Haaretz objavio nevjerojatne detalje Trumpovog “sporazuma stoljeća”

Trump za govornicom
19 komentara

Takozvani “sporazum stoljeća” Sjedinjenih Država nastoji ignorirati pravo palestinskih izbjeglica na povratak i ostaviti ih u drugim zemljama, otkriva izvješće koje je objavio izraelski Haaretz.

Prema izraelskom listu, navodno mirovni plan Donalda Trumpa za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku , kojeg sponzorira vlada SAD-a, namjerava locirati palestinske izbjeglice u zemljama poput Libanona, Sirije, Jordana i Iraka.

Washington će, kako piše list, pritiskati Libanon da odobri državljanstvo palestinskim izbjeglicama koje žive u toj zemlji.

Libanonski ustav, međutim, navodi da je teritorij zemlje nedjeljiv i da izbjeglice koje tamo borave ne smiju dobiti državljanstvo, a razlog za takav stav je da bi apsorpcija palestinskih izbjeglica naštetila njihovim zahtjevima o pravu na povratak u zemlju i domovinu Palestinu.

Ipak, SAD plan žele provesti obećanjem da će Libanon navodno izvući iz gospodarske krize s dugom koji se procjenjuje na više od 85 milijardi dolara i gotovo 155 posto BDP-a, objašnjava Haaretz.

Jordan je, sa svoje strane, užasnut samom mogućnošću da će Washington zahtijevati da da državljanstvo stotinama tisuća, pa čak i milijun palestinskih izbjeglica na svom teritoriju, piše Haaretz.

Haaretz je citirao istraživačku novinarku Vicky Ward, koja u jednoj od svojih knjiga piše da je sve to u američkom planu. Jordan se vidi kao teritorij za Palestince, a zauzvrat bi dobio dio saudijskog teritorija. Kako ne bi bilo oštećeni, Saudijci bi od Egipta dobili otoke Sanafir i Tiran.

Prema Vicky Ward, Egiptu se predlaže da napusti područje uz obalu Sinaja između Gaze i Al-Arishe, gdje će biti prebačen dio stanovništva Gaze. Zauzvrat, Izrael bi Egiptu dao teritorij jednake veličine u zapadnom Negevu, na jugu okupiranih palestinskih teritorija.

Haaretz također otkriva unosne projekte koje financiraju europske zemlje, SAD i bogate arapske države, posebno podmorski tunel koji će Izrael dopustiti da se iskopa između Saudijske Arabije i Egipta, a te dvije zemlje bi zauzvrat dobile 65 milijardi dolara, što bi pomoglo u jačanju njihovih gospodarstava.

Prema planu, palestinske izbjeglice u Siriji, Iraku i drugim arapskim zemljama dobit će državljanstvo u zamjenu za velikodušnu pomoć zemljama domaćinima.

“Problem je u tome što su palestinske izbjeglice simbol palestinske nacije. I američki plan, koji se apsolutnom drskošću pokušava nametnuti novcem, potpuno je neprihvatljiv za palestinske vođe na Zapadnoj obali i Gazi”, za Haaretz piše dopisnik Zvi Bar’el .

Haaretz

 

Donald TrumpEgipatIZRAELLibanonPalestinaSADsjedinjene američke državesjedinjene države
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Ovo me podsjeća na devedesete kad su nasi vodje dijelili teritorije i radili planove o humanom preseljenju. Zato su proglašeni ratnim zločincima i osudjeni ako ih bog prije nije uzeo. A trumpu i ekipi se smjesi Nobel za ovo. Ali sta je dopusteno caru nije volu. Ili tako nekako

spartak
4 godine prije

Rješenje za ovaj bliskoistočni Gordijski čvor je samo jedno: ono Aleksandrovo. Presjeći ga mačem. Pod “mačem” ne mislim na rat već na jedno radikalno rješenje, a to je da zemlje kojima Usanci žele krojiti granice i demografski sastav jednostavno prekinu diplomatske odnose s Usanijom. A nakon toga i sve druge odnose, gospodarske, vojne itd. Pa da vidiš kako će prvo bijesniti a zatim kukati.
To sada izgleda kao utopija, ali zapravo je izvedivo. Revolucionarno, ali izvedivo. U početku bi to bio šok s brojnim posljedicama, ali nakon nekog vremena bi se pokazalo da se sa usanskim režimom može samo tako. Ako ne želimo svjetski rat, a ne želimo.

Saddam
4 godine prije

Nepodnošljiva lakoća uništavanja tuđih života, kulture i povijesti – eto, to je plan!

nekoime
4 godine prije

Zakaj Ameri ne daju Palestincima teritorij Kalifornije ili Texasa, ni to nije njihovo?

Ivex
4 godine prije

Haa koji tupko Iran i Hezzbolah kažu hvala gospodine Trump na 2 milijuna Palestinaca spremnih za obuku. Odavno gluplju stvar nisam čuo Ameri će sami sebi pucati u nogu.

Mate
4 godine prije

A Izrael? Izrael se i dalje širi?

Siniša
4 godine prije

Koja hladna trgovina….lišena svake emocije!!!

Z.A.
4 godine prije

Majko moja mila IDIOTA. I onda ce i on poput Obame dobiti nobela.Zemljo otvori se .sta trpis po sebi.Palestinci postase mitski narod biti ce kao biblijski jevreji zivit ce svuda a tamo odakle su nece ih biti.Prijatelju moj vidimo se u jerusalimu u mitskoj Palestini Samo da pitam one koji njega obozavaju i odsjecaju ljudima glave sta cemo sa AlAksom.

nessy
4 godine prije

Uvijek sam znao, da je Izraelska drzava, u biti humana i velikodusna, samo to ljudi ne vide. Eto, oni ce, iz ciste empatije, prema napacenom Palestinskom narodu, DOZVOLITI izgradnju tunela izmedju S.A. i Egipta. Svaka im cast, to su pravi mirotvorci. Nego, ovaj vikend namjeravam dizati zidic oko moje parcele, pa nisam siguran, treba li pitati Bibi-ja za dozvolu ili ne? Bolje ipak pitati, da se ne naljute aspiranti na Nobelovu nagradu za mir.

Alen
4 godine prije

Sporazum stoljeća trampovog zeta je toliko nerazuman i provokativan da je sasvim jasno da to nije nikakav sporazum već plan da se izazove zestoka reakcija i da povod izraelu da pokrene etnicko češćenje palestine..
I onako je postavljanje scenografije na BI u toku ,vjerovatno će sporazum biti okidač…

jared
4 godine prije

lako je podijelit izrael i to na dvije automone cjeline,od nila do eufrata izrael a od eufrata do kavkaza uključujuči anadoliju kurdistan…palestince poslat sa turcima u izbjeglištvo u pustinju gobi na 40 godina dok ne nauče radit i prestanu žicat pomoč

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI