fbpx

Zrmanja, rijeka tuge i sreće koju razumiju samo oni koji su je pili

Rijeka Zrmanja

Tko zna kako je to Bog odvojio vode od voda, je li samo pomislio pa gledao kako se materijalizira misao ili je podigao božansku ruku i naredio vodama da zauzmu svoja mjesta? Ne znamo, jer nije bilo svjedoka, čak ni pokajnika. Ali ono što znamo jest kako je vodama prožeo skoro sve živo i neživo. Vode je u nama i oko nas toliko da bismo mogli pomisliti kako je zapravo voda ono ljepilo koje na okupu drži materiju, kako je ispred i iza elektromagnetskih i gravitacijskih sila.

Vodom se umivamo, peremo, vodom se krstimo, blagosivljamo; vodu pijemo, vodu kuhamo; voda je najbolji izolator, voda je provodnik, s vodom sve miješamo. Voda pamti, voda sluša i čuje. Voda otapa. Voda teče. Stoji, isparava, rosa je i kiša je. I oblak je. Tekuća je, kruta je, para je. Kažu kako je voda tvar bez okusa, boje i mirisa. Možda je takva u laboratorijskim opitima. U stvarnosti svatko od nas zna da voda ima okus. Jednog je okusa kao kišnica iz gustirne koju smo sami izgradili, drugog je okusa kao bunarska voda. Sasvim je različit okus one iz slavine, iz gradskog vodovoda. I sasvim je posebnog okusa na izvoru.

Naša voda je različita od drugih voda

Danas je voda drugorazredna stvar. Konfekcijska je i prodaje se u supermarketima. Neke nam prodaju kao premium vode po cijeni skupljoj od nafte. Ipak, koliko god platili premium vodu i koliko god nam to bilo pristupačno zbog standarda, novca kojeg posjedujemo, kojeg zavrjeđujemo svojim radom, znanjem i vještinama, ni jedna od voda koju kupimo nije naša voda. Voda u kojoj smo začeti je ona koja je držala naše roditelje na okupu; voda s kojom smo odrasli i koja je postala dio nas jest ono što nam daje identitet. Zato postoji naša voda koja je različita od drugih voda. Jer se i mi razlikujemo od drugih ljudi. Sve informacije podneblja u kojem smo rođeni nalaze se u vodi našeg podneblja. I ta voda je stvarala naše pretke, kao što stvara i nas.

Zrmanja

FOTO: Zrmanja – © VeNLO

Sudbinski puti i sile jače od nas mogu nas natjerati na napuštanje podneblja u kojem smo rođeni. Možemo otići tamo gdje se ne govori naš jezik, onaj na kojem sanjamo; možemo desetljeća proživjeti u inozemstvu, a da ne izgubimo niti vlas od svojeg identiteta. Negdje u nama je sjećanje naše vode koje je pupčana vrpca s našom majkom zemljom. Vidjet ćemo kako generacija rođena u inozemstvu nema te vrpce i kako uz sav odgoj, sve priče o starom kraju ne možemo u njoj pobuditi osjećaje istog intenziteta prema rodnom kraju roditelja. Nisu pili istu vodu.

Izvor Zrmanje

Izvor Zrmanje – © VeNLO

Dinaridi nisu visoki poput Alpa, na njima nema glečera i ne skladište po svojim vrhovima vodu. Tek s proljeća se snjegovi kroz porozne krške stijene spuste kroz njih i s njih. Čuli smo da su čudnovati puti Gospodnji, a koliko su tek čudnovati putevi po kojima idu vode kad mogu postojati izvori u podnožju planine koji nikad ne presušuju? Otkud se vode slivaju u ta podzemlja kad stvaraju toliki pritisak da voda nema kamo do van? Probiti stijenu ako treba i početi teći. U jedva 50-ak kilometara Dinarida nalaze se izvori Une, Zrmanje, Krke i Cetine. Sami nazivi rijeka su veličanstveni i jedinstveni. Ne da se nazrijeti korijen riječi, ne znamo jesmo li ta imena zatekli ili su ih dali naši preci.

zastitni zid

FOTO: zaštitni zid – © VeNLO

Izvor je najmoćniji pojam

Je li Zrmanja bila manja od neke veće ili je ime dobila po šumu kojeg proizvodi dok teče? Je li ime kakve Boginje ili vile koja je udarila štapom po stijeni i pustila Zrmanju iz podzemnog zatočeništva? Možda bi bio odgovor na izvoru? Od svih pojmova na svijetu, ‘izvor’ je sigurno najmoćniji pojam. Što god stavili iza ‘izvora’ ima prizvuk obilja – izvor nafte, izvor moći, izvor bogatstva… Do izvora Zrmanje bi bilo najlogičnije doći sljedeći njen tok od ušća u zasebnom komadiću Jadranskog mora nazvanog Karinskim pa onda uzvodno. Ali Zrmanja ne slijedi logični put, već stvara sama svoju logiku. Miče planine, razdvaja brda snagom svog žubora. Siguran sam da svaka rijeka ima svoj vlastiti zvuk, akord u kojem se stapaju udari vode u kamen, u stabla, u obale koje je sama iscrtala. Zvuk Zrmanje nije buka, ne čuje se iz daljine i dijeli ga samo onima koji joj dođu blizu. Nije poput drugih rijeka, ne napaja polja i ne stvara oko sebe široke pojase plodne zemlje. A i kako bi kad ju je dopalo da teče kroz krš na kojem se jedva uspije održati kakva smrika, drača, hrastić. Zelenilo oko Zrmanje je ograničeno na uski pojas oko njenog korita. Doista, teško da ima siromašnijeg kraja od onoga kojim Zrmanja teče. Čini se kako se Zrmanja rodila da bi pojila ljude, životinje, stoku, hranila ih mudrošću iz koje izvire i sama.  Njen okus je lagan, prozračan, nekako slatkast, a kad se već slije niz nepce, osjeti se u cijelom tijelu, kao da ga osvijetli iznutra.

vojna zgrada zrmanja

FOTO: Razrušena zgrada, Zrmanja – © VeNLO

Zato do izvora Zrmanje valja od Knina preko Pađena do mjesta koje se zove Zrmanja. Nekad vojno i općinsko središte, danas tek prepoznatljivo svjedočanstvo zadnjeg rata s tek tu i tamo obnovljenom kućom. Kad progutamo gorčinu od besmisla svakog rata i krivo nasađene ljudske povijesti pa svrnemo pogled na planinu ispod kojeg se Zrmanja smjestila (a zove se Misije, zašto baš misije, o kakvim se misijama radilo, je li ono što izdaleka izgleda kao kapelica nekad stvarno bila kapelica koja se u međuvremenu okamenila), moramo pomisliti kako nije riječ ni o kakvoj planini, nego o prastarom kamenolomu. To je tako očito i jednako tako nemoguće. Kao što je nemoguće i brdo u podnožju s previše pravilnih linija nazvati piramidom. Kad bismo imali energiju i znanje jednog Semira Osmanagića, tko zna, možda ne bismo ostali samo na pomisli o piramidi i kamenolomu.

planina Misije Hrvatska

FOTO: planina Misije – © VeNLO

Stara vlast u prastaroj državi čije je Zrmanja bilo vojno sjedište (ona prva Jugoslavija) dala je skoro skroz do izvora izgraditi cestu. U cijeloj dužini je osigurana od odrona zidom od klesanog kamena. Klesanim kamenom premošćavati udoline i istim takvim kamenom napraviti branu visine pet metara iznad izvora. Kako ne bi bujice s vrha planine onečišćavale rijeku i zatrpavale njen tok. I sve to bez kredita svjetskim lihvarima (kako mi danas gradimo ceste).

Zrmanja brana

FOTO: brana na Zrmanji – © VeNLO

Ni rijeka nije bila rijeka na samom početku… Zrmanja na svom izvoru ne daje nikakvu slutnju rijeke kojom će postati. Ta riječ je o jedva kojih desetak centimetara prostora ispod stijene kojeg bezglasno ispunjava voda, izvire polako i nejasno je kako se uopće uspijeva pretvoriti u rijeku.

Možda bismo i mi mogli svakog dana ustajati kao novi, čisti. Možda bi naš život mogao biti poput rijeke, da svojim životom obogaćujemo i živote drugih, da ne budemo ustajala bara, zasićena nevažnim principima, predrasudama, izgrađenim stavovima, nego da tečemo, živimo i radujemo se sebi i svemu oko nas. Životu u nama.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Proleter
Gost
Proleter
3 godine prije

Odlican tekst , bravo!

Sara
Gost
Sara
3 godine prije

Uživala sam čitati ovaj članak. I ponovo ću ga čitati.

Imam samo jednu sićušnu primjedbu: fali sličica samog izvora ljepotice Zrmanje,….

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Sara

Poštovana Sara,

Dodali smo kartu i fotografiju izvora Zrmanje.

Admin

Miroslav
Gost
Miroslav
3 godine prije

Prekrasan članak. Sve čestitke autoru.

Omasic Mirjana
Gost
Omasic Mirjana
3 godine prije

Cini mi se i oni koji su pili vrag ih okrice na drugu stranu

Dragana
Gost
Dragana
3 godine prije
Reply to  Omasic Mirjana

Sta je pisac hteo da kaze?

mi.mi
Gost
mi.mi
3 godine prije

a solution rich in organic compounds in the primitive oceans of the earth, from which life is thought to have originated

Vlado
Gost
Vlado
3 godine prije

Misije, nije planina, vec litica oko 200 metara visine iznad izvora Vrela Zrmanje. Planina na slici je Poštak. Uređenje obala Zrmanje je za vrijeme austrougarske, kada su regulirali rijeku radi ceastih bujica koje su redile velike probleme seljanima Vrela i Zrmanje, a brana Prezid je napravljena 1924 godine za vrijeme Stare Juge, a put do izvora je postojao i prije navedenog u tekstu, jer je moj pradjed tamo odmah nizvodno imao mlin. Ako zelite poslat cu Vam jos slika da bolje docarate tu ljepotu krajolika. Slika izvora je slika samo jednog od nekoliko vrela, kojih je ispred i iza brane Prezid.Lp Vlado.

Vlado
Gost
Vlado
3 godine prije
Reply to  Vlado

I jos nesto, ime rijeke Zrmanje dolazi iz korijena rijeci za mlinice zermanj ili nesto slicno u davnini, a mlinica na rijeci Zrmanji je bilo jako puno, sto se i danas moze vidjeti,pokust cu pronaci tocan opis koji sam negdje vidio o imenu!!

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije
Reply to  Vlado

žrvanj je mlinski kamen

Bogi
Gost
Bogi
2 godine prije
Reply to  Vlado

otkud je vasa obitelj, iz kojeg mjesta, moji s vrela

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

ima nešto mistično u toj rijeci, koja unutar teško prohodnog kamenjara stvara puteve i teče svojim tokom….

Jasmina
Gost
Jasmina
3 godine prije

Itekako postoje plodna polja kraj nje. Žegarsko polje, najveće i najplodnije krško polje u Hrvatskoj.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Jasmina

mislim da je Gacko polje veće, al u redu…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Ličko polje je najveće.

Bogi
Gost
Bogi
2 godine prije
Reply to  Jasmina

uopće je nebitno koje je najvece, ja smse isto začudio kada kaže da je siromašan kraj, a kod samog izvora zelenila kolko očeš

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“Tko zna kako je to Bog odvojio vode od voda, je li samo pomislio pa gledao kako se materijalizira misao ili je podigao božansku ruku i naredio vodama da zauzmu svoja mjesta? Ne znamo, jer nije bilo svjedoka, čak ni pokajnika. Ali ono što znamo jest kako je vodama prožeo skoro sve živo i neživo. Vode je u nama i oko nas toliko da bismo mogli pomisliti kako je zapravo voda ono ljepilo koje na okupu drži materiju, kako je ispred i iza elektromagnetskih i gravitacijskih sila.”

U početku bijaše Riječ, dakle duhovna vibracija koja modelira materijalni svijet u svim njegovim karakteristikama. Govori se o početku materijalnog svijeta, koji je privremen, ima svoj početak i kraj. Svjedočiti tom događaju može onaj koji postigne dovoljan nivo duhovne čistoće i spoznaje.

Živo je ono što je duhovno (primjerice ljudska svijest), neživa je materija (primjerice ljudsko tijelo). Materijalne vode ima samo u materijalnom svijetu. Onaj koji održava svijet i njegovu funkcionalnost je Bog, svojom slobodnom voljom, odnosno sviješću.

Naš život ili životni put se može usporediti s putovanjem kapljice vode rijeke, koja će se neminovno uliti u Božji Ocean, te iz njega ponovo u obliku kiše natopiti zemlju i napuniti neku novu rijeku, osim ako u međuvremenu postanemo svjesni Oceana i poželimo ostati u Njemu, istražiti Njegove Dubine.

Proleter
Gost
Proleter
3 godine prije
Reply to  Hari1

Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika i jedan od osnovnih uvjeta zivota. Kemijska formula vode je H2O. 70% Zemljine povrsine pokriveno je vodom.Voda je za eko sustav zemlje ono sto je krv za covjeka.
Vodik cini 70 % mase svemira te je ishodisna tvar iz koje su nuklearnom fuzijom nastali ostali elementi. Po broju atoma, vodika ima 90% u svemiru. Ima ga u ogromnim kolicinama u zvijezdama i plinovitim divovima, a izgleda da ga ima u jos neotkrivenoj tamnoj tvari i tamnoj energiji.U svemiru vodik se uglavnom nalazi u atomskom stanju ili kao plazma, cija su svojstva sasvim drukcija od molekularnog vodika H2.
Pod normalnim uvjetima na Zemlji, vodik se uglavnom nalazi kao plinovita molekula H2. Ustvari, vodikov plin je vrlo rijedak u atmosferi, svega 0,000055%, zato sto je molekula vodika puno laksa od zraka, zbog cega lakse” bjezi” iz atmosfere. Ipak, na Zemljinoj povrsini, vodik je treci najrasireniji element, uglavnom u obliku molekula vode i ugljikohidrata. Neke alge i bakterije stvaraju plin vodik.

Sto hocu kazati ovim komentarom , odnosno odgovorom na Harijev komentar , nauka i religija objasnjavaju istu stvar iz razlicitog ugla posmatranja, jedni i drugi su u pravu , postoji bog a postoji i veliki prasak .
Vodik H atomski redni broj 1 , odnosno Bog , broj 1 i pocetak stvaranja svijetova (veliki prasak) dijeli se na 3 (u ime oca , sina i duha svetoga ) pa sve do ovo zemaljskog optercenog sa 48 sila koje na nas djeluju i upravo smo toliko udaljeni od stvaraoca , odnosno apsoluta, odnosno boga .

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Proleter

Znanost pokušava objasniti materijalno.
Religija objašnjava duhovno, koje je temelj i izvor materijalnog.
Apsolut je duhovan. Materijalno se definira kao energija iluzije duhovnog.
Otac, Sin i Duh Sveti su duhovni Apsoluti. Oni se ne mogu vidjeti niti opaziti materijalnim sredstvima ili osjetilima.

Veliki Prasak bi se mogao shvatiti kao pokušaj opisivanja tvrdnje “U početku bijaše Riječ” ili hinduističkog “izdaha MahaVishnu-a”.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

jesemti, koji tekst. Svaka čast. I hvala komentatorima na nadopunama.
Vrijedi o svemu promisliti, posjetiti taj kraj, pa doći do nekih spoznaja…

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

etimologija.. moguće: ako u koritu ima (ili je bilo) sitnog kamenja, kao zrnevlje, zrnje..?
U Istri za bratića kažu ‘Zrman’, a unatoč mnogim stranim utjecajima tu se najžilavije drži starog govora i starih običaja
..možda nešto od toga?

Ђорђе
Gost
Ђорђе
2 godine prije

Види се да је аутор текста о Зрмањи писмена особа.Тачно је да је ЗРМАН назив за рођака. Не треба ѕаборавити да су Ћићи населили у Истру иѕ Буковице и Врела Зрмање и немају географски додирне тачке са Румунима, иако им се каже да су истро-румунског порјекла.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

sve fino i lijepo, ali brate kud ćeš pominjati semira osmanagića iz visokog, poznatog hohštaplera!?
njegove “piramide” i zaluđivanje već izluđenog bh. naroda počelo je negdje 2008, kada su u b-h bile aktuelne tzv. ustavne reforme…
iznenada, pojavljuje se s. osmanagić, i… fokus masa biva odvučen na “piramide”! po svemu sudeći još jedan spin amerikanaca u kontekstu manipulacija sa b-h… preko ovog američkog biznismena, bosanskog muslimana, i sljebenika mahariši maheš jogija ili tm-a…

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Valjda i taj Semir ima pravo govoriti, makar to bila i “nebuloza”. Da svi imaju Semirovu energiju i upornost, svijet bi išao daleko.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije
Reply to  PPP

naravno da ima pravo da govori, ali mediji nemaju (moralno) pravo da ga reklamiraju! jer lik ima sve zabrane od nadležnih državnih institucija, ali i dalje nastavlja po svome, vjerovatno jer ima zaleđe sda partije… uništio je mnogo toga od kraljevskog bosanskog grada…
a njegova je pojava, po mnogo čemu sudeći, američki finansirani projekat da se mase dalje izluđuju… nije slučajno kada se pojavio sa “idejom”… slično kao glumica a. jolie koju finansira cfr… onaj nesretni beograđanin srđa popović sa zaleđem cfr, riia-chatham house, soroš…
trebao bi otići do visokog (a da se zna povijest tog kraja), pa vidjeti šta je semir-aga, u kontekstu opšteg dejtonskog sunovrata, uradio sa psihom mnogih visočana…
ljudi govore, ma hajde, ba i ako nije istina, neka turisti dolaze jer lova kaplje!?! a mnogi su pretvorili svoje okućnice (povrtnjake i voćnjake) u parkinge za turiste!
a, levitacija maharišija jogija nije mačji kašalj… zavede i trezvene!

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije
Reply to  Bill Clinton

treba otići do Visokog, da. Pa vidjeti jesu li to brda piramidalnih oblika, ima li u njima tunela itd. Vidjeti je li Semir stvarno član ruske akademije znanosti.. Prodaju seljačine tamo i kineštarije, i to im zamjeram. Ali je činjenica da je To (arheološko? nalazište?) otvoreno svima, i da mnogi dolaze sa raznim instrumentima i nalaze negativne ione, skalarne valove, ugodne frekvencije…
A činjenica je i da Semir govori i o mnogim artefaktima koje su UNovi helikopteri raznijeli tokom ratnih meteža (kao što se i u Palmiri trudilo zatrti i raznijeti u privatne kolekcije..)
A govori on i o priamidama širom svijeta, ne reklamira samo svoje… Živio meni Semir sto godina, i usput ispravljao svoje nedostatke

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Bio sam ja pre 10ak godina u Visokom i uvjerio se da to brdo i “dokazi” koje Semir iznosi nemaju veze sa piramidom. Na tom prostoru postoje arheoloski dokazi o jednoj od najastarijih poznatih kultura, tj butmirskoj kulturi i to brdo je nekada vjerovatno bio rudnik. Ta vjerovatnoca je veca od tvrdnje da je to brdo piramida iz pretpotopnog doba jer ne postoji jos nijedan dokaz koji bi to dokazivao a postoji mnostvo dokaza da je na tom podrucju bila aktivna butmirska civilizacija iz cca 5000 pre nase ere.
Da je piramida pravilnog oblika, ni to nije … jedna strana “piramide sunca” potpuno je U BRDU sto znaci da su vidljive samo 3 stranice i to su one 3 stranice koje se na svim slikama prikazuju javnosti. Kada vidis brdo jasno je i zasto su slike postavljene kako jesu, uvijek iz iste perspektive.
Jedan od “strucnjaka”, cijim rezultatima “istrazivanja” se hvali Semir kada prica o “negativnim ionima i ugodnim frekvencijama”, je moj komsija iz Velenja Janez Pelko o kojem bi mogao svasta napisati, ali hvaliti se da su “strucnjaci” dokazali postojanje nekih pozitivnih vibracija i referirati se na Pelka je smijesno … Pelko nije nikakav strucnjak i njegovi “instrumenti” i “istrazivanja” ne spadaju u domenu naucnog istrazivanja nego u domenu new age sarlatanstva.

Ima dobar dokumentarac od tima National Geographica, koji su dosli u Visoko istraziti tvrdnje koje Semir iznosi. Naravno kada su dokazali da iznesene teze ne drze vodu i da su cak lazne i dokazive, Semir se branio da oni nemaju valjane instrumente. Kada su mu ukazali da cak ni naklon “piramide” nije isti na svim stranama a da na nijednoj strani nije onakav kakvim ga Semir predstavlja javnosti, on se poceo braniti nejasnim stavovima. Kako ne bi covjeka ponizili do kraja, istrazivaci su prestali sa svojom ekspedicijom i pobjegli iz rovova koji su se skoro pa urusili na njih.
https://www.youtube.com/watch?v=bCV4KVs-rTQ

Ђорђе
Gost
Ђорђе
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Разговарао сам са човјеком који је у Високом поставио питање једној званичници из Сарајева, да ли постоји тектонски расцјеп код Високог и она је одговорила: “Откуда Ви то знате?” Сматра се да су пирамиде грађене на мјестима тектонских расцјепа и да им је улога била да држе повезано тектонске плоче.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

VeNLO, ti si rodjeni pisac. Neverovatnom snagom ti odise rec. Dozivela sam Zrmanju kao da je moja voda. Hvala ti. 🙂

dusan
Gost
dusan
3 godine prije

ne biti na vrhu postaka i nebiti na izvoru zrmnje i neviti ih oboje covek je sam sebe osudio na velike nedostatke cudnih i lepih osecaja obadvoje su carobni a ja rodjen izmedju ..nazalost znate i sami kraj bar mene ne njih dvoje

Sara
Gost
Sara
3 godine prije

Koje su to zelene čarobnice: Zrmanja, Krka, Cetina i Una? Izviru vrlo blizu; i dok prve tri putuju do Jadrana, Una ode prema Crnom moru….

snježana
Gost
snježana
3 godine prije

Zrmanja, Cetina, Krka ….. BOŽE DAJ NAM SNAGE DOK SE OSTALI NAŠ SVIT NE PROBUDI

sla
Gost
sla
2 godine prije

not boring, very nice text

Bogi
Gost
Bogi
2 godine prije

moj pokojni otac je rođen kod samog izvora, stara kuca na 50 m sljivika od sam rijeke koja izvire stotinjak metara uzvodno. Iako je tekst odličan, ne daje ni 5% onoga što u živo osjetite kad se nađete na rijeci, koja usred ljeta ne prelazi 6 stupnjeva Celzijusa. Najbolje pastrve su upravo iz Zrmanje. Nikad necu zaboraviti kada je nakon rata krenuo uvoz svega i svačega pa tako i tzv. “kalifornijske” pastrve, kao one sa crvenim točkicama. Ljudi ne znam kako da vam to kazem ali zrmanjska pastrva je otkad ja znam za sebe, a i moj otac imala crvene točkice. Vadi se rukom, nikakvim stapovima, potrebna je vjestina koju su ljudi izgubili. No Zrmanja od izvora do ušća još uvijek tamo teče i nema naznaka da će uskoror stati <3

Ivica
Gost
Ivica
1 godina prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik