Turski Erdogan i libijski Sarraj razgovarali o saradnji u istočnom Mediteranu

Turska - Libija
7 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Fayez Sarraj, šef libijske Vlade nacionalnog sporazuma priznate od UN, razgovarali su o načinima za jačanje saradnje radi zaštite interesa dvije zemlje u istočnom Mediteranu, saopštilo je u nedjelju jevnosti tursko predsjedništvo.

„Predsjednik Erdogan i premijer Sarraj održali su produktivan sastanak koji će promovisati mir, sigurnost i prosperitet libijskog naroda i jačanje bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju za štampu. „Lideri su razmijenili mišljenja o načinima za jačanje saradnje između Turske i legitimne vlade Libije u skladu sa ranije potpisanim memorandumima o razumijevanju, kao i koracima za zaštitu prava Turske i Libije na istočnom Mediteranu.

Erdogan je obećao kontinuiranu solidarnost Turske sa Sarrajevom vladom i da će težiti trenutnom vraćanju stabilnosti u Libiji očuvanjem njenog političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta, kako je navedeno u saopštenju za štampu.

„Naglašavajući da će mir i stabilnost u Libiji biti od koristi i njenim susjedima i čitavom regionu, uključujući Evropu, predsjednik Erdogan je dodao da međunarodna zajednica mora zauzeti principijelan stav u tom pogledu“, reklo je tursko predsjedništvo.

Libija je zaglibila u unutrašnjem sukobu otkako je 2011. godine ubijen njen dugogodišnji lider Muammar Gadafi. Od tada se Vlada Nacionalnog sporazuma utvrdila kao stub moći na zapadu zemlje sa centrom u glavnom gradu Tripoliju, dok je suparnička Libijska nacionalna vojska preuzela kontrolu nad istokom sa centrom u gradu Tobruk, podržanom od Predstavničkog doma.

Turska je stala na stranu GNA i rasporedila trupe u Libiju početkom ove godine, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice i drugih strana u libijskom sukobu. Ankara tvrdi da je njeno vojno prisustvo u Libiji legalno, pošto je uslijedilo nakon zahtjeva vlade koju su priznale UN.

Prošle godine Erdogan je sa Sarrajem potpisao Memorandum o razumijevanju o pomorskom razgraničenju u istočnom Mediteranu.

Dogovorom su Turska i Libija iznijele zahtjeve za suverenitet nad određenim morskim područjima i njihovim sirovinama.

Fayez Al-SarrajMediteranTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Imat cete suradnju pod paljbom Francuske, Grcke, Egipta, UAE, Izraela, Cipra, Malte itd.
Lijepo cete se provesti.

Max
3 godine prije

Našla se braća tako i Turci i ova Libijska vlada bez legitimeta koja podupire teroriste.

Šule
3 godine prije

Erdogan sultan islamski razgovara o miru i glupostima a traži rat da dokaže svoju moć u Turskom narodu i neodustaje od provociranja svih oko njihove države.Grci imate saveznike pa udrite ili iscenirajte napad-zauvijek se riješite Turčina.

Nil 1
3 godine prije

Treba Turke unistiti ekonomski sa sankcijama da malo Erdogan spusti krila.. lako se je na slabijem izivljavati. Grci iza sebe imaju Francusku, Britansku i Italijansku mornaricu oni to dobro znaju, Erdogan nije lud. Meni smeta da u susjednoj BiH Erdogan je vidjen kao heroj jer ima muda da ‘prkosi Europi’ a Bosnjaci bi dupe prodali da zive i rade u EU. Vjecni suncokreti

Segota
3 godine prije

Gost
Primjećujem da su ti puna usta Turaka…
Lose iskustvo iz mladosti , sta li??🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI