Sinjal na Dinari – krov Hrvatske

Planinar, uspon, oprema, planinarenje, magla
0
0

Dinara je najviša planina Hrvatske smještena u blizini nekadašnjeg kraljevskog grada Knina (9.-12. st.) i na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, po kojoj je i čitavo gorje Balkanskog poluotoka dobilo ime.

Najmarkantnija je jugozapadna stijena Dinare u dužini od 6 km i visini od oko 700 m koja izgleda poput velikog skladnog stepeništa, a cijela planina razdvaja 2 svijeta: mediteranski i kontinentalni.

Uspon do Sinjala

Sinjal je najviši vrh Dinare u Hrvatskoj. Dio Dinare koji je u Bosni ima vrh Troglav koji je još viši, 1913 m. Na uspon do Sinjala kreće se iz sela Glavaš koje je na nadmorskoj visini od 620 metara. U višim predjelima Dinare puše bura što je ugodno jer hladi i osvježava planinare u vruće dane. Teren je kameni, ima dosta stijena tako da je potrebno ponijeti čvrste gojzerice. Potrebno je ponijeti i dovoljno vode, oko 3 litre jer putem vode nema. Postoji jedan izvor na putu sa vodom stajaćicom, samo ona nije pitka. Na 1200 metara nadmorske visine nalazi se planinarsko sklonište. Pogled je cijelim putem predivan, s jedne strane vidi se sve do Jadranskog mora, s druge se gleda na brdovite predjele Bosne i Hercegovine.

Dinara je još uvijek poprilično divlja planina u kojoj se može sresti raznorazne životinje poput: vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze, srne. A u letu može se vidjeti tetrijebe, jarebice, orlove i sokole. Vrh je označen geodetskim stupom na kojem piše: „1831 vrh Hrvatske“.  Na susjednom brdašcu postavljen je veliki metalni križ.

Jednom posjetiti najviši vrh Hrvatske, za svakog je planinara poseban emotivni doživljaj.

Kninplaninaplaninarenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI