hrvatske pop-folk pevačice Severine Vučković i jednog od najpoznatijih pevača folk muzike Miroslava Ilića. U okviru tri glavna trubačka dana od 11. do 13. avgusta previđen je atraktivan program sa takmičarskim sadržajima juniorskih i seniorskih trubača i takmičenjima u okviru drugih kategorija, koncertima, kulturno-umetničkim programom, defileom učesnika i gostiju ulicama Guče i proglašenjem pobednika u raznim kategorijama.

Festival u Guči je jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajniji kulturno-umetnički događaj autentičnog narodnog stvaralaštva i jedinstvene muzike  trubačkih orkestara. Koliko je njegova popularnost velika ukazuje i to da ga je časopis “National Geographic” svrstao u 10 najbitnijih svetskih događaja.

Vreme održavanja: 11-13. avgust 2016 (neoficijelni deo 10. i 14. avgust 2016.)

Mesto održavanja: Guča

Ceca RažnatovićDragačevofestivalGučakoncertSeverinatruba
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI