Koga mogu kritizirati, a da mi ne zamjere režimske stranke? Meri Cetinić, naravno!

Meri Cetinić - Neven Šerić - Brano Obradović
66 komentara

Meri Cetinić je laka meta: napad na nju neće ugroziti uhljebe i priljepke „lijevih“ režimskih stranaka. Osim njih, također i oni „umjereni“ desni mogu sada odahnuti i kritizirati stav Meri Cetinić o faking ploči u Jasenovcu (CETA je prezahtjevna tema? Ili gubitak izvora pitke vode? Ili TE Peruča?). Zašto? Zato jer je predstavnica NATO saveza u RH, pardon – predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović poslušala poziv poslodavaca, pardon savjesti (koliko pardona!) te osudila pozdrav ZDS. Da se razumijemo, i ja mislim da je ZDS ustaški pozdrav, a time apsolutno neprimjeren ali moje mišljenje ne mijenjam od danas do sutra po nečijem nalogu.

Ovo pišem iz rodne Pule ali sam 1980.-1997., te 2014.-2016. živio u Splitu kojeg smatram mojim drugim gradom. Bitno je za ovu priču i to da sam gospođu Meri Cetinić upoznao u Splitu za vrijeme moje aktivističke borbe protiv zločinačkog projekta bušenja Jadrana. Običan sam građanin koji nikada nije bio član neke stranke ili nedajbože „nevladine“ udruge. Moji suborci i ja bili smo spontano organizirani u nekoliko građanskih inicijativa i našim aktivnostima uspjeli smo usporiti proces prolaska projekta kroz javne rasprave, odnosno pripreme potpisa na koncesije – tako da je na kraju Kukuriku vlada došla pred izbore, te morala odustati od projekta. Organizirali smo bili 10-tak tribina, radili na društvenim mrežama, regrutirali javne osobe, medije i stručnjake, kazneno prijavili Vrdoljaka, internacionalizirali vijest o ovoj farsi (članci u Guardianu i Wall Street Journalu…).

Bilo je opasno biti protiv bušenja Jadrana 2014. i 2015., godine… SDP i HNS su bili glavni promotori ove „strateške investicije“, koalicijski partneri nisu se bunili, a HDZ je podržavao ovaj monstruozni projekt kojim bi se bušilo 93% hrvatskog jadranskog podmorja samo 6 km od otoka i 10 km od obale. Dakle, otvoreno biti protiv značilo je ugroziti šanse za suradnju s javnim sektorom (za poduzetnike), za dobivanje državnih subvencija (za nevladine udruge, institute, nezavisne medije), za zaposlenje u svim javnim ustanovama i većini većih privatnih tvrtki (koje drže tajkuni obogaćeni pretvorbenom pljačkom). Uhljebljeni bi izgubili pozicije, uhljebi aspiranti bi izgubili nadu… Ogromni novci iz proračuna izdvojeni su za propagandistički rad zloglasne Agencije za ugljikovodike te za PR kampanju plenkovičijanskog „preodgoja“ javnosti koja je povjerena Mangjuri Krešimira Macana.

Evo pregleda situacije 2014/2015:

  • osim Murtera (Božikov – koalicija HSS-HDZ) i Primoštena (Petrina – HSP), niti jedan drugi (grado)načelnik nekog primorskog grad/općine nije rekao ne bušenju Jadrana. Niti jedan Župan!
  • osim donekle splitske udruge Sunce te Eko Kvarnera (preko ukupno dvoje svojih zaposlenika!), niti jedna druga hrvatska nevladina udruga nije radila na pravovremenom informiranju javnosti kako bi je probudili ali i pripremili na dvije javne rasprave: internetska javna rasprava o nacrtu okolišne studije (SPUO) te glavna javna rasprava o okolišnoj studiji. Kampanja SOS za Jadran počela je s radom (otvoreno odbivši suradnju s aktivistima koji su se do tada borili) tek kada je druga javna rasprava bila pri kraju – dakle prekasno!
  • osim Meri Cetinić, Olivera Dragojevića, grupa TBF i Meritas, niti jedan drugi estradni umjetnik nije rekao NE bušenju Jadrana. Meri je bila prva i „regrutirala“ je Olivera, što je bio ključni moment – Oliver je vjerojatno najpopularniji Dalmatinac, te osoba čija se razboritost oduvijek cijenila.
  • osim Tris-a, H-Alter-a i još nekih manjih portala, te TV Jadrana – niti jedan medij nije kritički i istinito izvještavao o medijskoj spin kampanje Vlade.
  • osim dvojice međunarodno priznatih profesora, Nevena Šerića (turizam) i Ive Šimunovića (prostorno uređenje), doživio je krah pokušaj nas aktivista da u otpor uključimo i druge javne i/ili istaknute Dalmatince. Odbili su nas deseci sportaša, umjetnika, načelnika/gradonačelnika/župana, rektora, znanstvenika, svećenika, zatim: Torcida, nekoliko instituta (npr. Institut Ruđer Bošković), studentske organizacije, strukovne organizacije i/ili njihovi internetski portali koji su morali bili zabrinuti (turistički, ugostiteljski, ribolovni, gastronomski, sportski (jedriličarski, ronilački…).
  • osim splitske i šibenske županijske organizacije Živog zida (bez konkretne podrške vodstva stranke), te zadarske Akcije mladih niti jedna stranke oporbe nije se priključila otporu. Čak je i lažno zeleni Orah sjedio na dvije stolice: bio je za jednako opasnu eksploataciju plina kojoj je ionako moralo prethoditi i istražno bušenje cijelog Jadrana! Kasnije su otvoreno priznali da su dobili novac za izbornu kampanju od plinskog tajkuna, pa je sve postalo jasno….

U ovakvoj klimi blokade informacija, kompaktne šutnje ili podrške bušenju 99% hrvatskih stranaka, medija, stručnjaka – Meri Cetinić je bila prva javna osoba koja se zauzela za očuvanje javnog dobra, zdravlja stanovništva, lokalne ekonomije i okoliša! Prva, a dugo i jedina! Iako je znala da npr. neće biti pozivana nastupati na javne skupove, na stranačke tribine i izborne skupove, da će je režimski mediji postaviti na crnu listu. Hrabro je nastupala na tribinama, davala izjave (pretežno lokalnim) medijima, osobno regrutirala druge poznate osobe, preko Facebook-a budila ljude, dozvolila TBF-u da obradi njenu pjesmu „More“ u ključu pjesme protiv bušenja…

I zato mi nitko ne može reći da Meri danas svoja uvjerenja izražava iz oportunističkih motiva. S njenim političkim stajalištima se apsolutno ne slažem ali više cijenim njenu hrabrost od salonskog filozofiranja i oportunističke i kukavičke šutnje lijevih i „lijevih“ (ovi drugi su neoliberali iz SDP-a) političara, umjetnika, novinara, aktivista, stručnjaka…

Počistite ispred svog dvorišta, zamjerite se svojim vazalskim korumpiranim stranačkim „vođama“, pogledajte sebe prvo u ogledalo – pa onda konstruktivno i civilizirano – izrazite vaše neslaganje sa stavom gospođe Meri Cetinić. Osobno ću rado u borbu s hrabrim ljudima poput Meri, ideološka pitanja možemo raspraviti kada obranimo domovinu od ofenzive stranih korporacija i njihovih vazala iz režimskih stranaka – kada obranimo pitku vodu, ljudska prava, Jadran, oranice, lokalno gospodarstvo, zdravlje građana, okoliš. Sve ovo ugroženo je „projektima“ poput CETA-e, frakiranja, koncesija – o čemu vrlo malo ljudi zna – jer su žrtve strategije distrakcija i podjela.

Dakle ukratko, vi koji niste zucnuli na Milanovićevo orgijanje (priprema projekta frakiranja Slavonije, priprema javnosti na CETA-u, pokušaj bušenja Jadrana, Ombla, Plomin C, kreacija fašističkih ovrha – jedinstvenih u svijetu, priprema poreza na nekretnine… Mogu ovako do sutra!) – začepite gubice!

Znate onu poslovicu: “Jako s jakim, blago sa blagim“. Pod „jakima“ mislim na one koji će vam izbiti uhljebničku fotelju ispod mlohavih stražnjica ako ih se usudite kritizirati, a pod „blagima“ mislim na one koji vam ne mogu uzvratiti udarac istom mjerom.

Smrt fašizmu, „hrabri“ drugovi i drugarice. Za obranu doma od vazalskih veleizdajnika, i lijevih i desnih, spremni! PERUČA, NE PLOČA!

Drž’se, Meri!

P.S. Molim stotine aktivista i simpatizera borbe za obranu Jadrana koje osobno poznajem te sve ostale koji znaju koliko je Meri hrabra – da podjele ovaj moj skromni prilog.


Dodatak redakcije za one “rodoljube” koji prodaju svoju zemlju bez obzira na posljedice:

cetaJadranMeri CetinićNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
GER
6 godine prije

Bravo Branko. To je domoljublje.

Admini ovog Trolla Ivu ili Mali blokirajte, zar ne vidite da je bolestan.

Laki Topalović
6 godine prije

Kakva Meri pobogu, nestala u prašini, pa se aktivirala oko Jadran je naš, a da pojma nemamo tko je trebao bušiti i kako i za koga i koji profit. Kakav je to bio projekt. Na Dnevniku, koji nije vjerodostojan, rekli su da neće platforme da im se vide s plaže. One se NE VIDE nakon 7 km horizonta, jer je zemlja okrugla. Ja sam bio u Rimiju, gore ud san marina na moru u Italiji i NIJEDNA SE NE VIDI. http://i.cdn-lk.it/blobs/variants/0/1/6/4/01642515-fe63-42e2-8d15-cead145d0a5d_medium.jpg?_636313719508749963

Laki Topalović
6 godine prije

Sve su projekte zakočili. Omblu, Plomin C, Rockwool, Srđ, plin, bunili su se za rafineriju u Sisku, a sad radnici gotovo oružjem brane da očuvaju proizvodnju, bez obzira na zrak. Od čega ćemo živjeti, bog vas ne j***o.

Hari1
6 godine prije

Navesti ću dva citata iz gornjeg teksta od istog autora:

“Da se razumijemo, i ja mislim da je ZDS ustaški pozdrav, a time apsolutno neprimjeren ali moje mišljenje ne mijenjam od danas do sutra po nečijem nalogu.”

“Smrt fašizmu, „hrabri“ drugovi i drugarice. Za obranu doma od vazalskih veleizdajnika, i lijevih i desnih, spremni! ”

ZDS i “Za obranu doma … spremni” ima isto osnovno značenje, obje strane brane svoju viziju ili verziju doma (od protivnika). Što je to dom? Može se shvatiti kao kuća/stan/područje u kojem živiš, država/domovina za koju se vežeš, narod/zajednica iz koje dolaziš, kao način života, pa čak i kao duhovna domovina/domena iz koje originalno potječeš.

Koba
6 godine prije

Čekaj šta sad cijela zemlja mora stagnirati što će tebi, eventualno, pogled s apartmana kvariti naftna platforma. Ili još bolje stopirati izgradnju elektrane u vukojebini iz koje sve pokretno iseljava zbog nedostatka posla, a ajmo se kladiti kad ova bude gotova telefone će zakrčiti pozivi rodijaka iz ADZ-a koji imaju malog kojeg treba zaposliti. I sam sam se uvjerio da su poslovi u EP san svakog pravog balkanskog čojeka, malo posla i puno para. Hoće li sutra ti isti zeleni aktivisti prosvjedovati zbog deindustrijalizacije i poskupljenja struje, jer realno govoreći bez energenata nema industrije, a bez industrije dugoročnih radnih mjesta. Na kraju krajeva ne živi cijela hrvatska od 3mj zimmer frei, prodavanja pića i zagorenog tijesta po astronomskim cijenama, a bogami i zavijanja (što se odnosi na olivera).

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Znači, portal Logično cenzurira i one komentare u kojima nema vulgarnih izraza, prijetnji, vrijeđanja, u kojima se iznose kritički stavovi, a koji se kose sa “onim što je pisac želio reći”, a ne cenzuriraju se komentari koji direktno vrijeđaju, kao komentar stanovitog GER-a. Prema tome, portal Logično ne razlikuje se mnogo od režimskih mainstream medija koji ne dozvoljavaju slobodu mišljenja, a koje kontroliraju obavještajne službe. Eto, ovaj primjer je zoran primjer kako se te raznovrsne slobode s kojima nas šopaju gotovo tri desetljeća samo mrtvo slovo na papiru i duda varalica za naivne, pa čak i ovdje, na portalu Logično, koji se busa u prsa da je drugačiji od drugih, a nije!

17 novembar
6 godine prije

ja se stvarno izvinjavam ako sam komentarom nekoga uvrijedio jer mi je komentar izbrisan ovo oko mijenjana imena ja sam oduvjek bio 17 novembar i nikada nisam mijenjao imena ako se ovo odnosi na mene mozete provjeriti maloprije sam napisao o meri i kolindi velikim gospodjama sta mislim a isto mislim da se i vi u redakciji slazete sa mnom samo sto ne smijete iznjeti svoj stav sto je sasvim opravdano i potpuno vas razumijem veliki pozdrav iz sarajeva

Georgij Žukov
6 godine prije

ja samo znam da je meri cetinic pevala titu ,a sada se grozi nad premjestanjem table na kojoj je zlocinacki pozdrav za dom spremni pod kojim je stradalo na stotine tisuca nevinih ljudi , nitko nema nista protiv Toga da se oda pocast poginulima u gradjanskom ratu 90 tih pa cak i hosovcima ali da se u sred jasenovca opizdi ploca za pozdravom za dom spremni , to nema veze sa mozgom , to je identicno kao kada bi svabe u auswitzu podigle spomenik firerovim borcima zakljucno sa sieg hail., svi vi koji se pravite grbavi i podrzavate pod razno raznim izgovorima te kvazi borbe sa samostalnost u stilu te mladost ludost , te pozdrav iz opere , te stari rvacki pozdrav stidite se i sramite , odvratno ste pokvareni , dvolicni i kvarni , pljujete na desetine miljuna zrtava Naci fasisticko ustako cetnicke kataklizme , fuj odvratni ste .… Čitaj više »

Nik
6 godine prije

ko o cemu mi o platformama dosa san ode jer san umoran od hrvatske politike ali kada ste se takli platforma da li znate da ih na sjevernom jadranu ima oko 15 tak. Moje misljenje je da hrvatska treba ici dalje u razvoj I ulagati ali pod stogim zakonima I da inspektori rade svoj posal a ne da ceskaju jaja a iskreno kada se javljaju razne osobe u americi muzicari onda ih zovemo uhljebima koji zaradjuju kroz pjevanje ko zna cega a kada pricamo o nasim muzicarima to su dive njih se ne smije komentirati. Ja sam dalmatinac I splicanin I olivera obozavam ali kakve veze ima oliver s platformama neka struka radi svoj posal I politicari koji su placeni da cuvaju hrvatsku zemlju I njena bogastva I neka odluce sta je najbolje za nasu zemlju a ne da budu prodane duse za eu ameriku ili rusiju ili bilo koga… Čitaj više »

Branko Obradović
6 godine prije

Pozdrav, svima. Ne bih se niti uključivao u raspravu jer inače ne raspravljam sa ljudima koji se skrivaju iza lažnih imena ali ne želim da u zraku ostane toliko neistina i spinova koje godinama plasiraju režimski mediji. Molio bih gospodina (ili gospođu? Ili dječaka? Nikada nećemo znati…) Lakija da se uzdrži vrijeđanja osoba koje ne mogu uzvratiti (Meri) i da bude manje histeričan/histerična., Odgovorit ću polako, bez žurbe, iza svakog Lakijevog komentara posebno.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Laki je dječak,tata u hns-u,laki dječak koji nije bistar…..itd..nisi se Branko dokazao nekom pristojnošću.

Imenjak
6 godine prije

Uf, dobro da se odustalo, ali puno toga ce nam uzeti taj nadnacionalni kapital.

Dobar clanak.

Osoba C
6 godine prije

Društveni angažman Meri Cetinić oko ”bušenja Jadrana” je za svaku pohvalu.
Društveni angažman Meri Cetinić oko uklanjanja najpoznatije ploče u Hrvata poslije Bašćanske, je za svaku osudu.
Onaj tko se odlučio društveno angažirati u podijeljenom društvu kao što je hrvatsko, trebao bi biti spreman na sve vrste reakcija koje će neminovno uslijediti.

Petar
6 godine prije

Stari se,dolaze nove generacije,novi pjevaci,stara garda pada u zaborav,ali ne predaje se lako,hoce pod svaku cijenu(glupost)da se izbori za svoj komadic medijskog prostora,sto bi meri bila gora od drugih,jednom se zivi taman i lose,sve za popularnost,ne bi li se dokopali nekog novog koncerta,exstra kune,eura,marke dinara,kako kaze meri za vrijeme Tita nije znala ko joj glavu nosi,ipak je pjevala o njemu,takva je moda(zarada) bila,vjerovatno ni danas ne zna ko joj glavu nosi,ali je to ne sprecava da lupa gluposti,prije je bila fora” razumi se ko mara u krivi ……”” a od danas – razumi se ko meri u politiku

Zvrk
6 godine prije

Nisam baš za bušenje Jadrana. Ne bi bilo svejedno gledati platformu i brćkati se. Trebate shvatiti da talijanska i hrvatska obala NISU iste. Nije ni sigurno koliko ima plina pod jadranom…možda ih ima kao one misteriozne nafte ispod bosanske zemlje, a možda jedva sto galona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI