Francuska KONTROLA SVEMIRA – “Ako su naši sateliti ugroženi, mi ćemo onesposobiti satelite naših protivnika”, upozorava Florence Parly

Francuska se uključila u Ratove zvijezda, ali s malim koracima

Je li se Francuska upustila u utrku u naoružanju? Emmanuel Macron je svom ministru oružanih snaga dao zadatak stvoriti svemirske snage sposobne za borbu pod jednakim uvjetima s ostalim silama. Florence Parly ima delikatnu zadaću militariziranja francuskih svemirskih sposobnosti, a pritom ne želi prijetiti drugim zemaljama.

“Odlučio sam jednostavno pokrenuti novi program oružja pod nazivom Kontrola svemira

Ovom deklaracijom u zračnoj bazi 942 u Lyonu, 25. srpnja, ministrica oružanih snaga Florence Parly odredila je kurs: Francuska želi imati novi vojni svemirski program pod nadzorom zračnih snage. Najavila je također da će sredstva biti osigurana.

“Ovaj napor predstavlja dodatnih 700 milijuna eura, osim već planiranih 3,6 milijardi eura”, objašnjava ministrica obrane.

Kako će se ti milijuni eura materijalizirati? Za početak ćemo angažirati 220 osoba i dodijeliti ih zapovjedništvu svemirskih snaga, a s druge strane ćemo stvoriti centre za istraživanje i inovacije.

“Poduprijet ćemo okrupnjavanje mreže teleskopa Tarot CNRS-a. Tražit ćemo usluge mreže Geotracker tvrtke Ariane Group, kako bismo dobili više slika geostacionarne orbite. Istražit ćemo mogućnosti radara satelitskog snimanja kako bismo ih bolje klasificirali“, nastavlja ministrica.

Međutim, to se odnosi samo na prvi dio ovog plana. Ministrica je detaljnije opisala drugi dio. Prema njezinim riječima, sredstva za samoobranu raspoređivat će se i koristiti samo u slučaju agresije – i to u strogom okviru međunarodnog prava:

“Ako su naši sateliti ugroženi, mi ćemo onesposobiti satelite naših protivnika na način da ih oslijepimo, što će nam omogućiti dostatno vrijeme i sredstva za eventualni odgovor. To može uključivati ​​uporabu snažnih lasera instaliranih na našim satelitima ili uz pomoć naših nanosatelita koji patroliraju svemirskim prostorom.”

Ova doktrina također ima naziv “aktivna obrana” koja “nema agresivnu strategiju, već samoobrambenu”. Florence Parly je također pažljivo istaknula da se Francuska “ni na koji način ne bavi trkom u naoružanju”.

Paradoksalni govor ministrice, koji u istom govoru objašnjava da je ovo nužan korak za Francusku, jer “saveznici i protivnici” teže militariziranju svemirskog prostora.

Florence Parly je u svom govoru također koristila primjer Luch Olymp-a kako bi opravdala stvaranje ove sile.

To je ruski satelit koji se približio malo preblizu francuskim satelitima. Pariz je zaključio da je riječ o špijunskom satelitu.

Štoviše, teško je zamisliti da, želeći stvoriti svemirsku silu, Emmanuel Macron nije bio nadahnut svojim američkim kolegom, koji je prošlog ožujka izjavio da želi stvoriti projekt “Svemirske snage” koji bi trebao ugledati svjetlo dana do 2020.

To je ujedno rješenje koje su predviđale Kanadske oružane snage. Nema utrke u naoružanju? Sumnja i dalje postoji. John Lodgson, direktor Instituta za svemirsku politiku u Washingtonu, u intervjuu za magazin Space.com objasnio je sljedeće korake: “Prostor je uvijek bio militariziran, ali jednostavno nikada nije bio naoružan.”

Indijski premijer Modi 27. ožujka objavio je da je uspješno uništio satelit u niskoj zemaljskoj orbiti raketom koja je lansirana s tla.

“Cilj je uspostaviti mir, a ne stvarati ratnu atmosferu. To nije usmjereno protiv bilo koje zemlje”, objašnjava Modi.

Ugovor o svemiru, usvojen 19. prosinca 1966. Rezolucijom br. 2222 Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, temeljni princip utvrđuje mirno korištenje svemira i zabranu njegovog prisvajanja. Potpisnice ovog ugovora, međutim, napustile su diskretno ovaj ugovor.

Sjedinjene Države iskoristile su ove nejasnoće već 1983. razvijajući svoju Stratešku obrambenu inicijativu s temeljnim ciljem guranja SSSR-a da troši milijarde u program za suzbijanje ove strateški izmišljene inicijative.

Svemir ne izbjegava pravila koja uređuju međunarodne odnosima, a samim tim i utrku u naoružanju. U izvješću od veljače 2019., pod nazivom Izazovi sigurnosti u svemiru, Obrambeno-obavještajna agencija (američka vojno-obavještajna agencija) izvještava o neizbježnoj trci u naoružanju: “Zbog američke prednosti u svemiru – i zbog naše percipirane ovisnosti o njoj – protagonisti će nastaviti poboljšavati svoje sposobnosti djelovanja u i izvan svemira”, navodi se u izvješću.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Teleskop Tarot će ujedno služiti za traženje Microna u krevetu ?

Ivan
4 godine prije

Macron želi biti moderni Napoleon?

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Znači idući rat će se voditi bez satelita i interneta.
A ‘oće li gospoda onda imati čime i uopće znati ratovati………?

Zadranin
4 godine prije

Svemirska obrana = Ogromna francuska praćka, a za municiju: puževi.

😂😂😂

O Mikron, Mikron..

P***!

korisnik_postoji
4 godine prije

“To može uključivati ​​uporabu snažnih lasera instaliranih na našim satelitima ili uz pomoć naših nanosatelita koji patroliraju svemirskim prostorom.”

Ova jedna rečenica dovoljno govori. Cilj je potrošiti javna sredstva na projekte koji su neizvedivi s trenutnom tehnologijom.
Amerikanci su odustali od kinetičkih oružja u orbiti zbog doslovno astronomske cijene i vremena potrebnog da se satelit pozicionira iznad mete.

A “loviti” druge satelite po orbiti može samo osoba nesvjesna razmjena prostora samo u “nižoj” orbiti Zemlje a kamoli malo dalje. Neka lijepo uzme brodić i provoza se po Atlantiku, to će joj približiti svu širinu (i dubinu) svemirskih prostranstva.
Jedina dostupna metoda “lova na satelite” je upravo ona koju su testirali Indijci, a prije njih Kinezi. No ta metoda bi nas sve vrlo brzo prizemljila na nekoliko stoljeća i ujedno ostavila bez svih satelita u nižoj orbiti.

hogar strašni
4 godine prije

opet plašenje naroda. Koji sateliti? Samo treba namaknuti još love znači i prvo plašenje i širenje panike a onda da bi se sirotinja osjećala sigurnije pristaju na nove poreze da bi se namaknuli novci za svemirske snage koje nitko nikad neće vidjeti kao i novce uplaćene za njih.

Holandez
4 godine prije

Praznih li glava……
Kada im Rusi isključe GPS……..plaču kao pi*ke ?
Jer baćuške imaju svoj GLONAS neovistan od GPS-a…. ..
A njihove Ariane će sve to slati u svemir ?
Mokrončić…

Hmmm da
4 godine prije

Tko probuši moj balon, probušit ću ja njegov 🤣🤣🤣

Kurjaca
4 godine prije

Zadnje vrijeme ide teorija da su SAD navukli Rusiju na novu trku nauruzanja.Meni se cini obrnuto ,sa jedne strane imamo blok zemalja koje su prezaduzene i sa skupom vojnom proizvodnjom a sa druge imamo zemlje koje fakticki imaju i viskove a imaju jeftinu vojnu industriju.Ako dodje do trke u naoruzanju sta mislite cija ce privreda prva propast? .E moji americki cobani nije ovo vrijeme SSSR .
Ovo je vrijeme kad se sve zna i onaj tko je skromniji ima veliku prednost u startu.A tko moze biti skromniji od onog tko je bio gladan.

Matija Gubec
4 godine prije

Ovaj suludbjak se ne bi mogao odbraniti da ga napadnu Srbija, Hrvatska ili Albanija, pojedinačno, a ne da se brani iz svemira od Rusije, Amerike, Kine ili čak Indije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.