Kanjon reke Trešnjice

0
0

Blizu Ljubovije, nalazi se dom za 17 parova beloglavih supova i utočište za sve ljubitelje avantura po netaknutim terenima. Ovo područje se, upravo iz ovih razloga, nalazi pod zaštitom kao „specijalni rezervat prirode“.

Reka Trešnjica izvire na planini Povlen na visini od 1185 metara i, nakon 23 km turbulentne putanje, uliva se u Drinu.

Na izlet se kreće u ranim jutarnjim časovima, da bi se stiglo oko 9 sati ujutru, kada počinje uspon. Na putu ka kanjonu, smenjuju se malobrojna naselja, šume i proplanci.
Poseban dodatak ovom usponu je mogućnost pojave poskoka, što grupi od 30 ljudi predstavlja neizmeran izvor zabave, jer na svakih 15 minuta neko se našali i vikne: „Poskok!“, i nastane opšta zbrka. Ali, nijedan poskok se stvarno nije pojavio, jer oni obično izbegavaju mesta na kojima ima veliki broj ljudi.

Trasa do kanjona nije mnogo strma i poprilično je lagana, sa vrlo malo uspona. U kanjonu, ako imate sreće, kao što je naša grupa imala, videćete beloglave supove u letu. Reka Trešnjica je bistra i hladna, prava planinska neosvojiva reka. Okolina reke je nezagađena, što je čini utočištem za mnoge lekovite biljke, kao što je, na primer, nana u bogatim busenovima, koja se nalazi na obali reke u njenom donjem delu.

Ova dva mala skrivena raja čine pravo prirodno bogastvo Srbije i predstavljaju pravu oazu mira za ljude koji su željni tišine daleko od gradske buke. Ovi predeli, još uvek netaknuti čovečjom rukom, predstavljaju scenske prizore u kojima priroda vlada i u kojima čovek, predstavlja samo mali deo prirode i slučajnog, ali srećnog posetioca.

Izleti se obično dešavaju vikendom, tako da manjak vremena zaposlenim ljudima, nije izgovor. Svako može da izdvoji jedan dan nedeljno i da se otisne u upoznavanje prirode svoje zemlje, koja obiluje pejzažima koji oduzimaju dah.

LjubovijaŠumasupTrečnjica
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI