EPP suspendirao Fidesz – Od Orbana traže ispriku i da Sorosevo sveučilište vrati u Budimpeštu

Viktor Orban
38 komentara

Jučer je Europska pučka stranka (EPP) iz svojih redova suspendirala mađarsku stranku Fidesz premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju, koja bi mogla biti povučena, glasalo 190 članova EPP, a 3 su člana bila protiv.

Fidesz pod suspenzijom ne može sudjelovati na sastancima Europske pučke stranke, nema pravo glasa i ne može predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Mađarski premijer Viktor Orban je prihvatio izglasovano rješenje.

U razdoblju suspenzije će odbor za procjenu EPP pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, čelnik bloka  Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, kao i odredbe deklaracije EPP s kongresa održanog u Helsinkiju krajem prošle godine.

Manfred Weber je Viktoru Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, da se ispričaju Europskoj pučkoj stranci i da vlasti u Budimpešti odustanu od protjerivanja Sorosevog Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte, koje se po odluci mađarske vlade seli u Beč.

Za prva dva uvjeta bi Orban mogao naći kompromisno rješenje, obzirom da su u Mađarskoj već uklonjeni sporni plakati koji prikazuju Jean-Claudea Junckera i Sorosa, koje se optužuje za podržavanje ilegalne migracije. Formalna isprika bloku pučana u Europskom parlamentu također nije nešto što bi predstavljalo problem za mađarskog premijera i njegovu stranku. Pravi test vjerodostojnosti za Fidesz će biti odluka, ako je donese, da se Sorosevo Srednjoeuropsko sveučilište vrati i nastavi djelovati u Budimpešti.

S tim korakom bi Orban izgubio kredibilitet kod svog biračkog tijela i u Europi općenito.

Kao što smo objasnili prije nekoliko dana, tjedan prije glasovanja u bloku pučana o pitanju isključenja Fidesza je mađarski premijer Viktor Orban govorio u svom redovitom intervjuu za mađarski Rádió Kossuth i rekao da je Fidesz spreman izaći iz skupine Europske pučke stranke. Naravno, ne u ovom sazivu Europskog parlamenta, koji traje još mjesec i pol, već u sljedećem, za razdoblje od 2019. do 2024. godine.

Da je ovo itekako moguć scenarij ukazuje činjenica da bi poslanici mađarskog Fidesza mogli prijeći u blok Europskih konzervativaca i reformista, gdje se već nalazi “bratska ” poljska stranka Pravo i pravda.

Napominjemo da se umjereno euroskeptični Europski konzervativci i reformisti protive federalizaciji Europe kao superdržave.

Nakon mogućeg povlačenja Fidesza, osim ako Orban ne poklekne pred Sorosem i vrati punu autonomiju Srednjoeuropskom sveučilištu, zbog Brexita i gubitka britanskih konzervativaca i  odlaska mađarskih zastupnika, Europska pučka stranka će pretrpjeti velike gubitke i morat će naći način da popuni svoje redove. S druge strane, sa zastupnicima mađarskog Fidesza bi sljedećem sazivu Europski konzervativci i reformisti stekli još veći utjecaj i uz deklarirane euroskeptike bi mogli zaustaviti daljnju integraciju EU.

Tko je u sukobu EPP i Fidesza jučer bio “dobitnik”, a tko “gubitnik”, teško je reći, iako se čini da su pučani na čelu s Manfredom Weberom zbog “principa” na kocku stavili status najveće frakcije u Europskom parlamentu.

“Homo sorosensus” – Mreža korumpirane Europe određuje europske izbore

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
5 godine prije

Ma kakvo klecanje pred Sorošem! Nije Orban anemični njonjo, pa da pred europskim birokratima u roku odmah zauzima pozu assupheaddown kao mnogi sa ovih prostora.

Šok
5 godine prije

ovo će biti zanimljivo
pošto soroš kontrolira eu parlamen
i još neke stranke koje su suspendirale orbana
kontrolira i englesku vladu oko ptanja brexita
financira žute prsluke..

treba vidjeti kako će se obraniti od soroša
jer ako uspije onda imamo recept
kako se ooboditi bolesti

puna potora orbanu da ustraje na svom putu

Umpah Pah
5 godine prije

Trojanskokonjsko sveučilište?
A za kobile?
SOROS PREVAR- ANTE PORTAS.

Ivan
5 godine prije

Samo jako Orbane!

muppet shou
5 godine prije

Orbane hrvati su uz tebe ! Izdrzi i ne daj se mafiji.

kremit
5 godine prije

Madjari imaju kicmu. Orban je jedini car i gospodin u EU. Ostali su kazaliste lutaka .

bato
5 godine prije

Pa nije Orban lud , tek se rješio krvopije Sorosa i IMF pa da jih sad vrati,nema šanse, bravo Orban nedaj se ovoj ološi!!!

bato
5 godine prije

kada bi ovi naši Slovenčeki imali barem 5% mudo od Orbana kako bi nam bilo fino,….

Stjepan
5 godine prije

Sve je moguće pa i prividna pobjeda Soroša koja bi u nekom ograničenom vremenu potrošila puno novaca “velikog gazde” … ??

Rokokoko
5 godine prije

Orban se ponasa kao odgovoran drzavnik koji stiti interese svog naroda i drzave,za razliku od smijesnih marioneta i pajaca.

Ana
5 godine prije

Nedavno gledala reportazu. Par je kupio kucu pod izuzetno povoljnim uvjetima tj drzava mu je platila veliki dio. Kuca je od 160 m2. Jedan uvjet- imaju dvoje djece, moraju imati i trece. Ako ne, sve povlastice vracaju.
Gangsteri to ne mogu podnijeti- i dalje ga zele natjerati da taj novac da strvinama tipa onoga sto je zelio pobiti 51 talijansko dijete.

Fatih
5 godine prije

DRZI SE ORBANE.
NAPUSTAJ BRISELSKU BANDU STO PRIJE!!!!

Brave new world
5 godine prije

Orbana za predsjednika.

udav
5 godine prije

epp, reklame? pucka, pucisti? aaa, pucanstvo, puk, polk, polka polkovnik, …
ma rasturaj eu, dosta je bilo integrisanja, dezintegrisi malu.

Tomaz
5 godine prije

Haha da vrate sorosa pi pas im ma..u odma se vidi o kojim zlikovcima se radi. Nek su ga izkljucili sta ces sa vakima fase grupiras.

Spektator
5 godine prije

Orban ima više “putra na glavi”.

– s Rusima se dogovora oko nafte i plina, s njima planira graditi veliku nuklearku;

– s Kinezima je dogovorio projekt “Jedna cesta – jedan pojas” projekt s financiranjem preko kineskog fonda SINO-CEE;

– s bankarima je uredno napravio zamjenu kredita u stranoj valuti za forinte i spasio mnoge od dužničkog ropstva;

– svojim sugrađanima je otvorio oči tko ima radi o glavi i potkrada, prekinuo suradnju s MMF te želi ukiniti Soroševo sveučilište u Budimpešti.

Pored toga, u Mađarsku je doveo značajne autoindustrije (Suzuki, Audi, Mercedes, Opel, BMW) koja čini 21% udjela mađarskog izvoza (oko 27 mlrd Eur 2018.). Ukupna nezaposlenost je svega 3,7% 2018 godine.

Netko tko postiže takve rezultate samostalno, tj. neposlušan je svjetskoj eliti, daje loš primjer i mora biti kažnjen i discipliniran. To je glavni motiv velikog Borga: pokazati svima da je svaki otpor uzaludan (“Resistence is Futile”).

Bruno
5 godine prije

Orban je jedini državnik među političarima u Europi danas.

Miki
5 godine prije

Malo morgen! Više EPP treba Orbana nego obratno.

Tom
5 godine prije

Diktatura u pucanima babe merkel
Sorosevci su svoje otpjevali sad se treba paziti banonovaca nisu mi cisti

Ante
5 godine prije

Hrvatski konjušari i dalje rađe u vlastitoj državu rade kao konjušari, nego da budu gospodari u vlastitoj Hrvatskoj. Po onoj jednom sluga uvijek sluga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.