Huti borci opet presjekli snage saudijske koalicije kod Al-Hudayde

1 Jemen
21 komentar

Jemenski pokret Ansarullah i Huti borci su nanijeli niz teških poraza saudijskoj koaliciji u području grada Durayhimi, južno od grada Al-Hudayda, gdje su jemenske snage praktično presjekle kopnene trupe koalicije saudijskog režima, koje su nakon neuspjelog pokušaja zauzimanje jemenske luke na Crvenom moru ostale zaglavljene na cesti Mocha – Al-Hudayda.

Huti milicije su pokrenuli veliki napad koji je trajao od 13. do 16. kolovoza. Iz zasjede su napadali kolone oklopnih vozila i napredne jedinice koalicije Ujedinjenih Arapskih Emirata i takozvane Južne jemenske vojske koja se bori na strani saudijskog režima.

Televizijski kanal Al-Masirah je u informativnom programu prikazao snimku jedne od zasjeda Huti boraca provedene 16. kolovoza u kojoj je poginulo 20 boraca saudijske koalicije. Portal Yemen Press redovito objavljuje fotografije i izvješća s bojišta, a You Tube je ugasio većinu računa na kojima su jemenski borci objavljivali snimke napada i gubitaka koje nanose saudijskim snagama.

Dan ranije, 15. kolovoza, Huti pokušaji uništiti snage saudijske koalicije u Durayhimi. Prema njihovim izvorima su za sobom ostavili 180 ubijenih i ranjenih plaćenika Rijada i uništili oko 20 vozila i oklopnih transportera.

Televizijski kanal Sky News Arabia, sa sjedištem u UAE, isti dan je izvijestio da je saudijskim zračnim udarima ubijeno  15 do 16 Huti militanata. No, Sky News Arabia je potvrdila da je Durayhimi još uvijek pod kontrolom Huti boraca, što znači da jemenske snage ipak uspjele ostvariti cilj i presjeći kopnene snage saudijske koalicije.

Koalicija saudijskog režima je pokušala prodrijeti u lučki grad Al-Hudayda krajem svibnja, ali bez uspjeha. Zatim je 12. lipnja najavljen je “početak velikog napada” na Al-Hudaydu, koji je trebao završiti porazom Huti boraca za tri dana, ali su tjedan dana kasnije Huti razbili neprijateljske jedinice duž obale u nekoliko skupina.

Početkom srpnja, nakon niza masovnih bombardiranja, trupe saudijske koalicijske su se opet uspjele konsolidirati i pokušale su napredovati sjever prema Al-Hudaydi. Međutim, oko 10. i 11. kolovoza su prosaudijske snage ponovno podijeljene na manje skupine, nesposobne da komuniciraju jedna s drugom i da koordiniraju napade.

Do danas su napredne skupine zarobljene između Al-Hudayde i grada Durayhimi. Ako uspiju ponovnu zauzeti grad južno od strateške luke, saudijske snage bi mogle ponovo organizirati napad na Al-Hudaydu. Međutim, mjeseci neuspjelih pokušaja i velikih gubitaka stavljaju pod znak pitanja učinkovitost prosaudijskih snaga, najbolje opremljene vojske na Arapskom poluotoku koja ne može slomiti otpor jemenskih boraca.

FOTO – IZVJEŠĆA: Yemen Press

 Al-Hudayda
FOTO: Situaciona mapa, Al-Hudayda

 

AnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister NO
5 godine prije

Ova saudijska koalicija je stvarno sprdacina hahahahaha, nece preko planine, nece uz more. Jos ce ih Huti izbaciti do Moche.. Neka neka, gazi smeca placenicka…

Anton
5 godine prije

Gamad vehabiska

svenne
5 godine prije

Čini mi se da moderno oružje naprednih (na kredit) ekonomsko-tehnoloških (‘demokretenskih’) režima i njihovih plaćenika ne ‘grizu’ ni sa apetitom a ni sa motivacijom gladne i siromašne branioce Jemena, Somalije, Avganistana … Kome je to ‘Logično’?

Riddick
5 godine prije

Jos veca sramota je kada se zale na Iransku podrsku Hutima , a oni su sa svih strana okruzeni Saudijskom koalicijom, i svercuju oruzije preko njihove teritorije.
Zanima me samo dokle ce ovako?

nizzde
5 godine prije

Samo da dobiju protubrodske rakete da rokaju po tankerima tu najviše boli

Laki Topalović
5 godine prije

Sve je na YT uklonjeno, odnosno, ostavili su stare snimke od prije mjesec – dva, samo ovaj Yemene Press uspijeva objaviti fotografije.

X3M
5 godine prije

Ili po čisto Balkanski … Je…..li su im kevu

Trubadur
5 godine prije

Da je Hutijima više modernijeg naoružanja, oni bi ovu Vahabijsku koaliciju pregazili, ko plitak potok….Nevjerojatni borci…. A ova vojna sprdačina od KSA bi, da ratuje sa Iranom…. Brate mili, koji su ovi prepotentni imbecili…

Aragorn
5 godine prije

Ovdje nije poanta kako se Huti brane i uzvracaju napadima na KSA. Stvar je da na primjeru Jemena vidimo koliko zla ima u UN i NATO…milijoni podhranjenih,bolesnih, iljade ubijene dice,a krv na rukama EU i USa,KSA je obicni izvrsnik,egzekutor jer jbg,Americka nafta pliva po Jemenu,Americko oruzje ubije dnevno stotine Jemenaca a cili svit suti,cak se cili zapad vise buni kad Kinezi kerove na festivalu kolju negol da nesto protiv KSA i USA kazu a to smo vidili i na Kanadskom primjeru kad su im nesto rekli za ljudska prava…dozvolili smo da najvecim sponzorima terorizma i neljudski prava se svi klanjaju sve radi pohlepe Britanaca nekada i danas USre…Jemenci borite se za slobodu jer vjerujem da cete je jednom i docekat

HEKPCT
5 godine prije

Židovi u banani.

Mate
5 godine prije

Dakle, unatoč nevjerojatnom napretku tehnologije ratovanja – i dalje je srce presudno. Bravo dečki!

bbbb
5 godine prije

Mašala, rasturite bobrok saude Hutiji!!!!!!!

Acrobat
5 godine prije

Za ovo “jemenski borci” cestitka, a ne kao tamo neki alternativni portali “Houthi pobunjenici”. Pa im Saudi marioneta Hadi ispada legalni predsjednik.

Spartak
5 godine prije

You Tube i ostali banksterski lažovi mogu ugasiti “račune” ali ne mogu ugasiti istinu
Bravo Huti borci!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI