Prirodni rezervati Hrvatske – Bijele i Samarske stijene

Bijele i Samarske stijene, Hrvatska
0
0

Bijele stijene i Samarske stijene jedini su strogi rezervat u Primorsko-goranskoj županiji. To je područje s najstrožim režimom zaštite.

U Hrvatskoj postoji samo još jedno područje s takvim režimom zaštiteHajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu. U strogom rezervatu sve je podređeno očuvanju izvorne prirode. Čak i za skupno posjećivanje s ciljem obrazo vanja te za istraživanja potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog Ministarstva. Zbog divlje prirode, nedostupnog krškog terena s brojnim ponikvama, stijenama i kamenim tornjevima Bijele i Samarske stijene teško su prohodne izvan označenih putova, ali zapravo niti nije dozvoljeno napuštati označene putove. Upravo zbog svoje divljine i nepristupačnosti zadržale su iskonske značajke nedirnute prirode, što se duboko doimlje svakog namjernika.

Rezervat je smješten u središnjem dijelu planinske skupine Velike Kapele u Gorskom kotaru. Bijele i Samarske stijene građene su od uslojenih vapnenaca i gromadastih vapnenačkih breča što im daje posebno obilježje razvedenoga krškog reljefa. Odlikuju se neobičnim stjenovitim oblicima, oštrim nazubljenim vrhovima, liticama visokim do 50 metara, tornjevima, žljebovima, uskim prolazima i pukotinama, kamenitim ljuskama, dubokim ponikvama u kojima se ponegdje zadržava vječni snijeg… Sva ta riznica kamenih oblika ispremiješana je sa šumskim svijetom iz kojeg izviruju pojedine stjenovite skupine, što im daje divlji, teško prohodan, ali i estetski neobično lijep izgled.

Najviši vrh Samarskih stijena iznosi 1302 m, a zapadno od njih nalaze se Bijele stijene s najvišim vrhom od 1335 m. 1952. godine planinari Planinarskog društva „Velebit” iz Zagreba podignuli su tamo turističku atrakciju „Ratkovo sklonište”.

Bijele sijeneplaninaPrimorjeRatkovo skloništeSamarske stijeneVelebit
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI