fbpx

Glavobolje za Pompea – Mađari, Česi i Slovaci ne žele sukob s Rusijom i Kinom

Mike Pompeo

Prije anti-iranskog summita na vrhu u Varšavi, koji je završio jučer, američki državni tajnik Mike Pompeo je obišao zemlje srednje Europe ili takozvane Višegradske skupine. Njegov glavni cilj je bio ujediniti Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku u zajedničkim naporima u suočavanju s “prijetnjom Rusije i Kine”. Međutim, jedinstva unutar regije o ovom pitanju očito nema.

Ako su Poljaci uglavnom spremni ispuniti sve američke zahtjeve, njihovi partneri iz Višegradske skupine ne žele biti dio antiruskog “sanitarnog kordona”.

Čini se da su Sjedinjene Države otkrile da stvari u srednjoj Europi nisu baš onakve kako bi u Washingtonu željeli. Početkom 2000-ih su se sve četiri zemlje Višegradske grupe radosno pridružile  NATO paktu. Čini se da nitko nije  predviđao nikakve probleme. Ali danas se u regiji samo Poljska može smatrati američkom “pješadijom“. Ostale tri zemlje, iako ne dovode u pitanje važnost odnosa sa Sjedinjenim Državama, često znaju biti tvrdoglave, posebno o tako važnim pitanjima za SAD kao što su odnosi s Rusijom i Kinom.

Pompeo je obišao glavne gradove Mađarske, Slovačke i Poljske, dok će izaslanstvo Češke stići će u Washington krajem veljače. Na dnevnom redu je bilo “usklađivanje kazaljki na satu” o tome kako se ponašati prema Rusiji i Kini.

Čim je stigao u Budimpeštu, američki državni tajnik je počeo govoriti o tome kako Moskva i Peking “ne dijele ideale koji su toliko dragi Amerikancima, a kad je već tako, euroatlantska zajednica mora zbiti svoje redove”.

“Ne možemo dopustiti Putinu da sije razdor među NATO prijateljima”, rekao je Pompeo na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm.

Međutim, dobio neočekivano oštar odgovor.

“Kada je riječ o Rusiji, u europskoj političkoj areni postoji ogromno licemjerje. Umorni smo kada govorite da imamo vrlo bliske odnose s Rusijom”, rekao je Szijjártó i dodao da sve zapadne zemlje trguju s Rusijom i nitko ih zbog toga ne mrzi.

Zapravo, ono što se kod Mađara akumuliralo tijekom godina pretvorilo se u otvorenu svađu. Mađarska je posljednjih godina dovela u pitanje opravdanost antiruskih sankcija, pokušavajući sačuvati i razvijati odnose s Rusijom koliko god je to moguće. Washington nije nikako zadovoljan činjenicom da su Mađari odmah pristali primati plin kroz “Turski tok”, a ne kupovati skupi ukapljeni plin od američkih izvoznika.

Osim toga, Mađarska je zbog ugnjetavanja svoje dijaspore u ukrajinskom Zakarpatju blokirala sve pregovore na službenoj razini između Ukrajine i NATO pakta.

Dio američke elite je usvojio poseban stav prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, nakon što mađarska vlada strukturama milijardera Georgea Sorosa, uključujući Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti, naredila da napusti zemlju.

Ali Soros čak i u američkoj administraciji ima dovoljno neprijatelja, tako je to Orbanu oprošteno. Međutim, brojni zakoni koji ograničavaju učinak stranih nevladinih organizacija izazivaju vidno nezadovoljstvo među američkom elitom, koja preko ovih udruga i organizacija navikla upravljati procesima u zemljama za koje smatra da su američko dvorište.

Naravno, Mađarska također ima političke snage koje bi željele da zemlja lebdi u orbiti Sjedinjenih Država. To su političari nove generacije mađarske “ljevice” koji su davno pogazili ideje Béle Kuna i Györgya Lukácsa. Ovaj blok uglavnom predvode nekada vladajući socijaldemokrati i liberali na čelu s bivšim premijerom Ferencom Gyurcsányem.

Posebno je zanimljivo da se i radikalna nacionalistička stranka Jobbik također kreće u istom smjeru i podržava veće zbližavanje s Washingtonom, možda u uvjerenju da će u budućem ratu, ako se rasplamsa, tako vratiti sve povijesne mađarske zemlje, uključujući dijelove Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Ukrajine i Slovačke.

Međutim, prošlogodišnji izbori su pokazali da su prozapadne stranke popularne samo u Budimpešti, tako da će teško ukloniti Orbana.

No dobro, kada bi Mađarska bila sama, lako bi mogla biti izolirana, kao što je to bilo  ’90-ih sa Slovačkom, jedinom od zemalja skupine koja se nije žurila s ulaskom u EU i NATO. Međutim, čak i Slovačka sumnja u potrebu antiruskih sankcija. U ovoj zemlji ima vrlo malo rusofoba, a gorljivi protivnik Rusije je samo predsjednik Andrej Kiska koji u travnju napušta predsjednički ured. SAD svakako imaju razloga za zabrinutost.

Možda nešto lakše bude s Češkom Republikom, gdje lokalne vlasti, za razliku od predsjednika Miloša Zemana, podupiru sankcije. Češki ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček je nedavno podržao Washingtona u raskidanju Ugovora u nuklearnim projektilima srednjeg i kratkog dometa  (INF), posjetio je Ukrajinu i obećao “kako neće dopustiti agresivne akcije Rusije”.

Međutim, po povratku u Prag se ministar Petříček zbog svojih izjava suočio s brojnim kritikama. Predsjednik Zeman očito misli drugačije, premijer Andrej Babiš, iako oprezno, također sumnja u potrebu proširenja antiruskih sankcija i produbljivanju sukoba s Moskvom.

Česi i Slovaci će lakše poduprijeti antiruske inicijative u energetskom sektoru nego Mađari. Na kraju krajeva, kroz Slovačku i Češku prolazi plinovod kroz kojeg ruski plin ide u Njemačku. Prema tome, prekid tranzita plina preko Ukrajine će pogoditi obje kao tranzitne zemlje. Međutim, Rusija je nedavno s njima počela zasebno pregovarati, a ako “Sjeverni tok 2” stigne do Češke i Slovačke, što je plan Berlina, američki ih dužnosnici puno teže uvjeriti da kupuju  skupi američki ukapljeni plin, kojeg Česi i Slovaci ionako ne žele kupovati.

Za razliku od Poljske i baltičkih zemalja, ni Mađarska, ni Češka, ni Slovačka ne žele raspoređivanje američkih baza na svom teritoriju. Pokušaj postavljanja radara za američki proturaketni štit u Češkoj prije 10 godina nije dobio podršku ni društva ni vlasti. Niti jedna češka vlada nikada nije htjela voditi pregovore o tom pitanju. Prag je pristao na povećanje vojne potrošnje na 2% BDP-a, kako je propisao NATO, ali vrlo nevoljko.

Neugodne vijesti za Washington nisu povezane samo s oklijevanjem tih zemalja da slijede strogi antiruski kurs. Posljednjih godina su sve tri države učinile mnogo na razvoju odnosa s Kinom. Peking želi graditi željeznice u regiji, a telekomunikacijski div Huawei potiskuje s tržišta američke i druge konkurente. S obzirom na to da se trenutna američka uprava otvoreno bori s Huaweijem, sigurno joj se ne sviđa ponašanje Čeha, Slovaka i Mađara po ovom pitanju.

Ovdje su se samo Mađarska i Slovačka kategorički odbile boriti protiv “kineskog prodora”. U Češkoj se premijer Babiš složio s Amerikancima, ali je predsjednik Zeman odlučio nastaviti suradnju s Kinom.

Na kraju, zbog oklijevanja tih zemalja da prihvate izbjeglice u okviru kvota EU, mogu izgubiti dio sredstava iz Bruxellesa. Stoga će im kineski novac dobro doći, pogotovo zato što ih SAD sve više žele vidjeti kao svoje vojne baze i kupce ukapljenog plina, dok  druge strane ništa ne ulažu u njihova gospodarstva.

Ispostavlja se da je od zemalja “Nove Europe” samo Poljska spremna slijediti američki kurs. Washington s Poljacima ima puno manje problema, ali ni Varšava ne žele ograničiti svoju suradnju s Kinom.

Europska unija Varšavi prijeti uvođenjem sankcija zbog kršenja načela trodiobe vlasti. Ali se čini da Poljaci u ovom slučaju neće popustiti.

U politici prema Moskvi, za razliku od partnera iz Višegradske skupine, Poljska doslovno živi s antiruskim fobijama. Čak je spremna, na svom teritoriju i o svom trošku, izgraditi američke vojne baze. Varšava je spremna izdvojiti za obranu mnogo više od 2%, a poljski generali vatreno raspravljaju o borbama oko Kalinjingrada. Sadašnje poljske vlasti su spremne kupiti američki LNG, čak i po pretjeranoj cijeni, samo da bi se “osvetile” Rusiji, zbog čega uporno rade i na sprečavanju izgradnju “Sjevernog toka 2”.

Poljska, kao najveća zemlja Višegradske četvorke, već godinama pokušava igrati vodeću ulogu u ovom savezu zemalja. Čini se da Sjedinjene Države ne bi imale ništa protiv da Poljaci zaista preuzmu ulogu regionalnog lidera koji će im biti poslušan. Međutim, za sada Poljaci ne računaju na preuzimanje bilo kakvog vodstva, između ostalog i zato što se sve zemlje skupine međusobno razlikuju u razvijanju veza s Rusijom. To je od velike važnosti i za Poljsku i za Sjedinjene Države, a državni tajnik Pompeo pokušava promijeniti trenutni odnos snaga u srednjoj Europi.

Pitanje je koliko će se ostale tri zemlje Višegradske skupine, kao i susjedna Slovenija, čije su politike uglavnom identične, moći oduprijeti američkom pritisku? Može se pretpostaviti da će i dalje činiti neke ustupke Washingtonu, kako u politici prema Rusiji, tako i prema Kini. Međutim, Mađarska, Češka i Slovačka će teško raskinuti veze s Rusijom i Kinom i svoje zemlje natrpati s američkim vojnim bazama. Biti dio antiruskog “sanitarnog kordona” na čelu s Poljskom sigurno nisu bili snovi i ciljevi ovih zemalja kada su izlazile iz Varšavskog ugovora i kada su krenule putem euroatlantskih integracija, što Pompeo nikako ne uspijeva shvatiti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ako neće navedeni, ima ko hoće.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Korisnih idota na starom kontinentu nikada nije falilo.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Englezi već prijete, oni su prvi, bar na riječima… za sad.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ukrajina, Bugarska, Poljska i Hrvatska, su zemlje čiji vlastodršci će učiniti sve, ama baš sve na jedan gazdin mig, sasvim dovoljno za razdor i podjele unutar Evrope. Englezi su druže ipak liga više u odnosu na ove.

Stephen.
Gost
Stephen.
1 godina prije

Termin marionete je daleko prihvatljiviji nego vlastodršci, jedino ako niste mislili da se drše za vlastiti kad im um odleti na SSZ !!??XX

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ti tvoji su najvise zla svojim kolojinama.Danas skupa sa francuzima ucestvuje u daljnim smislanicama jadnim afrikancima.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Amerikanci več prebrojavaju svoju istočnu topovsku hranu.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Nije bitno tko

ovaj “rat” nikada neće prijeći u vrući rat, on je samo propagandne prirode i služi za punjunje kese bogatih koji prodaju oružja i oruđa sirotinji koju su napumpali strahom

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Zato će Hrvati ubijat svoju slavensku braću opet za germanske, britanske ili USA ciljeve. Jer mi volimo reći da smo mi Zapad…. Mi smo Zapad, isti taj zapad koji je tako bogat samo i samo zahvaljujući kolonijalizmi i pljački koja je trajala stoljećima. Ne može me nitko uvjerit da je Švabo, a tek Britanac ili Francuz nešto sposobniji od Hrvata, Srbina, Bosanca, je moj k….. Al nije jugoslaven haračio po svijetu 400godina ko neki pa danas se prave da se neki bastioni demokracije i bogatstva, a sve nastalo na teškoj pljački. … S obzirom da sam proveo neko određeno vrijeme u Češkoj, mogu samo reći da su Česi 100 godina ispred nas. Sjećam se priča mi tetak kaže sine mi kad smo ti išli 80tih u Prag, izvadiš kutiju malrbora na stol 4 čehinja odma oko tebe, možeš šta hoćeš. Danas ne mogu reći da je obrnuto ali su dosta ispred.

Nekako u pamćenje mi se urezala jedna situacija. Naime na putu prema fakultetu sam išao prvo busom 5 stanica do metro stanice. Tih 5 6 stanica je recimo cca 2km ceste u oba smjera i tramvajska pruga između. I tako su počeli da renoviraju tu tramvajsku prugu. Radilo je se u 3 smjene jer se duboko kopalo ispod pa su radili ponovno odvode i te cijevi dole i sta vec ne. Kad god da sam prošao bilo to ujutro, popodne, predvečer ili kasno u noći tamo je se radilo punom parom. Rezultat, sve završeno u 2 tjedna.

Česi su poznati po tome da izvlače ogromne količine novaca iz EU fondova i dosta ulazu u infrastrukturu. Recimo izvukli su XY milijardi iz EU za “prsten oko Praga”, skup cesta i tunela koja prave 3 prstena oko grada, s pripadajučim mostovima, metro stanicama, tunelima i dr. sve kako bi se rasteretio ulaz i izlaz iz Praga s obzirom da u isti svaki dan dođe nekoliko stotina tisuća ljudi na posao još.

Slažem se s Tadmurom, Hrvati, Poljaci i Ukrajinci su vjerujem najveće kujice u EU i ni ne zaslužujemo ništa više nego da budemo topovsko meso, ubijati našu braću Slavene za Anglocionističke planove.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Zen

Naravno da Ceska, Slovacka, Madjarska pruzaju otpor i Briselu i US, sjecanja zivota pod necijom cizmom su im jos svijeza, a svaka tudja cizma je jednako teska. Mozda bas to i fali ex Yu narodima, mozda bi bilo bolje da smo i mi 40-ak godina bili pod (CCCP) cizmom, mozda bi vise cjenili slobodu. Poljsku nevrijedi ni spominjati, njihovovo gledanje na Rusiju, e to vec spada u psihopatologiju, bespredmetna je ikakva rasprava o tome. Kvazi drzavice nastale iz ex Yu? Kmetovi, isto je besmislena rasprava. Kako netko moze ocekivati da ga se uvazava i postuje, kad sam sebe nepostuje! Vjerojatno nas gledaju sa prezirom i gadjenjem, nema zasto biti drugacije, probajte gledati ocima stranaca na nas.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Gledaju nas sa prezirom i gadjenjem. Istina ali na prvom je mjestu strah,pa je zato prezir i gadjene jos i vece.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Zen

Zen, dovoljno je bijedno kad pogledaš kakvu štetu sankcije prema Rusiji donose narodu koji oni “predstavljaju”. Svaka balkanska vukoj*.. je jedan Moskovski blok, dakle učinak sankcija nula a šteta u vlastitoj zemlji ogromna. Bilo koji vojni kontingent od navedenih zemalja na Baltiku Rusi mogu spaliti za 5 minuta, ne 6 ili 8 nego 5 min. Ali džaba sve.. Koliko već traju sankcije? Koliko godina Srbija ima ugovor sa Rusijom od 0%carina?Šta su duduci u Beogradu uradili po tom pitanju? Ništa. Šta bi pametne zemlje? Puno. Balkan i pamet..?!? Nespojivo.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Pokusali su im preprodati poljske jabuke ali nije islo, prokuzile ih ruske carine. Isto ili vrlo slicno je i sa mandarinama iz Hrvatske i BiH. Rusi su trazili da budu nedozrele kada ih salju kaminima a oni su slali zrele koje nisu bila za konzumiranje kad su dosle do Rusije. Vraceno cca 60 slepera mandarina. Drugim rijecima: sistem zamjene carinskih dokumenata nema prodje kod ruskih carinika.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Dao nam je more i vodu i šumu i njivu i savrsenu klimu al kad se pamet dijelila zapuhalo sa Jadrana iz smjera Ankone i prenjelo ga jedno 2000km

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Ne smeju jer su američke marionete

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Zen

Sto su ti koje branis slali svoju bracu po minskom polju.Stosu ta tvoja braca protjerali i pobili toliko brace.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Da ne bude zabune:
“Silni migranti su jeftina radna snaga koja obara satnicu i čini robu EU konkurentnom na svetskoj pijaci.”
Da, i jednako:
Migranti su regrutni rezervoar! Trenutno, niko u Evropi, osim Albanaca , ne želi kartu u jednom pravcu za Staljingrad!

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije

Ivo Andrić: “Jadan je onaj koji mora nekoga poniziti da bi sebe uzdigao.”

kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Pompeo ucini kao Viktoria Nuland i kazi ; fu.. EU ! I ostavi nas evropljane na miru a vi se zabavljajte graditi zid sa Mexicom,. Vaya con Dios amigo

milan
Gost
milan
1 godina prije

Citam PAZLJIVO komentare ceeenjenih komentatora i vidim bazicno suglasje spram dogadjanjima koja su uzrokovana prije svega ekonomskim ratom/ratovima, koji pocesto prijedju nekakve crte koje su determinirane fizickim ne-sukobima medju drzavama. Sad smo u situaciji da se ruse u nekim drzavama zakladni principi demokratskih odnosa, zapravo Ustav i Zakoni koji iz Ustava proizlaze, koji su i dobri i nisu dobri tj. efikasni. No oni su konstrukciona datost u tim drzavama, koja se moze ponekad i mora mijenjati zarad boljih drustvenih odnosa, ako drzavu promatramo kao cjelinu. Znaci sve je moguce pa i rat, ako to odluce drzavne administracije a da ne snose posljedice za svoje cine jer se sve moze opravdati kroz mantru humanitarne pomoci iliti “milosrdnim andjelom”. Slusam politologa profesor, Karlova Univerzita, Prag koji tumaci da je to opravdano sto su priznali onog parcova koji ‘oce da Madura smijeni kao demokratski izabranog predsjednika Venecuele. Ceski komunisti traze smjenu ministra vanjskih poslova. Kaze V. Filip tako mogu i ja sebe proglasiti za v.d. predsjednika i traziti smjenu M. Zemana! Nas vrli politolog profesor kaze da se Komunisti mijesaju u kadrovsku politiku ceske vlade, jer eto nemaju pravo traziti smjenu ministra vanjskih poslova. Koje su to perverzne logicke konstrukcije. Pa to priznanje toga parcova u Venecueli je ravno veleizdaji u Ceskoj, u nekim pravim drzavama se ide pred zid zarad veleizdaje. To bi se i desilo kada te sve banana drzave nebi bile u stvari kolonije a osobe na vlasti u stvari postavljeni protektori iz jednog centra koji misli da drzi u rukama sve sto se desava u svijetu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  milan

A ne drži…??
Meni se čini da uspješno drži od devedesetih.
Onda se dogodila koncentracija imovine i prihoda u dovoljno malom broju ruku.
I medijskih kuća.

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija….Da, istina i dalje govorimo o patologiji u demokratskim uredjenjima, drustvu, klasi nekih kapitalista koju mozemo uvrstiti u mafijase gore od proizvodjaca/svercera drogom 🙂 , meni se cini !

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Kao sto se ja nikad nebi volio naci u sukobu s Mirkom Filipovicem 🙂

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Osim ako se ne zoveš Fjodor Jemjeljanjenko.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ti bi protiv Mirka imao veće šanse. Priđeš mu iza leđa i ovališ ga toljagom. ??
Šta oni mogu? Pljuvati..

deki
Gost
deki
1 godina prije

Amerika vise nijednoj zemlji u Evropi osim reketaskog prijateljstva i prodaje oruzja nema vise sta drugo da ponudi.
Za razliku od Rusije i Kine.
Zbog toga ce mnoge zemlje postati svesne da ce morati doneti odluku sta ce ,sa kim ce i kako ce dalje.
Ne mozes ti tek lako odbaciti nekog gosta koji ti dodje uvek nasmejan,veseo,zanimljiv i jos ti donese poklone ili nesto vezano za tvoju uspesnu buducnost.
Da ga poredis sa onim gostom kome su do lakata okrvavljene ruke,koji ti non stop preti,postavlja ultimatume,naredjuje…a u sustini nista ne nudi.
Mislim da ce ludaci ubrzo uvesti i neke kaznjenicke radnje svojim nato clanicama, sto ce tek znaciti pocetak kraj natoa,jer taj savez i nema vise svoju svrhu!

Savchenko For President !
Gost
Savchenko For President !
1 godina prije

uposlite hrvate ….,mi ratujemo za komad zemje i konja a krase nas vrline na prije umremo od gladi nego priznamo da smo gladni pa nas netreba ni hranit.dosta je i piće..savršeni vojnici

POVEZANE VIJESTI

Izbornik