fbpx

Ne vjerujte autoritetima: Turizam je glavni izvozni “proizvod” Republike Hrvatske i u njega treba još više ulagati

Hrvatski-turizam

Hrvatska ima prelijepo more, rijeke, zemlju i planine. Ima i vrijedne ljude. Tako kažu zapadnjaci, dok neki domaći i strani pojedinci tvrde suprotno. Očito im je ukusnije zapadno “govno” prepuno pesticida i hormona, od domaćeg kruha i sira. Slično je i s drugim susjednim zemljama dinarskog masiva. Uhljebi s Dinare postaju vrijedni i čestiti ljudi nakon prvog koraka u Minhenu, Londonu, Čikagu i drugim zapadnim metropolama.

Hrvatima su uvoznički lobiji prvo uništili domaću hranu i autonomiju. Nakon toga su im digli cijene energije, kako bi hrvatskim novcem financirali, na zapadu projektirane, vjetrenjače koje su uništile prirodni izgled hrvatske obale.

Sada ni to više nije dovoljno. Zasmetali su im apartmani koji se iznajmljuju i donose prihode osiromašenom i ovršenom malom čovjeku.

Stručnjaci se takmiče tko će više obezvrijediti hrvatski turizam i hrvatskog čovjeka. Objašnjavaju kako Hrvatska ne smije računati na turizam, nego na nešto drugo. Na što drugo treba računati, ni oni sami nemaju konkretan odgovor. Ideje su im konfuzne i nerijetko perfidne.

Turizam nije samo spavanje i plaćanje jeftinih i skupih smještajnih jedinica. Turizam je skup svih aktivnosti koje nakon teškog rada nude prijeko potrebno i traženo zadovoljstvo, osobama izvan svog mjesta prebivališta. A, svi znamo, da zadovoljstvo nema alternativu. Svi čekaju odmore  – i mali i veliki.

Turistička putovanja su nešto mistično jer svi u njima tražimo zemaljski raj kojeg nemamo u kući. Idealiziramo druga mjesta o kojima sanjamo dok teško radimo i pridonosimo sebi, svojoj obitelji i zajednici u kojoj živimo.

Prva turistička putovanja su zabilježena čak 1500 godina prije Krista.

Niti jedna gospodarstva aktivnost nije se oduprla vremenu i napretku naše civilizacije. Sve su doživjele krize ili pak gašenje. Jedino se turizam održava već tisućljećima i budućnost mu je zagarantirana.

Uz turizam su vezane sve gospodarstvene aktivnosti

Za putovati, turisti koriste, svoje automobile, vlakove, brodove i zrakoplove. Svaki kilometar donosi prihod državi koju posjećuju.

Nitko se ne hrani zrakom. Turist mora jesti i piti. To su također prihodi zemlji koja ugošćava. Svi profitiraju. Oni koji nude i oni koju konzumiraju. Domaća hrana stvara prihod domaćem čovjeku.

Osim prijevoza, hrane i pića, turisti vole vidjeti i uživati u raznim turističkim sadržajima za koja se otvaraju mnoga radna mjesta.

Mogli bismo nabrajati do kraja godine koje sve gospodarstvene aktivnosti gravitiraju oko turizma.

Na kraju ćemo spomenuti smještaj kojeg svi stigmatiziraju. Istina, on bi mogao biti bolji i atraktivniji. Kvaliteta ne dolazi preko noći. Bespravno i loše izgrađene kuće je moguće vrlo lako riješiti.

Dovoljnoj je da patriotska vlast proglasi moratorij na izgradnju novih kuća i hotela, te odobri samo renovaciju postojećih, pazeći pri tome da izgled renoviranih objekata bude u skladu s tradicijom koju će definirati renomirani hrvatski arhitekti.

Zamislite pjevača božanstvenog glasa kojem netko objašnjava kako bi mu bilo bolje okušati se u boksu? Logično? Je, ali malo sutra. Ako nam je Bog podario talent za boks, tada umjesto mikrofona navucimo rukavice i činimo što najbolje znamo.

Ne vjerujte nikomu tko vas uvjerava da turizam nije rješenje za Hrvatsku. Turizam će trajati vječno i njegova budućnost je zajamčena. To je razlog zašto ovu gospodarsku aktivnost ne treba prepustiti stranom faktoru koji s kapitalom donosi jeftinu radnu snagu, hranu i piće. Nama ostavlja da čistimo sobe i toalete.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Uvoznički lobi je najveći problem.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Slažem se sa svim napisanim ali turizam ne može i ne smije bit jedina gospodarska grana. Također masovni turizam uništava i urbana i ruralna područja, posebno u zemlji di podobnici mogu radit šta žele. Obala nam je već izbetonizirana, šume se pale da bi se širila divlja gradnja, infrastruktura je preopterećena, puštaju se crne jame u more (i one brodske), ceste zakrčene, gradovi zakrčeni. Jednomriječju katastrofa. Meni se ovakvi turizam gadi a svjedočim mu svako lito.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

U članku je sve rečeno što te muči.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  PPP

E,i?

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Majk Majers A,e 😂😂 a

zoran kadinski
Gost
zoran kadinski
1 godina prije
Reply to  PPP

Da li je samo rećeno ili su one negativnosti, koje nas iz primorja smetaju gotovo stavljene na pijedestal . Oni koji imaju zemlju prodaju je i na njoj se grade apartmani. U te apartmane dolaze gosti koji ne ostavljaju puno sa strane, često nose i cjelokupnu potrebnu zalihu hrane sa sobom ostavljajući hrpe smeća za sobom. ” I to nije sve”! Masa stranaca: njemaca, mađara,rusa itd. kupuju apartmane u koje dovode svoje goste na koje ne plaćaju niti boravišnu pristojbu a po zim zimuju u njima jer se ovdje manje troši na grijanje. Treba shvatiti da je Juga rasturena s razlogom. Dobro su nas odvagali i savršeno procjenili. Uništili su nam industriju, zadužili nas i sad kupuju zemlju i grade a nama je namjenjena funkcija služinćadi i pomoćnog osoblja. Potrebno je pogledati iskustva španjolaca i portugalaca s apartmanizacijom i masovnim ( divljim!!!) turizmom pa da se može ocjeniti ova događanja kod nas. Da je sve tako dobro ne bi dalmacija bila puna droge a primorje i Istra radila u Irskoj i Njemačkoj.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

I još nešto- lita su u Dalmaciji bila fenomenalna do pri koju godinu, do masovnog turizma. Sad smo zatvorenici u svojin mistima i gradovima, izgubili smo svoj gušt, svoj komod, svoje regule. Eno su i tiramole zabranili, debili koji nemaju pojma o ničemu, sikiraši. Ja znan da smo se donedavno spontano okupljali u đardinima, na mulu….popili bi pivo, zapalili đoju, ispekli šta (odili smo bosi liti) a sad je to nemoguće. Boli me k… c za mega jahte, ko je šta kupija, koliko je ko potrošija i koji su gosti najbolji/najgori. Oću svoj komod nazad a znan da je permanentno otiša… Doslovno smo stranci na vlastitoj zemlji

Alxx
Gost
Alxx
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

…”Doslovno smo stranci na vlastitoj zemlji”

Nažalost to je krajnji cilj i svrha postojanja ovakve neoliberalne evrope i ovakvog neoliberalnog kapitalizma…

Samo nacionalne države se mogu boriti protiv toga, a one su sad glavna meta “demokratije”…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

@Majk Majers
A neki ono ka ”stručnjaci”, svaki ku*ac u ovoj zemlji je neki stručnjak, izlaze s tezom da Hrvatskoj treba još ”NAJMANJE 140 LUKSUZNIH HOTELA”. Najmanje još 140, na ovo bokun obale….. nedilje ti….
Bar da imamo svoju cementaru, da im prodamo cement za toliku betonažu. Željezaru za armaturu. A mi sve sje*ali. I još ćemo, ovo malo sirotinje što je ostalo.
Pa Ti to objasni ovakvim tulipanima, koji su na izljeve jada zbog ovakvog stanja i kuda to sve ovu Hrvatsku vodi, izrečene kroz jednu vrstu satire, sposobni zaključiti nešto ovako;
”@Mile
Dalton U Rusiji ti je spas šta radiš u takvoj državi di ti je toliko loše, šta si ti sado-mazo ili još nisi izašao iz maminog i tatinog stana? Veliki je svijet ne boj se vidiš kako sve znaš i kontaš probaj sreću negdje drugdje što se uništavaš tu?”
Pa onda ne znaš jel bi se smija il bi plaka…….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Jasno ali od turizma u kojemu Hrvatska ima ogroman potencijal Hrvatska može sasvim lijepo da napreduje.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Nije problem turizam kao turizam,problem je pohlepa vlasnika turističkih objekata koja je umrežena sa Hrvatskim vlastima i zakonima!

Krševan
Gost
Krševan
1 godina prije

Bravo, bravo, bravo!

Jean Valjean
Gost
Jean Valjean
1 godina prije

Kad bi hrvatska imala gospodarstvo koje prati turizam bi bilo dobro, a ovako samo uvoznici profitiraju.. Sve sta kupujes kod opremanja apartmana, od plocica i parketa, uticnica i svjetiljki, spina i wc skoljke, prozora i namjestaja sve je uvozno. Vecin hrane je proizvedeno negdje drugdje.. A ono sta je domace je vecini ljidi nedostupno, preskupo je.. Odi u trgovinu kupit bocu vina, neko pristojno hr vino nemas ispod 60kn za bocu, a ako uzmes neko francusko, spanjolsko ili portugalsko u istom rangu dobijes za 40kn.

PitaJa
Gost
PitaJa
1 godina prije

ovakav turizam i turiste treba zabraniti. idu na k i onima koji žive od njih a kamoli meni koji od njih ‘ne mogu živjeti’, goni to

PitaJa
Gost
PitaJa
1 godina prije
Reply to  PitaJa

puštati samo bogate, masno plati da uopće uđe (dokazivo porijeklo imovine); i natječaj sa listama čekanja za dobre i inteligentne koji se (još) nisu obogatili. One koji dođu nekim poslom, ugostiti ljudski a ne komercijalno. U svakom slučaju- tko hoće leć uz more, neka prvo otuče stijenu da ima di.
Napisano se ne odnosi na Slovence i ostalu braću, oni su ovdašnji..samo igrom slučaja preko granice

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Postoje gosti za hotele i gosti za apartmane.
Hotelski smjestaj je ove godine popusio, a propaganda je usmjerena na apartmanski smjestaj.

Sva sreca da tome nitko ne vjeruje

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Hrvatska ima prelijepo more, rijeke, zemlju i planine. Ima i vrijedne ljude, i KATASROFALNE POLITIĆARE koji uništiše sve čega se dotaknu.
HDZ je kartel kriminalaca koji je od osnutka do danas nanio Hrvatskoj više štete do Budimpeštanki, Bečki i Beogradski režimi skupa.
Sve dok postoji HDZ Hrvatskoj nema nade u bolje sutra, jer je svaki dan gore. Sve žive HDZ-ovce treba locirati i na Goli otok transferirati a mrtvima razoriti spomenike i obilježja.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Kuga

@Kuga, “ispravak netočnog navoda” : ima prelijepo more, rijeke, zemlju … Preko 10% zemljišta u Istri je u vlasništvu stranaca (podatak iz 2015. god.)
Na sreću, ima još vrijednih ljudi i stručnih, no svaku godinu manje.
Istra ima i HDZ na vlasti, samo se zove IDS ..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  EU dismr

@EU dismr
A di si brajo… neki dan Te spomenuh…… 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Daltonbaja, štucalo mi se, jako, okrivih i mesara i temperaturu gembača .. Kad ono Ti .. 🙂

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  EU dismr

🙂

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Osjeća se političko medijski pritisak na turizam di se govori kako su smještajni kapaciteti loše kvalitete i upravo danas dosta hrvatskih medija prenosi neki njemački medij kako su hrvatski smještajni kapaciteti skupi i kako je sve šporko. To nije slučajno. Hrvatski turizam se minja i prilagođava isto ka šta se minja i prilagođava turizam u cilome svitu. Glavni generatori promjena su sve ubrzaniji način života, low cost letovi, booking platforme i liberalizacija rent a car i taxi prijevoza di još jedino aerodromi ostaju bastioni monopola i to čak više oni privatizirani nego državni.
Globalni je trend povećanja megacruiser industrije, a u Hrvatskoj je osim klasičnoga crewed & bareboat yacht chartera procvitala i mini cruiser industrija koja je vukla korjene od Kriljana koji su salbunjere pretvarali u cruisere koji su sa godinama rasli u kvantiteti i kvaliteti pdnosno komforu i danas Kriljani imaju dosta luksuzne brodove koji su izgrađeni u domaćim brodogradilištima i lukama koje da nisu za sebe Kriljani zadržali nikad se nebi razvili. Prij 20-ak godin je krenija trend turskih guleta (oni brodi od kojih je na jednome prij par dan otrovan čovik koji je umra i dvoje dice koji su još u komi), međutim guleti su skoro pa nestali šta je u stvari pobjeda hrvatske male brodogradnje koja je pobjedila tursku. Hrvatska je u mini cruiserima i klasičnome yacht charteru daleko prva na svitu. Malo koja destinacija na teritoriju od par sto milja ima više brodi, a definitivno nijedna destinacija na svitu nema ponudu novijih i opremljenijih konfekcijskih charter brodova.
Nadalje luxory turizam odgovara globalnoj potražnji i danas se u Hrvatskoj za već bookirani ekskluzivni smještaj na kraju ili za mega jahte u roku od 24 sata može organizirat bilo koja usluga na zahtjev . . . doć će chef iz Novoga Zelanda, grancigule iz Kanade i gatara iz Sibira ako triba. Eskort dama ima svih raca i izdanja. Stimulansa visoke čistoće svake fele. Samo triba zašuškat.
Ima i low cost smještaja za dvi osobe od 25 eura pa na dalje. Prevara je kako je smještaj loš, to jednostavno nije točno. Hrvatska je u vrhu Europe ako se uzme obrazac value for money. Afrika i Azija su jeftinije, ali to sad i nije tema. Uporno se pokušava medijima uvjerit kako su dalmatinci lini i oće zaradit, a ne radit . . . to je stvar načina života koji je iz godine u godinu sve brži . . . gosti se više ne vraćaju jer im je dostupan cili svit i niko više ne ide na isto misto, Sve šta se događa danas je posljedica globalnih kretanja . . . evo uzmimo na primjer liberalizaciju taxi prijevoza . . . prošle godine je u New Yorku samoubojstvo izvršilo više od 40 taksista koji nisu mogli plaćat rate kredita kojega su predhodno uzeli, a na primjer taj presing se u Splitu ili Dubrovniku manifestira šaketanjem među taksistima . . . to znači samo jedno, a to je kako psihopati sa vrha imaju svoje prste u tome, a mediji kojima oni upravljaju nastoje programirat um ljudima kako su oni sami krivi za sve nedaće i ti isti mediji huškaju jedne na druge . . . uberaše protiv taksista, purgere na dalmatince, one koji direktno žive od turizma na tkz uhljebe . . . ima u Hrvatskoj medija koji su za to specijalizirani.

Hrvatski turizam ima problem ka i sva ostala industrija di se distribucijom novca određuje smjer investicija i utiće na strukturu ponude odnosno događa se to da se tečajnom politikom radi to da se skoro sva oprema i hrana u turizmu uvoze jer banke uvoznike kreditiraju, a proizvodnju ne. Također iseljavanje domicilnoga stanovništva, a useljavanje stranaca sa bližega i dalekoga istoka.

A to da će turizam trajat zauvik, neznamo, ovim intezitetom sigurno neće iz jednostavnoga razloga šta sve više turista dolazi na dug, a taj model ipak ima svoj krtaj. Prij 30-ak godina 90% turista koji su dolazili to su financirali od ušteđevine, a danas njih više od pola dolazi na karticu i taj trend financiranja putovanja kreditnim karticama se povećava. Također znamo kako turizam ovisi i o ekonomijama emitivnih tržišta i stalni turizam u ovakvim brojkama u budućnosti bi značija doslovno kako više nikad globalne ekonomske krize neće bit. To ne vridi samo za Hrvatsku nego i za cili svit. Kod pada ekonomije turizam među prvim industrijama koja strada, o ratu da i ne pišen.
Neznan ko je taj koji misli kako će turizam funkcionirat vječno. Pad bookinga odnosno prometa u turizmu za 20% kod tvrtki koje se bave turizmom znači bankrot njih 50% i više. Za ekonomske krize je bitno da država ima stratešku proizvodnju koju Hrvatska nema. Hrvatska više nema zalihe energije, hrane, plan za brzi prelazak na krizni obrazac funkcioniranja ekonomije . . . ukratko Hrvatska nema pojma šta će bit sutra ujutro isto ka i cili zapad.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ej Moreno, ovo sto si ti napisao je prva suvisla analiza koju sam tu procitao.
Dobar je ovaj podatak za taksiste u New Yorku

Sve je povezano

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Odlično rečeno.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ma da Moreno bas cveta cveće u nase preduzeće…imamo sezonu 20tjedana, sa rupom u 7-om od 4 tjedna, ajde ne pretjeruj.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Pixi

Pixi Aj daj molin te reci mi di san ja pisa o količini bookinga ili dužini sezone . . . ako baš i oćeš sezona nikad nije bila duža nego šta je u zadnjih par godin, ali ni to nije toliko bitno nego je bitno koliko love ostaje . . . a ostaje sve manje u odnosu na booking. Neznan zašto mi se čini kako sve šta ti znaš o turizmu si čuja priko televizije ili pročita po portalima . . . i ako si do kraja pročita šta san napisa onda si moga pročitat kako san napisa da turizam nije vječan i sad ću dodat kako je rast turizma nemoguć do u beskonačnost . . . i još jedna stvar, količina love na globalnome nivou koja se u turizmu vrti iz godine u godinu raste, ali nije neograničena, a koliki će dil kolača koja zemlja ugrabit ovisi o puno faktora, pa i o neizbježnoj međunarodnoj politici.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno dobro jutro, vidi danas šljakam od 8.00 a završit ću najvjerovatnije oko 9.00, 10.00 navečer, ako budem imala sreće…a obecajem ti probat cu ti sutra navecer odgovorit, jer ovo je tema koja me jako zanima. Jer da Moreno, kao i svi drugi smrtnici u Hr.kojima tata nije direktor svemira i nije ih zaposlio u nekoj drzavnoj firmi ili općini, ja radim u turizmu.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Moreno

Morenooo, u sridu !! Hvala Ti na članku …ups komentaru ..

Don
Gost
Don
1 godina prije
Reply to  Moreno

Loš turistički imidž na jadranu ne stvaraju privatni iznajmljivači (mada ih ima još dosta koji se trebaju pokrenuti na bolje, s vremenom) nego lokalne samouprave koje nemaju dovoljno novaca i krpaju stvari po redu (kanalizacija, rasvjeta i sl…, a doći će vrijeme i za glavne stvari za turista; tipa plaže, čistoća, sadržaji…, to je proces koji traje i ovisi o novcu). Najveći problem su ugostitelji, prodavači hrane (ne kafići nego isključivo restorani). Ne možeš kupiti domaće tamo, ribu se lovi po zimi i smrzava (kod domaćih uglavnom,a kod “kineza” ni tako, totan se prodaje pod lignju i sl.) Nekada to nije bilo važno, ali danas kada nitko ne želi kuhati na odmoru, to je važno. I opet će stvar izvući privatni iznajmljivači koji će morati početi i kuhati za gosta, domaću bio hranu koliko god skuplja bila. Čak i skupno, malo jedan malo susjedi.Majstori improvizacije… Velika Europa ionako mrzi Rumunje, Bugare, Hrvate… jer im je postotak posjedovanja vlastite nekretnine preko 90%. I kako od takvih napraviti robove, konobare u hotelu. U tom grmu leži zec. I nije mi jasno kako se Hrv vlada usudila pokrenuti proces kartice za domaće ljude, da mogu izvan sezone provesti malo vremena sa obitelji na moru. Ovo je čudo, i jako dobro ako prođe, ali sumnjam. Btw; ja već 10 god iznajmljujem i svake godine unapređujem pomalo, i priča o kratkoj sezoni je bullshit, nekada je na srednjem jadranu bila jedva puni mjesec, a danas i poslije V.gospe ima gostiju, čak i 9.mj. O istri da ne govorimo. Trajat če turizam zauvijek Moreno, jer su Slaveni (i Iliri) drugačiji od Španjolaca, tunižana i sl, gostoljubivost, iskrenost i pozitiva bez zadrške (čak nekad i previše) , ta krv fali Europljaninu i plaćat će je sve više….To je u 19.st govorio nietszche za nijemce, a danas je još aktualnije. Samo je bitno da ne zanemarimo domaće ljude (mislim na cijelo govorno područje ex yu koji su meni iskustveno godinama najvažniji gosti i nigdje se ne trebam oglašavati a kamoli booking com), da su oni prvi za ugostiti, a tek onda ostali, čuvajmo svoje i sve će biti ok. Ionako za tehnologiju nažalost nemamo kapaciteta ni u broju stgručnjaka ni u infrastrukturi svi zbrojeni zajedno), a tehnologije su promjenjivije je od turizma. Bilo bi lijepo vući stvar u npr artificial inetligence ali nije realno. za male države

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Hrvatsko turisticko cudo je uglavnom bila sreca a turisti su kompleksirane cvecke osetljive na trendove.
Drzava je podmazala nesto sloganom „Mediteran kakav je bio nekada“ i potrefilo se je da je bilo tako. Bilo je relativno jeftino i neiskvareno. Sad je skupo i guzva je. Pa, cime moze konkurisati Hrvatska, sta ima ponuditi sta nemaju drugi?
A citajuci komentare po portalima mi deluje i da domaci smatraju turiste glupim predmetima za eksploataciju. Sta znam, mozda primecuju i to.
Naravno da kleptomanski kvartalni kapitalisti ne mogu reci u sta treba uloziti, ali u pravu su da se ne moze uzdati u turizam.
Moglo bi postati stabilno ako to postaje drzavna stvar kao u Turskoj, kao sto je navedeno u ranijim clancima, ali to se ne dece desiti. Kleptomanski kvartalni kapitalisti niti hoce, niti mogu.
Taj voz, koji se je zaustavio srecom, je prosao.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Glavna stvar koju Hrvatska nudi je blizina Njemackoj, Ceskoj, Slovackoj i Madjarskoj

Malo je je pao promet zbog jeftinih avioprijevoznika , ali cim Putin ili Rohani zavrnu pipu s naftom,opet ce se povecati

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Prije 20 godina netko je prognozirao da cemo biti nacija konobara i sobarica. E, pa to sada imamo.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Da bas, da sufinanciramo prfiatbilnu granu???Mozda kako im smetaju siromasni kontinentalni umirovljenici na jednodnevnom autobus turizmu u crikvenici ili bosanci u makarskoj… Bahatu skupinu divljaka bez osmijeha, svatko ima pravo na svoje misljenje… Grožđe po 45kn/kg…. Ananas dolazi jumbo jetom iz pripizdine pa kosta 10kn/komad ili kg…. OD SVEGA MI NAJVISE SMETA NACISTICKA STATISTIKA KOLKO TKO TROSI, BOLI TE ONA STVAR JEL JA JEDEM PASTETU ILI BRANCINA ILI BIFTEK… Sram vas bilo….

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mishko

Bravo za vaš savršen komentar.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Mishko

Bosanci u Makarskoj, pazi sad, Makarska 1983. autobusni kolodvor, dva milicajca stoje i čekaju autobus iz Bosne, gledaju putnike, izdvajaju dvojicu, odvode u neke prostorije, za par minuta ih ubacuju u autobus za Bosnu. Gledam u čudu, pitam ljude što se dešava, kažu skitnja !? Ako nemaš novaca došao si u skitnju i raditi probleme, ljudima i miliciji, to nam netreba. Eto, sad imamo slobodu i demokraciju i problema koliko voliš. Zamisli šaketanje taksista oasmdesetih, nestali bi svi za par dana, tj. preseljeni na bolja radna mjesta, pod nadzorom čuvara.

Don
Gost
Don
1 godina prije
Reply to  Mishko

Ogorčenost razumijem i čak podržavam. Strpljenja još nekoliko godina, da pomru i zadnji ostatci bahatluka i samodostatnosti (stari očevi iznajmljivači apartmana), da bi nove generacije dobile priliku urediti odmor za naša ljude sukladno mogućnostima i prilikama, a da se svatko osjeća ugodno i neumanjen, ta promjena se ne vidi u medijima, ali se dešava u svim mjestima pomalo. Biologija čini svoje i Jadran 90tih neće biti jadran 20tih, bar se nadam i imam argumente po viđenom. Što se zaradi se vrati kroz druge grane industrije, to je bitno, da se lova unutar zatvorenog kruga vrti. A fiksaciju morem treba “provariti” i procijeniti realnom; kako imam turističke kapacitete i u unutrašnjosti, tvrdim da za odmor nije više potrebno more nego priča i doživljaj. Osim za djecu.
BTW; Na Maledivima te siroti mršavi Hindusi poslužuju koktelima, i nije ni to neki doživljaj kada znaš da konobar nema možda da nahrani obitelj ( volio bi da je puno bogatiji) i da je tvoj odmor možda “ropski”. bar u hrv to nije slučaj i čuvajmo to, i prilagodimo se kontinentu koji nema za punu cijenu i nađimo rješenje- popust za naše ljude. I dobru volju.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Ma sve OK glede turizma, ali jedna stvar me bode u oko svaki put kad se vratim sa jadrana, a to je da Dalmatinci nemaju pojma o turizmu. Imaju ga vec 100 godina i to je i dalje nesto sto se njima desava, jedino sto znaju je iznajmljivati apartmane, naplacivati parking, suncobrane, lezaljke, bove i oderati goste u restoranu.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
1 godina prije
Reply to  Zorule

Ne zaboravi daljinski od klime. Kolega je nedavno uzeo takav apartman blizu Sibenika, klima +5 Eur/dan, sramota!

shumadinac
Member
1 godina prije

Baš spremam temu za forum u vezi turizma 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Samo nemoj gosta
gurnit s mosta !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy,
Dobro ti Hotel-Umpy kaže.
Most bez gostiju je kao juha bez kostiju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Upravo čuh…Hrvatsku članstvo u NATOu godišnje košta koliko 100 km autoputa;da li je to istina, zna li ko išta o tome!?

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Siniša

Istina je .. Ali ne zna “niko ništa” o tome .. 🙂

Zbunjen
Gost
Zbunjen
1 godina prije

Niko normalan se ne oslanja samo na turizam. Medijski se pokopa u trenu a da ne govorim o nekom te.ro.rističkom napadu. Turizam kao i sve drugo treba znati raditi. Cijena bilo čega treba biti onoliko koliko vrijedi a ne koliko tebi treba. Problemi u državnom aparatu, korupcija, pohlepa, zloupotreba položaja i sl. neke stavlja u podređen položaj a nekima dozvoljava da se bahate, uništavaju, resurse, prirodu i domaću proizvodnju. Tursku ne treba spominjati jer oni znaju kako se to radi i od turizma ima koristi cijela država. Kod nas se to uvijek svodi na uzak krug ljudi koji debelo profitiraju a na štetu države i njenih građana. Ono što me je fasciniralo još u Jugoslaviji što se nikad nije znalo koliko je koristi od turizma. U najavi fantastični rezultati, veliko interesovanje, navala turista. E, onda nije to baš tako, podbacilo ovo-ono, manje noćenja, vanpasionske potrošnje i tek što smo svi “potonuli” obaraju se rekordi, sve je puno, ide k’o halva. Misliš sezona fantastična kad ono, međutim, usprkos, nenadano i neočekivano, analize pokazuju da nije ostvaren očekivani prihod i sezona nije bila baš uspješna. Dogodine pak, uspoređuju sa prethodnom, izuzetno uspješnom sezonom. Pa ti sad budi pametan i reci kakva je bila sezona.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Ljepote ovdasnjeg turizma znaju samo oni koji zive u glavnim centrima turizma u HR.Restorani I kafici bildaju cijene svake sezone iznova,pravdajuci se da je tako isto u Veneciji ili Parizu.Prodaju jela I pica,najblaze receno sumnjive kvalitete (meso uvezeno iz NL ili BE ,zaledjeni steakovi iz Brazila ili Urugvaja,voce I povrce sama plasticoka iz Italije ili Spanjolske bez ukusa I mirisa,naravno sve po cijenama iz Pariza ili Rima,o ribljim restoranima ne bih trosio rijeci,moja preporuka ,zaobilaziti u sirokom luku) gdje cak I jela koja spadaju u brzu hranu (tipa,cevapi ,pica ili burek) kostaju oko 100 kn .Hotelski smjestaj kod nas je debelo iznad prosjeka neke Eu I pogotovo SAD,hoteli koji imaju oznaku 4 ili 5 zvjezdica su vrhunski.Taxi zvjerinjak koji je napravila ova vlada ciljano ,da bi velike taxi firme pojele samostalne taksiste je posebna prica I o tome mozete citati svaki dan u crnoj kronici.
Mozete misliti kako se glupo osjecam ja domaci kad mi se zeli ,prilikom stajanja,na proputovanju iz jednog dijela grada u drugi cca.3km,zeli uz pivu koja kosta 20 kn(jeftiniji dio grada) naplatiti jos 10 kn zato sto sam parkirao vozilo tu blizu.Naravno zaboravio sam napomenuti da je prelazak tih par kilometara trajao sat vremena kao I da putovanje autom prema aerodromu,umjesto lagane 20 minutne voznje zna potrajat I 2 sata a sve zbog cinjenice da ,u zadnjih 30 god., nijedna cesta nije prosirena ili da je izgradjena neka nova prometnica koja bi olaksala kretanje po gradu I smanjila drasticno emisiju ispusnih plinova .O notornim cinjenicama da zastarjela infrastruktura puca po savovima pa iza svake kise imas mutnu vodu koja nije za pice I svako malo pucanje kanalizacije uz izlijevanje fekalija u more ne treba trositi rijeci.
Ako ja kao domaci nisam zadovoljan svime pobrojanim, onda nece biti niti turist.Manjak turista ove godine je vidljiv golim okom I za to mi ne treba nikakva statistika.Malicioznost ove vlade I dijela tiska prema privatnim iznamjljivacima soba I apartmana je dosad nezabiljezena.

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba
1 godina prije

Slavoniju su očistili od slavonaca, na redu je da se i Dalmacija očisti od dalmatinaca.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Grom iz vedra neba@Točno.”ovu gospodarsku aktivnost ne treba prepustiti stranom faktoru koji s kapitalom donosi jeftinu radnu snagu, hranu i piće. Nama ostavlja da čistimo sobe i toalete.”
Stranci (hoteli) se koriste našom najboljom zemljom isključivo za svoj profit…Ostaje nam čistiti sobe i toalete(dok ne uvezu Indijce,Filipince)..
Kad bi uspjeli uništiti mali apartmanski turizam očistili bi i Dalmaciju od Dalmatinaca…
Bez ispaljenog metka dobiješ cijelu državu i sva njezina bogatstva… with a little help from my vazal friends

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba
1 godina prije

Dobar članak. Bilo bi samo zanimljivo detektirati i tko nam to radi i kako se protiv toga borit.

BREXIT & CRO-EXIT
Gost
BREXIT & CRO-EXIT
1 godina prije

Prodane medijske kuće lažljivaca, upravljani prljavim skandaloznim elitama su tu da HRVATSKU UNIŠTE ! Večernji, Jutarnji, 24sata, imbex, N1, RTL – sve je to ista prokleta gamad koja nas iznutra ždere i uništava image i kulturu, namjerno nas crne i potčinjavaju strancima, peru nam mozak svojim deformiranim pogledima . Stvara se dojam da bi svaki klošar, socijalni slučaj i zadnji čoban trebao u centrima naših gradova biti ugošćen kao američka delegacija. Pa sorry, nema para – nema muzike …jbg. neka idu u Albaniju i Bugarsku ..tamo su im cijene manje, pa nek se pune i divljaju

POVEZANE VIJESTI

Izbornik