Zdravstvene prednosti planinarenja: poboljšajte rad srca i svoje raspoloženje

Planinarenje - Crna Gora - Žabljak
2 komentara

Šetnja duga 15 kilometara po planinama može biti dobra kardiovaskularna vježba zahvaljujući visinskoj razlici od 600 metara koju ostvarite penjući se. Ali možda ima nekih dodatnih zdravstvenih prednosti planinarenja.

Lijepa stvar u planinarenju je ta što postoji čitav niz različitih načina, od lagane šetnje ravnom šumovitom stazom do penjanja na planinu. Skoro svako, bez obzira na starosnu dob ili atletske sposobnosti, može naći način koji nudi pravi nivo ličnog izazova. A planinarenje može čak ponuditi neke jedinstvene fizičke i mentalne koristi.

Jedna prednost  planinarenja je dobrobit za jezgrene mišiće

Kao i žustro hodanje, planinarenje je dobar način da poboljšate svoju kardiovaskularnu kondiciju, posebno ako vaša ruta sadrži neka brda, što će prisiliti vaše srce na jači rad. Šetnja po blago neravnoj površini staze takođe pruža prirodan način da se upale jezgreni mišići u torzu i da se poboljšaju vještine ravnoteže. Obično ne dobijate takav tip bočnog kretanja ako hodate po trkačkoj stazi ili vozite bicikl.

Međutim, ako imate problema sa stabilnošću ili vidom, korištenje štapova za hodanje ili planinarenje može vam pružiti dodatni nivo sigurnosti na neravnom terenu. Koristite štap sa šiljatim metalnim vrhom kada hodate po zrmlji ili travi. Stavite štap ispred sebe dok hodate da malo pritisnete zglobove koljena.

Odlazak na izlet može vam ponuditi prirodno smanjenje stresa

Još jedna od prednosti planinarenja mogu biti restorativne i anti-stresne moći boravka u prirodi. Brojne male studije nagovještavaju da provođenje vremena u zelenom prostoru – prirodni rezervati, šume, pa čak i gradski parkovi – može smanjiti nivo stresa kod ljudi. Sve više se tvrdi da stres doprinosi visokom krvnom pritisku i riziku od srčanih bolesti, pa bilo šta što može pomoći u ublažavanju stresa vjerovatno je korisno. U tom carstvu prednosti planinarenja ostaju anegdotske, ali zaljubljenici u otvoreni prostor skloni su se složiti, da postoji pravi osjećaj mira i smirenosti koji dobijate izolovani od svega.

Evo njekoliko savjeta za izlet i uživanje u planinarenju:

  • Ponesite mapu i planinarite sa partnerom. Društvo je dobro i za druženje i za bezbjednost. Ako idete sami, obavjestite nekoga kada se planirate vratiti.
  • Nosite planinarske čizme. Odaberite odgovarajuću obuću s dobrim džonom. Obavezno ih razgazite kraćim šetnjama kako ne biste imali žuljeve kada ste kilometrima na stazi.
  • Ostanite hidrirani. Ne zaboravite ponijeti puno vode na svoj izlet, posebno po toplom, sunčanom vremenu.

Dinarska brda su najbolja za planinarenje

Visina dinarskih brda omogućava svima ugodno planirarenje. Niko ne može imati izgovor za biti pasivan. Ne trebaju vam ni lijekovi ni doktori za održati dobro zdravlje. Navucite patike i krenite na naša domaća prekrasna brda koja vas okružuju. Ako su nas sve uzeli, naša brda još nisu.

Dinarski masivplaninarenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Sve istina! Jos da se nemora radit pa da se covjek odmoran moze prosetati planinama…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI