Gore silosi žitarica u Francuskoj

Požar u silosima
42 komentara

Bit će potrebno nekoliko dana za gašenje ozbiljnog požara koji je izbio u četvrtak ujutro oko 8 sati blizu trgovačke luke u La Rochelle, javljaju francuske vlasti. Velik broj vatrogasnih snaga je na terenu, a vatra se proširila na tri susjedna silosa za žito tvrtke Sica Atlantique.

Ovaj veliki požar koji traje od 8 sati ujutro u četvrtak, zahtijevat će nekoliko dana za potpuno gašenje, prema vatrogascima. Oko pedeset vatrogasaca ostaje angažirano, uz 22 interventna vozila i platformu visine 72 metra koja je stigla na mjesto događaja da bi olakšala intervenciju na visini od gotovo 50 metara.

Vatra je započela u silosu za žito SICA Atlantique i proširila se na tri susjedna silosa tijekom jutra. Transportna traka za podizanje žita unutar silosa bila je uzrok požara, ali točni razlozi morat će biti utvrđeni ekspertizom.

Intervencija vatrogasaca i mjere sigurnosti

Vatrogasci su pokušali ugušiti preostale izvore požara na vrhu silosa pomoću pjene za dva silosa, a u trećem, teže pristupačnom, provodili su “inertizaciju azotom”. Kada se požar ugasi, počet će dugotrajan nadzor: “Ovo su veliki silosi s velikim količinama žita, a razvoj i izbijanje požara mogu biti vrlo spori”, objašnjava potpukovnik François Teaves iz vatrogasnih službi Charente-Maritime.

Silosi koji sadrže nekoliko tisuća tona žita bit će ispražnjeni čim to bude moguće, a žito će biti pohranjeno na mjestu Grand Port Maritime. Postupak će smanjiti rizik od eksplozije.

Sigurnosni perimetar od 100 metara oko silosa i dalje je na snazi. Promet je zabranjen u tom području, a nekoliko ulica je zatvoreno. Također, punjenje goriva u obližnjim naftnim skladištima je zaustavljeno.

Reakcije i Posljedice

Lokalne vlasti bile su umirujuće u vezi s ovim skladištima koja su zabrinula stanovnike četvrti La Pallice. Udruga R.E.S.P.I.R.E, koja se zalaže za okoliš, izrazila je zabrinutost zbog nedostatka informacija upućenih stanovništvu. Postavljaju se pitanja o mogućim eksplozijama i posljedicama za zdravlje.

Prefektura je naglasila da se redovito objavljuju informacije na njihovoj web stranici i društvenim mrežama, te poziva građane da ne dolaze na mjesto događaja kako bi olakšali intervenciju službi.

Požar u silosima za žito u La Rochelle pokazuje složenost i potencijalnu opasnost takvih incidenata. Osim u Francuskoj, silosi gore i u Turskoj, ali i u SAD-u. Čudno kako gore žitarice prijeko potrebne za prehranu stanovništva.

La RochellePožar u silosima za žitoPrehrambena krizaSigurnosne mjere
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
8 mjeseci prije

Mnogo zapaljivo to žito….

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Opet ne znamo detalje.

Ono u Turskoj je bilo 13 – 19 silosa.

Nema veze. Uvijek ima ukrajinskog. Ako nije GMO, a jest, sigurno je s pesticidima (otkrili Slovaci).

A vjerojatno i sa malo one neškodljive prašine obogaćenog urana…

Možda malo ostataka eksplozivnih sredstava? Nikad se ne zna.

Anik
8 mjeseci prije

Stavim glavu, da je to sve “slučajno” v tako kratko vrijeme.

Nena
8 mjeseci prije

Stiže polako jedan od 4 jahača apokalipse..
Gospode smiluj se nad nedužnima..🙏☦️

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Da gori žito u Ukrajini, Turskoj, Francuskoj…
Baba, kakvo je to žito?!?
Kalibra 155 mm…

Jere
8 mjeseci prije

“Student nije zapalio žito” (cit)

Sardelino
8 mjeseci prije

Neko vrlo eksplozivno i zapaljivo žito. Nije dobro biti u njegovoj blizini.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

News Flash ⚠️ ! Russia poklanja 56 tisuća , metričkih tona , šest Afričkih nacija 🤳 ..

dona
8 mjeseci prije

namjerno pale žita da mogu izazvati glad gamad sotonska Hazarska , goriti će oni u paklu vrlo brzo

Banana
8 mjeseci prije

Pa, ako je to pse ica iz ukraine..i bolje da gori. Otrovana je.

Max
8 mjeseci prije

Planski udar na lanac prehrane.

Mrčikola
8 mjeseci prije

Vaso proširio “tržište”…a na Hajduka protiv Rijeke i PAOK-a po 30 tisuća “navijača-potrošača”…toliko smo predvidljivi da se lako može dogodit da majstorima prestanemo bit zanimljivi pa krenu manipulirat s nekom razboritijom vrstom…možda s kupusom.😁

Ivan
8 mjeseci prije

Jebate sigurno ukrajinsko zito puno baruta i nagaznih mina..

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

U Grčkoj je netko snimio dronove kako na više mjesta rigaju vatru na šumu i tako pale požar.
Prije su to morali raditi ljudi, a sada je to lako raditi preko dronova, ali se dronove lakše vidi.

Gjuro1977
8 mjeseci prije

Bliži se glad

Magefun
8 mjeseci prije

Biti će kokica

8 mjeseci prije

I meni mis u ambar usao. To ga bill gates poslao haarpom.

goran
8 mjeseci prije

bravo francuzi ovo vam je potez stoljeća,onaj koji je zapalio žito taj sigurno želi da dodje do nestašice hrane da se narod digne na noge,i šta kad postignete to,da li ste spremni za anarhiju?
a globalisti,neće biti po vašem nego če biti kontra onog šta ste zamislili za nas obične smrtnike

Мунгос
8 mjeseci prije

Као и сви зрнасти материјали, жито је склоно самозапалењу. Ваљда се због тежине масе на дну силоса јави толики притисак који проузрокује пламен или жар унутар тог материјала. Чиста физика. Зато се у сваком силосу постављају лопатице које на покретној траци преносе жито са дна на врх и на тај начин непрестаним кретањем те масе избегава се пожар. Те лопатице су саставни део технологије силоса. И тако је до сада све то функционисало добро, силоси су чували жито, и због тога се нису запаљивали уопште, колико смо упознати. Ако се деси да нешто није у реду у функцији лопатица, то се у одржавању („одрживи развој“-општепознат термин Зелене Банде) хитно поправи па онда екипа одржавања оде да се почасти кауза успешно обављеног посла на „одрживом одржавању“ силосне технике. Наравно да се пожар може јавити само на једном цилиндру силоса, а не одједном на комплетном силосу као у ситуацији коју видимо на… Čitaj više »

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Koja slucajnost da gore silosi, vladaju kojekakve kuge pa ubijaju svinje i pilice a krave zato sto prde…
Sto cete jesti? Ne brinite, ima cika Billy rjesenje i za to buhhHAHAHAHAH

Zoran
8 mjeseci prije

…”I ćorava kokos pronađe zrno, pa ću I ja pronaći tko je zapalio žito” reče onomad Her Šicer… tko je gledao znati će o čemu se radi 😀😃

dulebg
8 mjeseci prije

Silos se jako retko pali, a još teže gori. Zato se za njega i ne pravi neka specijalna oprema za gašenje. Moguće je da gori nešto drugo uz silose: auto-baza, mlin ili sl.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI